Skocz do zawartości

Browar Hoppy Pony


ATP

Rekomendowane odpowiedzi

Warka #224 - warzone 12.08.2023

Mad Grodzisz

Warka: 21l
Goryczka: 40 IBU
Ekstrakt: 8,2 Blg

Słody:

4 kg - pszeniczny Weyermann samodzielnie wędzony olchą

 

Chmiele:

20g Zula - granulat 2022 (10,6% ak.) - 60'

15g Zula - granulat 2022 (10,6% ak.) - whirlpool w 77°C 20'

40g Książęcy - granulat 2022 (7,2% ak.) - whirlpool w 77°C 20'

50g Zula - granulat 2022 (10,6% ak.) - 60' - 3 dni na zimno

 

Drożdże:
Fermentis K-97 - paczka

 

Dodatki:
CaCl2 - 5g
Whirlfloc-T - 10'

Kwas mlekowy - 7 ml

Zacieranie:
64°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #225 - warzone 21.08.2023

Cold IPA

Warka: 21l
Goryczka: 70 IBU
Ekstrakt: 14 Blg

Słody:

5 kg - pilzneński premium Weyermann

1,2 kg - płatki ryżowe błyskawiczne

 

Chmiele:

30g Warrior - granulat 2022 (14,2% ak.) - 60'

50g Idaho 7 - granulat 2022 (12,7% ak.) - whirlpool w 77°C 20'

50g Simcoe - granulat 2022 (12,7% ak.) - whirlpool w 77°C 20'

100g Simcoe - granulat 2022 (12,7% ak.) - 3 dni na zimno

50g Idaho 7 - granulat 2022 (12,7% ak.) - 3 dni na zimno

50g Idaho 7 Cryo - granulat 2022 (20,7% ak.) -3 dni na zimno

 

Drożdże:
Lallemand NovaLager - gęstwa

 

Dodatki:
CaSO4 - 5g
Whirlfloc-T - 10'

Kwas mlekowy - 7 ml

Zacieranie:
62°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #226 - warzone 10.09.2023

Wild Grape Ale

Warka: 12l
Goryczka: 2 IBU
Ekstrakt: 10 Blg

Słody:

4 kg -pale ale VM

0,4 kg - płatki owsianebłyskawiczne

 

Chmiele:

2g Amarillo - granulat 2021 (8% ak.) - 60'

 

Drożdże:
Lallemand Farmhouse - paczka

Fermentis BR8 - paczka

Blend PG bakterii kwasu mlekowego

 

Dodatki:
CaCL2 - 5g

Kwas mlekowy - 7 ml

Sok z winogron - 10l

Zacieranie:
64°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #227- warzone 06.09.2023
Flanders Red Ale


Warka: 21l
Goryczka: 3 IBU
Ekstrakt: 14,5 Blg

Słody:

5 kg - wiedeński Weyermann

0,75 kg - płatki kukurydziane 

0,45 kg - Special B Castle Malting
 

Zacieranie:

67°C - 60 minut

78°C - 10 minut

Chmiele:

5g - Spalt Select - granulat 2020 (3,1% ak.) - 60'


Drożdże:

Kultura obecna po warce #172 z drożdżami K-97 Fermentis

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #228 - warzone 26.09.2023

Session IPA

Warka: 21l
Goryczka: 60 IBU
Ekstrakt: 12,5 Blg

Słody:

5 kg - pilzneński premium Weyermann

0,5 kg - płatki owsiane

 

Chmiele:

30g Warrior - granulat 2022 (14,2% ak.) - 60'

50g Chinook - granulat 2022 (13% ak.) - whirlpool w 77°C 20'

100g Mosaic - granulat 2022 (11% ak.) - 3 dni na zimno

50g Citra - granulat 2022 (12,3% ak.) - 3 dni na zimno

50g Chinook - granulat 2022 (13% ak.) -3 dni na zimno

 

Drożdże:
US-05 - paczka

 

Dodatki:
CaCl2- 5g
Whirlfloc-T - 10'

Kwas mlekowy - 7 ml

Zacieranie:
64°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #229 - warzone 05.10.2023
Hefeweizen/Witbier


Warka: 21l
Goryczka: 15 IBU
Ekstrakt: 12 Blg

Słody:

2,5 kg - pilzneński VM

2 kg - pszeniczny Steinbach

0,5 kg - pszeniczny Crisp

 

Zacieranie:

44°C - 20 minut

64°C - 45 minut 
72°C - 15 minut 
78°C - 10 minut

Chmiele:

15g - Iunga 2022 - 12,5% ak. - 60'

 

