joe Opublikowano 10 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2015 (edytowane) Witam serdecznie. Przygodę z warzeniem zacząłem 3 miesiące temu od przeczytania paru postów na tym forum a 02.10.2015 popełniłem swoje pierwsze piwo Kölsch. 9 warek już za mną więc chciałem swe zapiski zostawić w jednym miejscu zanim mi się pogubią. Warka #1 Kölsch 11.5 BLG Warka #2 IPA 17,5 BLG Warka #3 Witbier 13 BLG Warka #4 Miodowe 16 BLG Warka #5 Hefe-Weizen 15 BLG Warka #6 Saison 17,5 BLG Warka #7 Dunkelweizen 15 BLG Warka #8 AIPA 21 BLG Warka #9 Hefe-Weizen 12 BLG Warka #10 Milk Stout 12 BLG Warka #11 Hefe-Weizen 16 BLG Warka #12 Belgian Dubbel 17 BLG Warka #13 Witbier 16 BLG Warka #14 Hefe-Weizen 12 BLG Warka #15 Hibride dla Pana IPAni 17 BLG Warka #16 AIPA 16 BLG Warka #17 PIS 22 BLG Warka #18 Saison 17 BLG Warka #19 Belgian Dubbel 17 BLG Warka #20 Tripel 18,5 BLG Warka #21 Belgian Pale Ale 12 BLG Warka #22 Hefe-Weizen 14 BLG Warka #23 Christmas Ale 16 BLG Warka #24 NZIPA 16,5 BLG Warka #25 Dry Stout 16,5 BLG Warka #26 Kölsch 11.5 BLG Warka #27 FES 17 BLG Warka #28 Kölsch 11 BLG Warka #29 PIS 22 BLG Warka #30 Belgian Dubbel (La trape) 12 BLG Warka #31 Belgian Blond Ale (Grimbergen Blonde) 15 BLG Warka #32 Belgian Strong Ale (Westvleteren 12) 22 BLG Warka #33 Belgian Blonde Ale 14 BLG Warka #34 Belgian Dark Strong Ale (St. Bernardus 12) 24 BLG Edytowane 31 Grudnia 2016 przez joe Pyjter2205 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joe Opublikowano 10 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2015 (edytowane) Warka #1 Kölsch 11,5 BLG - 02.10.2015 Skład: Słód pilzneński 2,8 kg Słód pszeniczny 0,75 kg Słód Carapils 0,15 kg Słód Caramunich II 0,1 kg chmiel lunga 10 g chmiel Tradition 30 g Drożdże Old German Altbier 9 - Gozdawa Zacieranie: Woda 15 litrów słody wrzucone w 65C przerwa 62 - 40' przerwa 72 - 20' 76 - 10' Wysładzanie do 4 BLG i 21 litrowa Gotowanie 60 minut lunga 5g - 60' lunga 5g - 45' Tradition 15g - 30' Tradition 15g - 15' Po gotowaniu 16 L dodałem 3L mineralnej temp 17 C BLG 11 Fermentacja: Drożdze zadane w 17C i fermentor do skrzyni Fermentacja burzliwa w 14-16 C - 15 dni Fermentacja cicha w 12 C - 7 dni Rozlew; 23.10.2015 z syropem 115 g w 1 L do 36 butelek 0,5 L. Wnioski Duże skoki temperatury podczas fermenatacji ale piwo wyszlo ok wszystkim smakowalo pewnie stało kilometr od stylu dobre było. Edytowane 17 Grudnia 2015 przez joe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joe Opublikowano 10 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2015 (edytowane) Warka #2 IPA 17,5 BLG 20L 14.10.2015 Skład: Słód Pale Ale Golden Promise 5-6 EBC - 5 kg Słód monachijski typ I Strzegom 12-15 EBC - 1 kg Słód karmelowy jasny Cragell Weyermann 20-30 EBC - 0,2 kg Chmiel Southern Cross 13,9 - 25 gr Chmiel Sybilla 30 gr Chmiel Triskel 3,9 - 15 gr Chmiel Cascade 4,9 - 13 gr Chmiel East Golding - 10g Drożdze 2 x Safale S-04 Zacieranie: Woda 21,7 litrów