ATP Opublikowano 28 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2015 Kraj pochodzenia: USAOdmiana: UniwersalnyŚrednia zawartość alfakwasów: 13-16%Krótki opis:Nowa odmiana chmielu wyhodowanego w USA i zarejestrowanego w 2014roku. Nadaje bogaty aromat, w którym można wyczuć nuty ananasa, cytryny, łagodnej szałwii, mięty oraz kwiatowe. (według twojbrowar.pl)Popełniłem dziś single hopa na tym chmielu 10* i drożdżach S-04Z paczki zapach był dużo bardziej ziołowy w porównaniu z Simcoe (tylko to miałem). W brzeczce pobranej do badania w smaku było czuć cytrynę i nieco mięty. Jak piwko się uda to dość szybko powinienem uzyskać na tyle danych, żeby coś więcej naskrobać na temat tego chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 7 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2016 Ciekawość zwyciężyła. Odkapslowałem dziś jedną butelkę. I co do wrażeń chmielowych. W smaku wyraźnie czuć cytrynę i miętę, gdzieś w tle jest szałwia. Posmak jaki zostaje jest wybitnie cytrynowy. W aromacie natomiast mięta i szałwia zostają zepchnięte na dalszy plan, a ich miejsce zajmuje trawa cytrynowa i w znacznie mniejszych ilościach czuć zapach świeżo ściętej trawy. Ogólnie z samego efektu jestem zadowolony, jednak fajnie byłoby, gdyby jakiś bardziej doświadczony piwowar pobawił się z tym chmielem erniczek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi