Pan Łyżwa Opublikowano 27 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2020 (edytowane) #135 International Amber Lager 12,0, 20 IBU Type: All Grain Date: 27 Nov 2020 Batch Size (fermenter): 19,50 L Brewer: Pan Łyżwa Boil Size: 28,00 L Asst Brewer: Boil Time: 90 min Equipment: Grainfather Final Bottling Volume: 17,50 L Brewhouse Efficiency: 71,20 Fermentation: Ale, Two Stage Taste Rating(out of 50): 30,0 Taste Notes: Prepare for Brewing No yeast starter used Clean and Prepare Brewing Equipment Total Water Needed: 39,33 L Mash Water Acid Treatment: None Water Prep Amt Name Type # %/IBU Volume 39,58 L Marki Water 1 - - Mash or Steep Grains Mash Ingredients Amt Name Type # %/IBU Volume 2,58 kg BEST Pilsen Malt (BESTMALZ) (3,5 EBC) Grain 2 57,2 % 1,68 L 1,00 kg Vienna (BestMälz) (8,0 EBC) Grain 3 22,2 % 0,65 L 0,49 kg Maize, Flaked (Thomas Fawcett) (3,9 EBC) Grain 4 10,8 % 0,32 L 0,25 kg Biscuit Malt (45,3 EBC) Grain 5 5,7 % 0,17 L Grains to Steep Amt Name Type # %/IBU Volume 0,08 kg Crystal Dark Malt (Thomas Fawcett) [Steep] (300,0 EBC) Grain 6 1,8 % 0,05 L 0,08 kg Crystal, Light (Simpsons) [Steep] (104,0 EBC) Grain 7 1,8 % 0,05 L 0,02 kg Carafa Special III (Weyermann) [Steep] (925,9 EBC) Grain 8 0,4 % 0,01 L Mash Steps Name Description Step Temperature Step Time Mash In Add 18,29 L of water at 73,8 C 67,0 C 60 min Mash Step Heat to 76,0 C over 4 min 76,0 C 15 min Sparge Water Acid Treatment: None Fly sparge with 21,05 L water at 75,6 C Boil Wort Add water to achieve boil volume of 28,00 L Estimated pre-boil gravity is 9,528 Plato Boil Ingredients Amt Name Type # %/IBU Volume 5,00 g Iunga [11,00 %] - Boil 60,0 min Hop 9 7,0 IBUs - 7,00 g Iunga [11,00 %] - Boil 30,0 min Hop 10 7,6 IBUs - 20,00 g Hellatauer Tradition [5,50 %] - Boil 10,0 min Hop 11 5,1 IBUs - 10,00 g Hellatauer Tradition [5,50 %] - Boil 1,0 min Hop 12 0,3 IBUs - Estimated Post Boil Vol: 24,25 L and Est Post Boil Gravity: 12,022 Plato Cool and Prepare Fermentation Cool wort to fermentation temperature Transfer wort to fermenter Add water to achieve final volume of 19,50 L Fermentation Ingredients Amt Name Type # %/IBU Volume 1,0 pkg German Bock Lager (White Labs #WLP833) [35,49 ml] Yeast 13 - - Measure Actual Original Gravity _______ (Target: 12,022 Plato) Measure Actual Batch Volume _______ (Target: 19,50 L) Edytowane 18 Grudnia 2020 przez Pan Łyżwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 18 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2020 (edytowane) #136 Czech Pilsner 11,7, 42 IBU Type: All Grain Date: 11 Dec 2020 Batch Size (fermenter): 21,70 L Brewer: Pan Łyżwa Boil Size: 31,21 L Asst Brewer: Boil Time: 90 min Equipment: Grainfather Final Bottling Volume: 19,70 L Brewhouse Efficiency: 70,00 Fermentation: Ale, Two Stage Taste Rating(out of 50): 30,0 Taste Notes: Prepare for Brewing Total Water Needed: 42,97 L Water Prep Amt Name Type # %/IBU Volume 25,35 L Marki Water 1 - - 5,00 L Distilled Water Water 2 - - Mash or Steep Grains Mash Ingredients Amt Name Type # %/IBU Volume 4,00 kg BEST Pilsen Malt (BESTMALZ) (3,5 EBC) Grain 3 84,2 % 2,61 L 0,45 kg Caramel Pils (BestMälz) (5,0 EBC) Grain 4 9,5 % 0,29 L 0,30 kg BEST Chit Malt (BESTMALZ) (2,5 EBC) Grain 5 6,3 % 0,20 L Mash Steps Name Description Step Temperature Step Time Mash In Add 19,41 L of water at 74,9 C 68,0 C 60 min Nazwa kroku Zacierania Add -0,02 L of water and heat to 72,0 C over 4 min 72,0 C 20 min Nazwa kroku Zacierania Add -0,12 L of water and heat to 76,0 C over 4 min 76,0 C 1 min Sparge Water Acid Treatment: None Fly sparge with 23,70 L water at 75,6 C Boil Wort Add water to achieve boil volume of 31,21 L Estimated pre-boil gravity is 9,141 Plato Boil Ingredients Amt Name Type # %/IBU Volume 15,00 g Iunga [11,00 %] - Boil 60,0 min Hop 6 19,5 IBUs - 15,00 g Saaz [4,00 %] - Boil 45,0 min Hop 7 6,5 IBUs - 30,00 g Saaz [4,00 %] - Boil 15,0 min Hop 8 7,0 IBUs - 0,70 tsp Irish Moss (Boil 10,0 mins) Fining 9 - - 30,00 g Saaz [4,00 %] - Boil 5,0 min Hop 10 2,8 IBUs - Steeped Hops Amt Name Type # %/IBU Volume 25,00 g Saaz [4,00 %] - Steep/Whirlpool 60,0 min, 90,2 C Hop 11 5,9 IBUs - Estimated Post Boil Vol: 25,21 L and Est Post Boil Gravity: 11,684 Plato Cool and Prepare Fermentation Cool wort to fermentation temperature Transfer wort to fermenter Add water to achieve final volume of 21,70 L Fermentation Ingredients Amt Name Type # %/IBU Volume 1,0 pkg Urquell Lager (Wyeast Labs #2001) [124,21 ml] Yeast 12 - - Measure Actual Original Gravity _______ (Target: 11,684 Plato) Measure Actual Batch Volume _______ (Target: 21,70 L) Edytowane 6 Stycznia 2021 przez Pan Łyżwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 18 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2020 (edytowane) #137 Eisbock 21,2, 26 IBU Piwo było zaciearane na dwa razy. Zasyp na pół i druga część zacierana w filtracie z