Nostradamus Opublikowano 16 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2015 W swojej przygodzie piwowarskiej, po bardzo udanym Witbier'ze dobrnąłem do AIPA'y. Moja pierwsza AIPA z gotowego zestawu była daleka od ideału. Dlatego w tym przypadku się upewnię, żeby po miesiącu czekania nie było kichy. Zależy mi na czymś w rodzaju American IPA'y od Ciechana, chciałbym uzyskać aromat od chmielu z mocnym akcentem grejpfruta i iglaków. Liczę na propozycję zmiany schematu chmielenia bądź chmieli. Słyszałem, że Simcoe ma fajne aromaty żywiczne. Oczekuję co najmniej 25 litrowej warki gotowego piwa - 17 Blg. Zasyp: pale ale 6 kg monachijski 1kg Chmiele: 65g Simcoe 50g Amarillo 50g Cascade Drożdże: Safale US-05 Zacieranie: 70 minut w 67-68C Filtracja: wąż z oplotu Gotowanie: 70 min Chmielenie: 60' - 20g Simcoe 40' - 20g Simcoe 15' - 25g Amarillo 5' - 25g Cascade 0' - 25g Cascade Na cichą 25 g Amarillo i 25g Simcoe Fermentacja burzliwa w temp. poniżej 20, Dwa tygodnie cichej, chmiel wsypany w drugim tygodniu. 1. Nie powinienem zwiększyć ilości zasypu dla takiego Blg i ilości jakiej chcę uzyskać? 8kg pale ale może byłoby bezpieczniejsze, a monachijski zostawić 1kg, może dodać jakieś inne?2. Dodać do przepisu jakiejś pszenicy dla poprawy piany? (Ile i czego - słód/płatki/zwykła) 3. Zacieranie w tych temperaturach zapewni w miarę pijalność? Niezbyt lubię mocne piwa, tak do 5-6% (po refermentacji) byłoby w miarę. Zmniejszyć Blg? 4. Czy te chmiele zapewnia mi profil aromatyczny taki jaki sobie zaplanowałem (grejpfrut/sosna) ? 5. Schemat chmielenia poprawny? 40g na goryczkę zrobi mi te 50 IBU? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 16 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2015 http://brewness.com/ lub http://www.brewtarget.org/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plo Koon Opublikowano 16 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2015 Zdaje się, że IPA od Ciechana oparta jest na zwycięskiej recepturze Czesława Dziełaka z I WKPW. Możesz sobie zobaczyć jak to wygląda tak mniej więcej. http://www.pspd.org.pl/pagesnews/receptury-zwycieskich-piw-i-warszawskiego-konkursu-piw-domowych Jak widzisz jest w zasypie pszenica. Co do aromatu to grejpfrut daje moim zdaniem Centennial, ale Simcoe faktycznie jest nieco iglasty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nostradamus Opublikowano 16 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2015 Wielkie dzięki za tą stronkę próbowałem sił w beersmithie i totalnie mnie odrzuciło za dużo wartości, których nie znam do wypełnienia. Wyszło mi coś takiego - http://brewness.com/pl/recipe/american-ipa-1/viewGoryczka o ile rzeczywiście będzie taka, nie niższa to mi pasuje ew. sypnę 10g więcej. Może odebrać 1kg pale ale na rzecz 1kg słodu pszenicznego? Też zaczynać zacieranie od 55 jak Czesław Dziełak? Wymienić cały Amarillo na Centennial? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 16 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2015 1. Zamienić pale ale na pilzneński 2. Zamienić Amarillo z Cascade, tak żeby to Amarillo było na 0 min. 3. Ilości chmielu w końcówce gotowania oraz na zimno przemnożyć razy 2. 4. Nie spieprzyć fermentacji Nostradamus 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nostradamus Opublikowano 16 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2015 Taki zasyp się sprawdzi ? : 7 kg pilzneński 1 kg monachijski 1 kg pszeniczny Gdybym dodał pszenicznego to zmieniać jakoś schemat zacierania? Czy robić na lenia albo 60 min - 44 // 15 min - 72 ? Gdybym chciał dorzucić Cennteniala (dla aromatu) to ile i gdzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 16 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2015 Rób jak chcesz. Jak warzysz w ciemno i nie wiesz, czego się spodziewać, to dla mnie optymalny zasyp pod AIPA to taki w miarę neutralny. Czyli na przykład 95-97 % pilzneński, 3-5 % abbey/jasny/średni/ karmelowy. Zacieranie jak nie wiesz, czego się spodziewać, to 60 min w 65 C plus trochę w 70-72 C na wszelki wypadek. Centenniel możesz dorzuć, a możesz nie dorzucać - wedle gustu. Masz przecież podobny Cascade. Dla jakości piwa nie ma to większego znaczenia. Dla smaku niewielkie. Smakować Ci będzie i jedna i druga wersja. Jak bardzo chcesz to na zimno, albo zamiast którejś porcji Cascade. Ważniejsze jest żebyś zwiększył ilość chmielu. Dopłacisz dwie dychy, ale efekt będzie dużo lepszy Nostradamus 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nostradamus Opublikowano 16 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2015 Okej, wielkie dzięki. Wyrzucę tą pszenicę, miała tylko robić pianę, nie smak, ale nie będę kombinował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 16 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2015 Z czasem możesz pokombinować i porównać, ale na początku, jak nie wiesz, czego oczekiwać raczej rób proste zasypy. Będzie łatwiej określić, co jest odpowiedzialne za co i wtedy poprawić. Piana jak nie zepsujesz czegoś i tak powinna dobra. W końcu wśród czynników pozytywnie wpływających na nią, jednym z ważniejszych jest chmiel. Im więcej chmielu, tym lepiej dla piany, a w AIPA wszak go nie brakuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 16 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2015 Dagome-wytłumacz mi proszę , dlaczego zmienić pale ale na pilzneński? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 17 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2015 Moja uwaga, wywalić chmiel z 40' i 15' i dać na 0' i na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nostradamus Opublikowano 17 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2015 Może coś takiego? Do wykorzystania 100 Simcoe 70 Cascade 50 Amarillo i 50 Centenniala i Lubelskiego mam koło 40g. Chmielenie: 60' - 20g Simcoe 60' - 15g Cascade 15' - 20g Simcoe 10' - 25g Amarillo 5' - 25g Cascade 0' - 25g Cascade 30g Centenniala podczas chłodzenia Na cichą 50 g Amarillo i 50g Simcoe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 17 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2015 Gościu, który uwarzył IMO najlepsze AIPA w Polsce sugeruje Ci zmianę chmielenia, ty i tak wiesz lepiej. Wnioskuję, że wiesz lepiej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nostradamus Opublikowano 17 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2015 (edytowane) Fakt schemat chmielenia skopiowałem z góry i zapomniałem zamienić to Amarillo i nie wiem skąd wziąłem to chmielenie w 10 minucie. Chmielenie: 60' - 25g Simcoe 60' - 15g Cascade 5' - 50g Cascade 0' - 50g Cascade 0' - 50g Amarillo 0' - 50g Simcoe Na cichą 50 g Amarillo i 50g Simcoe Chyba że zostawić to tak: 60' - 25g Simcoe 40' - 20g Simcoe 15' - 50g Cascade 5' - 50g Cascade 0' - 50g Amarillo Na cichą 50 g Amarillo i 50g Simcoe Edytowane 17 Listopada 2015 przez Nostradamus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 17 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2015 Może coś takiego? Do wykorzystania 100 Simcoe 70 Cascade 50 Amarillo i 50 Centenniala i Lubelskiego mam koło 40g. Chmielenie: 60' - 20g Simcoe 60' - 15g Cascade 15' - 20g Simcoe 10' - 25g Amarillo 5' - 25g Cascade 0' - 25g Cascade 30g Centenniala podczas chłodzenia Na cichą 50 g Amarillo i 50g Simcoe Sugerowałbym wykorzystać całość dostępnego chmielu. Im więcej, tym lepiej Dagome-wytłumacz mi proszę , dlaczego zmienić pale ale na pilzneński? pozdrawiam Tym, że w AIPA chodzi o chmiel a nie słód. Tak więc im charakter słodowy jest lżejszy, tym lepiej dla percepcji chmielu. Pilzneński oprócz nielicznych wyjątków jest lżejszy od pale ale, ciut mniej słodki i daje ciut mniej charakteru. Zwróć uwagę, że Amerykanie do AIPA używają słodu "two-row pale malt", albo "pale malt" który jest u nich najjaśniejszym i mającym najmniej charakteru z ich podstawowych. My tego słodu w PL nie mamy, ale można przyjąć, że najbliżej do niego naszemu zwykłemu pilzneńskiemu. Jak Amerykanie używają czegoś w stylu naszego słodu "pale ale", to piszą "british pale malt", albo dopisują do tego jeszcze nazwę jęczmienia (Maris Otter, Golden Promis i inne). Tak więc pilzneński będzie właściwszy w naszych warunkach dlatego, że po prostu nic jaśniejszego nie mamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nostradamus Opublikowano 17 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2015 Dagome a jak uważasz, chmielenie w tej 40 i 15 minucie będzie potrzebne czy wszystko dać na 0'? Chmielenie na smak ma sens? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 17 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2015 Może coś takiego? Do wykorzystania 100 Simcoe 70 Cascade 50 Amarillo i 50 Centenniala i Lubelskiego mam koło 40g. Chmielenie: 60' - 20g Simcoe 60' - 15g Cascade 15' - 20g Simcoe 10' - 25g Amarillo 5' - 25g Cascade 0' - 25g Cascade 30g Centenniala podczas chłodzenia Na cichą 50 g Amarillo i 50g Simcoe Sugerowałbym wykorzystać całość dostępnego chmielu. Im więcej, tym lepiej Dagome-wytłumacz mi proszę , dlaczego zmienić pale ale na pilzneński? pozdrawiam Tym, że w AIPA chodzi o chmiel a nie słód. Tak więc im charakter słodowy jest lżejszy, tym lepiej dla percepcji chmielu. Pilzneński oprócz nielicznych wyjątków jest lżejszy od pale ale, ciut mniej słodki i daje ciut mniej charakteru. Zwróć uwagę, że Amerykanie do AIPA używają słodu "two-row pale malt", albo "pale malt" który jest u nich najjaśniejszym i mającym najmniej charakteru z ich podstawowych. My tego słodu w PL nie mamy, ale można przyjąć, że najbliżej do niego naszemu zwykłemu pilzneńskiemu. Jak Amerykanie używają czegoś w stylu naszego słodu "pale ale", to piszą "british pale malt", albo dopisują do tego jeszcze nazwę jęczmienia (Maris Otter, Golden Promis i inne). Tak więc pilzneński będzie właściwszy w naszych warunkach dlatego, że po prostu nic jaśniejszego nie mamy Dzięki za wyjaśnienie-dotąd myślałem,że jankesi pisząc "two-row pale malt", albo "pale malt" opisują słód taki jak nasz pal ale pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się