akoss3 Opublikowano 28 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2018 Czy jezeli wezme piwo browaru Pinta i jest napisane pasteryzowane ale jest gruby osad drozdzowy to wyjdzie mi to czy nie wyjdzie bo jest napisane pasteryzowane. Powtarzam jest gruby osad drozdzowy, mogli dac do refermentacji troche drozdzy. Prosze o odpowiedz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 28 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2018 5 minut temu, akoss3 napisał: Czy jezeli wezme piwo browaru Pinta i jest napisane pasteryzowane ale jest gruby osad drozdzowy to wyjdzie mi to czy nie wyjdzie bo jest napisane pasteryzowane. Powtarzam jest gruby osad drozdzowy, mogli dac do refermentacji troche drozdzy. Prosze o odpowiedz. Po pasteryzacji nie masz prawie żadnych szans w warunkach domowych na odzyskanie drożdży. Owszem zdążały się przypadki, że coś poszło nie tak i piwa potrafiły nadal pracować, czasem wybuchać, ale to był błąd w sztuce. Pasteryzacja jest bardzo skuteczna i zabije prawie wszystko, co było wewnątrz. A nawet jak coś Ci ruszy z tego osadu to raczej obstawiałbym błąd w odzyskiwaniu i coś wleciało z powietrza, lub co mniej prawdopodobne w osadzie były jakieś formy przetrwalnikowe i nie koniecznie były to drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się