Skocz do zawartości

Bara-Baran


quba16

Rekomendowane odpowiedzi

Pora chyba i na mnie. Czas najwyższy zacząć zapisywać moje poczynania. Pierwszy był brew kit Coopersa w grudniu 2013. Niedobre, niepijalne, nie ma co wspominać. Wróciłem do warzenia po roku i od tych warek zacznę zapiski.

 

2 - prawdziwe bursztynowe (zestaw ekstraktów z browamatora)

3 - dunkelweizen (zestaw z browamatora)

4 - Rauchbock (zestaw z browamatora)

5 - Koelsch (zestaw z browamatora)

6 - Belgian Pale Ale (zestaw z browamatora)

7 - Maibock (zestaw z browamatora po minimalnej modyfikacji)

8 - Marcowe (zestaw z browamatora)

9 - Pils (zestaw z browamatora)
10 - Coffee Stout
11 - Bock
12 - Porter Bałtycki (nieudany
13 - American Wheat z wiśnią
14 - Porter pszeniczny (zakażenie)
15a - Porter Bałtycki
15b - Ciemny wiśniowy lager
16 - Stout owsiany
17 - Saison
18 - American Barleywine
19 - Weizen
20 - Black IPA
21 - Whisky Stout
22 - Single Hop IPA
23 - Coffee APA
24 - Dark Rye EIPA
25 - Coffee Milk Stout
26 - Weizen
27 - Lager Wiedeński
28 - Black Weizen
29 - RIS
30 - Doppelbock - docelowo Eisbock
31 - Tripple IPA
32 - AIPA
33 - American Wheat
34 - Belgian Pale Ale
35 - Brett Saison
36 - Pils
37 - Brett Ale
38 - Tripel
39 - Dry Stout
40 - Saison
41 - Brown IPA
42 - Rye Stout
43 - Bohemian Pilsner
44 - Quadrupel
45 - Hefeweizen
46 - Rauchweizen
47 - Pils wiśniowy
48 - Oatmeal Stout
49 - Foregin Extra Stout
50 - Summer Ale
Edytowane przez quba16
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dunkelweizen

 

Skład (słody Weyermann):

-pilzneński - 1,3kg

-pszeniczny - 1,9kg

-monachijski typ II - 0,6 kg

-Carawheat - 0,2kg

-pszeniczny czekoladowy - 0,05kg

 

Chmiele:

-Hallertau Tadition 30g

 

Drożdże WB-06

 

Warzenie 06.12.2014

Wrzucone do 15l - temp. 47'C

10 min w 45'C

15 min w 53'C

30 min w 63'C

72'C do negatywnej próby jodowej

do 78'C i filtracja

 

Gotowanie 80 min

10g chmielu po 10 min gotowania

10g po 50 min

10g po 75 min

 

Wyszło ok 18,5l 13blg

 

Burzliwa 7 dni zeszło do 2blg

Cicha 7 dni

Butelkowanie 20.12.2014

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Rauchbock (a raczej rauchbier bo za małe blg)


 


Skład (słody Weyermann):


-wędzony - 2,4 kg


-monachijski typ II - 0,5 kg


-Caramunich - 0,2 kg


-Carafa Special I - 0,1 kg


 


Chmiele:


-Hallertau Tadition 60g


 


Drożdże W34/70


 


Warzenie 06.01.2015


Wrzucone do 9l


30 min w 62'C


30 min w 66'C


72'C do negatywnej próby jodowej


do 78'C i filtracja


 


Gotowanie 75 min


50g chmielu w 30 min gotowania


10g chmielu 5 min przed końcem


 


Wyszło ok 12l 12,5 blg (za słabo wygotowałem)


 


Burzliwa 8 dni zeszło do 2blg


Cicha 14 dni


Butelkowanie 28.01.2015


Edytowane przez quba16
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Koelsch

 

Skład:

-pilzneński 3,7 kg

-pszeniczny 0,4 kg

Chmiele:

-Spalt Select 50 g

 

Drożdże S-33

 

Warzenie 10.01.2015

wrzucone do ok 10l temp. 47'C

dolewając wrzątku temperatura podniesiona do 66'C w ok 15-20 min - przerwa 30 min

70'C - 15 min

78' - filtracja

 

Gotowanie 70 min

30g chmielu po 10 min

20g chmielu po 60 min

 

Wyszło ok 17l - 12blg

 

Burzliwa 7 dni 18'C zeszło do 3 blg

Cicha 3 tyg ok 10'C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Belgian Pale Ale

 

Skład:

-pale ale - 2,5 kg

-monachijski I - 1 kg

-Abbey Malt - 0,3 kg

-Carabelge - 0,2 kg

 

Chmiel:
30g Challenger 

30g East Kent Golding

 

Drożdże S-33

 

Warzenie 06.02.2015

do 15l 68'C - przerwa 64'C 20min

72'C - 40 min

76'C - filtracja

 

Gotowanie 65 min

30g Challenger w 5 min gotowania

30g East Kent 20 min przed końcem gotowania

 

Wyszło ok 18l - 12blg

 

Burzliwa 7 dni ok 20'C

Cicha 14 dni ok 20'C

Butelkowanie 03.03.2015

 

Piwo zepsułem, ponieważ przy wysładzaniu nie zawróciłem pierwszych litrów z powrotem do ziarna i wyszło mętne jak woda z kałuży (plus mało smaczne).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Maibock (Grand Prix WKPD)

 

Skład:

-pilzneński - 2 kg

-pszeniczny - 0,7 kg

-Carahell - 0,25 kg

 

Chmiel:

Hellertau Harsbrucker 35g

 

Drożdże W34/70

 

Warzenie 15.02.2015

Wrzucone do 54'C - przerwa 10 min w 52'C

30 min w 62'C

30 min w 72'C

77'C filtracja

 

Gotowane dosyć długo w ok 80-85'C bo było niskie blg

Gotowanie prawidłowe 90 min

15g po 5 min gotowania

5g 30 min przed końcem gotowania

15g 3 min przed końcem gotowania

 

Wyszło bardzo mało: ok 8l 15,5blg

Burzliwa 7 dni 9-12'C

Cicha 14 dni ok 10'C

Zeszło chyba do ok. 5blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.