Skocz do zawartości

Browar Hajnel


joe

Rekomendowane odpowiedzi

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #1 Kölsch 11,5 BLG - 02.10.2015

 

Skład:

  • Słód pilzneński 2,8 kg
  • Słód pszeniczny 0,75 kg
  • Słód Carapils 0,15 kg
  • Słód Caramunich II 0,1 kg
  • chmiel lunga 10 g
  • chmiel Tradition 30 g
  • Drożdże Old German Altbier 9 - Gozdawa

Zacieranie:

Woda 15 litrów

słody wrzucone w 65C 

przerwa 62 - 40'

przerwa 72 - 20'

76 - 10'

 

Wysładzanie do 4 BLG i 21 litrowa 

 

Gotowanie 60 minut

lunga 5g - 60'

lunga 5g - 45'

Tradition 15g - 30'

Tradition 15g - 15'

 

 Po gotowaniu 16 L dodałem 3L mineralnej temp 17 C BLG 11

 

Fermentacja:

 

Drożdze zadane w 17C i fermentor do skrzyni 

Fermentacja burzliwa w 14-16 C - 15 dni

Fermentacja cicha w 12 C - 7 dni

 

Rozlew;

 

23.10.2015 z syropem 115 g w 1 L do 36 butelek 0,5 L.

 

Wnioski 

Duże skoki temperatury podczas fermenatacji ale piwo wyszlo ok wszystkim smakowalo pewnie stało kilometr od stylu :) dobre było.

 

 

post-14169-0-13535800-1450358654_thumb.jpg

Edytowane przez joe
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #2 IPA 17,5 BLG  20L 14.10.2015

 

Skład:

  • Słód Pale Ale Golden Promise 5-6 EBC - 5 kg
  • Słód monachijski typ I Strzegom 12-15 EBC - 1 kg
  • Słód karmelowy jasny Cragell Weyermann 20-30 EBC - 0,2 kg
  • Chmiel Southern Cross 13,9 - 25 gr
  • Chmiel Sybilla 30 gr
  • Chmiel Triskel 3,9 - 15 gr
  • Chmiel Cascade 4,9 - 13 gr
  • Chmiel East Golding - 10g
  • Drożdze 2 x Safale S-04

Zacieranie:

Woda 21,7 litrów

słody wrzucone w 75C 

przerwa 68 - 60'

78 - wygrzew

 

Wysładzanie 12 l

 

po wysładzaniu 5 BLG 26 l

 

Gotowanie 60 minut

 

Southern Cross 13,9 - 25 gr - 60'

Chmiel Sybilla 20 gr - 5'

Chmiel Triskel 3,9 - 15 gr - 5'

Chmiel Cascade 4,9 - 13 gr - 5'

Chmiel East Golding - 10g

 

Nastawna  BLG 17,5  22L

 

Fermentacja:

 

Drożdze zadane w 30C

FFT 5 BLG

Fermentacja burzliwa w 23 C - 12 dni

Fermentacja cicha w 23 C - 7 dni + East Golding 10 g + Sybilla 10 g

Koncowe 5 BLG

 

Rozlew;

 

03.11.2015 z syropem 135 g w 0,8L do 38 butelek 0,5 L.

 

Wnioski 

Piwo ok wczesniej IPA-y nie pilem wiec porownania brak.

Edytowane przez joe
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Warka #3 Witbier  13 BLG  22L 11.10.2015

 

 

Skład:

  • Słód Pilznenski - 2 kg
  • Słód Pszeniczny - 1 kg
  • Słód zakwaszający - 0,1 kg
  • Płatki pszenne błyskawiczne - 1,7 kg
  • Płatki owsiane - 0,2 gr
  • Chmiel Triskel 3,9 - 15 gr
  • Chmiel Cascade 4,9 - 17 gr
  • Chmiel Southern cross 13,9 - 5g
  • Drożdze Breferm Blanche
  • Kolendra - 15 g
  • Curacao - 6 gr
  • Skórka z 2 pomarańczy i 2 cytryn

Zacieranie:

przerwa 50 - 20'

przerwa 66 - 40'

przerwa 72 - 15'

78 - wygrzew

 

Gotowanie 70 minut

 

Triskel - 15 gr - 60'

Cascade 13 gr + 10 gr kolendry + 6 gr curacao + połowa skórek- 5'

po wyłączeniu palnika - 5 gr kolendry + 4 gr cascade + 5 gr Southern Cross + reszta skórki

 

Nastawna BLG 13

 

Fermentacja:

 

Drożdze zadane w 25C

FFT 5 BLG

Fermentacja burzliwa w 23 C - 16 dni

Fermentacja cicha w 23 C - 7 dni

Koncowe 5 BLG

Rozlew;

 

03.11.2015 z syropem 150 g w 1,153L do 39 butelek 0,5 L.

