Gwynbleidd Opublikowano 15 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2015 (edytowane) Witam,na początek może trochę opowiem o swoich przygodach. Do warzenia piwa zainspirował mnie wspólokator na którego sprzęcie popełniłem parę warek, parę udanych i np taki nieudany pilsner który wyszedł bez piany z posmakiem owocowym, no ale nie o tym tu. A więc jakieś spojrzenie mam na to, wiem czego mi brakowało, jakie błędy były popełniane itd.Postanowiłem zbudować coś swojego. Do tej pory używałem techniki BIAB która bardzo mi się spodobała i przy takowej zostanę, chyba że komuś uda się mnie namówić do czegoś innego. Zalety tej techniki są takie że wszystko raczej odbywa się w jednym garze i jest szybciej i mniej zamieszania. Nie mam miejsca na dużą ilośc sprzętu jak i niestety wielu narzędzi.Chciałbym przedstawić tutaj swój pomysł i parę jego modyfikacji i liczę na jakieś rady z waszej strony odnośnie tego co chcę zbudować, czy to będzie działać, czy jest to realne i czy części są do zdobycia (w rozsądnych cenach bo to też ważne).Warki robię głównie 15L z takiego powodu iż wolę zrobić więcej różncych niż mniej jednego rodzaju. Także 27L garnek mi wystarczał do tej pory (tak jak i koledze do 20-25L). A był to zwykły garnek elektryczny BIELMEIER bez żadnych modyfikacji także parę mankamentów miał, ale jak widać dało się na tym uwarzyć i to całkiem niezłe piwo.Teraz tak, wzorując się trochę na tych projektach:http://www.cobrewingsystems.com/products/single-vessel-electric-brew-system-ebiabhttp://www.highgravitybrew.com/store/pc/BIAB-Electric-Brewing-System-120V-269p4647.htmoraz jednym kolegi z forum chciałem zrobić coś co działa podobnie. A więc naczynie, tutaj mam na myśli garnek:http://allegro.pl/garnek-gastronomiczny-z-pokrywa-36-5l-solidny-i5602976723.html bądź http://allegro.pl/garnek-elektryczny-hyundai-pc200ss-pasteryzacja-i5771462700.html lub http://www.proficook.pl/garnek-elektryczny-pasteryzator-profi-cook-pc-eka-1066.htmlOraz z racji że nie mam za dużo narzędzi i wiedzy o obróbce metali pomyślałem że mogę zastosować także wiadro plastikowe, chociażby większy fermentor z dobrego plastiku.Chciałbym użyć kontrolera do piwa od PAMELA aby sterować temperaturą (da się podłączyć pod grzałki od garnków elektrycznych?). Myślę nad tymi garnkami elektrycznymi z powodu takiego że grzałka jest pod spodem a nie w środku oraz że jest już gotowy otwór pod ujście.Do wiadra i garnka KO musiałbym dodawać grzałkę i wiercić otwory, i też nie wiem na ile skomplikowane jest podłączenie takiej grzałki bez wyrafinowanych narzędzi. Czy mogę użyć silikonu do uszczelnienia w plastikowej wersji?Bardzo chciałbym zastosować takie wiadro co jest w tych projetkach u góry z siatki drobnej KO do srodka garnka/wiadra, ale nie wiem czy w poslce jest realne dostanie takiego czegoś lub czy ktoś mógłby wykonać na zamówienie i jaki byłby koszt? W zamian myślałem nad takim wiaderkiem http://www.webstaurantstore.com/vollrath-68290-wear-ever-replacement-boiler-fryer-basket-for-68269-11-1-4-x-10-7-8/92268290.html z wyłożonym workiem w środku do BIAB które mam lub ew jeżeli nawet to by było nie do dostania to normalne wiadro plastikowe z nawierconymi otworami i workiem BIAB. Oczywiscie sam worek być nie może bo wydaje mi się że spaliłby się od grzałki, no chyba że by zastosować ruszt ala fałszywe dno.Chciałbym zastosować do tego pompę taką:http://www.ebay.com/itm/Solar-DC-12V-24V-Hot-Water-Circulation-Pump-Brushless-Motor-Water-Pump-1000L-H-/181522191907?hash=item2a4390d623:g:XVQAAOSwPe1UD8~zlub ew pompę z pralki lub od CO ale ta z ebaya jak czytałem zdaje egzamin i można kontrolować potencjometrem przepływ (dodatkowym).Czytałem że taka pompa może za mocno zasysać i od góry wracająca brzeczka nie będzie nadążała przelecieć przez worek. Z boku miiędzy workiem a garnkiem będzie na pewno przepływ lub mozna zastosować zasysanie od góry do dołu czyli w drugą stronę, nie wiem na ile to się sprawdzi.Następnie chłodzenie, myślałem nad wymiennikiem ale wtedy musiałbym filtrować brzeczkę przed chłodzeniem, a taki hop stopper nad którym myślałem nie wejdzie mi raczej do garnka jak będę miał tam grzałkę a innej metody filtrowania dla wymiennika nie widzę więc biorę pod uwagę chłodnicę przeciwbieżną lub zanurzeniową (ostatecznie).Możecie mi podpowiedzieć czy idę w dobrym kierunku i co będzie lepsze?Ew czy podjął by się ktos wykonania takiego garnka KO z dodaniem