bula20_00 Opublikowano 12 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2015 Witam, Nie doszukałem się nic na forum wiec postanowiłem zapytać Przymierzam się do nastawienia swojej drugiej Warki i pojawia się takie pytanie. Zakupiłem Brewkit Gozdawy Belgian Gold Ale i do tego Ekstrakt Słodowy Jasny.... jednak na etykiecie Brewkita doczytałem się po zakupie żeby użyć cukru kandyzowanego do fermentacji i sam już nie wiem co dodać aby nie skopać całego procesu... I tu pytanie czy ktoś z Was ma doświadczenie w robieniu ww. rodzaju piwa z cukrem kandyzowanym lub ekstraktem słodowym ? Pozdrawiam, bula20_00 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemek18 Opublikowano 12 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2015 cukier do fermentacji czy REferemntacji ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myszarafa Opublikowano 12 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2015 (edytowane) Zwykle w brewkitach gozdawy cukier kandyzowany uzywany jest fermentacji. Ja użyłem 0,5kg cukry zwykłego i 0,5kg cukru trzcinowego do belgian blond ale i nie jest to najsaczniejsze piwo, w dodatku temp. fermentacji wynosiła około 28°C. Na twoim miejscu użyłbym tego ekstraktu słodowego jasnego, piwo wyjdzie, może nie koniecznie w stylu ale chyba lepiej dać taki ekstrakt niż cukier. PS. przy rozcieńczaniu wodą, sprawdzaj blg, mi z 2 puszek (ekstrakt i brewkit) wyszło niecałe 20l 13blg. Edytowane 12 Października 2015 przez myszarafa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mishead Opublikowano 13 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2015 (edytowane) Hej, Ja robilem swoja pierwsza warkę z brewkitu, uzylem ekstraktu slodowego niechmielonego, jako ze czytalem ze cukier moze spowodowac spirytusowy aromat. Do refermentacji oczywiscie cukier lub glukoza. Dodam jeszcze, ze piwo nie wyszło w zakładanym stylu. Robilem IPA, a poczęstowani ludzie wracali do mnie z komentarzem "ale fajny pszeniczniak" ;-) Pozdrawiam Edytowane 13 Października 2015 przez mishead Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgorek Opublikowano 13 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2015 Z tego co czytałem to do piw belgijskich często dodaje się do gotowania cukier kandyzowany ciemny lub jasny, w zależności od stylu, który warzymy. Ma on za zadanie lekko podnieść ekstrakt i nie tylko. Jak dobrze poszukasz to znajdziesz co dokładnie, bo mi uleciało z głowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 14 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2015 Cukier ma podbić ekstrakt, uczynić piwo wytrawniejszym, a przy cukrze kandyzowanym dodać też pewnych posmaków. Opis procesu domowej produkcji: http://www.piwo.org/topic/980-cukier-kandyzowany-domowa-produkcja/?p=105558 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bula20_00 Opublikowano 14 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2015 cukier do fermentacji czy REferemntacji ? do fermentacji do 1 warki dałem glukoze do fermentacji i paru testerów zauważyło posmaki "owocowe" dlatego boje sie o to samo dodając cukier kandyzowany... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 14 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2015 cukier do fermentacji czy REferemntacji ? do fermentacji do 1 warki dałem glukoze do fermentacji i paru testerów zauważyło posmaki "owocowe" dlatego boje sie o to samo dodając cukier kandyzowany... Posmaki owocowe mogły być też z wyższej temperatury lub wynikać z charakterystyki pracy drożdży, przy czym zakładam to pierwsze. Na warzeniu z ekstraktów się nie znam, więc idealnej receptury nie podam, ale kilogram cukru to moim zdaniem dużo. Ja bym pewnie dał dwie puchy możliwie jasnych ekstraktów i doprawił to cukrem kandyzowanym, możesz poszukać u amerykanów u nich jest popularne robienie piw z ekstraktów, z ewentualnym steep mashem np. http://www.greatfermentations.com/belgian-golden-strong-recipe/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bula20_00 Opublikowano 16 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 fajnie, dzięki za porady. Dodam zatem ekstrakt z puchy i zobacze co wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bula20_00 Opublikowano 16 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 (edytowane) Edytowane 21 Października 2015 przez bula20_00 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bula20_00 Opublikowano 16 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 (edytowane) Edytowane 21 Października 2015 przez bula20_00 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się