jungel90 Opublikowano 18 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2015 Mam już wszystko, ale jak się okazało mój garnek jest mniejszy i nie wiem czy wszystko do niego wejdzie. W instrukcji jest napisane, ze wlać od 6-18 l wody, jeżeli wleje mniej to później mam dolać wody do brzeczki, żeby uzyskać dane blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 18 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2015 Tak. Najlepiej kup sobie mineralną niegazowaną z Biedry (Oaza czy coś w tym stylu) Jeżeli nie masz chłodnicy, to weź tą wodę schłodź na balkonie. Po gotowaniu brzeczki przelej ją do fermentora, dodaj zimnej wody w odpowiedniej ilości - jest szansa że to Ci od razu schłodzi brzeczkę poniżej krytycznych 76C (aby 'zatrzymać' izomeryzację alfa-kwasów odpowiedzialnych za goryczkę). Możesz też wziąć poprawkę na ilość chmielu - w gęstej brzeczce jest słabsza utylizacja. Mówi się o 10%, czyli powinieneś sypnąć o te 10% więcej chmielu na goryczkę. Ale szczerze mówiąc to chyba nie ma co sobie gitary zawracać - 2-3 IBU w te czy we wte to mała różnica Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 18 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2015 Najlepiej kup sobie mineralną niegazowaną czy nie lepiej źródlaną (ma znacznie mniejszą zawartość jonów)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jungel90 Opublikowano 18 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2015 (edytowane) Garnek ma około 20l, więc będę miał gdzieś 3 litry mniej wody niż w instrukcji. Chłodzenie chciałem zrobić w wanie nalać zimnej wody i dodatkowo wrzucić dużo lodu. Wodę mineralną też schłodzę w lodówce. Edytowane 18 Grudnia 2015 przez jungel90 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 18 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2015 Najlepiej kup sobie mineralną niegazowaną czy nie lepiej źródlaną (ma znacznie mniejszą zawartość jonów)? Mineralna czy źródlana - zwał jak zwał, wiadomo o co chodzi Te Biedronkowe wody i tak mają mniejszą zawartość minerałów niż moja kranówka... Ale tak - im mniej tych składników, tym lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
orcen92 Opublikowano 18 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2015 (edytowane) Ale tak - im mniej tych składników, tym lepiej.To nie jest do końca prawda, składniki mineralne są potrzebne np. drożdżom. Do tego ciemne piwa z racji kwasowości słodów palonych lepiej robić na twardej wodzie. Z wodą butelkową radzę uważać, bo te tańsze często maja posmak podobny do plastiku (przynajmniej ja tak trafiam) - ale wystarczy spróbować przed użyciem. Edytowane 18 Grudnia 2015 przez orcen92 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jungel90 Opublikowano 18 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2015 Czyli kupić wodę mineralna, dobrze schłodzić i dolać do brzeczki, jeżeli całość nie wejdzie mi do gara, tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 18 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2015 Ale tak - im mniej tych składników, tym lepiej.To nie jest do końca prawda, składniki mineralne są potrzebne np. drożdżom. Do tego ciemne piwa z racji kwasowości słodów palonych lepiej robić na twardej wodzie. Przeczytaj wpierw kontekst - rada dotyczy tego konkretnego przypadku: dolewka 3L, piwo jasne itp. To nie jest temat do dyskusji o profilu wody i jego modyfikacji, ale tak gwoli ścisłości: 90% wód mineralnych ma zbyt dużą zawartość przede wszystkim wodorowęglanów, aby nadawać się do jakiegokolwiek piwa. A odpowiedni profil uzyskujemy dodając różne sole, a nie warząc na Nałęczowiance... Czyli kupić wodę mineralna, dobrze schłodzić i dolać do brzeczki, jeżeli całość nie wejdzie mi do gara, tak? Możesz tak zrobić. A jeśli wolisz zwykłą wodę z kranu, to przegotuj sobie te 3 litry i dodaj do fermentora. Generalnie tak mała ilość będzie mieć marginalny wpływ na piwo. Jakbyś miał mniejszy gar, to radziłbym gotować na dwie tury, gdzie do każdej tury dajesz 10 litrów wody + 1x ekstrakt + 1/2 całego chmielu. Ja zaczynałem jeszcze bardziej wycudowanym sposobem, bo miałem gar tylko 6 litrów Gotowałem dwie tury woda + 1,7kg ekstrakt + 1/2 całego chmielu, potem dwie tury sama woda 5l, a na końcu wszystko łączyłem Koniec końców najważniejsze i tak są higiena i fermentacja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jungel90 Opublikowano 18 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2015 Spoko, dzięki za szybkie odpowiedzi. Myślę, że do ekstraktów ten garnek mi wystarczy kiedyś jak zacznę zacierać to kupie 30l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
orcen92 Opublikowano 18 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2015 Przeczytaj wpierw kontekst - rada dotyczy tego konkretnego przypadku: dolewka 3L, piwo jasne itp. To nie jest temat do dyskusji o profilu wody i jego modyfikacji, ale tak gwoli ścisłości: 90% wód mineralnych ma zbyt dużą zawartość przede wszystkim wodorowęglanów, aby nadawać się do jakiegokolwiek piwa. A odpowiedni profil uzyskujemy dodając różne sole, a nie warząc na Nałęczowiance... Potem ktoś przeczyta i zostanie mu w pamięci, że najlepiej warzyć na wodzie destylowanej. U mnie woda w kranie ma 20 stopni twardości (niemieckich), natomiast mineralna ma 10. Na obu piwa wychodzą, ale na butelkowej lepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QQRQ Opublikowano 18 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2015 Na 17 litrowym garnku też udało mi się zrobić kilka zacieranych warek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się