Skocz do zawartości

Pierwsza warka APA-IPA


kubarep

Rekomendowane odpowiedzi

Dłuższy czas się zabierałem ale w końcu się zdecydowałem uwarzyć pierwsze własne piwo. Mam zamiar od razu próbować warzyć z zacieraniem. Zdecydowałem się na coś pomiędzy APA a IPA 

 

słody:
Pale Ale 4 kg
Wiedeński 1 kg

Pszeniczny 0,75 kg

 

Zacierać to w temp 67-68°C w 18l wody
Z wysładzaniem prosiłbym o sugestie co do czasów i ilości. Docelowo chciałbym osiągnąć 20L

Chmielić chciałem Iunga i Galaxy i tu mam problem bo nie wiem jak to rozłożyć gramaturowo i w czasie.
Czy takie zestawienie ma sens:
Iunga 30gr 60'
Galaxy 30gr 0' (chłodzone będzie w wannie)

Galaxy 50gr na zimno

z góry dzięki za pomoc :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hej, jakich drożdży chcesz użyć? Jaki ekstrakt początkowy chcesz osiągnąć, bo będzie to ściśle powiązane z wysładzaniem (ważne, żeby podczas wysładzania nie zejść poniżej 2-3 BLG).

Dodałbym trochę mniej pszenicznego, a co do chmielenia to fajnie byłoby dać coś w ok. 20' na smak. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.