LukaszU Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Cześć, Przy ostatnich dwóch warkach zaobserwowałem różnice temperatur jakie występują w garze podczas zacierania słodu. Gar 50 litrów, termometr analogowy http://twojbrowar.pl/prestashop/1215-large_default/termometr-piwowarski-20-do-110c.jpg Mierzę temperaturę po środku gara oraz mierzę przy ściance i różnica wychodzi ok 5-6 st. Czy ktoś może mi powiedzieć w którym miejscu gara najlepiej mierzyć temperaturę aby pomiar był dobry ? Na jaki termometr się przerzucić, może macie swoje typy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Jedna rada- mieszaj, a będzie równo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2015 (edytowane) Termometr działa dobrze - następnym razem owiń garnek na czas zacierania: - kocem - śpiworem - na górze połóż poduszkę - a na to kota i po godzinie zacierania będziesz miał różnicę ok 1-2st w stosunku do środka inna opcja to zacieranie w lodówce turystycznej, która lepiej trzyma temp w czasie inna opcja to podgrzewanie delikatne co powiedzmy 10-15min i mieszanie by zmniejszyć gradację temperatur inna opcja to mieszadło, grzałki i komputerowe sterowanie temp zacierania Edytowane 25 Sierpnia 2015 przez cml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Najlepsze rozwiązanie za jedyne 19,50zł http://www.homebrewing.pl/profesjonalne-drewniane-mieszadlo-piwowarskie-52cm-p-656.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukaszU Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Mieszam, ale najwidoczniej niezbyt skutecznie Termometr działa dobrze - następnym razem owiń garnek na czas zacierania: - kocem - śpiworem - na górze połóż poduszkę - a na to kota Ale czy na czas zacieranie nie powinno się przykrywać gara ? Wybaczcie pytanie, ale muszę się upewnić z tym wszystkim, bo nie wiem gdzie popełniam błąd. Fakt też, że gar jest spory więc stoi na kuchence i największy palnik nie jest po środku gara a z boku. To też pewnie ma swoje duże minusy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Mój jest odkryty, mieszadło miesza cały czas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowdi Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2015 (edytowane) Mieszaj nie tylko "w kółko", ale również, a przede wszystkim tak, aby słód podnosić z dnia, szczególnie z miejsca, gdzie jest palnik. Mieszaj często i gęsto, całą objętością gara. A temperaturę mierz na środku, po takim dokładnym wymieszaniu. Przede wszystkim temperaturę mierz zawsze w tym samym miejscu, zawsze po porządnym zamieszaniu zawartości. Aha, no i porządne zamieszanie przed pomiarem temperatury to nie kilka sekund machania mieszadłem, a więcej, tak aby temperatura się w całej objętości wyrównała w miarę możliwości. Położenie palnika to nie jest duży problem, a przykrywkę możesz używać jak Ci w niczym nie przeszkadza, sam przykrywam gdy tylko mogę przy zacieraniu. Przy warzeniu tylko warto mieć w miarę odsłonięty gar. @edit Na przykład, gdy nie będziesz podczas grzania dobrze mieszał, to może się okazać, że termometr wskaże 80 stopni przy dnie, a 60 na górze. Edytowane 25 Sierpnia 2015 przez kowdi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukaszU Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2015 No właśnie, energiczne mieszanie. Trochę z tym u mnie rzeczywiście słabo. Na przykład, gdy nie będziesz podczas grzania dobrze mieszał, to może się okazać, że termometr wskaże 80 stopni przy dnie, a 60 na górze. I tam mogło być przy moich dwóch poprzednich warkach, że te różnice temperatur mogły być może nie ta znaczące, ale jednak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się