Kastuog Opublikowano 2 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2015 Zasyp: 5kg Pale Ale 0,8kg Pilsnieński 0,4 płatki jęczmienne błyskawiczne Warzenie: 68stopni Pale Ale 45 stopni Pilsnieński + płatki jęczmienne = potem do gara z Pale Ale Chmielenie: Gotowanie: 60' Magnum 30g 60' Cascade 30g Wirpol: Citra 30 Lubelski 30g Cascade 30g Na cichą: Citra 30g Mosaik 30g Drożdze US-5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 2 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2015 Nie rozumiem o co chodzi z tym warzeniem, wyjasnisz? Tego pilsa bym sobie darował, dodaj ze 100-200 g karmelu jasnego. Ten lubelski do whirpoola jest niepotrzebny. Szkoda cascade na gorączkę, dodaj na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kastuog Opublikowano 2 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2015 (edytowane) Gdzieś czytałem, że dobrze zrobić przerwe białkową jeśli dodajemy niesłodowe dodatki, a chciałbym aby piwo było pełniejsze więc chce je dodać. Cascade szkoda na goryczkę zgoda, dam na cichą. ze słodów mam jeszcze: karmel dark przeniczny lager CaraMunich Light Swaen©Munich dark wszystko z Malteurop z chmieli: sybila 30g cascade jeszcze 40g Edytowane 2 Grudnia 2015 przez Kastuog Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 2 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2015 (edytowane) Witam, Co do zacierania (warzenia jak kolega napisał) na lenia zrobiłbym bardziej wytrawne. 60 minut - 64 stopnie. Potem mash out - 78 stopni Zamiast pilzneńskiego, karmelowy 30 EBC, ewentualnie monachijski typ I. Co do chmielenia dałbym same amerykańce. Zależy ile litrów zamierzasz zrobić. Policz sobie IBU w http://brew.church/pl/calculator/ibu, fajny i przejrzysty program. Ja przed chwilą skończyłem warzenie AIPA Moja receptura: 3 kg pale ale 0,4 kg pszeniczny 0,15 kg karmelowy 30 0,2 kg caramunich II 1,3 kg monachijski I Zacieranie: 64 stopnie - 40 min, 70 stopni - 20 min, wygrzew 78 stopni. Filtracja bez problemu, brzeczka po wysładzaniu około 11 blg (temp. na pewno większa niż 20 stopni, mierzone spławikiem), jakieś 30 litrów. Chmiele: 60 min - equinox 10 g 30 min - chinook 10 g, centennial 10 g 0 min - simcoe 25 g, equinox 15g, centennial 10 g, chinook 10 g. Planuje na zimno chmielić cenntenial, simcoe po 40 g. Jak się wystudzi dam drożdże US-05 Edit: Wyszło 26 litrów, 14 blg. Fermentacja ruszyła Edytowane 3 Grudnia 2015 przez Pindin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 3 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2015 (edytowane) Za dużo slodow karmelowych dodales imo, pale ale i karmel jakiś jasny w ilości 200 g w zupełności wystarcza do aipa. Edytowane 3 Grudnia 2015 przez mat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się