Mat89 Opublikowano 8 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2015 WItam, Zwracam się do Was z pytaniem o sprawdzenie zasypu, czy taki zasyp pod milk stouta ma sens? W zamyśle ma wyjść pełny czekoladowy milk stout: Pale ale 4,5 kgWeyermann pszeniczny 0,5 kgCaraaroma (350 EBC) 0,5kgPłatki owsiane 0,5kgCarafa II 0,3 kgPalony jęczmień 0,3kgCarafa I 0,2 kg No i 0,5 kg laktozy. Co o tym sądzicie? Jakie drożdże polecacie do stouta? S-04 czy coś innego? Dzięki za pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 8 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2015 Wygląda spoko, dużo jaśniejszych wersji Carafa wnosi sporo czekolady, więc powinno to zrobić robotę. Cararomy sporo, a ona wnosi do młodego piwa kwaśność, z czasem znika, ale myślę, że możesz sobie ją w tym piwie darować. Jak to jedna z Twoich pierwszych warek, to S-04 będą dobrym wyborem. Jeśli piwo wyjdzie dobre, to możesz z czasem powtórzyć recepturę na drożdżach płynnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mat89 Opublikowano 8 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2015 Będzie to moja 2 warka, więc nie chce jeszcze szaleć z płynnymi Caraarome wywalić totalnie, czy zmniejszyć może do jakiś 200g? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 8 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2015 Daruj sobie W zamian dodaj Carafa I lub II Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 8 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2015 Tylko może Carafa Special? Nie będzie wtedy tak palone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 9 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2015 Myślę, że możesz też zmniejszyć ilośc palonego jęczmienia - mnie ostatnio przy 0,2kg Owsiany Stout wyszedł dosyć mocno palony - na tyle palony, że konsumencko trafia głównie do fanów Stoutów Piwko 14Blg, zasyp (bodajże 5,2kg) wyglądał mniej więcej tak: - Pale Ale 61% - płatki owsiane 15% (0,8kg) - czekoladowy ciemny 6% - czekoladowy jasny 4% - jasne karmele - 10% - jęczmień palony - 4% (0,2kg) Generalnie piwko wyszło fajne, czekoladka bardzo ciekawa, aczkolwiek przytłumiona palonością (co jest z resztą poprawne). Fermentowane na S-04 w 17-18C. W następnej iteracji zwiększę ilość płatków owsianych (z 0,8 do 1,0kg), zamienię czekolady (4% ciemnej, 6% jasnej) oraz być może zmniejszę odrobionę ilość palonego jęczmienia (z 0,2 do 0,15kg). "Być może", ponieważ po zmniejszeniu ilości ciemnej czekolady i zwiększeniu płatków owsianych paloność już powinna się zredukować, a piwo wyszło naprawdę ok i wymaga tylko lekkiej korekty. Sypnę też chyba trochę pszenicy, bo piana jest bardzo fajna, ale szybko znika (może przez płatki owsiane i tą oleistość?). Weź też pod uwagę, że masz jeszcze laktozę, która też tej paloności trochę Ci zetnie w odbiorze. Jak będziesz chciał to odezwij się - odgrzebę i wrzucę Ci recepturę, bo nie mam czasu ostatnio aktualizować swojego wątku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mat89 Opublikowano 19 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2016 Chciałbym trochę odkopać temat bo dopiero teraz zabieram się za warzenie. Ostateczna receptura wygląda tak: 4,5 kg Pale Ale Pszeniczny jasny 500g Carafa Special II 500g Carafa Special III 300g Pszeniczny czekoladowy 300g Płatki owsiane 500g Laktoza 500g Drożdże S-04 I teraz kilka pytań, czy zacierać wszystkie słody razem czy najpierw jasne i część ciemnych np. czy wszystkie ciemne później. Kolejne pytanie czy jedna paczuszka drożdży wystarczy na planowane 16 blg i 20 litrów piwa. I ostatnie pytanie czy 20-21 °C podczas fermentacji to nie za dużo, bo może być mi ciężko zejść poniżej takiej temperatury. Z góry dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się