Dodatki:

CaCl2 - 5g
Kwas mlekowy - 7 ml


Drożdże:

FM20 - 8 litrów

FM41 - 13 litrów

 

Dodatki:

Weizen:
pulpa mango - 1275 g

wiśnie mrożone - 450g

Witbier:
6g - kolendra 

zest z jednej pomarańczy

5g mięta nana

5g werbena cytrynowa

5g trawa cytrynowa

 

Dodatek na zimno

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Warka #230 - warzone 29.10.2023

American Stout

Warka: 21l
Goryczka: 40 IBU
Ekstrakt: 12,3 Blg

Słody:

3,5 kg - best ale Crisp

0,6 kg - żytni Weyermann

0,6 kg - CaraMunich II Weyermann

0,6 kg - Chocolate Simpsons

 

Chmiele:

25g Iunga - granulat 2021 (11,5% ak.) - 60'

50g Centennial - granulat 2022 (10,1% ak.) - whirlpool w 77°C 20'

150g Centennial - granulat 2022 (10,1% ak.)  - 3 dni na zimno

 

Drożdże:
Lallemand Windsor - paczka

Lallemand ESB - paczka

 

Dodatki:
CaCl2- 5g
Whirlfloc-T - 10'

Kwas mlekowy - 7 ml

Zacieranie:
64°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #231 - warzone 16.11.2023

Munich Dunkel

Warka: 21l
Goryczka: 25 IBU
Ekstrakt: 12 Blg

Słody:

4,7 kg - monachijski Weyermann

0,5 kg - CaraMunich II Weyermann

0,2 kg - melonoidynowy Weyermann

0,2 kg - Carafa II Special Weyermann

 

Chmiele:

15g Iunga - granulat 2021 (11,5% ak.) - 60'

25g Tettnager - granulat 2022 (2,5% ak.) - 60'

25g Tettnager - granulat 2022 (2,5% ak.) - 0'

 

Drożdże:
Fermentis W-34/70 - 2 paczki

 

Dodatki:
CaCl2- 5g
Whirlfloc-T - 10'

Kwas mlekowy - 7 ml

Zacieranie:
64°C - 45 minut

72°C - 15 minut
78°C - 10 minut + dodanie Carafy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #232 - warzone 28.11.2023

Brown Ale

Warka: 21l
Goryczka: 25 IBU
Ekstrakt: 12,5 Blg

Słody:

1,5 kg - best ale Crisp

1 kg - Maris Otter Fawcett

1 kg - pilzneński zero Viking Malt

0,4 kg - Brown Fawcett

0,3 kg - Abbey Weyermann

0,3 kg - płatki owsiane

0,3 kg - monachijski jasny Weyermann

0,2 kg - Crystal Dark Simpsons

0,2 kg - CaraMunich II Weyermann

0,15 kg - Crystal T50 Simpsons

0,075 kg - Imperial Simpsons

 

Chmiele:

15g Iunga - granulat 2021 (11,5% ak.) - 60'

20g Bramling Cross - granulat 2022 (4,3% ak.) - 60'

 

Drożdże:
WLP007 Dry English Ale - jedna paczka

 

Dodatki:
CaSO4- 5g
Whirlfloc-T - 10'

Kwas mlekowy - 7 ml

Zacieranie:
55°C - 10'

65°C - 10'

66°C - 10'

68°C - 10'

72°C - 20'

78°C - 5'

 

Warka #233 - warzone 10.12.2023

Best Bitter


Warka: 21l
Goryczka: 35 IBU
Ekstrakt: 11 Blg

Słody:

4 kg - Maris Otter Fawcett

0,5 kg - Crystal T50 Simpsons

 

Chmiele:

10g Iunga - granulat 2021 (11,5% ak.) - 60'

40g Bramling Cross - granulat 2022 (4,3% ak.) - 60'

40g Bramling Cross - granulat 2022 (4,3% ak.) - 0'

 

Drożdże:
WLP007 Dry English Ale - gęstwa po #232

 

Dodatki:
CaSO4- 5g
Whirlfloc-T - 10'

Kwas mlekowy - 7 ml

Zacieranie:
67°C - 60'

78°C - 10'

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #234 - warzone 14.12.2023

Cold IPA

Warka: 21l
Goryczka: 60 IBU
Ekstrakt: 15,6 Blg

Słody:

5 kg - pilzneński premium Weyermann

1,5 kg - płatki ryżowe błyskawiczne

0,25 kg - płatki kukurydziane

 

Chmiele:

30g Warrior - granulat 2022 (14,2% ak.) - 60'

