seler Opublikowano 13 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2009 Właśnie uwarzyłem stouta owsianego z zestawu BA. Powinien wyjść 13blg jest ledwie 11. Co może być przyczyną? Za słabo wysłodzone (ok 7l wody)? Zacierane bylo jak w przepisie. Przy takiem samym wysładzaniu z Koźlaka majowego wycisnąłem książkowe 16blg bez problemu. Czy zostawić jak jest czy np. dosypać do fermentatora suchego extraktu słodowego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 13 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2009 Mało informacji, możliwe, że za dużo wody do zacierania, co skutkuje za małą ilością do wysładzania. Zostaw po prostu, będziesz miał Stouta 11°Blg i już Ps. W jakiej temperaturze nastąpił pomiar Blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 13 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2009 Mało informacji, możliwe, że za dużo wody do zacierania, co skutkuje za małą ilością do wysładzania. Zostaw po prostu, będziesz miał Stouta 11°Blg i już Ps. W jakiej temperaturze nastąpił pomiar Blg? Pomiar przed drożdżami przy 20*, brzeczki z wsyłodzinami było razem 16L więc jeszcze 4L musiałem dolać zimnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 13 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2009 11Blg będzie ok, zostaw tak jak jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myszmen Opublikowano 13 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2009 Pomiar przed drożdżami przy 20*, brzeczki z wsyłodzinami było razem 16L więc jeszcze 4L musiałem dolać zimnej. Lepiej celować w blg a nie w ilość. Dolałeś wody i zmniejszyłeś gęstość, według mnie to błąd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 13 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2009 Pomiar przed drożdżami przy 20*' date=' brzeczki z wsyłodzinami było razem 16L więc jeszcze 4L musiałem dolać zimnej.[/quote']Lepiej celować w blg a nie w ilość. Dolałeś wody i zmniejszyłeś gęstość, według mnie to błąd. Acha, czyli dolać tyle wody by wyszło 13 a nie by wyszło 20L. No jest to pomysł, ale nie zmienia to faktu że ekstrakt wyszedł słabszy niż książka pisała, pytanie dlaczego..? BTW. piwko ładnie fermentuje i babelkuje ale właściwie nie robi się pianka na wierzchu, do tej pory każda warka miała solidny korzuch, a tu jest ledwie jedna warstewka bąbelek, choć fermentuje intensywnie aż słychać syczenie. Czy to znaczy że będzie słaba piana w piwku? To nie byłoby dobre dla stouta... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myszmen Opublikowano 13 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2009 Acha, czyli dolać tyle wody by wyszło 13 a nie by wyszło 20L.No jest to pomysł, ale nie zmienia to faktu że ekstrakt wyszedł słabszy niż książka pisała, pytanie dlaczego..? BTW. piwko ładnie fermentuje i babelkuje ale właściwie nie robi się pianka na wierzchu, do tej pory każda warka miała solidny korzuch, a tu jest ledwie jedna warstewka bąbelek, choć fermentuje intensywnie aż słychać syczenie. Czy to znaczy że będzie słaba piana w piwku? To nie byłoby dobre dla stouta... Najlepiej tak długo wysładzać, żeby trafić blg bez dolewania wody Oczywiście nie jest to łatwe, raczej znajomość swojej wydajności i doświadczenie pozwala osiągać planowaną gęstość. Mi nie zawsze to wychodzi, ale staram się nie dolewać wody. Ekstrakt wyszedł słabszy ponieważ wydajność była mniejsza niż przewidział autor książki. Według mnie za krótko wysładzałeś. Jeżeli 20L masz 11 blg to przed rozcienczeniem było 16L ok 14 blg więc wyszło trochę za dużo. Lepiej "rozcienczać" wysłodzinami niż czystą wodą. Ja wysładzam aż wysłodziny osiągają jakieś 3blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infam Opublikowano 13 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2009 (edytowane) Lepiej "rozcienczać" wysłodzinami niż czystą wodą. Ja wysładzam aż wysłodziny osiągają jakieś 3blg. Wysłodziny to oczywiście ta breja, którą można poczęstować kury albo zasilić MPO (nie ryzykowałbym sprawdzzania przełyku klozetu ). Jeśli wysładzamy do 3°Blg filtratu to ok. Nie wypłukujmy wszystkiego do bólu. Jeśli natomiast miałbym do wyboru rozcieńczenie brzeczki filtratem 1,5°Blg a wodą wybrałbym to drugie. Takie rozcieńczanie wodą to nie jest koniec świata ani nawet HGB. Bez nadymania. Edytowane 13 Grudnia 2009 przez Infam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 14 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2009 "moja dusza ma swoje własne światło i swoje własne, od Słońca niezależne, ciemności" Sorry za off topic ale widzę że kolega chyba dobrze mi znanych klimatach KAT-owskich się obraca... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się