kubarep Opublikowano 14 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2015 Dłuższy czas się zabierałem ale w końcu się zdecydowałem uwarzyć pierwsze własne piwo. Mam zamiar od razu próbować warzyć z zacieraniem. Zdecydowałem się na coś pomiędzy APA a IPA słody:Pale Ale 4 kgWiedeński 1 kg Pszeniczny 0,75 kg Zacierać to w temp 67-68°C w 18l wodyZ wysładzaniem prosiłbym o sugestie co do czasów i ilości. Docelowo chciałbym osiągnąć 20LChmielić chciałem Iunga i Galaxy i tu mam problem bo nie wiem jak to rozłożyć gramaturowo i w czasie.Czy takie zestawienie ma sens:Iunga 30gr 60'Galaxy 30gr 0' (chłodzone będzie w wannie) Galaxy 50gr na zimno z góry dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aquila Opublikowano 14 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2015 Hej, jakich drożdży chcesz użyć? Jaki ekstrakt początkowy chcesz osiągnąć, bo będzie to ściśle powiązane z wysładzaniem (ważne, żeby podczas wysładzania nie zejść poniżej 2-3 BLG). Dodałbym trochę mniej pszenicznego, a co do chmielenia to fajnie byłoby dać coś w ok. 20' na smak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubarep Opublikowano 15 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2015 Myślę o drożdżach US-05. A co do ekstraktu to chciałem żeby było to w okolicach 15 BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plo Koon Opublikowano 15 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2015 Weź sobie wrzuć to do Brewtarget albo Beersmith wszystko Ci wyliczy, BLG, IBU... Co do chmielenia? 50g na cichą to trochę mało. Ja bym dał min. 100 g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się