 

Wnioski 

Piwo bardzo dobre

Edytowane przez joe
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #10 Milk Stout 12 BLG


 


30.01.2016


Skład:


  • Słód Pilznenski - 2,6 kg
  • Słód Monachijski - 1,6 kg
  • Słód Carahell - 0,4 kg
  • Słód Caraaroma - 0,4 kg
  • Słód Carafa II - 0,2 kg
  • Chmiel Boadicea 5,2 - 18 gr
  • Chmiel SAAZ  3,5 - 30 gr
  • Drożdze Safale S-04 
  • Laktoza 0.25kg

Zacieranie:


68 - 60'


wrzucone słody barwiące


72 - 15'


78 - 10'


 


 


Gotowanie 70 minut


 


Boadicea- 18 gr - 70'


SAAZ 30 gr - 70'


laktoza 0,25kg - 20'


 


Nastawna BLG 17 w 23L


 


Fermentacja:


 


Drożdze zadane w 20C


FFT 7 BLG


Fermentacja burzliwa w 20 C - 11 dni


Cicha w 20 C - 18 dni


Koncowe 6,5 BLG


Rozlew;


 


18.02.2016 z syropem 140 g w 1L do 40 butelek 0,5 L i 2x0,33


Edytowane przez joe
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #11 Hefe-Weizen 16 BLG

 

22.01.2016

 

skład

  • Słód pilznenski 2,3 kg 
  • SŁÓD zakwaszajacy 0,1 kg
  • SŁÓD PSZENICZNY Weyermann Jasny 2,3 kg
  • SŁÓD Carahell 0,1 kg
  • SŁÓD Caraaroma 0,1 kg
  • Drozdze FM40 Pszeniczny łan
  • Chmiel Hallertan  50 g

Zacieranie 

 

44 C - 10'

Dekokt 64o - 30'

 72  - 15'

Gotowanie 15'

Po dodaniu dekoktu

64 - 45'

72 - 15'

76 - 10'

 

Gotowanie

75'

60' - Hallertan 50 g

 

Zadana  16 BLG  23 L

Fermentacja burzliwa 16 dni w 20o

FFT 3 BLG 26.01.2016

 

 

Rozlew 08.02.2016

175g cukru w 1,2 L wody 42x0,5 L

Edytowane przez joe
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #12 Belgian Dubbel 17 BLG

30.01.2016

Skład:

  • Słód Wiedeński - 4,5 kg
  • Słód Abbey - 0,7 kg
  • Chmiel Fugles 5,2 - 15 gr
  • Chmiel East Kent Goldings  4,0 - 25 gr
  • Drożdze Safbrew S-33 
  • Cukier kandyzowany drobny 0.25kg
  • Rodzynki 0,20 kg
  • Suszone figi 0,20 kg

Zacieranie:

przerwa 69-63 - 90'

                  76 - 5'

 

 

Gotowanie 90 minut

 

EKG - 25 gr - 60'

Fuggles 15 gr - 15'

Rodzynki, cukier, figi - 10'

 

Nastawna BLG 17 w 24L

 

Fermentacja:

 

Drożdze zadane w 20C

FFT 6 BLG

Fermentacja burzliwa w 21 C - 9 dni

Fermentacja cicha w 15 C - 11 dni

Koncowe 6 BLG

Rozlew;

 

19.02.2016 z syropem 165 g w 1,1L do 42 butelek 0,5 L.

