Rafiks78 Opublikowano 29 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 (edytowane) Odpowiedzcie mi na pytanie czy lepszy jest słód "zmielony" śrutownikiem czy gniotownikiem do ziarna? Poczytałem, że takie gniotowniki to miażdżą słód w walkach i są generalnie przeznaczone na produkcję paszy. Czy taki słód przepuszczony przez gniotownik też będzie dobrze przygotowany do zacierania? Edytowane 29 Września 2015 przez Rafiks78 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 29 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 Odpowiedzcie mi na pytanie czy lepszy jest słód "zmielony" śrutownikiem czy gniotownikiem do ziarna? Poczytałem, że takie gniotowniki to miażdżą słód w walkach i są generalnie przeznaczone na produkcję paszy. Czy taki słód przepuszczony przez gniotownik też będzie dobrze przygotowany do zacierania? gniotowniki miażdżą ziarna - łuska pozostaje względnie nie uszkodzona a nie rozcierają. Efekt jest taki że możesz drobniej rozdrobnić słód co przekłada się na wydajność. Przy tradycyjnych śrutownikach jest silna korelacja drobności śruty i jakości łuski. Poza tym jest szybciej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 29 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 Gniotownik jak najbardziej się nadaje - przerobilem co najmniej dwa worki słodu rozdrobnionego gniotownikiem rolniczym. Śrutownik pewnie też się nadaje, ale bardziej rozdrobni łuskę i filtracja może gorzej iść Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GrzegorzBzie Opublikowano 30 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2015 Witam, Podepnę się pod ten temat. Ma ktoś z Was doświadczenie z tanimi śrutownikami? np. http://allegro.pl/srutownik-do-slodu-piwo-whisky-whiskey-bourbon-i5490150405.html Nie za bardzo wiem w czym tkwi różnica pomiędzy śrutownikiem za 250 zł a 85 zł... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 30 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2015 Prosze: http://www.piwo.org/topic/17825-%C5%9Brutownik-biowin/?hl=%2B%C5%9Brutownik+%2Bbiowin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się