Gnollu Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Cześć Po kilku próbach (w więszkości udanych) pracy ze znajomymi postanowiłem spróbować swoich sił indywidualnie i uwarzyć swoją pierwszą samodzielną warkę . Ale coś nie wyszło... Chciałem zrobić Red Ale, obliczenia nie wyszły i początkowe plato wyszło 19. Okej, to fermentujemy Użyłem paczki fermentis S-04, rehydracja zgodnie z zaleceniami piwo.org (warka 15 litrów) Po tygodniu plato wyniosło 9, zlałem na cichą Obecnie (po dwóch kolejnych tygodniach) chciałem butelkować, jednak najpierw, mierzymy plato.... wyniosło 11 O_o Co zrobiłem źle? Zmierzyłem plato wody i wyszło piękne 0 więc aerometr jest raczej OK. W jaki sposób plato brzeczki mogło skoczyć o dwa stopnie? Wszelkie informacje plus wskazówki na przyszłość będą bardzo pomocne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Coś słabo odfermentowało. Może skopałeś pomiar przy przelewaniu na cichą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gnollu Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Coś słabo odfermentowało. Może skopałeś pomiar przy przelewaniu na cichą? Szczerze to nie wiem. Ogólnie gęstwa była ślicznie gładka na spodzie wiadra, piana zeszła, bez żadnych krążków, o fermentacji świadczył jedynie osad na ścianie wiadra, dlatego uznałem, że czas zlewać. Zasyp to 2 kilo monachijskiego, 2 kilo pale ale, 1 kilo melanoidynowego i 0.5 kilo karmelowego czerwonego, więc specjalnych za dużo chyba nie dałem.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Skład nie ważny, ważne zacieranie. Spławik mogą unosić bąble gazu. Kilo melanoidyn, pół kilo karmelu? będzie hardkor Przelewamy na cichą gdy przez kilka dni blg nie spada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gnollu Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Hmmm Czemu hardkor? (Jak juz mowilem, nowy jestem , kazda nowa informacja sie przyda) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Niepijalne. Na początek weź sprawdzoną recepturę. http://www.wiki.piwo.org/Kategoria:Receptury_ze_słodów Z 5kg słodu ciężko uzyskać 20l brzeczki o 19blg. Więc błędy są od początku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się