tolo Opublikowano 20 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2015 (edytowane) Hej, Zaplanowałem na dziś zlanie na cichą American Wheat, któremu dokładnie dziś mija 2 tygodnie burzliwej, drożdże US-05. Fermentacja zakończona, choć jeszcze jest niewielka piana na powierzchni. Jednak zauważyłem, że osad drożdżowy na dnie jest bardzo niewielki, ok 0,5cm oraz po przeniesieniu fermentora na stół do odstania przed zlaniem widzę, że niewielkie grudki z osadu drożdżowego wędrują z dołu do góry, zamiast na odwrót. Piwo oczywiście mocno matowe. Zastanawiam się więc biorąc powyższe pod uwagę, czy jest sens zlewania tego na cichą teraz? Drożdży nie ma wiele na dnie (chyba że są na środku dna, a tego nie widzę), więc może dałbym mu jeszcze tydzień, albo w ogóle przeciągnął burzliwą o 2 tygodnie i prosto do butelkowania? Tak to wygląda: Zdrówka Tomek Edytowane 20 Grudnia 2015 przez tml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
05paw Opublikowano 20 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2015 Z tego co wiem to US-05 lubią się zbierać na powierzchni w postaci gródek, moim zdaniem możesz śmiało przelewać na cichą jeżeli wg, pomiarów jest to już koniec fermentacji. Jeżeli nie planujesz zbierać gęstwy to na te 2 tyg. możesz również zostawić tak jak jest tylko tylko upewnij się że fermentacja się zakończyła (pomiar) i później się zastanów nad przeniesieniem w chłodniejsze miejsce żeby się wyklarowało. tolo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tolo Opublikowano 20 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2015 Z tego co wiem to US-05 lubią się zbierać na powierzchni w postaci gródek, moim zdaniem możesz śmiało przelewać na cichą jeżeli wg, pomiarów jest to już koniec fermentacji. Jeżeli nie planujesz zbierać gęstwy to na te 2 tyg. możesz również zostawić tak jak jest tylko tylko upewnij się że fermentacja się zakończyła (pomiar) i później się zastanów nad przeniesieniem w chłodniejsze miejsce żeby się wyklarowało. Dzięki! Do jakiej temperatury można bezpiecznie schłodzić piwo do klarowania, żeby drożdże, które czeka zadanie refermentacji nie zahibernowały się? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 20 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2015 Z tego co wiem to US-05 lubią się zbierać na powierzchni w postaci gródek, moim zdaniem możesz śmiało przelewać na cichą jeżeli wg, pomiarów jest to już koniec fermentacji. Jeżeli nie planujesz zbierać gęstwy to na te 2 tyg. możesz również zostawić tak jak jest tylko tylko upewnij się że fermentacja się zakończyła (pomiar) i później się zastanów nad przeniesieniem w chłodniejsze miejsce żeby się wyklarowało. Dzięki! Do jakiej temperatury można bezpiecznie schłodzić piwo do klarowania, żeby drożdże, które czeka zadanie refermentacji nie zahibernowały się? Trzymałem ostatnio CDA 7dni w 8st. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 20 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2015 Dzięki! Do jakiej temperatury można bezpiecznie schłodzić piwo do klarowania, żeby drożdże, które czeka zadanie refermentacji nie zahibernowały się? Ja robiłem 3-4 dni cold-crash do 2°C na górniakach i nic im nie było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się