pierwszej części. Nadmiar brzeczki gotowany osobny w czasie zacierania pierwszej części. Type: All Grain Date: 18 Dec 2020 Batch Size (fermenter): 19,20 L Brewer: Pan Łyżwa Boil Size: 26,65 L Asst Brewer: Boil Time: 90 min Equipment: Grainfather Final Bottling Volume: 17,20 L Brewhouse Efficiency: 60,00 Fermentation: Ale, Two Stage Taste Rating(out of 50): 30,0 Taste Notes: Mash or Steep Grains Mash Ingredients Amt Name Type # %/IBU Volume 6,20 kg BEST Pilsen Malt (BESTMALZ) (3,5 EBC) Grain 1 67,2 % 4,04 L 1,41 kg Munich (BestMälz) (15,0 EBC) Grain 2 15,3 % 0,92 L 1,00 kg Monachijski typ II (16,0 EBC) Grain 3 10,8 % 0,65 L 0,42 kg Crystal Malt (Thomas Fawcett) (150,0 EBC) Grain 4 4,5 % 0,27 L 0,20 kg BEST Melanoidin (BESTMALZ) (70,0 EBC) Grain 5 2,2 % 0,13 L Mash Steps Name Description Step Temperature Step Time Mash In Add 16,06 L of water at 72,5 C 66,0 C 75 min Mash Step Add 0,00 L of water at 72,0 C 72,0 C 15 min Mash Step Add 0,00 L of water at 76,0 C 76,0 C 5 min Boil Wort Estimated pre-boil gravity is 17,430 Plato Boil Ingredients Amt Name Type # %/IBU Volume 25,00 g Iunga [11,00 %] - Boil 60,0 min Hop 6 26,4 IBUs - 2,81 g Irish Moss (Boil 10,0 mins) Fining 7 - - Edytowane 14 Stycznia 2021 przez Pan Łyżwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 6 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2021 (edytowane) #138 Czech Dark Lager 11,5, 29 IBU Mash or Steep Grains Mash Ingredients Amt Name Type # %/IBU Volume 3,50 kg BEST Pilsen Malt (BESTMALZ) (3,5 EBC) Grain 1 80,1 % 2,28 L 0,67 kg Caramunich III (Weyermann) (139,9 EBC) Grain 2 15,3 % 0,44 L Grains to Steep Amt Name Type # %/IBU Volume 0,20 kg Carafa Special III (Weyermann) [Steep] (925,9 EBC) Grain 3 4,6 % 0,13 L Mash Steps Name Description Step Temperature Step Time A Add 21,59 L of water at 39,2 C 38,0 C 30 min 52 Heat to 52,0 C over 4 min 52,0 C 30 min 64 Heat to 64,0 C over 20 min 64,0 C 1 min 72 Heat to 72,0 C over 15 min 72,0 C 20 min Mash Step Heat to 77,0 C over 4 min 77,0 C 1 min Sparge Water Acid Treatment: None Fly sparge with 22,06 L water at 75,6 C Boil Wort Add water to achieve boil volume of 32,48 L Estimated pre-boil gravity is 8,408 Plato Boil Ingredients Amt Name Type # %/IBU Volume 15,00 g Iunga [11,00 %] - Boil 60,0 min Hop 4 20,6 IBUs - 30,00 g Iunga [11,00 %] - Boil 5,0 min Hop 5 8,2 IBUs - Estimated Post Boil Vol: 24,48 L and Est Post Boil Gravity: 11,497 Plato Edytowane 16 Czerwca 2021 przez Pan Łyżwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 16 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2021 #139 Witbier 12, 14 IBU Mash or Steep Grains Mash Ingredients Amt Name Type # %/IBU Volume 2,44 kg BEST Pilsen Malt (BESTMALZ) (3,5 EBC) Grain 1 55,0 % 1,59 L 0,89 kg Pszeniczny (3,0 EBC) Grain 2 20,0 % 0,58 L 0,89 kg Wheat, Flaked (3,2 EBC) Grain 3 20,0 % 0,58 L 0,22 kg Oats, Flaked (2,0 EBC) Grain 4 5,0 % 0,14 L Mash Steps Name Description Step Temperature Step Time Mash In Add 18,55 L of water at 55,3 C 51,0 C 15 min Mash Step Heat to 65,0 C over 4 min 65,0 C 30 min Mash Step Add 0,00 L of water at 72,0 C 72,0 C 30 min Mash Step Add 0,00 L of water at 76,0 C 76,0 C 5 min Sparge Water Acid Treatment: None Fly sparge with 19,03 L water at 75,6 C Boil Wort Add water to achieve boil volume of 26,15 L Estimated pre-boil gravity is 9,940 Plato Boil Ingredients Amt Name Type # %/IBU Volume 10,00 g Iunga [11,00 %] - Boil 60,0 min Hop 5 14,2 IBUs - 40,00 g Dzem pomaranczowy (Boil 5,0 mins) Other 6 - - 40,00 g Kumkwat (Boil 5,0 mins) Other 7 - - 20,00 g Coriander Seed (Boil 5,0 mins) Spice 8 - - Estimated Post Boil Vol: 22,40 L and Est Post Boil Gravity: 12,001 Plato Cool and Prepare Fermentation Cool wort to fermentation temperature Transfer wort to fermenter Add water to achieve final volume of 19,00 L Fermentation Ingredients Amt Name Type # %/IBU Volume 1,0 pkg Canadian/Belgian (Wyeast Labs #3864) [124,21 ml] Yeast 9 - - Measure Actual Original Gravity _______ (Target: 12,001 Plato) Measure Actual Batch Volume _______ (Target: 19,00 L) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 16 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2021 (edytowane) #140 Belgian Dubbel 14, 21 IBU Prepare for Brewing No yeast starter used Clean and Prepare Brewing Equipment Total Water Needed: 39,76 L Mash Water Acid Treatment: None Water Prep Amt Name Type # %/IBU Volume 10,00 ml Phosphoric Acid 75% (Mash) Water Agent 1 - - 5,00 ml Phosphoric Acid 75% (Mash) Water Agent 2 - - Mash or Steep Grains Mash Ingredients Amt Name Type # %/IBU Volume 3,50 kg BEST Pilsen Malt (BESTMALZ) (3,5 EBC) Grain 3 64,2 % 2,28 L 0,50 kg Pszeniczny (3,0 EBC) Grain 4 9,2 % 0,33 L 0,25 kg Biscuit Malt (45,3 EBC) Grain 5 4,6 % 0,16 L 0,25 kg Crystal Malt (Thomas Fawcett) (150,0 EBC) Grain 6 4,6 % 0,16 L 0,25 kg Special B Malt (354,6 EBC) Grain 7 4,6 % 0,16 L Mash Steps Name