słody wrzucone w 75C przerwa 68 - 60' 78 - wygrzew Wysładzanie 12 l po wysładzaniu 5 BLG 26 l Gotowanie 60 minut Southern Cross 13,9 - 25 gr - 60' Chmiel Sybilla 20 gr - 5' Chmiel Triskel 3,9 - 15 gr - 5' Chmiel Cascade 4,9 - 13 gr - 5' Chmiel East Golding - 10g Nastawna BLG 17,5 22L Fermentacja: Drożdze zadane w 30C FFT 5 BLG Fermentacja burzliwa w 23 C - 12 dni Fermentacja cicha w 23 C - 7 dni + East Golding 10 g + Sybilla 10 g Koncowe 5 BLG Rozlew; 03.11.2015 z syropem 135 g w 0,8L do 38 butelek 0,5 L. Wnioski Piwo ok wczesniej IPA-y nie pilem wiec porownania brak. Edytowane 12 Lutego 2016 przez joe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joe Opublikowano 12 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2016 (edytowane) Warka #3 Witbier 13 BLG 22L 11.10.2015 Skład: Słód Pilznenski - 2 kg Słód Pszeniczny - 1 kg Słód zakwaszający - 0,1 kg Płatki pszenne błyskawiczne - 1,7 kg Płatki owsiane - 0,2 gr Chmiel Triskel 3,9 - 15 gr Chmiel Cascade 4,9 - 17 gr Chmiel Southern cross 13,9 - 5g Drożdze Breferm Blanche Kolendra - 15 g Curacao - 6 gr Skórka z 2 pomarańczy i 2 cytryn Zacieranie: przerwa 50 - 20' przerwa 66 - 40' przerwa 72 - 15' 78 - wygrzew Gotowanie 70 minut Triskel - 15 gr - 60' Cascade 13 gr + 10 gr kolendry + 6 gr curacao + połowa skórek- 5' po wyłączeniu palnika - 5 gr kolendry + 4 gr cascade + 5 gr Southern Cross + reszta skórki Nastawna BLG 13 Fermentacja: Drożdze zadane w 25C FFT 5 BLG Fermentacja burzliwa w 23 C - 16 dni Fermentacja cicha w 23 C - 7 dni Koncowe 5 BLG Rozlew; 03.11.2015 z syropem 150 g w 1,153L do 39 butelek 0,5 L. Wnioski Piwo bardzo dobre Edytowane 12 Lutego 2016 przez joe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joe Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 (edytowane) Warka #4 Miodowe 16 BLG Edytowane 2 Kwietnia 2016 przez joe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joe Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Warka #5 Hefe-Weizen 15 BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joe Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 (edytowane) Warka #6 Saison 17,5 BLG Edytowane 2 Kwietnia 2016 przez joe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joe Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 (edytowane) Warka #7 Dunkelweizen 15 BLG Edytowane 2 Kwietnia 2016 przez joe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joe Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 (edytowane) Warka #8 AIPA 21BLG Edytowane 2 Kwietnia 2016 przez joe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joe Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 (edytowane) Warka #9 Hefe-Weizen Edytowane 2 Kwietnia 2016 przez joe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joe Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 (edytowane) Warka #10 Milk Stout 12 BLG 30.01.2016 Skład: Słód Pilznenski - 2,6 kg Słód Monachijski - 1,6 kg Słód Carahell - 0,4 kg