Gawith Opublikowano 8 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2015 Marzy mi się Old Ale na święta. Pomyślałem że zaryzykuje płynne drożdżaki i kupię świeżutkie FM12 tyle że znalazłem w HB przeterminowane fiolki do 1.07.2015 http://www.homebrewing.pl/fermentum-mobile-fm12-szkocka-krate-p-1080.html Cena jest super ale nie wiem czy warto ryzykować bo nie dość że to moje pierwsze doświadczenie z płynnymi to dodatkowo nie mam mieszadła. Myślicie że ruszą czy dać sobie spokój ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HerrOs Opublikowano 8 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2015 Starter obowiązkowy. Ruszą po nim bez problemu. Robiłem na starszych już od FM. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowdi Opublikowano 8 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2015 Tak jak napisał HerrOs, zrób starter, bez mieszadła też się uda, sam robiłem tak, choć po pierwszym starterze zainwestowałem w mieszadło (w sumie tylko w rdzeń i magnesy, resztę miałem). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HerrOs Opublikowano 9 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2015 W fiolce mimo wszystko jest i tak b. dużo żywych i zdrowych komórek. Myślisz, że w przypadku Wyeasta po podróży w niewiadomych warunkach jest lepiej? Wątpię. Drożdże z FM są bardzo żywotne. Lubią uciekać u mnie ze startera na mieszadle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 9 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2015 Starter - > cienkusz - > coś mocniejszego. Ale teraz na Old ale to już trochę za późno, chyba że zrobisz jakieś lżejsze, sam słód pale i czekoladowy na kolor, bez cukru i karmelowego żeby się szybko ułożyło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawith Opublikowano 10 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2015 Dzięki panowie. Zaryzykuje i będzie tak jak proponuje @zgoda. Najpierw cienkusz na starterze a potem docelowe piwko. Chce iść na bogato więc będzie Muscovado i melasa trzcinowa jeśli gdzieś dostanę. A do tego czekoladowy, karmel, i special B więc pewnie nie prędko się to poukłada ale buteleczkę czy dwie do końca roku zawsze można rozpić . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 10 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2015 Będziesz miał na przyszłą jesień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się