Description Step Temperature Step Time Mash Step Add 7,00 L of water at 52,9 C 45,0 C 10 min 68 Add 0,00 L of water at 67,0 C 67,0 C 40 min Mash Step Add 0,00 L of water at 72,0 C 72,0 C 40 min Mash out Add 0,00 L of water at 76,0 C 76,0 C 5 min Sparge Water Acid Treatment: None Fly sparge with 32,76 L water at 75,6 C Boil Wort Add water to achieve boil volume of 28,00 L Estimated pre-boil gravity is 10,906 Plato Boil Ingredients Amt Name Type # %/IBU Volume 0,50 kg Cukier zrobiony na amonowy 137 [Boil] (2,0 EBC) Sugar 8 9,2 % 0,32 L 0,20 kg Palm Sugar [Boil] (3,9 EBC) Sugar 9 3,7 % 0,13 L 10,00 g Iunga [11,00 %] - Boil 60,0 min Hop 10 13,7 IBUs - 10,00 g Iunga [11,00 %] - Boil 15,0 min Hop 11 6,8 IBUs - 10,00 g Iunga [11,00 %] - Boil 1,0 min Hop 12 0,6 IBUs - Estimated Post Boil Vol: 24,25 L and Est Post Boil Gravity: 14,047 Plato Cool and Prepare Fermentation Cool wort to fermentation temperature Transfer wort to fermenter Add water to achieve final volume of 19,00 L Fermentation Ingredients Amt Name Type # %/IBU Volume 1,0 pkg Canadian/Belgian (Wyeast Labs #3864) [124,21 ml] Yeast 13 - - Measure Actual Original Gravity _______ (Target: 14,047 Plato) Measure Actual Batch Volume _______ (Target: 19,00 L) Edytowane 16 Czerwca 2021 przez Pan Łyżwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 16 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2021 #141 Tripel 19, 24 IBU Prepare for Brewing No yeast starter used Clean and Prepare Brewing Equipment Total Water Needed: 41,16 L Mash Water Acid Treatment: None Mash or Steep Grains Mash Ingredients Amt Name Type # %/IBU Volume 5,86 kg BEST Pilsen Malt (BESTMALZ) (3,5 EBC) Grain 1 81,0 % 3,82 L 0,14 kg Biscuit Malt (45,3 EBC) Grain 2 2,0 % 0,09 L 0,14 kg Pszeniczny (3,0 EBC) Grain 3 2,0 % 0,09 L Mash Steps Name Description Step Temperature Step Time Mash In Add 23,03 L of water at 73,7 C 67,0 C 75 min Mash Step Add 0,00 L of water at 72,0 C 72,0 C 40 min Mash Step Add 0,00 L of water at 76,0 C 76,0 C 5 min Sparge Water Acid Treatment: None Fly sparge with 18,13 L water at 75,6 C Boil Wort Add water to achieve boil volume of 28,00 L Estimated pre-boil gravity is 16,836 Plato Boil Ingredients Amt Name Type # %/IBU Volume 1,08 kg Cukier przerobiony na amonowy 132 [Boil] (2,0 EBC) Sugar 4 15,0 % 0,68 L 20,00 g Iunga [11,00 %] - Boil 60,0 min Hop 5 19,1 IBUs - 10,00 g Iunga [11,00 %] - Boil 15,0 min Hop 6 4,7 IBUs - 0,25 tsp Irish Moss (Boil 10,0 mins) Fining 7 - - 10,00 g Iunga [11,00 %] - Boil 2,0 min Hop 8 0,8 IBUs - Estimated Post Boil Vol: 24,25 L and Est Post Boil Gravity: 19,085 Plato Cool and Prepare Fermentation Cool wort to fermentation temperature Transfer wort to fermenter Add water to achieve final volume of 22,00 L Fermentation Ingredients Amt Name Type # %/IBU Volume 1,0 pkg Canadian/Belgian (Wyeast Labs #3864) [124,21 ml] Yeast 9 - - Measure Actual Original Gravity _______ (Target: 19,085 Plato) Measure Actual Batch Volume _______ (Target: 22,00 L) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 16 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2021 #142 Lambic 11,2, 2 IBU Prepare for Brewing No yeast starter used Clean and Prepare Brewing Equipment Total Water Needed: 44,22 L Mash Water Acid Treatment: None Mash or Steep Grains Mash Ingredients Amt Name Type # %/IBU Volume 3,10 kg BEST Pilsen Malt (BESTMALZ) (3,5 EBC) Grain 1 60,0 % 2,02 L 2,07 kg Wheat, Niesłodowana (4,0 EBC) Grain 2 40,0 % 1,35 L Mash Steps Name Description Step Temperature Step Time 60 Add 7,00 L of water at 74,1 C 60,0 C 0 min 70 Add 3,61 L of water and heat to 70,0 C over 2 min 70,0 C 120 min mash out Add 0,02 L of water and heat to 76,0 C over 5 min 76,0 C 1 min Pszenica plus 10% pilsa od 60 Add 12,87 L of water and heat to 100,0 C over 30 min 100,0 C 30 min Sparge Water Acid Treatment: None Fly sparge with 20,73 L water at 75,6 C Boil Wort Add water to achieve boil volume of 32,04 L Estimated pre-boil gravity is 8,804 Plato Boil Ingredients Amt Name Type # %/IBU Volume 20,00 g East Kent Goldings (EKG) [1,00 %] - Boil 60,0 min Hop 3 2,3 IBUs - Estimated Post Boil Vol: 26,04 L and Est Post Boil Gravity: 11,190 Plato Cool and Prepare Fermentation Cool wort to fermentation temperature Transfer wort to fermenter Add water to achieve final volume of 22,50 L Fermentation Ingredients Amt Name Type # %/IBU Volume 1,0 pkg Belgian Lambic Blend (Wyeast Labs #3278) [124,21 ml] Yeast 4 - - Measure Actual Original Gravity _______ (Target: 11,190 Plato) Measure Actual Batch Volume _______ (Target: 22,50 L) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 16 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2021 #143 Red Flanders 11,7, 12 IBU Prepare for Brewing No yeast starter used Clean and Prepare Brewing Equipment Total Water Needed: 47,16 L Mash Water Acid Treatment: None Mash or Steep Grains Mash