Edytowane przez joe
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #13 Witbier 16 BLG

 

Skład:

  • Słód Pilznenski - 2 kg
  • Słód Pszeniczny Jasny Weyermann - 1,2 kg
  • Słód zakwaszający - 0,1 kg
  • Płatki pszenne błyskawiczne - 1,6 kg
  • Płatki owsiane blyskawiczne - 0,4 kg
  • Słód Monachijski I - 0,4 kg
  • Słód Caramunich I - 0,16 kg
  • Chmiel Fugles 5,2 - 15 gr
  • Chmiel East Kent Goldings  4,0 - 20 gr
  • Drożdze Fermentis Safale K-97 
  • Kolendra - 15 g
  • Curacao - 6 gr
  • Skórka z 2 pomarańczy i 2 cytryn

Zacieranie:

przerwa 50 - 20'

przerwa 66 - 40'

przerwa 72 - 15'

76 - 5'

 

Gotowanie 75 minut

 

Fuggles - 15 gr - 60'

EKG 13 gr + 10 gr kolendry + 6 gr curacao + połowa skórek- 5'

po wyłączeniu palnika - 5 gr kolendry + 4 gr cascade + 7 gr EKG + reszta skórki

 

Nastawna BLG 16 w 24L

 

Fermentacja:

 

Drożdze zadane w 20C

FFT 4 BLG

Fermentacja burzliwa w 21 C - 10 dni

Fermentacja cicha w 21 C - 7 dni

Koncowe 4 BLG

Rozlew;

 

09.03.2016 z syropem 180 g w 1,3L do 42 butelek 0,5 L.

Edytowane przez joe
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #14 Hefe-Weizen 12 BLG

21.02.2016

 

skład

  • Słód pilznenski 2 kg 
  • SŁÓD zakwaszajacy 0,1 kg
  • SŁÓD PSZENICZNY Weyermann Jasny 1,4 kg
  • Drozdze FM41 Gwozdzie i Banany na mieszadle 48h w lodowce 24 przed zadaniem
  • Chmiel Lubelski 50 g

Zacieranie (uklon w strone Jejskiego zgapilem od niego)

 

44 C - 10'

Dekokt 64o - 30'

           72  - 30'

Gotowanie 15'

Po dodaniu dekoktu

64 - 30'

72 - 30'

76 - 15'

 

Gotowanie

75'

60' - Lubelski 50 g

 

Zadana  12 BLG  24 L

Fermentacja burzliwa 9 dni w 15o

FFT 4 BLG 23.02.2016

02.03 na cicha

 

Rozlew 180g cukru w 1,3 L wody 

42x0,5 L

Edytowane przez joe
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #15 Hibride dla Pana IPAni 17 BLG

12.03.2016

skład:

  • Słód pale ale 5,5-7,5 EBC Weyermann 3 kg
  • SŁÓD PSZENICZNY Ciemny - Weyermann 1 kg
  • SŁÓD PSZENICZNY Jasny - Weyermann 1 kg
  • Płatki owsiane - 0,4 kg
  • Płatki pszeniczne 1,5 kg
  • Chmiel Cascade - 50 g
  • Chmiel Citra - 50 g
  • Chmiel Mosaic - 50 g
  • gestwa po FM 41 Gwozdzie i Banany
Płatki kleikowałem (pierwszy i ostatni raz jak nie bedzie blyskawicznych nie warze)

 

Zacieranie

62 - 10 min (dolanie wrzatku)

72 - 45 min

78 - 5 min

 

Filtracja utknela powrot do gara temp do 78 i powtorna filtracja

 

Gotowanie

60 min

60 - po 10 g Citra, Mosaic, Cascade

45 - po 10 g Citra, Mosaic, Cascade (tu byl blad mialo byc po 45 min czyli na 15)

10 - po 10 g Citra, Mosaic, Cascade

0 - po 10 g Citra, Mosaic, Cascade

 

Schlodzone do 20 C i zadana gestwa

Zadana 17 BLG 24L

 

Burzliwa i cicha w 21 C

FFT 15III 4 BLG

19III 6 BLG

23III 6 BLG

28III 4 BLG (dodalem chmiele Citra, Mosaic, Cascade po 10 g)

 

Rozlew 01.IV

40x0,5 syrop 166 g w 1,2 L

 

Uwagi

Fermentacja stanela na 6 BLG i juz myslalem ze to koniec tym bardziej ze sie juz nie ruszala, dobre rady Undeath-a zaowocowaly do zrownania sie z FFT.

