Belzebub Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Oto Troll. Śrutownik ma 2 wałki dł. ok 18 cm i średnicy ok 4 cm (jeden ma trochę mniejszą średnicę). Zamiast łożysk zastosowano panewki. Mielenie ręczne (spokojne) daje rezultat : 1 kg - ok. 80 sekund. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 9 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2010 pobiłem swój rekord w warzeniu : start - 12.00 koniec (łącznie ze sprzątaniem) - 16.00. A wszytko przez zgubne przyzwyczajenia. Zaplanowałem małą warkę 25 l. Zatarłem ziarno, odflitrowałem no i wrzuciłem do gara 100 gram granulatu 10 % a-k. Warzenie trwało 25 minut, później na gwałt chłodziłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 9 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2010 Hee, Ja warzyłem standardowo z procesem zacierania i warzenia i w 6h zrobiłem dwie warki a jedną też w 4h ale jak piszę - standardowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 9 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2010 z myciem garów ? Ostro Musiałem przerwać warzenie, takiej potężniej goryczy nie zmógł bym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 11 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2011 oj dawno nie było wpisu. Piwo niskoalkoholowe : tesowa warka więc objętość jedynie 30 litrów. Składniki : 1 kg monachijskiego 0,5 kg pilzneńskiego 0,5 kg melanoidynowego 0,5 kg brew body. Zacieranie w najwyższej z możliwych temperatur, planuję zakończyć niezwłocznie po scukrzeniu skrobii. Następnie szybko doprowadzić do wrzenia. Ilość chmielu dopasuję w trakcie warzenia - nie wiem jak tak niskie °Blg wpłynie na uwypuklenie goryczy. Fermentacja US-05. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2011 ciekawą rzecz zaobserowałem. Fermentacja I piwa zrobionego w nowym garze odbywa się w kegach 30 litrowych. Brzeczka w każdym kegu zaszczepiona była tymi samymi drożdżami - dolnej fermentacji, fermentowana w tych samych warunkach ok. 9-10 °C. W jednym kegu było kilka litrów więcej, skutkiem czego lustro płynu było bliżej górnej krawędzi kega. Skutek był taki, że na górnej wewnętrznej powierzchni kega zebrała się solidna warstwa żywicy chmielowej co spowodowało, że piwo jest niedochmielone. W pozostałych kegach piwo nachmielone właściwie. Wychodzi, że chyba zbyt burzliwie fermentowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2011 oj dawno nie było wpisu. Piwo niskoalkoholowe : tesowa warka więc objętość jedynie 30 litrów. Składniki : 1 kg monachijskiego 0,5 kg pilzneńskiego 0,5 kg melanoidynowego 0,5 kg brew body. Zacieranie w najwyższej z możliwych temperatur, planuję zakończyć niezwłocznie po scukrzeniu skrobii. Następnie szybko doprowadzić do wrzenia. Ilość chmielu dopasuję w trakcie warzenia - nie wiem jak tak niskie °Blg wpłynie na uwypuklenie goryczy. Fermentacja US-05. Znalazłem coś takiego , myślę że do piw tego typu powinny się sprawdzić. http://www.centrumpiwowarstwa.pl/sklep/produkty/956 Ps. Nie obawiasz się , że młoto z łuskami doprowadzone do wrzenia da niepożądany smak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2011 jeszcze sie za to piwo nie zabrałem , ale faktycznie te drożdże mogą byc bardzi fajne do tego typu piw, odfermentowanie 5-15 %. Co do wrzenia, to chyba odpuszczę wysładzanie, dezaktywując szybko enzymy. Wydaje mi się, że taniny nie powinny się wyługować w nadmiarze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2011 zrobiłem w końcu to niskoalkoholowe, nie wiem co z tego wyjdzie. Zwiększyłem zasyp o 0,5 kg pilzneńskiego. Brew body dodałem na ostatnie kilka minut gotowania. Wcześniej rozpuściłem to w niewielkiej ilości wody. To rozbełtaniu grud wyszła bardzo gęsta konsystencja. W smaku rewelacji nie ma, wyszły na wierzch jakieś dziwne nuty chmielowe, pewnie z uwagi na bardzo niską zawartość cukrów. Zobaczymy. Stoi na Saflager W-34/70. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 6 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2011 jestem pozytywnie zaskoczony smakiem piwa niskoalkoholowego. Nazwałem je "czysty umysł". Próbowałem je regularnie od drugiego dnia od butelkowania. Nagazowało się błyskawicznie (skutkiem wzburzenia osadu). Początkowo dominował smak pustej goryczy, ale z czasem mocno złagodniało. Z zapachem też nie było najlepiej, siarkowodów straszny. Teraz (kiedy juz się niestety powoli kończy) zapach zanikł, wychodzi chmiel. Piwo świetne na upał. Nie wiem do końca jaki ma udział alkoholu, ale po 5 czułem lekkie mrowienie w opuszkach palców. Powtórzył bym je, ale nie wiem czy trafię jeszcze Brew Body. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 10 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2011 (edytowane) na jutro w planie warzenie 120 l kukurydziano - ryżowego. Zasyp na bazie Bohamiana. Fermentowane drożdżami piekarniczymi. Edytowane 10 Czerwca 2011 przez Belzebub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 10 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2011 na jutro w planie warzenie 120 l kukurydziano - ryżowego.Zasyp na bazie Bohamiana. Fermentowane drożdżami piekarniczymi. Aby zmniejszyć ryzyko infekcji drożdże pogotuję 5 minut w niewielkiej ilości wody. Drożdże będziesz gotować ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 10 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2011 he he sprawdałem tylko, czy ktoś czyta mój wątek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 10 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2011 he he sprawdałem tylko, czy ktoś czyta mój wątek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 12 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2011 kukurydziano - ryżowe zatarte. Wyszło ok 80 litrów 15 °Blg, będzie docelowo rozcieńczone do 120 litrów. Ale nie to jest istotne, istotne jest to, że piekarnicze drożdże "Babuni" są rewelacyjne, zaczęły szymieć w refmentorze w minutę po dolaniu do brzeczki. Myślę, że wyjdzie fajne czyste piwko. Zadałem po 50 g na fermentator. Dla porównanie nastawiłem jednak część brzeczki na US-05, obaczymy jak wypadnie konfrontacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 12 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2011 A co zatarło tą kukurydzę z ryżem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 12 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2011 enzymy z Bohemian Pilsner. Udział surowców niesłodowanych to tylko lekko ponad 30 %. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się