Słód Caraaroma - 0,4 kg Słód Carafa II - 0,2 kg Chmiel Boadicea 5,2 - 18 gr Chmiel SAAZ 3,5 - 30 gr Drożdze Safale S-04 Laktoza 0.25kg Zacieranie: 68 - 60' wrzucone słody barwiące 72 - 15' 78 - 10' Gotowanie 70 minut Boadicea- 18 gr - 70' SAAZ 30 gr - 70' laktoza 0,25kg - 20' Nastawna BLG 17 w 23L Fermentacja: Drożdze zadane w 20C FFT 7 BLG Fermentacja burzliwa w 20 C - 11 dni Cicha w 20 C - 18 dni Koncowe 6,5 BLG Rozlew; 18.02.2016 z syropem 140 g w 1L do 40 butelek 0,5 L i 2x0,33 Edytowane 16 Kwietnia 2016 przez joe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joe Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 (edytowane) Warka #11 Hefe-Weizen 16 BLG 22.01.2016 skład Słód pilznenski 2,3 kg SŁÓD zakwaszajacy 0,1 kg SŁÓD PSZENICZNY Weyermann Jasny 2,3 kg SŁÓD Carahell 0,1 kg SŁÓD Caraaroma 0,1 kg Drozdze FM40 Pszeniczny łan Chmiel Hallertan 50 g Zacieranie 44 C - 10' Dekokt 64o - 30' 72 - 15' Gotowanie 15' Po dodaniu dekoktu 64 - 45' 72 - 15' 76 - 10' Gotowanie 75' 60' - Hallertan 50 g Zadana 16 BLG 23 L Fermentacja burzliwa 16 dni w 20o FFT 3 BLG 26.01.2016 Rozlew 08.02.2016 175g cukru w 1,2 L wody 42x0,5 L Edytowane 16 Kwietnia 2016 przez joe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joe Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 (edytowane) Warka #12 Belgian Dubbel 17 BLG 30.01.2016 Skład: Słód Wiedeński - 4,5 kg Słód Abbey - 0,7 kg Chmiel Fugles 5,2 - 15 gr Chmiel East Kent Goldings 4,0 - 25 gr Drożdze Safbrew S-33 Cukier kandyzowany drobny 0.25kg Rodzynki 0,20 kg Suszone figi 0,20 kg Zacieranie: przerwa 69-63 - 90' 76 - 5' Gotowanie 90 minut EKG - 25 gr - 60' Fuggles 15 gr - 15' Rodzynki, cukier, figi - 10' Nastawna BLG 17 w 24L Fermentacja: Drożdze zadane w 20C FFT 6 BLG Fermentacja burzliwa w 21 C - 9 dni Fermentacja cicha w 15 C - 11 dni Koncowe 6 BLG Rozlew; 19.02.2016 z syropem 165 g w 1,1L do 42 butelek 0,5 L. Edytowane 16 Kwietnia 2016 przez joe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joe Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 (edytowane) Warka #13 Witbier 16 BLG Skład: Słód Pilznenski - 2 kg Słód Pszeniczny Jasny Weyermann - 1,2 kg Słód zakwaszający - 0,1 kg Płatki pszenne błyskawiczne - 1,6 kg Płatki owsiane blyskawiczne - 0,4 kg Słód Monachijski I - 0,4 kg Słód Caramunich I - 0,16 kg Chmiel Fugles 5,2 - 15 gr Chmiel East Kent Goldings 4,0 - 20 gr Drożdze Fermentis Safale K-97 Kolendra - 15 g Curacao - 6 gr Skórka z 2 pomarańczy i 2 cytryn Zacieranie: przerwa 50 - 20' przerwa 66 - 40' przerwa 72 - 15' 76 - 5' Gotowanie 75 minut Fuggles - 15 gr - 60' EKG 13 gr + 10 gr kolendry + 6 gr curacao + połowa skórek- 5' po wyłączeniu palnika - 5 gr kolendry + 4 gr cascade + 7 gr EKG + reszta skórki Nastawna BLG 16 w 24L Fermentacja: Drożdze zadane w 20C FFT 4 BLG Fermentacja burzliwa w 21 C - 10 dni Fermentacja cicha w 21 C - 7 dni Koncowe 4 BLG Rozlew; 09.03.2016 z syropem 180 g w 1,3L do 42 butelek 0,5 L. Edytowane 