Ingredients Amt Name Type # %/IBU Volume 2,92 kg BEST Pilsen Malt (BESTMALZ) (3,5 EBC) Grain 1 52,2 % 1,90 L 1,11 kg BEST Vienna (BESTMALZ) (9,0 EBC) Grain 2 19,8 % 0,72 L 0,66 kg Corn, Flaked (2,6 EBC) Grain 3 11,8 % 0,43 L 0,44 kg Pszeniczny (3,0 EBC) Grain 4 7,9 % 0,29 L 0,22 kg Special B Malt (354,6 EBC) Grain 5 3,9 % 0,14 L 0,21 kg Caraaroma (Weyermann) (350,7 EBC) Grain 6 3,8 % 0,14 L 0,03 kg Carafa Special III (Weyermann) (925,9 EBC) Grain 7 0,5 % 0,02 L Mash Steps Name Description Step Temperature Step Time Mash In Add 21,54 L of water at 58,8 C 54,0 C 15 min Nazwa kroku Zacierania Add 0,09 L of water and heat to 64,0 C over 4 min 64,0 C 40 min Nazwa kroku Zacierania Add 0,24 L of water and heat to 72,0 C over 4 min 72,0 C 30 min Mash Out Add 0,21 L of water and heat to 76,0 C over 4 min 76,0 C 10 min Sparge Water Acid Treatment: None Fly sparge with 25,08 L water at 75,6 C Boil Wort Add water to achieve boil volume of 34,56 L Estimated pre-boil gravity is 8,766 Plato Boil Ingredients Amt Name Type # %/IBU Volume 10,00 g Iunga [11,00 %] - Boil 60,0 min Hop 8 12,5 IBUs - Estimated Post Boil Vol: 26,56 L and Est Post Boil Gravity: 11,759 Plato Cool and Prepare Fermentation Cool wort to fermentation temperature Transfer wort to fermenter Add water to achieve final volume of 23,00 L Fermentation Ingredients Amt Name Type # %/IBU Volume 1,0 pkg Roselare Belgian Blend (Wyeast Labs #3763) [124,21 ml] Yeast 9 - - Measure Actual Original Gravity _______ (Target: 11,759 Plato) Measure Actual Batch Volume _______ (Target: 23,00 L) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 16 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2021 #144 Oud Bruin 16,2, 11 IBU Prepare for Brewing No yeast starter used Clean and Prepare Brewing Equipment Total Water Needed: 46,89 L Mash Water Acid Treatment: None Mash or Steep Grains Mash Ingredients Amt Name Type # %/IBU Volume 4,50 kg BEST Pilsen Malt (BESTMALZ) (3,5 EBC) Grain 1 59,9 % 2,93 L 0,93 kg Wheat, Niesłodowana (3,2 EBC) Grain 2 12,4 % 0,61 L 0,89 kg BEST Vienna (BESTMALZ) (9,0 EBC) Grain 3 11,9 % 0,58 L 0,68 kg Crystal, Medium (Simpsons) (178,5 EBC) Grain 4 9,1 % 0,44 L 0,32 kg Caraaroma (Weyermann) (350,7 EBC) Grain 5 4,3 % 0,21 L Mash Steps Name Description Step Temperature Step Time Mash In Add 21,52 L of water at 59,8 C 54,0 C 15 min Nazwa kroku Zacierania Add 8,02 L of water and heat to 64,0 C over 10 min 64,0 C 40 min Nazwa kroku Zacierania Heat to 72,0 C over 4 min 72,0 C 30 min Nazwa kroku Zacierania Heat to 76,0 C over 15 min 76,0 C 10 min Sparge Water Acid Treatment: None Fly sparge with 17,35 L water at 75,6 C Boil Wort Add water to achieve boil volume of 32,56 L Estimated pre-boil gravity is 12,850 Plato Boil Ingredients Amt Name Type # %/IBU Volume 0,19 kg Dememera Sugar [Boil] (3,9 EBC) Sugar 6 2,5 % 0,12 L 10,00 g Iunga [11,00 %] - Boil 60,0 min Hop 7 10,7 IBUs - Estimated Post Boil Vol: 26,56 L and Est Post Boil Gravity: 16,213 Plato Cool and Prepare Fermentation Cool wort to fermentation temperature Transfer wort to fermenter Add water to achieve final volume of 23,00 L Fermentation Ingredients Amt Name Type # %/IBU Volume 1,0 pkg Melange (Yeast Bay #WLP 4633) Yeast 8 - - Measure Actual Original Gravity _______ (Target: 16,213 Plato) Measure Actual Batch Volume _______ (Target: 23,00 L) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 10 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2021 #145 American Porter 15,4°, 44 IBU Mash or Steep Grains Mash Ingredients Amt Name Type # %/IBU Volume 2,19 kg BEST Pilsen Malt (BESTMALZ) (3,5 EBC) Grain 1 38,7 % 1,43 L 1,30 kg Pale Ale, Golden Promise®™ (Simpsons) (5,0 EBC) Grain 2 23,1 % 0,85 L 0,60 kg Pale Malt, Halcyon (Thomas Fawcett) (5,9 EBC) Grain 3 10,6 % 0,39 L 0,51 kg Munich Dark (BestMälz) (25,0 EBC) Grain 4 9,0 % 0,33 L 0,50 kg Pszeniczny (3,0 EBC) Grain 5 8,8 % 0,33 L 0,21 kg BEST Melanoidin (BESTMALZ) (70,0 EBC) Grain 6 3,8 % 0,14 L 0,21 kg Carafa Special II (Weyermann) (817,5 EBC) Grain 7 3,8 % 0,14 L 0,13 kg Carafa Special III (Weyermann) (925,9 EBC) Grain 8 2,3 % 0,08 L 30,00 g Simcoe [14,50 %] - Mash 60,0 min Hop 9 9,5 IBUs - Mash Steps Name Description Step Temperature Step Time Mash In Add 26,80 L of water at 71,3 C 66,0 C 45 min 72 Add 0,15 L of water and heat to 72,0 C over 4 min 72,0 C 15 min Mash out Error: Infusion temperature above boiling. Add more water! 