malebranchi Opublikowano 1 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2015 (edytowane) Cześć, Pytanie – czy w procesie zacierania dodanie słodu nieczynnego enzymatycznie (np. słody karmelowe) do zasypu pale ale podbije ekstrakt? Mam na myśli, czy skrobia w tych słodach nieczynnych enzymatycznie może zostać przetworzona przez enzymy z zasypu czynnego enzymatycznie? I jeszcze kontynuując wątek zacierania, to jak zrozumiałem w słodach ciemnych już nie ma skrobi, więc nie wpływają na ekstrakt brzeczki. Dobrze rozumuje? Dzięki za pomoc! Pozdrawiam, -- malebranchi Edytowane 1 Października 2015 przez malebranchi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 1 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2015 Cześć, Pytanie – czy w procesie zacierania dodanie słodu nieczynnego enzymatycznie (np. słody karmelowe) do zasypu pale ale podbije ekstrakt? Mam na myśli, czy skrobia w tych słodach nieczynnych enzymatycznie może zostać przetworzona przez enzymy z zasypu czynnego enzymatycznie? I jeszcze kontynuując wątek zacierania, to jak zrozumiałem w słodach ciemnych już nie ma skrobi, więc nie wpływają na ekstrakt brzeczki. Dobrze rozumuje? Dzięki za pomoc! Pozdrawiam, -- malebranchi Każdy słód podbije Ci ekstrakt, niezależnie od tego czy jest czynny enzymatycznie. Skrobię z takiego słodu powinny przerobić enzymy z pozostałych słodów. Karmelowe słody są w większości całkowicie nieaktywne enzymatyczne, ale są zatarte w ziarnie, pozostaje tam jednak jakaś ilość nieprzerobionej skrobi. W słodach palonych masz także skrobię do przerobienia. Produkuje się je z jasnych słodów, które są prażone, więc nieprzerobiona skrobia także w nim jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się