Dzieki rowniez dla voytech ze mialem od kogo troche zgapic przepis

Edytowane przez joe
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #16 AIPA 16 BLG
02.04.2016
Skład:

  • Słód Strzegom Pale Ale - 5 kg
  • Słód Strzegom karmel 30 - 0,5 kg
  • Słód wiedeński - 0,5 kg
  • CHMIEL AMARILLO 50 g
  • CHMIEL CHINOOK 50 g
  • CHMIEL CITRA 50 g
  • CHMIEL MOSAIC 50 g
  • FM11 WICHROWE WZGÓRZA - Fermentum Mobile
  • Gips piwowarski 4g
  • Mech irlandzki 5g

Zacieranie:
przerwa 67 - 60'
przerwa 72 - 10'
przerwa 78 - 5'

Gotowanie 70 minut

Chinook,Citra, Mosaic po 15 gr - 60'

Mech - 20'
Amarillo 20 g - 10'
Chinook,Citra, Mosaic - po 10 gr - 10'
Amarillo 15 g - 0'
Chinook,Citra, Mosaic - po 10 gr - 0'

Przelom mega lacznie z chmielinami poszlo okolo 3 litrow (odkrylem zlote dzialanie druciaka od nastepnej warki zawsze w pogotowiu)
Wiele chmielin i tak poszlo do fermentora.

Zadana 16,5 BLG 
Fermentacja wbrew pozorom poszla sprawnie

FFT 5

Burzliwa 7 dni w 21 

Cicha 5 dni w 21
Po 7 dniach odfermentowalo do 4 Blg
Poszlo na cicha
Na zimno

Amarillo, Chinook, Citra, Mosaic po 15g na 5 dni
15,04 butelkowanie 37,5 x 0.5 l z syropem 150 g cukru w 1,5 l wody

Edytowane przez joe
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Otworzyłem właśnie Pani IPAn, moje i Twoje jednocześnie. Robię test porównawczy.

Twoje ma lepszą pianę, wydaje mi się, że w smaku bardziej cytrusowe, ale w zapachu wyczuwam coś niepokojącego, czego nie umiem nazwać.

Na szczęście w smaku tego nie ma. I ma krótszą goryczkę, u mnie dłużej zalega. Kolor masz również jaśniejszy.

U mnie klarowne, u Ciebie opalizujące, jak hefe-weizen.

Podobne, ale różne.

 

Pochwalisz się recepturą?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #17 PIS 23 BLG

16.04.2016

  • SŁÓD PALE ALE 2 kg
  • SŁÓD CARAAROMA 0,5 kg - Weyermann
  • SŁÓD MELANOIDYNOWY 0,5 kg - Strzegom
  • JĘCZMIEŃ PRAŻONY 0,25 kg - Strzegom
  • SŁÓD WĘDZONY WHISKY (30-45 ppm) 3 kg - Castle Malting
  • CARAFA II - 0,3 kg
  • CUKIER - 0,4 kg
  • SAFALE S-04 - Fermentis szt: 2
  • Chmiel Marynka - 50 g
  • Chmiel El Dorado 15 g


Zacieranie
67 C - 80 min
78 C - 5 min

Gotowanie
90'
90' - chmiel Marynka 50 g
60' - chmiel El Dorado 15g
15' - cukier 400 g

Schlodzona do 19 i zadane drozdze
Zadana 23 BLG okolo 17 L (druciak sie zapchał i litr poszedl w kanal z chmielinami)

Po 20 h temp 20
Po 24-28 skoczyla do 24 na fermentorze ( byl prawdziwy gejzer) znioslem do piwnicy do temp otoczenia 16 po 48 temp na fermentorz 20
Po 4 dniach 19-20 C
FFT po 3 dniach 9.5
FFT po 4 dniach 8.5

Po 7 dniach 8.5 BLG przenioslem do pokoju temp otoczenia 22

Po 9 dniach burzliwej zlane na cicha na 14 dni

 

Rozlew 

08.05.2016 

Z syropem 0.6L wody + 77g glukozy 28x0,33 + 11x0,5

Edytowane przez joe
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Niestety :-( A mówię o Milk Stout. Pierwsze, co mi się rzuciło w nos, to zapach Drożdży Babuni. Czyli po prostu świeżych drożdży piekarskich. W smaku jest dużo lepiej, ale jak mi powiedział syn kolegi, jestem hipsterem (cokolwiek to znaczy) i pijam z teku. A z teku czuć wiele. Tutaj niestety te drożdże. Szkoda. Bo poza tym, nie miałbym do czego się przyczepić (a daleki jestem od czepiania się, co mam nadzieję widać z moich odczuć po kolejnych Twoich piwach). Ten Dubbel niesamowicie mi podpasował.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #18 Saison 17 BLG

