quba16 Opublikowano 13 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2015 (edytowane) Pora chyba i na mnie. Czas najwyższy zacząć zapisywać moje poczynania. Pierwszy był brew kit Coopersa w grudniu 2013. Niedobre, niepijalne, nie ma co wspominać. Wróciłem do warzenia po roku i od tych warek zacznę zapiski. 2 - prawdziwe bursztynowe (zestaw ekstraktów z browamatora) 3 - dunkelweizen (zestaw z browamatora) 4 - Rauchbock (zestaw z browamatora) 5 - Koelsch (zestaw z browamatora) 6 - Belgian Pale Ale (zestaw z browamatora) 7 - Maibock (zestaw z browamatora po minimalnej modyfikacji) 8 - Marcowe (zestaw z browamatora) 9 - Pils (zestaw z browamatora) 10 - Coffee Stout 11 - Bock 12 - Porter Bałtycki (nieudany 13 - American Wheat z wiśnią 14 - Porter pszeniczny (zakażenie) 15a - Porter Bałtycki 15b - Ciemny wiśniowy lager 16 - Stout owsiany 17 - Saison 18 - American Barleywine 19 - Weizen 20 - Black IPA 21 - Whisky Stout 22 - Single Hop IPA 23 - Coffee APA 24 - Dark Rye EIPA 25 - Coffee Milk Stout 26 - Weizen 27 - Lager Wiedeński 28 - Black Weizen 29 - RIS 30 - Doppelbock - docelowo Eisbock 31 - Tripple IPA 32 - AIPA 33 - American Wheat 34 - Belgian Pale Ale 35 - Brett Saison 36 - Pils 37 - Brett Ale 38 - Tripel 39 - Dry Stout 40 - Saison 41 - Brown IPA 42 - Rye Stout 43 - Bohemian Pilsner 44 - Quadrupel 45 - Hefeweizen 46 - Rauchweizen 47 - Pils wiśniowy 48 - Oatmeal Stout 49 - Foregin Extra Stout 50 - Summer Ale Edytowane 11 Maja 2016 przez quba16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quba16 Opublikowano 13 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2015 Dunkelweizen Skład (słody Weyermann): -pilzneński - 1,3kg -pszeniczny - 1,9kg -monachijski typ II - 0,6 kg -Carawheat - 0,2kg -pszeniczny czekoladowy - 0,05kg Chmiele: -Hallertau Tadition 30g Drożdże WB-06 Warzenie 06.12.2014 Wrzucone do 15l - temp. 47'C 10 min w 45'C 15 min w 53'C 30 min w 63'C 72'C do negatywnej próby jodowej do 78'C i filtracja Gotowanie 80 min 10g chmielu po 10 min gotowania 10g po 50 min 10g po 75 min Wyszło ok 18,5l 13blg Burzliwa 7 dni zeszło do 2blg Cicha 7 dni Butelkowanie 20.12.2014 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quba16 Opublikowano 2 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2015 (edytowane) Rauchbock (a raczej rauchbier bo za małe blg) Skład (słody Weyermann): -wędzony - 2,4 kg -monachijski typ II - 0,5 kg -Caramunich - 0,2 kg -Carafa Special I - 0,1 kg Chmiele: -Hallertau Tadition 60g Drożdże W34/70 Warzenie 06.01.2015 Wrzucone do 9l 30 min w 62'C 30 min w 66'C 72'C do negatywnej próby jodowej do 78'C i filtracja Gotowanie 75 min 50g chmielu w 30 min gotowania 10g chmielu 5 min przed końcem Wyszło ok 12l 12,5 blg (za słabo wygotowałem) Burzliwa 8 dni zeszło do 2blg Cicha 14 dni Butelkowanie 28.01.2015 Edytowane 2 Listopada 2015 przez quba16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quba16 Opublikowano 2 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2015 Koelsch Skład: -pilzneński 3,7 kg -pszeniczny 0,4 kg Chmiele: -Spalt Select 50 g Drożdże S-33 Warzenie 10.01.2015 wrzucone do ok 10l temp. 47'C dolewając wrzątku temperatura podniesiona do 66'C w ok 15-20 min - przerwa 30 min 70'C - 15 min 78' - filtracja Gotowanie 70 min 30g chmielu po 10 min 20g chmielu po 60 min Wyszło ok 17l - 12blg Burzliwa 7 dni 18'C zeszło do 3 blg Cicha 3 tyg ok 10'C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quba16 Opublikowano 2 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2015 Belgian Pale Ale Skład: -pale ale - 2,5 kg -monachijski I - 1 kg -Abbey Malt - 0,3 kg -Carabelge - 0,2 kg Chmiel:30g Challenger 30g East Kent Golding Drożdże S-33 Warzenie 06.02.2015 do 15l 68'C - przerwa 64'C 20min 72'C - 40 min 76'C - filtracja Gotowanie 65 min 30g Challenger w 5 min gotowania 30g East Kent 20 min przed końcem gotowania Wyszło ok 18l - 12blg Burzliwa 7 dni ok 20'C Cicha 14 dni ok 20'C Butelkowanie 03.03.2015 Piwo zepsułem, ponieważ przy wysładzaniu nie zawróciłem pierwszych litrów z powrotem do ziarna i wyszło mętne jak woda z kałuży (plus mało smaczne). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quba16 Opublikowano 2 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2015 Maibock (Grand Prix WKPD) Skład: -pilzneński - 2 kg -pszeniczny - 0,7 kg -Carahell - 0,25 kg Chmiel: Hellertau Harsbrucker 35g Drożdże W34/70 Warzenie 15.02.2015 Wrzucone do 54'C - przerwa 10 min w 52'C 30 min w 62'C 30 min w 72'C 77'C filtracja Gotowane dosyć długo w ok 80-85'C bo było niskie blg Gotowanie prawidłowe 90 min 15g po 5 min gotowania 5g 30 min przed końcem gotowania 15g 3 min przed końcem gotowania Wyszło bardzo mało: ok 8l 15,5blg Burzliwa 7 dni 9-12'C Cicha 14 dni ok 10'C Zeszło chyba do ok. 5blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się