do niego grzałki i ujścia i portu na sondę do kontrolera? Plus ew ten ruszt na worek lub takie wiaderko z siatki.Widziałem też u kolegi lewatywa od którego pewnie i tak bym chciał zamówić hop stopper ze i grzałka i hopstopper mogą funkcjonować w jednym http://www.piwo.org/uploads/monthly_08_2014/classifieds-4201-0-50152500-1407605324.jpgz tym że nie wiem czy nie jest tutaj za duża bezwładna przestrzeć na dole w takim sensie ze wiadro z workiem będzie za wysoko? Oraz do czego sa te wszystkie inne wejscia wyjscia? Czy to od hopstoppera by nie wystarczylo? Pozdrawiam serdecznie i przepraszam ze tak się rozpisałem, ale zdaje sobie sprawę że macie duuużo większe doświadczenie odemnie i wiecie co gdzie i jak a dla mnie nie zawsze jest to oczywiste jeszcze dlatego proszę was o pomoc w budowie na pewno wareczką się podzielę jak będzie już czym Edytowane 16 Grudnia 2015 przez Gwynbleidd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
namfuae Opublikowano 26 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 tez chciałbym zbudować taki system, z pompką, oparty na garnku elektrycznym. Czy udało Ci się znaleźć firmę/kogoś do zrobienia tego wewnętrznego kosza na słody? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakal75 Opublikowano 26 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 (edytowane) Czy udało Ci się znaleźć firmę/kogoś do zrobienia tego wewnętrznego kosza na słody? Najprawdopodobniej zdał by egzamin zwykły HopSpider (tzn nie taki zwykły bo powiększona wersja) takie cudeńko zdaje się że kolega Lewatywa8 robi zagadajcie do Niego Generalnie osobiście BIA uważam za słaby pomysł jest to marnotrawstwo surowców Edytowane 26 Stycznia 2016 przez morfitru75 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe11 Opublikowano 26 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 Czy udało Ci się znaleźć firmę/kogoś do zrobienia tego wewnętrznego kosza na słody? Najprawdopodobniej zdał by egzamin zwykły HopSpider (tzn nie taki zwykły bo powiększona wersja) takie cudeńko zdaje się że kolega Lewatywa8 robi zagadajcie do Niego raczej ten kosz z chmielenia nie nada się do tego. Moim zdaniem boki powinny być szczelne inaczej krążąca brzeczka będzie szukała łatwych przejść w efekcie w jednym miejscu słabo zatrze a w drugim wypłucze taniny . Używam od kilku lat kotła Speidel tam wewnętrzny kosz ma dziurki tylko na spodzie i górze do tego można regulować wydajność pompy stosownie do wielkości i składu zasypu co przy dłuższej praktyce daje dobry efekt Generalnie osobiście BIA uważam za słaby pomysł jest to marnotrawstwo surowców Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakal75 Opublikowano 26 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 (edytowane) Moim zdaniem boki powinny być szczelne inaczej krążąca brzeczka będzie szukała łatwych przejść w efekcie w jednym miejscu słabo zatrze a w drugim wypłucze taniny Ale tam nie ma żadnych nieszczelności Czy chodzi Ci że powinny być z blachy nierdzewnej ? w tym pierwszym linku :http://www.cobrewingsystems.com/products/single-vessel-electric-brew-system-ebiab widać ze boki nie są szczelne wręcz powiedział bym że oczka siatki są dużo grubsze w drugim przypadku to zwykły bag naciągnięty na konstrukcję nie rdzewną z dziurami Edytowane 26 Stycznia 2016 przez morfitru75 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe11 Opublikowano 26 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 Moim zdaniem boki powinny być szczelne inaczej krążąca brzeczka będzie szukała łatwych przejść w efekcie w jednym miejscu słabo zatrze a w drugim wypłucze taniny Ale tam nie ma żadnych nieszczelności Czy chodzi Ci że powinny być z blachy nierdzewnej ? w tym pierwszym linku :http://www.cobrewingsystems.com/products/single-vessel-electric-brew-system-ebiab widać ze boki nie są szczelne wręcz powiedział bym że oczka siatki są dużo grubsze w drugim przypadku to zwykły bag naciągnięty na konstrukcję nie rdzewną z dziurami wewnętrzny kosz powinien mieć boki z blachy nie z siatki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakal75 Opublikowano 26 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 (edytowane) Generalnie tak jak napisałem na górze uważam ten system za słaby Z drugiej strony dla kogoś kto dysponuje małą ilością czasu to jest to jakieś rozwiązanie Edytowane 26 Stycznia 2016 przez morfitru75 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się