50g Nelson Sauvin - granulat 2022 (11% ak.) - whirlpool w 77°C 20'

50g Mosaic - granulat 2022 (10% ak.) - whirlpool w 77°C 20'

100g Mosaic - granulat 2022 (10% ak.) - 3 dni na zimno

150g Nelson Sauvin - granulat 2022 (11% ak.) - 3 dni na zimno

100g Moutere - granulat 2022 (14,3% ak.) -3 dni na zimno

 

Drożdże:

W-34/70 - gęstwa po #231
 

Dodatki:
CaSO4 - 5g
Whirlfloc-T - 10'

Kwas mlekowy - 7 ml

Zacieranie:
62°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #235 - warzone 28.12.2023

Rye IPA

Warka: 21l
Goryczka: 75 IBU
Ekstrakt: 15,6 Blg

Słody:

5 kg - pilzneński premium Weyermann

2 kg - żytni Weyermann

0,15 kg - Crystal T50 Simpsons

 

Chmiele:

40g Warrior - granulat 2022 (14,2% ak.) - 60'

50g Centennial - granulat 2022 (10,1% ak.) - whirlpool w 77°C 20'

50g Chinook - granulat 2022 (13% ak.) - whirlpool w 77°C 20'

50g Chinook - granulat 2022 (13% ak.) - 3 dni na zimno

50g Ekuanot - granulat 2022 (14% ak.) - 3 dni na zimno

100g Simcoe - granulat 2022 (13,2% ak.) -3 dni na zimno

100g Motueka - granulat 2022 (7% ak.) - 3 dni na zimno

 

Drożdże:

WLP007 - gęstwa po #233
 

Dodatki:
CaCl2- 5g
Whirlfloc-T - 10'

Kwas mlekowy - 7 ml

Zacieranie:
50°C - 30 minut

64°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #236 - warzone 07.01.2024

Porter Bałtycki

Warka: 21l
Goryczka: 45 IBU
Ekstrakt: 19 Blg

Słody:

5 kg - monachijski Barke Weyermann

1,2 kg - wiedeński Bestmalz

0,8 kg - monachijski jasny Weyermann

0,5 kg - Caraaroma Weyermann

0,5 kg - CaraMunich II Weyermann

0,3 kg - maltodekstryna

0,1 kg - Chocolate Simpsons

0,1 kg - Carafa II Special Weyermann

 

 

Chmiele:

58g Iunga - granulat 2021 (11,5% ak.) - 60'

 

Drożdże:
W34/70 - gęstwa

 

Dodatki:
CaCl2- 5g
Whirlfloc-T - 10'

Kwas mlekowy - 7 ml

Zacieranie:
64°C - 60'

72°C - 10'

78°C - 10'

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #237 - warzone 04.02.2024
New Wave Gose


Warka: 21l
Goryczka: 14 IBU
Ekstrakt: 12,5 Blg

Słody:

3 kg - German Pilsen Crisp

1 kg - płatki owsiane
0,5 kg - płatki pszenne

0,5 kg - Cara Clair Castle Malting
0,2 kg - laktoza

 

Chmiele:

10g - Magnum - granulat 2022 (13,5% ak.) - 60'

 

Drożdże:
WLP066 London Fog - saszetka

MSE Lactobacillus Blend

 

Dodatki:
CaCl2 - 5g
Whirlfloc-T - 10'

Kwas mlekowy - 40 ml

NaCl - 45g 

5 litrów - sok wiśniowy

0,25 l - sok limonkowy


Zacieranie:
67°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #238 - warzone 11.02.2024
Brett IPA


Warka: 30l
Goryczka: 35 IBU
Ekstrakt: 13 Blg

Słody:

5 kg - pilzneński zero Viking Malt

1 kg - płatki owsiane

 

Chmiele:

150g - Loral - granulat 2021 (11,8% ak.) - whirlpool 20' w 80°C

 

Drożdże:
BR-8 - dwie saszetki

 

Dodatki:
CaSO4 - 5g


Zacieranie:
67°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Warka #239 - warzone 20.02.2024

Hazy IPA

Warka: 21l
Goryczka: 35 IBU
Ekstrakt: 15,5 Blg

Słody:

3,9 kg - pilzneński premium Weyermann

1,1 kg - pszeniczny Viking Malt

1 kg - płatki owsiane

0,5 kg - Cara Clair Castle Malting

0,25 kg - płatki pszenne

 

Chmiele:

10g Warrior - granulat 2022 (14,2% ak.) - 60'

100g Waimea - granulat 2022 (17% ak.) - whirlpool w 77°C 20'

