Baniok Opublikowano 2 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2015 Zabieram się powoli do uwarzenia piwa świątecznego. Nigdy wcześniej takiego nie robiłem, przyprawy jakoś tam sobie dobiorę, ale mam problem z chmieleniem. Mam w domu 100g amarillo i chcę go wykorzystać. Czy to dobry pomysł - nie wiem, ale może uda się wyciągnąć trochę cytrusów i wyjdzie nieźle Założyłem, że zużyję całe 100g, ale właściwie nie muszę. Z pomocą programu ułożyłem chmielenie na ok 40 IBU, czyli jak łatwo się domyślić większość idzie na aromat Warto w ogóle chmielić takie piwo na zimno? Uznałem, że wrzucę na zimno 20g, żeby był jakiś efekt, ale żeby jednak nie było jak AIPA. Biorę też pod uwagę to, że piwo do świąt postoi w butelkach jakieś 3 miesiące, więc i aromat osłabnie, a że fermentuje na S-04, to ze względu na ich flokulację też coś tam zaniknie. Jak mówiłem, to pierwsza moja styczność z takim piwem, dlatego nie wiem jak do tego podejść. Generalnie uwielbiam chmiel i wszelkie IPA, ale nie chcę przesadzić, tym bardziej że żeńska część mojego otoczenia też czeka na to piwo Podsumowując, mam dwa podstawowe pytania. Czy 100g amarillo to nie jest zdecydowanie za dużo i czy chmielenie na zimno może przynieść dobry efekt w przypadku xmas ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 2 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2015 Zrób po prostu piwo świąteczne z przyprawami, a Amarillo wykorzystaj do jakiegoś APA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 2 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2015 Żadnych cytrusów nie będzie, nikt Ci nie broni dawania tego chmielu, ale w jasnym piwie byłaby to lepiej ulokowana inwestycja. Troszkę siedziałem nad tego rodzaju piwem, bo bardzo mnie intryguje i ciekawi do dziś. To co ważne, to nie ma potrzeby dawać po szczypcie jakiś dziwnych przypraw, spokojnie wystarczy przyprawa do piernika, cynamon, kolendra i skórka pomarańczy. S-04 bardzo dobrze sobie poradzą, podkreślą słodycz i dodadzą pełni piwa. A zamiast chmielenia na zimno, wrzuć 2 laski cynamonu, będziesz o wiele bardziej usatysfakcjonowany. Powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 2 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2015 (edytowane) moja wersja świątecznego to american stout + macerat porterówkowy spokojnie chmiel jak uważasz - po pół roku - roku piwo i tak sie poukłada po swojemu i bedzie pyszne Edytowane 2 Września 2015 przez cml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baniok Opublikowano 4 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2015 A jeszcze jedno pytanie przyszło mi do głowy. Czekoladowy słód w tym przypadku polecacie moczyć w chłodnej wodzie, czy jednak sypać pod koniec zacierania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 4 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2015 a może po prostu obejrzyj ten film i pomyśl o tym piwie jeszcze raz. bart3q, wojtasekr i Luk Tous 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe11 Opublikowano 5 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2015 moja wersja świątecznego to american stout + macerat porterówkowy spokojnie chmiel jak uważasz - po pół roku - roku piwo i tak sie poukłada po swojemu i bedzie pyszne ile dajesz maceratu na 20l ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 6 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2015 (edytowane) ile dajesz maceratu na 20l ? wg tego opisu http://www.piwo.org/topic/8647-browar-cztery-lapy/?p=248784 100ml na 6l Edytowane 6 Września 2015 przez cml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe11 Opublikowano 6 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2015 ile dajesz maceratu na 20l ? wg tego opisu http://www.piwo.org/topic/8647-browar-cztery-lapy/?p=248784 100ml na 6l dziękuję , jestem fanem porterówki więc macerat mam pod ręką teraz wiem ile dodać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 6 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2015 dziękuję , jestem fanem porterówki więc macerat mam pod ręką teraz wiem ile dodać. na zdrowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baniok Opublikowano 23 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2015 Możliwe, że odfermentowało z 17 tylko do 6? Co prawda celowo zacierałem raczej na słodko (66-68 stopni), ale aż 6 BLG? 5 przyjąłbym w ciemno, 6 trochę mnie dziwi. Tylko że nie mam wielkiego doświadczenia z S04, wolę zapytać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jurand Opublikowano 24 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2015 Zależy jaki zasyp jak zacierałeś ale takie odfermentowanie jest mozliwe a nawet wskazane w takim piwie, przynajmniej dla mnie. Moje świąteczne nigdy nie zeszły poniżej 5 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baniok Opublikowano 24 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2015 Jestem już właściwie po burzliwej. Kombinacja cynamon, kardamon, imbir, skorka z pomarańczy i pokrojone suszone śliwki, a to wszystko wrzucone pod koniec gotowania dają aromat gumy do żucia Big Red. Jakby mi ktoś podstawił pod nos i zakrył oczy, to bym w ciemno stawiał, że to te gumy Jutro przy przelewaniu na cichą dołożę na tydzień średnio opiekane płatki dębowe, laskę wanilii i laskę cynamonu. Chcę dostać piwo z wieloma nutami przyprawowymi, dlatego trochę szaleję z dodatkami. Zobaczymy co będzie do świąt poleży zatem koło 2,5 miesiąca, mam nadzieje że wystarczy na ułożenie się smaku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się