DoktorPio Opublikowano 1 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2015 Witam Planuje budowę kombajnu warzelniczego opartego na konstrukcji HERMS lub RIMS ale nurtuje mnie jedno pytanie. Proszę o odpowiedz bardziej doświadczonych browarników Chodzi mi o taki aspekt podczas zacierania brzeczki a mianowicie jeśli w kadzi gdzie zacieram brzeczkę podczas którejś przerwy np.53 , 63 lub 72 °C temperatura będzie mi spadać i będę chciał podgrzać zacieraną brzeczkę włączę pompę która przepchnie mi brzeczkę przez wężownice umieszczoną w zasobniku gorącej wody (herms) lub przez podgrzewacz elektryczny (rims) to wówczas przepływająca brzeczka przez wężownicę lub podgrzewacz podgrzeje się do temperatury znacznie wyższej niż w danym momencie powinna mieć zacierana brzeczka. Czy to nie spowoduje ubicie enzymów albo przeskok brzeczki do kolejnego poziomu przerwy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 1 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2015 Każdy sprzęt ma swój urok. Do tego w jakich temp zacierać żeby uzyskać odpowiedni efekt musisz dojść sam. Te temp mogą się trochę różnić od tych ogólnie przyjętych przy zacieraniu w zwykłym garnku, właśnie przez to że podgrzewamy trochę inaczej. Pewnie trochę ubijesz przy podgrzewaniu ale to pomijalne w procesie. Temperatur musisz pilnować zarówno w kadzi zaciernej jak i innych punktach zależnie od konstrukcji browaru. Ja mam pomiar przed i za wymiennikiem i oczywiście w mlt . Temperatura za wymiennikiem jest zazwyczaj o kilka stopni wyższa niż ta w mlt, oczywiście kiedy podgrzewam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 1 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2015 Nie będzie problemu, bo temperaturę wody w HLT ustawiasz sam, ja mam 77C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DoktorPio Opublikowano 1 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2015 Hmm... a jeśli bym zrobił takie rozwiązanie że podgrzewanie MLT było by palnikiem gazowym i podczas grzania włączył bym obieg brzeczki za pod fałszywego dna na górę garnka ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się