76,0 C 1 min Sparge Water Acid Treatment: None Fly sparge with 16,05 L water at 75,6 C Boil Wort Add water to achieve boil volume of 30,48 L Estimated pre-boil gravity is 12,027 Plato Boil Ingredients Amt Name Type # %/IBU Volume 20,00 g Sorachi Ace [12,50 %] - Boil 60,0 min Hop 10 27,3 IBUs - 50,00 g Simcoe [13,10 %] - Boil 0,0 min Hop 11 0,0 IBUs - Steeped Hops Amt Name Type # %/IBU Volume 20,00 g Citra [12,90 %] - Steep/Whirlpool 60,0 min, 72,0 C Hop 12 3,4 IBUs - 20,00 g El Dorado [13,80 %] - Steep/Whirlpool 60,0 min, 72,0 C Hop 13 3,6 IBUs - Estimated Post Boil Vol: 24,48 L and Est Post Boil Gravity: 15,412 Plato Cool and Prepare Fermentation Cool wort to fermentation temperature Transfer wort to fermenter Add water to achieve final volume of 21,00 L Fermentation Ingredients Amt Name Type # %/IBU Volume 1,0 pkg California Ale V (White Labs #WLP051) [35,49 ml] Yeast 14 - - Measure Actual Original Gravity _______ (Target: 15,412 Plato) Measure Actual Batch Volume _______ (Target: 21,00 L) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 10 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2021 #146 Kentucky Common 12,2°, 19 IBU Mash or Steep Grains Mash Ingredients Amt Name Type # %/IBU Volume 2,00 kg Pilzneński (3,2 EBC) Grain 1 37,5 % 1,30 L 1,80 kg BEST Pilsen Malt (BESTMALZ) (3,5 EBC) Grain 2 33,7 % 1,17 L 1,27 kg Corn, Flaked (2,6 EBC) Grain 3 23,9 % 0,83 L 0,11 kg Crystal Malt (Thomas Fawcett) (150,0 EBC) Grain 4 2,0 % 0,07 L Grains to Steep Amt Name Type # %/IBU Volume 0,16 kg Carafa Special III (Weyermann) [Steep] (925,9 EBC) Grain 5 2,9 % 0,10 L Mash Steps Name Description Step Temperature Step Time Mash In Add 20,51 L of water at 74,9 C 68,0 C 75 min Mash Step Add 0,00 L of water at 76,0 C 76,0 C 5 min Sparge Water Acid Treatment: None Fly sparge with 23,72 L water at 75,6 C Boil Wort Add water to achieve boil volume of 32,04 L Estimated pre-boil gravity is 9,619 Plato Boil Ingredients Amt Name Type # %/IBU Volume 30,00 g Glacier [5,60 %] - Boil 60,0 min Hop 6 18,8 IBUs - 20,00 g Glacier [5,60 %] - Boil 1,0 min Hop 7 0,5 IBUs - Estimated Post Boil Vol: 26,04 L and Est Post Boil Gravity: 12,217 Plato Cool and Prepare Fermentation Cool wort to fermentation temperature Transfer wort to fermenter Add water to achieve final volume of 22,50 L Fermentation Ingredients Amt Name Type # %/IBU Volume 1,0 pkg California Ale V (White Labs #WLP051) [35,49 ml] Yeast 8 - - Measure Actual Original Gravity _______ (Target: 12,217 Plato) Measure Actual Batch Volume _______ (Target: 22,50 L) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawcio Opublikowano 8 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2022 dzięki za przepisy! świetna robota! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 16 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2022 #147 American Pale Ale 11,4°, 43 IBU Mash or Steep Grains Mash Ingredients Amt Name Type # %/IBU Volume 4,42 kg Pale Malt, Halcyon (Thomas Fawcett) (5,9 EBC) Grain 1 89,0 % 2,88 L 0,40 kg Biscuit Malt (45,3 EBC) Grain 2 8,0 % 0,26 L 0,15 kg BEST Chit Malt (BESTMALZ) (2,5 EBC) Grain 3 3,0 % 0,10 L Mash Steps Name Description Step Temperature Step Time Mash In Add 24,39 L of water at 69,1 C 64,0 C 60 min 72 Heat to 72,0 C over 4 min 72,0 C 20 min Mah Out Heat to 76,0 C over 10 min 76,0 C 1 min Sparge Water Acid Treatment: None Fly sparge with 17,11 L water at 75,6 C Boil Wort Add water to achieve boil volume of 29,52 L Estimated pre-boil gravity is 9,582 Plato Boil Ingredients Amt Name Type # %/IBU Volume 5,00 g Sorachi Ace [12,50 %] - Boil 60,0 min Hop 4 7,2 IBUs - 15,00 g Citra [13,50 %] - Boil 10,0 min Hop 5 8,4 IBUs - 15,00 g Equinox [14,50 %] - Boil 10,0 min Hop 6 9,0 IBUs - 10,00 g Citra [13,50 %] - Boil 5,0 min Hop 7 3,1 IBUs - 10,00 g Equinox [14,50 %] - Boil 5,0 min Hop 8 3,3 IBUs - 10,00 g Mosaic [12,40 %] - Boil 5,0 min Hop 9 2,8 IBUs - Steeped Hops Amt Name Type # %/IBU Volume 30,00 g Mosaic [12,40 %] - Steep/Whirlpool 60,0 min, 72,0 C Hop 10 5,1 IBUs - 15,00 g Citra [13,50 %] - Steep/Whirlpool 60,0 min, 72,0 C Hop 11 2,8 IBUs - 5,00 g Equinox [14,50 %] - Steep/Whirlpool 60,0 min, 72,0 C Hop 12 1,0 IBUs - Estimated Post Boil Vol: 25,52 L and Est Post Boil Gravity: 11,470 Plato Cool and Prepare Fermentation Cool wort to fermentation temperature Transfer wort to fermenter Add water to achieve final volume of 22,00 L Fermentation Ingredients Amt Name Type # %/IBU Volume 1,0 pkg California Ale V (White Labs #WLP051) [35,49 ml] Yeast 13 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 16 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2022 #148 American Strong Ale 10,8°, 43 IBU Mash or Steep Grains Mash Ingredients Amt Name Type # %/IBU Volume 3,93 kg BEST Pilsen Malt (BESTMALZ) (3,5 EBC) Grain 1 46,1 % 2,56 L 2,00 kg Żytni (9,3 EBC) Grain 2 23,5 % 1,30 L 0,49 kg Munich Dark (BestMälz) (25,0 EBC) Grain 3 5,8 % 0,32 L 0,20 kg Carahell (Weyermann) (25,6 EBC) Grain 4 2,3 % 0,13 L Mash Steps Name Description Step Temperature Step Time Mash In Add 26,46 L of water at 74,3 C 68,0 C 60 min Mash Step Add 0,00 L of water at 72,0 C 72,0 C 15 min Mash Step Add 0,00 L of water at 76,0 C 76,0 C 5 min Sparge Water Acid Treatment: None Fly sparge with 18,19 L water at 75,6 C Boil Wort Add water to achieve boil volume of 31,02 L Estimated