malebranchi Opublikowano 1 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2015 (edytowane) Cześć, Pytanie – czy w procesie zacierania dodanie słodu nieczynnego enzymatycznie (np. słody karmelowe) do zasypu pale ale podbije ekstrakt? Mam na myśli, czy skrobia w tych słodach nieczynnych enzymatycznie może zostać przetworzona przez enzymy z zasypu czynnego enzymatycznie? I jeszcze kontynuując wątek zacierania, to jak zrozumiałem w słodach ciemnych już nie ma skrobi, więc nie wpływają na ekstrakt brzeczki. Dobrze rozumuje? Dzięki za pomoc! Pozdrawiam, -- malebranchi Edytowane 1 Października 2015 przez malebranchi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 1 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2015 Cześć, Pytanie – czy w procesie zacierania dodanie słodu nieczynnego enzymatycznie (np. słody karmelowe) do zasypu pale ale podbije ekstrakt? Mam na myśli, czy skrobia w tych słodach nieczynnych enzymatycznie może zostać przetworzona przez enzymy z zasypu czynnego enzymatycznie? I jeszcze kontynuując wątek zacierania, to jak zrozumiałem w słodach ciemnych już nie ma skrobi, więc nie wpływają na ekstrakt brzeczki. Dobrze rozumuje? Dzięki za pomoc! Pozdrawiam, -- malebranchi Każdy słód podbije Ci ekstrakt, niezależnie od tego czy jest czynny enzymatycznie. Skrobię z takiego słodu powinny przerobić enzymy z pozostałych słodów. Karmelowe słody są w większości całkowicie nieaktywne enzymatyczne, ale są zatarte w ziarnie, pozostaje tam jednak jakaś ilość nieprzerobionej skrobi. W słodach palonych masz także skrobię do przerobienia. Produkuje się je z jasnych słodów, które są prażone, więc nieprzerobiona skrobia także w nim jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi