andreas3 Opublikowano 28 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2015 Witajcie. Z racji tego, że moja pigwa w tym roku bardzo obficie obrodziła, dysponuję pewną ilością syropu z pigwy. Otóż, jest to dość gęsty syrop, bardzo słodki, uzyskany z zasypania kawałków owoców cukrem. Prawdopodobnie będę tego miał ok. 3-4 litrów. Chciałbym z tego zrobić coś na zasadzie cydru. Dysponuję balonem 5 litrowym oraz 10 litrowym. Chciałbym poprosić o sugestie, czy syrop ten uzupełnić wodą oraz jaką ilością. zamierzam zastosować drożdże uniwersalne LS2 Biowin. Z góry dziękuję za wszelkie porady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BretBeermann Opublikowano 28 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2015 Miałem taki sam pomysł. Będę oddac gorący syrop do soku i czekaj. Jak nie jest ciepło, będę dac drożdze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wik Opublikowano 29 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2015 Ostatnio siostra poczęstowała mnie takim syropem rozcieńczanym wodą gazowaną - kapitalna sprawa, lekko kwaskowaty, słodki, musujący. W przyszłym sezonie też sobie coś takiego zrobię Pierwsza rada - nie przerabiać, tylko pić tak jak jest! A jeśli chciałbym jednak fermentować, to sprawdziłbym ile tego cukru faktycznie jest - jeśli drożdże dadzą radę go dojeść do końca to może być niezły kwasior, a i niezła moc - z tego co widzę wytrzymują do 23%. Wszysto zależy od Twojego gustu - jeśli chcesz musujące pigwowe winko, możesz nie rozcieńczać, ja bym jednak celował w 15 blg i dał drożdżom zejść do ok 10blg (kierując się smakiem) po czym schłodził całość przez kilka dni, aby drożdże zebrały się na dnie fermentora, zlał całość i podzielił w proporcjach 2/3 do 1/3, lub 3/4 do 1/4. Większą część bym spasteryzował, a po ostudzeniu połączył z mniejszą częścią. Potrzymałbym dwa-trzy dni, żeby sprawdzić, czy fermentacja nie ruszy gwałtownie, po czym butelkował. W podobny sposób w tym roku eksperymentowałem z cydrem, dzielac 2 do 1, po miesiącu był super do picia, słodko-kwaśny, bez dodatku słodzików czu xylitolu, delikatnie musujący dzięki resztce drożdży. Póki co, nie zaobserwowałem żeby wysycenie rosło, ale i tak trzymam butelki w chłodzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andreas3 Opublikowano 29 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2015 (edytowane) Właśnie zlałem ten sok z pojemnika. Jest tego 4 litry. O dziwo, Blg zaledwie 13 ma. Wierzyć się nie chce z uwagi na ilość cukru, jaka została użyta a było tego ok 3 kg na 20 kg owoców. Chciałbym to poddać fermentacji, żeby to było lekkie winko z pigwy z bąbelkami. Tak jak cydr. Czyli co? Rozcieńczać? Dosłodzić? Nie chciałbym tego zmarnować bo roboty i materiału sporo. Edytowane 29 Listopada 2015 przez andreas3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się