pre-boil gravity is 12,100 Plato Boil Ingredients Amt Name Type # %/IBU Volume 10,00 g Chinook PL [8,60 %] - Boil 120,0 min Hop 5 9,8 IBUs - 30,00 g Chinook PL [8,60 %] - Boil 60,0 min Hop 6 26,9 IBUs - 50,00 g Chinook PL [8,60 %] - Boil 10,0 min Hop 7 16,3 IBUs - Steeped Hops Amt Name Type # %/IBU Volume 1,90 kg Honey [Whirlpool] [Boil for 10 min](2,0 EBC) Sugar 8 22,3 % 1,37 L 60,00 g Cascade [8,30 %] - Steep/Whirlpool 60,0 min, 72,0 C Hop 9 5,3 IBUs - 10,00 g Amarillo [9,80 %] - Steep/Whirlpool 60,0 min, 72,0 C Hop 10 1,0 IBUs - Estimated Post Boil Vol: 25,52 L and Est Post Boil Gravity: 20,821 Plato Cool and Prepare Fermentation Cool wort to fermentation temperature Transfer wort to fermenter Add water to achieve final volume of 22,00 L Fermentation Ingredients Amt Name Type # %/IBU Volume 1,0 pkg California Ale V (White Labs #WLP051) [35,49 ml] Yeast 11 - - Measure Actual Original Gravity _______ (Target: 20,821 Plato) Measure Actual Batch Volume _______ (Target: 22,00 L) Fermentation 19 Sep 2021 - Primary Fermentation (4,00 days at 19,4 C ending at 19,4 C) 23 Sep 2021 - Secondary Fermentation (10,00 days at 19,4 C ending at 19,4 C) Dry Hop and Prepare for Bottling/Kegging Dry Hop/Bottling Ingredients Amt Name Type # %/IBU Volume 40,00 g Cascade [8,30 %] - Dry Hop 3,0 Days Hop 12 0,0 IBUs - Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 16 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2022 #149 Scottish Heavy 10,3°, 17 IBU Mash or Steep Grains Mash Ingredients Amt Name Type # %/IBU Volume 3,00 kg Pale Ale, Golden Promise®™ (Simpsons) (5,0 EBC) Grain 1 74,4 % 1,96 L 0,41 kg Caramel Pils (BestMälz) (5,0 EBC) Grain 2 10,3 % 0,27 L 0,30 kg Caramalt (Thomas Fawcett) (29,6 EBC) Grain 3 7,4 % 0,20 L 0,20 kg Crystal, Light (Simpsons) (104,0 EBC) Grain 4 5,0 % 0,13 L 0,12 kg Chocolate (BestMälz) (900,0 EBC) Grain 5 3,0 % 0,08 L Mash Steps Name Description Step Temperature Step Time Mash In Add 17,52 L of water at 74,9 C 68,0 C 75 min Mash Step Add 0,00 L of water at 72,0 C 72,0 C 15 min Mash Step Add 0,00 L of water at 76,0 C 76,0 C 5 min Sparge Water Acid Treatment: None Fly sparge with 21,52 L water at 75,6 C Boil Wort Add water to achieve boil volume of 28,00 L Estimated pre-boil gravity is 8,330 Plato Boil Ingredients Amt Name Type # %/IBU Volume 12,00 g Iunga [11,00 %] - Boil 60,0 min Hop 6 17,3 IBUs - 3,00 g Irish Moss (Boil 10,0 mins) Fining 7 - - Estimated Post Boil Vol: 25,50 L and Est Post Boil Gravity: 10,296 Plato Cool and Prepare Fermentation Cool wort to fermentation temperature Transfer wort to fermenter Add water to achieve final volume of 20,00 L Fermentation Ingredients Amt Name Type # %/IBU Volume 1,0 pkg Scottish Ale (Wyeast Labs #1728) [124,21 ml] Yeast 8 - - Measure Actual Original Gravity _______ (Target: 10,296 Plato) Measure Actual Batch Volume _______ (Target: 20,00 L) Fermentation Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 16 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2022 #150 Winter Warmer 17,7°, 35 IBU Mash or Steep Grains Mash Ingredients Amt Name Type # %/IBU Volume 4,10 kg BEST Pilsen Malt (BESTMALZ) (3,5 EBC) Grain 1 53,8 % 2,67 L 1,32 kg Pszeniczny (3,0 EBC) Grain 2 17,3 % 0,86 L 0,90 kg Pale Ale, Golden Promise®™ (Simpsons) (5,0 EBC) Grain 3 11,8 % 0,59 L 0,41 kg Corn, Flaked (2,6 EBC) Grain 4 5,4 % 0,27 L 0,32 kg Crystal Dark Malt (Thomas Fawcett) (300,0 EBC) Grain 5 4,2 % 0,21 L 0,22 kg Crystal Malt (Thomas Fawcett) (150,0 EBC) Grain 6 2,9 % 0,14 L 0,05 kg Chocolate (BestMälz) (900,0 EBC) Grain 7 0,7 % 0,03 L Mash Steps Name Description Step Temperature Step Time Mash In Add 26,09 L of water at 72,5 C 66,0 C 75 min Mash Step Add 0,00 L of water at 72,0 C 72,0 C 15 min Mash Step Add 0,00 L of water at 76,0 C 76,0 C 5 min Sparge Water Acid Treatment: None Fly sparge with 16,24 L water at 75,6 C Boil Wort Add water to achieve boil volume of 28,00 L Estimated pre-boil gravity is 15,023 Plato Boil Ingredients Amt Name Type # %/IBU Volume 0,30 kg Dememera Sugar [Boil] (3,9 EBC) Sugar 8 3,9 % 0,19 L 21,00 g Iunga [11,00 %] - Boil 60,0 min Hop 9 22,5 IBUs - 10,00 g Sorachi Ace [12,50 %] - Boil 60,0 min Hop 10 12,2 IBUs - 40,00 g Orange Peel, Bitter (Boil 5,0 mins) Spice 11 - - 40,00 g Orange Peel, Sweet (Boil 5,0 mins) Spice 12 - - Estimated Post Boil Vol: 25,50 L and Est Post Boil Gravity: 17,726 Plato Cool and Prepare Fermentation Cool wort to fermentation temperature Transfer wort to fermenter Add water to achieve final volume of 21,00 L Fermentation Ingredients Amt Name Type # %/IBU Volume 1,0 pkg Scottish Ale (Wyeast Labs #1728) [124,21 ml] Yeast 13 - - Measure Actual Original Gravity _______ (Target: 17,726 Plato) Measure Actual Batch Volume _______ (Target: 21,00 L) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 16 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2022 (edytowane) #151 American Pale Ale 13,3°, 44 IBU Mash or Steep Grains Mash Ingredients Amt Name Type # %/IBU Volume 4,10 kg Pale Malt, Golden Promise (Thomas Fawcett) (11,6 EBC) Grain 1 75,5 % 2,67 L 0,91 kg Oats, Golden Naked®™ (Simpsons) (35,5 EBC) Grain 2 16,8 % 0,60 L 0,42 kg Caramel Pils (BestMälz) (9,9 EBC) Grain 3 7,7 % 0,27 L Mash Steps Name Description Step Temperature Step Time Mash In Add 16,97 L of water at 75,4 C 67,0 C 60 min Mash Step Heat to 72,0 C over 4 min 72,0 C 15 min Mash Step Heat to 76,0 C over 4 min 76,0 C 5 min Sparge Water Acid Treatment: None Fly sparge with 23,49 L water at 75,6 C Boil Wort Add water to achieve boil volume of 28,02 L Estimated pre-boil gravity is 11,713 Plato Boil Ingredients Amt Name Type # %/IBU Volume 10,00 g Iunga [11,00 %] - Boil 60,0 min Hop 4 11,6 IBUs - 15,00 g Citra [12,90 %] - Boil 10,0 min Hop 5 7,4 IBUs - 15,00 g Mosaic [12,00 %] - Boil 10,0 min Hop 6 6,9 IBUs - 15,00 g Citra [12,90 %] - Boil 5,0 min Hop 7 4,1 IBUs - 15,00 g Mosaic [12,00 %] - Boil 5,0 min Hop 8 3,8 IBUs - Steeped Hops Amt Name Type # %/IBU Volume 40,00 g Mosaic [12,00 %] - Steep/Whirlpool 60,0 min, 72,0 C Hop 9 6,1 IBUs - 20,00 g Nelson Sauvin [11,20 %] - Steep/Whirlpool 60,0 min, 70,0 C Hop 10 2,4 IBUs - 10,00 g Citra [12,90 %] - Steep/Whirlpool 60,0 min, 72,0 C Hop 11 1,6 IBUs - Estimated Post Boil Vol: 25,52 L and Est Post Boil Gravity: 13,320 Plato Cool and Prepare Fermentation Cool wort to fermentation temperature Transfer wort to fermenter Add water to achieve final volume of 22,00 L Fermentation Ingredients Amt Name Type # %/IBU Volume 0,0 pkg COSMIC PUNCH™ ALE (Omega #OYL-402) Yeast 12 - - Measure Actual Original Gravity _______ (Target: 13,320 Plato) Measure Actual Batch Volume _______ (Target: 22,00 L) Fermentation 10 Dec 2021 - Primary Fermentation (10,00 days at 19,4 C ending at 19,4 C) 20 Dec 2021 - Secondary Fermentation (10,00 days at 19,4 C ending at 19,4 C) Dry Hop and Prepare for Bottling/Kegging Dry Hop/Bottling Ingredients Amt Name Type # %/IBU Volume 30,00 g Mosaic [12,00 %] - Dry Hop 0,0 Days Hop 13 0,0 IBUs - 30,00 g Nelson Sauvin [11,20 %] - Dry Hop 0,0 Days Hop 14 0,0 IBUs - Edytowane 16 Marca 2022 przez Pan Łyżwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 16 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2022 (edytowane) #152 Red IPA 15,6°, 56 IBU Mash or Steep Grains Mash Ingredients Amt Name Type # %/IBU Volume 5,24 kg Pale Ale, Golden Promise®™ (Simpsons) (5,0 EBC) Grain 1 81,9 % 3,42 L 0,50 kg Monachijski typ I (12,0 EBC) Grain 2 7,8 % 0,33 L 0,35 kg Carared (39,4 EBC) Grain 3 5,5 % 0,23 L 0,20 kg Crystal, Light (Simpsons) (104,0 EBC) Grain 4 3,1 % 0,13 L 0,06 kg BEST Roasted Barley (BESTMALZ) (1300,0 EBC) Grain 5 0,9 % 0,04 L Mash Steps Name Description Step Temperature Step Time Mash In Add 23,56 L of water at 72,0 C 65,6 C 75 min Sparge Water Acid Treatment: None Fly sparge with 17,80 L water at 75,6 C Boil Wort Add water to achieve boil volume of 28,00 L Estimated pre-boil gravity is 13,218 Plato Boil Ingredients Amt Name Type # %/IBU Volume 30,00 g Sorachi Ace [12,50 %] - Boil 60,0 min Hop 6 39,1 IBUs - 10,00 g Citra [12,90 %] - Boil 10,0 min Hop 7 4,9 IBUs - 15,00 g Cascade [8,30 %] - Boil 5,0 min Hop 8 2,6 IBUs - Steeped Hops Amt Name Type # %/IBU Volume 25,00 g Citra [12,90 %] - Steep/Whirlpool 60,0 min, 72,0 C Hop 9 4,1 IBUs - 20,00 g Cascade [8,30 %] - Steep/Whirlpool 60,0 min, 72,0 C Hop 10 2,1 IBUs - 20,00 g Simcoe [14,50 %] - Steep/Whirlpool 60,0 min, 72,0 C Hop 11 3,6 IBUs - Estimated Post Boil Vol: 25,50 L and Est Post Boil Gravity: 15,615 Plato Cool and Prepare Fermentation Cool wort to fermentation temperature Transfer wort to fermenter Add water to achieve final volume of 21,00 L Fermentation Ingredients Amt Name Type # %/IBU Volume 1,0 pkg Safale American (DCL/Fermentis #US-05) [50,28 ml] Yeast 12 - - Measure Actual Original Gravity _______ (Target: 15,615 Plato) Measure Actual Batch Volume _______ (Target: 21,00 L) Fermentation 29 Dec 2021 - Primary Fermentation (4,00 days at 19,4 C ending at 19,4 C) 02 Jan 2022 - Secondary Fermentation (10,00 days at 19,4 C ending at 19,4 C) Secondary Ingredients Amt Name Type # %/IBU Volume 0,05 kg Clarimalt [Secondary] (900,0 EBC) Extract 13 0,8 % 0,04 L Dry Hop and Prepare for Bottling/Kegging Dry Hop/Bottling Ingredients Amt Name Type # %/IBU Volume 25,00 g Citra [12,90 %] - Dry Hop 0,0 Days Hop 14 0,0 IBUs - 20,00 g Simcoe [14,50 %] - Dry Hop 0,0 Days Hop 15 0,0 IBUs - Edytowane 16 Marca 2022 przez Pan Łyżwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 16 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2022 (edytowane) #153 Imperial IPA 16,2°, 103 IBU Mash or Steep Grains Mash Ingredients Amt Name Type # %/IBU Volume 6,85 kg Pale Ale, Golden Promise®™ (Simpsons) (5,0 EBC) Grain 7 75,3 % 4,47 L 0,90 kg Rice, Flaked (2,0 EBC) Grain 8 9,9 % 0,59 L 0,81 kg Oats, Malted (Thomas Fawcett) (3,9 EBC) Grain 9 8,9 % 0,53 L 0,45 kg Caramel Pils (BestMälz) (5,0 EBC) Grain 10 5,0 % 0,29 L 0,09 kg Oats, Golden Naked®™ (Simpsons) (18,0 EBC) Grain 11 1,0 % 0,06 L Mash Steps Name Description Step Temperature Step Time Nazwa kroku Zacierania Add 7,00 L of water at 89,4 C 64,0 C 120 min Mash Step Add 0,00 L of water at 72,0 C 72,0 C 20 min mash out Add 0,00 L of water at 76,0 C 76,0 C 0 min Sparge Water Acid Treatment: None Fly sparge with 36,90 L water at 75,6 C Boil Wort Add water to achieve boil volume of 27,78 L Estimated pre-boil gravity is 13,788 Plato Boil Ingredients Amt Name Type # %/IBU Volume 50,00 g Sorachi Ace [12,50 %] - Boil 60,0 min Hop 12 63,8 IBUs - 14,20 g Gypsum (Calcium Sulfate) (Boil) Water Agent 13 - - 7,99 g Epsom Salt (MgSO4) (Boil) Water Agent 14 - - 4,12 g Calcium Chloride (Boil) Water Agent 15 - - 3,88 g Baking Soda (Boil) Water Agent 16 - - 2,03 g Chalk (Boil) Water Agent 17 - - 5,00 g Irish Moss (Boil 15,0 mins) Fining 18 - - 45,00 g Cascade [8,30 %] - Boil 10,0 min Hop 19 13,8 IBUs - 20,00 g Citra [12,90 %] - Boil 10,0 min Hop 20 9,5 IBUs - Steeped Hops Amt Name Type # %/IBU Volume 60,00 g Cascade [8,30 %] - Steep/Whirlpool 60,0 min, 72,0 C Hop 21 6,1 IBUs - 60,00 g Citra [12,90 %] - Steep/Whirlpool 60,0 min, 72,0 C Hop 22 9,5 IBUs - Estimated Post Boil Vol: 24,48 L and Est Post Boil Gravity: 16,161 Plato Cool and Prepare Fermentation Cool wort to fermentation temperature Transfer wort to fermenter Add water to achieve final volume of 21,00 L Fermentation Ingredients Amt Name Type # %/IBU Volume 1,0 pkg Safale American (DCL/Fermentis #US-05) [50,28 ml] Yeast 23 - - Measure Actual Original Gravity _______ (Target: 16,161 Plato) Measure Actual Batch Volume _______ (Target: 21,00 L) Fermentation 16 Jan 2022 - Primary Fermentation (4,00 days at 19,4 C ending at 19,4 C) Primary Ingredients Amt Name Type # %/IBU Volume 3,70 g Calcium Chloride (Primary) Water Agent 24 - - 20 Jan 2022 - Secondary Fermentation (10,00 days at 19,4 C ending at 19,4 C) Dry Hop and Prepare for Bottling/Kegging Dry Hop/Bottling Ingredients Amt Name Type # %/IBU Volume 60,00 g Cascade [8,30 %] - Dry Hop 7,0 Days Hop 25 0,0 IBUs - 60,00 g Citra [12,90 %] - Dry Hop 7,0 Days Hop 26 0,0 IBUs - 50,00 g Galaxy [14,50 %] - Dry Hop 3,0 Days Hop 27 0,0 IBUs - 25,00 g Equinox [14,50 %] - Dry Hop 3,0 Days Hop 28 0,0 IBUs - Edytowane 16 Marca 2022 przez Pan Łyżwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 16 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2022 (edytowane) #154 German Pils 12,3 °, 41 IBU Prepare for Brewing Hydrate yeast with 571,92 ml warm water and add optional 28.6 g of GoFerm Clean and Prepare Brewing Equipment Total Water Needed: 39,91 L Mash Water Acid Treatment: None Water Prep Amt Name Type # %/IBU Volume 30,20 L Distilled Water Water 1 - - 4,70 g Calcium Chloride (Mash) Water Agent 2 - - 2,30 g Gypsum (Calcium Sulfate) (Mash) Water Agent 3 - - Mash or Steep Grains Mash Ingredients Amt Name Type # %/IBU Volume 4,30 kg BEST Pilsen Malt (BESTMALZ) (3,5 EBC) Grain 4 87,8 % 2,80 L 0,40 kg Caramel Pils (BestMälz) (5,0 EBC) Grain 5 8,2 % 0,26 L 0,20 kg BEST Chit Malt (BESTMALZ) (2,5 EBC) Grain 6 4,1 % 0,13 L Mash Steps Name Description Step Temperature Step Time 64 Add 19,78 L of water at 70,3 C 64,0 C 75 min Mash Step Add 0,00 L of water at 72,0 C 72,0 C 15 min Mash Step Add 0,00 L of water at 76,0 C 76,0 C 5 min Sparge Water Acid Treatment: None Fly sparge with 20,13 L water at 75,6 C Boil Wort Add water to achieve boil volume of 28,00 L Estimated pre-boil gravity is 10,009 Plato Boil Ingredients Amt Name Type # %/IBU Volume 5,00 g Hallertau Blanc [10,50 %] - Boil 60,0 min Hop 7 6,5 IBUs - 50,00 g Hallertau Blanc [10,50 %] - Boil 15,0 min Hop 8 32,0 IBUs - 45,00 g Hallertau Blanc [10,50 %] - Boil 1,0 min Hop 9 2,5 IBUs - Estimated Post Boil Vol: 24,25 L and Est Post Boil Gravity: 12,353 Plato Cool and Prepare Fermentation Cool wort to fermentation temperature Transfer wort to fermenter Add water to achieve final volume of 20,00 L Fermentation Ingredients Amt Name Type # %/IBU Volume 1,0 pkg Saflager Lager (DCL/Fermentis #W-34/70) [50,28 ml] Yeast 10 - - Measure Actual Original Gravity _______ (Target: 12,353 Plato) Measure Actual Batch Volume _______ (Target: 20,00 L) Edytowane 16 Marca 2022 przez Pan Łyżwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mijnheer Opublikowano 31 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2022 Jak Ci wyszedł ten powyższy pils na Hallertau Blanc? Planuję bardzo podobne chmielenie, tylko z dodatkowym hop-standem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 13 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2023 Gdzie są notatki, ja się pytam!? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się