Skocz do zawartości

Overpitching drożdżami belgijskimi


santa

Rekomendowane odpowiedzi

W jednym z video na Youtube gość powiedział, że najlepsze efekty w belgach uzyskuje się stosując mniejsze napowietrzenie brzeczki, ale zadając większą ilość drożdży. Czy to prawda? Może ktoś rozwinąć wątek?

Edytowane przez santa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hmmm co do ilości drożdży polecam robić to świadomie

Za produkcje estrów odpowiedzialna jest w głównej mierze faza namnażania drożdży - dlatego under pitching tam gdzie trzeba over tam gdzie sie chce przy czym zarówno over jak i under może mieć negatywne konsekwencje

 

Innym ciekawym źródłem cennej wiedzy

 

http://byo.com/malt/item/1664-yeast-strains-for-belgian-strong-ales

 

 

 Low oxygen levels can lead to a slow and unhealthy fermentation with an increased level of yeast by-products, such as esters and fusel alcohols.

 

 

Greg Doss, a microbiologist and brewer with Wyeast, recommends that “brewers should use 8–15 ppm of oxygen for healthy fermentations,” but with Belgian ales “12–15 ppm oxygen is recommended.”

 

 

Too low a pitch rate will result in elevated ester levels and which, when too high, can lead to a solvent-like character. 

 

 

*Artykuł z BYO linkowany tyczy się mocnych piw

 

 

Also, only the strongest of the Belgian ales will be discussed, those with original gravities exceeding 1.070 including strong golden, tripel, dubbel and strong dark (including a few Trappist ales).
Edytowane przez FurioSan
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.