 

29.04.2016

 

skład

  • SŁÓD pilznenski 3 kg 
  • SŁÓD zakwaszajacy 0,1 kg
  • SŁÓD wiedeński 1 kg
  • SŁÓD PSZENICZNY 1 kg
  • SŁÓD Carahell 0,2 kg
  • SŁÓD Caramunich 0,2 kg
  • Drozdze FM21 Odkrycie sezonu
  • Chmiel Marynka  30 g
  • Chmiel SAAZ 20 g
  • Chmiel Citra 20 g
  • Curacao 20 g
  • glukoza 0,3 kg
  • Mech 5 g

 

Starter 1,2 L wody + 120 g jasnego ekstraktu + FM 21 - krecone 36 h w lodowce 12 h

 

Zacieranie 

 

64 - 60' - po 35' spadla temp do 62 podgrzalem do 69(zakrecony) i dolalem zimnej wody 

72 - 20'

78 - 10'

 

Gotowanie

75'

65' - Marynka 30 g

20' - SAAZ 20 g + curacao 20 g + Mech 5 g

10' - glukoza 0,3 kg

5' - Citra 20 g + 15 g na cicha

 

Zadana 17.5 BLG

Drozdze zadane w 20 C fermentacja w 23 C

 

FFT - 2 BLG 01.05

Burzliwa - 9 dni

Cicha - 10 dni (4 dni przed rozlewem 15g Citra)

 

18.05.2016

Rozlew

146 g glukozy w 1 L wody 39x0.5L

Edytowane przez joe
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #19 Belgian Dubbel 17 BLG


02.05.2016


Skład:


  • Słód Wiedeński - 4,5 kg
  • Słód Abbey - 0,7 kg
  • Chmiel Fugles  - 15 gr
  • Chmiel Challenger  - 25 gr
  • Drożdze FM 25 Klasztorna Medytacja 
  • Cukier kandyzowany drobny 0.25kg
  • Rodzynki 0,20 kg
  • Suszone figi 0,20 kg

Starter 1,2 L wody + 120 g jasnego ekstraktu + FM 25 - krecone 48 h w lodowce 20 h


Zacieranie:


przerwa 69-63 - 90'


76 - 5'


 


 


Gotowanie 90 minut


 


Challenger - 25 gr - 60'


Fuggles 15 gr - 15'


Rodzynki, cukier, figi - 10'


 


Nastawna BLG 17 w 24L


 


Fermentacja:


 


Drożdze zadane w 20C


FFT 3 BLG


Fermentacja burzliwa w 24 C - 7 dni


Fermentacja cicha w 23 C - 9 dni


Koncowe 3 BLG


Rozlew;


 


18.05.2016 z syropem 155 g glukozy w 1,2 L do 43 butelek x 0,5L.


Edytowane przez joe
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #20 Tripel BLG 18,5 24L
20.05.2016

Słody

pilzneński 6,50 kg
Carabelge 0,30 kg
zakwaszający 0,10 kg

Chmiele

Sybilla - 50g
Lubelski - 15g

Drożdże
Gestwa po FM 21 odkrycie sezonu

cukier biały, kat. I - 0,90 kg

Zacieranie

Słód do 20 litrów wody, temp. 71 °C

64 °C - 60 min,

72 °C - 15 min,

78 °C - 5 min.

Czas gotowania

90 minut
Chmielenie

Sybilla 50 g - 60 min,
Lubelski 15 g - 15 min,
cukier 900 g - 10 min,

Fermentacja:
- FFT 2 BLG
- burzliwa - 18 dni, temperatura stopniowo podnoszona od 18 °C, do 23 °C.

- cicha - 9 dni w temp. 23 °C.

Odfermentowało do 2°Blg.
Rozlew

Zabutelkowane z udziałem 180 g glukozy  w 0,8 L wody do 30 x0.5L + 13x0,33

Edytowane przez joe
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.