Krowa Opublikowano 24 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2015 Chodzi mi po głowie piwo z herbatą, ale nie bardzo wiem jak to uskutecznić. Szukałem receptury, ale nigdzie nie ma. Wszędzie dyskusja toczy się wokół dodatku herbaty. Mianowicie jakiej? kiedy? i ile? a o zacieraniu i warzeniu ani słowa. Dajcie jakies propozycje na górniakach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 24 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2015 kto pyta tego swędzi http://chopandbrew.com/episodes/chop-brew-episode-38-homebrewing-with-tea/ kto szuka nie błądzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krowa Opublikowano 24 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2015 Kto pyta ten pyta ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 24 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2015 generalnie z własnego doświadczenia powiem a) herbata ( w moim przypadku matcha ) dała mega fajny efekt - bardzo intensywne białe owoce w aromacie i jeszcze bardziej w smaku - kto pił matcha lub jadł deser z matcha to odrazu mu się przypomni b) bardzo łatwo taniny wprowadzić do piwa - u mnie było 5 dni na cichej w temp 17-18°C i trochę jest ściągające - pierwszy łyk najbardziej - później jest ok U mnie Zasyp: Słód Maris Otter - 3kg Słód Żytni - 0.71kg Słód Wiedeński - 0.33kg Słód Karmelowy 30 - 0.3kg Zacieranie na wytrawnie Chmielenie: gotowanie 60' 60' - Topaz - 10g 20' - Galaxy - 20g 10' - Mech Irlandzki 10' - pożywka dla drożdży Drożdże WY3538 Matcha poszła jak już pisałem na zimno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krowa Opublikowano 25 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 (edytowane) 1) ile mchu i pozywki dales? 2) jak zamienie drozdze na S-33 bedzie dobrze? 3) herbate dawales w skarpecie, czy wsypales luźno do browarka? Edytowane 25 Listopada 2015 przez Krowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 26 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 1) standardowo - zgodnie zaleceniami 2) imo z herbatą lepiej się belgi łączą 3) matcha jest w postaci proszku - przelewalem na nią na cichą. Piwo bardzo straciło na klarowności. Z kryształowego stało się zmetnione. Właśnie dla tego polecam drożdże silnie flokulujace Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krowa Opublikowano 29 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2015 1) standardowo - zgodnie zaleceniami 2) imo z herbatą lepiej się belgi łączą 3) matcha jest w postaci proszku - przelewalem na nią na cichą. Piwo bardzo straciło na klarowności. Z kryształowego stało się zmetnione. Właśnie dla tego polecam drożdże silnie flokulujace To moze na koniec zelatyna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 29 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2015 Po co? Ja nie odczuwam problemu jak piwo jest mętne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krowa Opublikowano 29 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2015 Po co? Ja nie odczuwam problemu jak piwo jest mętne Zaparzales jakos, czy poprostu macerat na cichej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 29 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2015 sucha do suchego wiadra i na to przelane na cichą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krowa Opublikowano 29 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2015 (edytowane) sucha do suchego wiadra i na to przelane na cichąOki. Jeszcze dwa pytania 1) ile dac mchu? 2) matcha jest w bardzo duzej rozpietosci cenowej. Ktora opcje cenowa wybrac? Nie uzywalem jej nigdy. Dobra. Juz wiem ile mchu. Opisz mi tylko jak to jest z ta herbatą Edytowane 30 Listopada 2015 przez Krowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 30 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2015 1) ja daje łyżeczkę 2) nie nastawiaj sie na tę matcha - to jedna z opcji, jest dużo ciekawych herbat Ja bardzo lubię desery z matcha za ich orzeźwiający i owocowy smak - stąd ten kierunek. Ulung wydaje się mieć potencjał. Ja moją matcha kupiłem bez doktoryzowania się w pierwszym lepszym sklepie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krowa Opublikowano 30 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2015 A moze ta herbe dodac pozniej, ale wiecej, zeby uniknac sciągania na jęzorze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 30 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2015 zdecydowanie to dobrze wpłynie na piwo ale nikt ci nie powiem ile, w jakiej temp i jak długo :> próbuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się