100g Nelson Sauvin - granulat 2022 (11% ak.) - 3 dni na zimno

75g Sabro Cryo - granulat 2022 (25% ak.) - 3 dni na zimno

50g Idaho 7 Cryo- granulat 2022 (23% ak.) - 3 dni na zimno

25g Simcoe Cryo - granulat 2022 (22% ak.) -3 dni na zimno

25g Talus Cryo - granulat 2022 (12% ak.) - 3 dni na zimno

 

Drożdże:

WLP066 - gęstwa po #237
 

Dodatki:
CaCl2- 5g
Whirlfloc-T - 10'

Kwas mlekowy - 7 ml

Zacieranie:

67°C - 60 minut
78°C - 10 minut

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Opublikowano (edytowane)

Warka #240 - warzone 26.02.2024

Hoppy Pils

Warka: 21l
Goryczka: 40 IBU
Ekstrakt: 11,5 Blg

Słody:

5 kg - pilzneński Barke Weyermann

 

Chmiele:

20g Magnum - granulat 2023 (13,5% ak.) - 60'

20g Saaz - granulat 2022 (3% ak.) - 60'

30g Saaz - granulat 2022 (3% ak.) - 20'

50g Saaz - granulat 2022 (3% ak.) - 20' - 3 dni na zimno

50g Tettnager - granulat 2022 (2,5% ak.) - 20' - 3 dni na zimno

30g Styrian Dragon - granulat 2022 (7,3% ak.) - 3 dni na zimno 

 

Drożdże:

W34/70 - dwie saszetki
 

Dodatki:
CaCl2- 5g
Whirlfloc-T - 10'

Kwas mlekowy - 7 ml

Zacieranie:

64°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #241 - warzone 26.02.2024

India Export Porter

Warka: 21l
Goryczka: 40 IBU
Ekstrakt: 14 Blg

Słody:

5 kg - Maris Otter Fawcett

0,6 kg - Brown Fawcett

0,5 kg - Chocolate Simpsons

0,3 kg - Crystal Dark Simpsons

0,25 kg - Black Bestmalz

0,2 kg - Crystal T50 Simpsons

 

Chmiele:

20g Centennial - granulat 2022 (10,5% ak.) - FWH

20g Centennial - granulat 2022 (10,5% ak.)- 15'

30g Centennial - granulat 2022 (10,5% ak.) - 10'

40g Centennial - granulat 2022 (10,5% ak.) - 5'

50g Centennial - granulat 2022 (10,5% ak.)' - 3 dni na zimno

50g Chinook - granulat 2022 (13% ak.) - 3 dni na zimno 

 

Drożdże:

WLP066 - gęstwa po #239
 

Dodatki:
CaCl2- 5g
Whirlfloc-T - 10'

Kwas mlekowy - 7 ml

Zacieranie:

67°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #242 - warzone 17.03.2024

Peach Sour Ale

Warka: 21l
Goryczka: 4 IBU
Ekstrakt: 9 Blg

Słody:

2 kg - pilzneński premium Weyermann

2 kg - pszeniczny Viking Malt

 

Chmiele:

5g - Magnum - granulat 2023 (13,5% ak.) - 60'

 

Drożdże:

MSE Lacto Blend - kettle sour

US-05 - 1 paczka
 

Dodatki:
CaCl2- 5g
Whirlfloc-T - 10'

Kwas mlekowy - 24 ml

Przecier brzoskwiniowy - 3,5 kg

Zacieranie:

64°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #243 - warzone 17.03.2024

Rose Witbier

Warka: 21l
Goryczka: 15 IBU
Ekstrakt: 11 Blg

Słody:

2,7 kg - pilzneński premium Weyermann

2,5 kg - płatki pszenne

 

Chmiele:

10g - Magnum - granulat 2023 (13,5% ak.) - 60'

50g - Chinook - granulat 2022 (13% ak.) - 0'

 

Drożdże:

Fermentis BW-20 - 1 paczka

 

Dodatki:
CaCl2- 5g
Whirlfloc-T - 10'

Kwas mlekowy - 7 ml

Zest z pomarańczy - 4 szt. 2 szt. na 5', 2 szt. na zimno (3 dni)

Kolendra - 15g - 5'

Płatki róży - 20g - 5'

Płatki róży - 40g - na zimno (3 dni)

Zacieranie:

64°C - 90 minut
78°C - 10 minut

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #244 - warzone 16.04.2024
New Wave Gose


Warka: 21l
Goryczka: 14 IBU
Ekstrakt: 12 Blg

Słody:

