santa Opublikowano 16 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 (edytowane) W jednym z video na Youtube gość powiedział, że najlepsze efekty w belgach uzyskuje się stosując mniejsze napowietrzenie brzeczki, ale zadając większą ilość drożdży. Czy to prawda? Może ktoś rozwinąć wątek? Edytowane 16 Października 2015 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 16 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 to chyba będzie over nie under Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 16 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 (edytowane) to chyba będzie over nie under Wiadomo . Z weizenem się pomyliło . Edytowane 16 Października 2015 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 16 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 (edytowane) Hmmm co do ilości drożdży polecam robić to świadomie Za produkcje estrów odpowiedzialna jest w głównej mierze faza namnażania drożdży - dlatego under pitching tam gdzie trzeba over tam gdzie sie chce przy czym zarówno over jak i under może mieć negatywne konsekwencje Innym ciekawym źródłem cennej wiedzy http://byo.com/malt/item/1664-yeast-strains-for-belgian-strong-ales Low oxygen levels can lead to a slow and unhealthy fermentation with an increased level of yeast by-products, such as esters and fusel alcohols. Greg Doss, a microbiologist and brewer with Wyeast, recommends that “brewers should use 8–15 ppm of oxygen for healthy fermentations,” but with Belgian ales “12–15 ppm oxygen is recommended.” Too low a pitch rate will result in elevated ester levels and which, when too high, can lead to a solvent-like character. *Artykuł z BYO linkowany tyczy się mocnych piw Also, only the strongest of the Belgian ales will be discussed, those with original gravities exceeding 1.070 including strong golden, tripel, dubbel and strong dark (including a few Trappist ales). Edytowane 16 Października 2015 przez FurioSan bart3q i Altrus 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się