16 Kwietnia 2016 przez joe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joe Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 (edytowane) Warka #14 Hefe-Weizen 12 BLG 21.02.2016 skład Słód pilznenski 2 kg SŁÓD zakwaszajacy 0,1 kg SŁÓD PSZENICZNY Weyermann Jasny 1,4 kg Drozdze FM41 Gwozdzie i Banany na mieszadle 48h w lodowce 24 przed zadaniem Chmiel Lubelski 50 g Zacieranie (uklon w strone Jejskiego zgapilem od niego) 44 C - 10' Dekokt 64o - 30' 72 - 30' Gotowanie 15' Po dodaniu dekoktu 64 - 30' 72 - 30' 76 - 15' Gotowanie 75' 60' - Lubelski 50 g Zadana 12 BLG 24 L Fermentacja burzliwa 9 dni w 15o FFT 4 BLG 23.02.2016 02.03 na cicha Rozlew 180g cukru w 1,3 L wody 42x0,5 L Edytowane 16 Kwietnia 2016 przez joe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joe Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 (edytowane) Warka #15 Hibride dla Pana IPAni 17 BLG 12.03.2016 skład: Słód pale ale 5,5-7,5 EBC Weyermann 3 kg SŁÓD PSZENICZNY Ciemny - Weyermann 1 kg SŁÓD PSZENICZNY Jasny - Weyermann 1 kg Płatki owsiane - 0,4 kg Płatki pszeniczne 1,5 kg Chmiel Cascade - 50 g Chmiel Citra - 50 g Chmiel Mosaic - 50 g gestwa po FM 41 Gwozdzie i Banany Płatki kleikowałem (pierwszy i ostatni raz jak nie bedzie blyskawicznych nie warze) Zacieranie 62 - 10 min (dolanie wrzatku) 72 - 45 min 78 - 5 min Filtracja utknela powrot do gara temp do 78 i powtorna filtracja Gotowanie 60 min 60 - po 10 g Citra, Mosaic, Cascade 45 - po 10 g Citra, Mosaic, Cascade (tu byl blad mialo byc po 45 min czyli na 15) 10 - po 10 g Citra, Mosaic, Cascade 0 - po 10 g Citra, Mosaic, Cascade Schlodzone do 20 C i zadana gestwa Zadana 17 BLG 24L Burzliwa i cicha w 21 C FFT 15III 4 BLG 19III 6 BLG 23III 6 BLG 28III 4 BLG (dodalem chmiele Citra, Mosaic, Cascade po 10 g) Rozlew 01.IV 40x0,5 syrop 166 g w 1,2 L Uwagi Fermentacja stanela na 6 BLG i juz myslalem ze to koniec tym bardziej ze sie juz nie ruszala, dobre rady Undeath-a zaowocowaly do zrownania sie z FFT. Dzieki rowniez dla voytech ze mialem od kogo troche zgapic przepis Edytowane 20 Kwietnia 2016 przez joe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joe Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 (edytowane) Warka #16 AIPA 16 BLG02.04.2016Skład: Słód Strzegom Pale Ale - 5 kg Słód Strzegom karmel 30 - 0,5 kg Słód wiedeński - 0,5 kg CHMIEL AMARILLO 50 g CHMIEL CHINOOK 50 g CHMIEL CITRA 50 g CHMIEL MOSAIC 50 g FM11 WICHROWE WZGÓRZA - Fermentum Mobile Gips piwowarski 4g Mech irlandzki 5g Zacieranie:przerwa 67 - 60'przerwa 72 - 10'przerwa 78 - 5'Gotowanie 70 minutChinook,Citra, Mosaic po 15 gr - 60' Mech - 20'Amarillo 20 g - 10'Chinook,Citra, Mosaic - po 10 gr - 10'Amarillo 15 g - 0'Chinook,Citra, Mosaic - po 10 gr - 0'Przelom mega lacznie z chmielinami poszlo okolo 3 litrow (odkrylem zlote dzialanie druciaka od nastepnej warki zawsze w pogotowiu)Wiele chmielin i tak poszlo do fermentora. Zadana 16,5 BLG Fermentacja wbrew pozorom poszla sprawnie FFT 5 Burzliwa 7 dni w 21 Cicha 5 dni w 21Po 7 dniach odfermentowalo do 4 BlgPoszlo na cichaNa zimnoAmarillo, Chinook, Citra, Mosaic po 15g na 5 dni15,04 butelkowanie 37,5 x 0.5 l z syropem 150 g cukru w 1,5 l wody Edytowane 16 Kwietnia 2016 przez joe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
