Wiatrol Opublikowano 15 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2015 Witam ostatnio kombinowałem i postanowiłem spróbować częściowego zacierania + gotowe ekstrakty Wymyśliłem sobie bursztynowe piwo z lekką nutą karmelu i tak oto zamówiłem: Gozdawa Amber 1,7 kg Malt jasny 1,7 kg słód: pilzneński 0,5 kg karmelowy czerwony 250 g karmelowy ciemny 200 g Chmiele : sybilla 30 g Lubelski 20 g Odpalam gaz temp. 66-67 stopni wrzucam słody i przygotowuje puszki i tu moim oczom ukazuje sie napis GOZDAWA ALTBIER gotowy nachmielony ekstrakt słodowy Jako że zacierania nie mogłem już zatrzymać postanowiłem zmodyfikować recepture na szybko Do zatartych słodów dodałem jasny Malt dodałem wody nachmieliłem 20 g Sybilla 40 min 15 g Lubelski ostatnie 10 min po wyłączeniu palnika dodałem do wszystkiego brew kit Gozdawy Chmielu dodałem mniej bo niechciałem przedobrzyć jako że brew kit był już chmielony Dodam że całość była robiona w 10 litrach wody reszta była dolana już w fermentatorze Drożdże 2 opakowania Brew-go 02 Mój błąd że nie sprawdziłem dokładnie paczki ale bez wczytania sie w etykietę to wyglądają bardzo podobnie BLG końcowe 13 wyszło 25-27 litrów Co o tym sądzicie co z tego wyjdzie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 15 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2015 amber chyba już jest z karmelem do tego 0,45 kg karmelowych to dużo strasznie pokombinowane to piwo,co ty chciałeś uzyskać z tego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiatrol Opublikowano 15 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2015 bursztynowe lekko słodkie piwo z nutą karmelu Coś na wzór ksiażece burgundowe trzy słody Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi