Luqas van Dred Opublikowano 10 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2015 Chocolate Milk Oatmeal Stout Parametry Początkowe blg: 14° Końcowe blg: ........° Alkohol objętościowo: ...........% IBU: 35,0 IBU Objętość: 21l Czas gotowania: 60min Składniki: Słód Pale Ale 3,00kg Płatki owsiane (podpiekane w piekarniku) 0,80kg Słód Monachijski typ II 0,50kg Słód Karmelowy 150 EBC 0,30kg Czekoladowy ciemny 1200EBC 0,50kg Carafa III Special 0,20kg Kakao 0,15kg (do zacieru) Laktoza 0,25kg Chmielenie: 60 min: - 20g Iunga 11,0 AA 10 min: - 20g Iunga 11,0 AA - 5g Mech irlandzki - 0,25kg Laktoza Drożdże: Starter z drożdżami FM 13: Irlandzkie Ciemności Notatki: Po przelaniu 18l wody o temp 73 st C do fermentatora wsypanie słodów. Temp spadła do 65st C. Zacierałem 90 min. Wysładzanie 12 l wodą o temp 75 st C. Gotowanie 60 min, później chłodzenie na balkonie (na noc) do temp 25 st C. Zadanie starteru z drożdżami FM 13: Irlandzkie Ciemności. Mam problem z odfermentowaniem. Z 14 BLG po tygodniu burzliwej zeszło mi do 6BLG. Po przelaniu na cichą po następnym tygodniu zeszło mi do 5,5 BLG. Zazwyczaj butelkuje z cukrem do refementacji 4g na 0,5l. Czekać dalej czy butelkować ze mniejszoną ilością cukru? Boje się, że powstaną granaty :-/ Tak słabe odfermentowanie jest winą laktozy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakal75 Opublikowano 10 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2015 (edytowane) Laktoza nie fermentuje więc powinieneś ją odjąć od tego wyniku Edytowane 10 Października 2015 przez morfitru75 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luqas van Dred Opublikowano 10 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2015 Ok, dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 10 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2015 4 g na 0,5 l to do pszenicznego możesz dać a nie do stouta. 2,2-2,7 g więcej bym nie dawał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się