voytech Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Otworzyłem właśnie Pani IPAn, moje i Twoje jednocześnie. Robię test porównawczy. Twoje ma lepszą pianę, wydaje mi się, że w smaku bardziej cytrusowe, ale w zapachu wyczuwam coś niepokojącego, czego nie umiem nazwać. Na szczęście w smaku tego nie ma. I ma krótszą goryczkę, u mnie dłużej zalega. Kolor masz również jaśniejszy. U mnie klarowne, u Ciebie opalizujące, jak hefe-weizen. Podobne, ale różne. Pochwalisz się recepturą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joe Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2016 (edytowane) Warka #17 PIS 23 BLG16.04.2016 SŁÓD PALE ALE 2 kg SŁÓD CARAAROMA 0,5 kg - Weyermann SŁÓD MELANOIDYNOWY 0,5 kg - Strzegom JĘCZMIEŃ PRAŻONY 0,25 kg - Strzegom SŁÓD WĘDZONY WHISKY (30-45 ppm) 3 kg - Castle Malting CARAFA II - 0,3 kg CUKIER - 0,4 kg SAFALE S-04 - Fermentis szt: 2 Chmiel Marynka - 50 g Chmiel El Dorado 15 g Zacieranie67 C - 80 min78 C - 5 minGotowanie90'90' - chmiel Marynka 50 g60' - chmiel El Dorado 15g15' - cukier 400 gSchlodzona do 19 i zadane drozdzeZadana 23 BLG okolo 17 L (druciak sie zapchał i litr poszedl w kanal z chmielinami)Po 20 h temp 20Po 24-28 skoczyla do 24 na fermentorze ( byl prawdziwy gejzer) znioslem do piwnicy do temp otoczenia 16 po 48 temp na fermentorz 20Po 4 dniach 19-20 CFFT po 3 dniach 9.5FFT po 4 dniach 8.5 Po 7 dniach 8.5 BLG przenioslem do pokoju temp otoczenia 22 Po 9 dniach burzliwej zlane na cicha na 14 dni Rozlew 08.05.2016 Z syropem 0.6L wody + 77g glukozy 28x0,33 + 11x0,5 Edytowane 8 Maja 2016 przez joe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
voytech Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Dziś przyszedł czas na Twojego Witbiera. Jaśniutkie, orzeźwiające, w zapachu czuć kolendrę, w smaku dochodzą nuty skórek pomarańczowych. Piana szybko zniknęła pozostając w postaci koronki. Udane piwo. Dzięki za poczęstowanie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
voytech Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Dzisiaj Dubbel. Cóż za nudny styl! Ani rewolucji piwnej, ani hamerykańskich chmieli, herbaty, podkładów kolejowych, papryczek habanero. No po prostu nic. Nic. Nuda, panie. Nic się nie dzieje. Cholernie mi smakuje! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