3 kg - pilzneński premium Weyermann

1 kg - płatki owsiane
1 kg - pszeniczny Viking Malt
0,3 kg - laktoza

 

Chmiele:

10g - Magnum - granulat 2022 (13,5% ak.) - 60'

 

Drożdże:
WLP067 Coastal Haze Blend - 1,2l starter

MSE Lactobacillus Blend

 

Dodatki:
CaCl2 - 5g
Whirlfloc-T - 10'

Kwas mlekowy - 40 ml

NaCl - 25g 

3,5 kg - przecier brzoskwiniowy

1,5 kg - przecier mango


Zacieranie:
67°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Opublikowano (edytowane)

Warka #245 - warzone 20.04.2024
Piwo Lambiczne


Warka: 21l
Goryczka: 1 IBU
Ekstrakt: 12,5 Blg

Słody:

3 kg - pilzneński zero Viking Malt

2 kg - płatki pszenne

 

Chmiele:

10g - Spalt Select - granulat 2022 (2,3% ak.) - 60'

 

Drożdże:
WLP653 Brettanomyces Lambicus - saszetka

WLP670 American Farmhouse - saszetka

 

Dodatki:
CaCl2 - 5g
Whirlfloc-T - 10'

Kwas mlekowy - 40 ml

 


Zacieranie:
64°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #246 - warzone 26.04.2024

Hazy IPA

Warka: 21l
Goryczka: 35 IBU
Ekstrakt: 15,5 Blg

Słody:

4,5 kg - pilzneński premium Weyermann

1 kg - pszeniczny Viking Malt

1 kg - płatki owsiane

0,5 kg - płatki pszenne

 

Chmiele:

30g Saaz - granulat 2022 (3% ak.) - do zacieru

20g Warrior - granulat 2022 (14,2% ak.) - 20'

100g El Dorado - granulat 2023 (12,2% ak.) - whirlpool w 77°C 20'

70g Nelson Sauvin - granulat 2022 (11% ak.) - na fermentację

100g El Dorado - granulat 2023 (12,2% ak.) - 3 dni na zimno

200g Galaxy - granulat 2023 (17,2% ak.) - 3 dni na zimno

 

Drożdże:

WLP067 - gęstwa po #244
 

Dodatki:
CaCl2- 5g
Whirlfloc-T - 10'

Kwas mlekowy - 7 ml

Aromazyme - 2g

Zacieranie:

67°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #247 - warzone 01.05.2024

Grodziskie


Warka: 21l
Goryczka: 30 IBU
Ekstrakt: 8 Blg

Słody:

2 kg - pszeniczny Weyermann wędzony dębem

1 kg - pszeniczny wędzony dębem Viking Malt

1 kg - pszeniczny Weyermann samodzielnie wędzony olchą

 

Chmiele:

15g Magnum - granulat 2023 (13,5% ak.) - 60'

15g Saaz - granulat 2022 (3% ak.) - 20'

15g Tomyski - granulat 2021 (4% ak.) - 20'

25g Saaz - granulat 2022 (3% ak.) - 0'

25g Tomyski - granulat 2021 (4% ak.) - 0'

 

Drożdże:
Gęstwa z Browaru Grodzisk

 

Dodatki:
CaS04 - 5g
Whirlfloc-T - 10'

Kwas mlekowy - 7 ml

Do połowy warki:

Czerwony pieprz - 15g - nalewka alkoholowa na zimno

Płatki róży - 40g - napar na zimno

Zacieranie:

50°C - 15 minut
64°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #248 - warzone 14.05.2024

American Pale Ale

Warka: 21l
Goryczka: 40 IBU
Ekstrakt: 12 Blg

Słody:

2,8 kg - pilzneński premium Weyermann

1 kg - pszeniczny Viking Malt

0,7 kg - pilzneński zero Viking Malt

0,5 kg - płatki pszenne

0,25 kg - Abbey Weyermann

0,,05 kg - Dark Crystal Simpsons

 

Chmiele:

30g Warrior - granulat 2022 (3% ak.) - 30'

50g Simcoe - granulat 2022 (11,4% ak.) - whirlpool w 77°C 20'

50g Simcoe - granulat 2022 (11,4% ak.) - 3 dni na zimno

100g Mosaic - granulat 2022 (10% ak.) - 3 dni na zimno

100g Galaxy - granulat 2022 (12% ak.) - 3 dni na zimno

 

Drożdże:

Gęstwa - Browar Grodzisk po #247
 

Dodatki:
CaSO4 - 5g
Whirlfloc-T - 10'

Kwas mlekowy - 7 ml

Aromazyme - 2g

Zacieranie:

64°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.