voytech Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Niestety :-( A mówię o Milk Stout. Pierwsze, co mi się rzuciło w nos, to zapach Drożdży Babuni. Czyli po prostu świeżych drożdży piekarskich. W smaku jest dużo lepiej, ale jak mi powiedział syn kolegi, jestem hipsterem (cokolwiek to znaczy) i pijam z teku. A z teku czuć wiele. Tutaj niestety te drożdże. Szkoda. Bo poza tym, nie miałbym do czego się przyczepić (a daleki jestem od czepiania się, co mam nadzieję widać z moich odczuć po kolejnych Twoich piwach). Ten Dubbel niesamowicie mi podpasował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joe Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2016 (edytowane) Warka #18 Saison 17 BLG 29.04.2016 skład SŁÓD pilznenski 3 kg SŁÓD zakwaszajacy 0,1 kg SŁÓD wiedeński 1 kg SŁÓD PSZENICZNY 1 kg SŁÓD Carahell 0,2 kg SŁÓD Caramunich 0,2 kg Drozdze FM21 Odkrycie sezonu Chmiel Marynka 30 g Chmiel SAAZ 20 g Chmiel Citra 20 g Curacao 20 g glukoza 0,3 kg Mech 5 g Starter 1,2 L wody + 120 g jasnego ekstraktu + FM 21 - krecone 36 h w lodowce 12 h Zacieranie 64 - 60' - po 35' spadla temp do 62 podgrzalem do 69(zakrecony) i dolalem zimnej wody 72 - 20' 78 - 10' Gotowanie 75' 65' - Marynka 30 g 20' - SAAZ 20 g + curacao 20 g + Mech 5 g 10' - glukoza 0,3 kg 5' - Citra 20 g + 15 g na cicha Zadana 17.5 BLG Drozdze zadane w 20 C fermentacja w 23 C FFT - 2 BLG 01.05 Burzliwa - 9 dni Cicha - 10 dni (4 dni przed rozlewem 15g Citra) 18.05.2016 Rozlew 146 g glukozy w 1 L wody 39x0.5L Edytowane 18 Maja 2016 przez joe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joe Opublikowano 2 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2016 (edytowane) Warka #19 Belgian Dubbel 17 BLG 02.05.2016 Skład: Słód Wiedeński - 4,5 kg Słód Abbey - 0,7 kg Chmiel Fugles - 15 gr Chmiel Challenger - 25 gr Drożdze FM 25 Klasztorna Medytacja Cukier kandyzowany drobny 0.25kg Rodzynki 0,20 kg Suszone figi 0,20 kg Starter 1,2 L wody + 120 g jasnego ekstraktu + FM 25 - krecone 48 h w lodowce 20 h Zacieranie: przerwa 69-63 - 90' 76 - 5' Gotowanie 90 minut Challenger - 25 gr - 60' Fuggles 15 gr - 15' Rodzynki, cukier, figi - 10' Nastawna BLG 17 w 24L Fermentacja: Drożdze zadane w 20C FFT 3 BLG Fermentacja burzliwa w 24 C - 7 dni Fermentacja cicha w 23 C - 9 dni Koncowe 3 BLG Rozlew; 18.05.2016 z syropem 155 g glukozy w 1,2 L do 43 butelek x 0,5L. Edytowane 18 Maja 2016 przez joe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joe Opublikowano 19 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2016 (edytowane) Warka #20 Tripel BLG 18,5 24L20.05.2016 Słodypilzneński 6,50 kgCarabelge 0,30 kgzakwaszający 0,10 kg ChmieleSybilla - 50gLubelski - 15g DrożdżeGestwa po FM 21 odkrycie sezonucukier biały, kat. I - 0,90 kg ZacieranieSłód do 20 litrów wody, temp. 71 °C64 °C - 60 min,72 °C - 15 min,78 °C - 5 min. Czas gotowania90 minutChmielenieSybilla 50 g - 60 min,Lubelski 15 g - 15 min,cukier 900 g - 10 min,Fermentacja:- FFT 2 BLG- burzliwa - 18 dni, temperatura stopniowo podnoszona od 18 °C, do 23 °C.- cicha - 9 dni w temp. 23 °C.Odfermentowało do 2°Blg.RozlewZabutelkowane z udziałem 180 g glukozy w 0,8 L wody do 30 x0.5L + 13x0,33 Edytowane 5 Listopada 2016 przez joe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się