Skocz do zawartości

Browar Hoppy Pony


ATP

Rekomendowane odpowiedzi

Warka #224 - warzone 12.08.2023

Mad Grodzisz

Warka: 21l
Goryczka: 40 IBU
Ekstrakt: 8,2 Blg

Słody:

4 kg - pszeniczny Weyermann samodzielnie wędzony olchą

 

Chmiele:

20g Zula - granulat 2022 (10,6% ak.) - 60'

15g Zula - granulat 2022 (10,6% ak.) - whirlpool w 77°C 20'

40g Książęcy - granulat 2022 (7,2% ak.) - whirlpool w 77°C 20'

50g Zula - granulat 2022 (10,6% ak.) - 60' - 3 dni na zimno

 

Drożdże:
Fermentis K-97 - paczka

 

Dodatki:
CaCl2 - 5g
Whirlfloc-T - 10'

Kwas mlekowy - 7 ml

Zacieranie:
64°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #225 - warzone 21.08.2023

Cold IPA

Warka: 21l
Goryczka: 70 IBU
Ekstrakt: 14 Blg

Słody:

5 kg - pilzneński premium Weyermann

1,2 kg - płatki ryżowe błyskawiczne

 

Chmiele:

30g Warrior - granulat 2022 (14,2% ak.) - 60'

50g Idaho 7 - granulat 2022 (12,7% ak.) - whirlpool w 77°C 20'

50g Simcoe - granulat 2022 (12,7% ak.) - whirlpool w 77°C 20'

100g Simcoe - granulat 2022 (12,7% ak.) - 3 dni na zimno

50g Idaho 7 - granulat 2022 (12,7% ak.) - 3 dni na zimno

50g Idaho 7 Cryo - granulat 2022 (20,7% ak.) -3 dni na zimno

 

Drożdże:
Lallemand NovaLager - gęstwa

 

Dodatki:
CaSO4 - 5g
Whirlfloc-T - 10'

Kwas mlekowy - 7 ml

Zacieranie:
62°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #226 - warzone 10.09.2023

Wild Grape Ale

Warka: 12l
Goryczka: 2 IBU
Ekstrakt: 10 Blg

Słody:

4 kg -pale ale VM

0,4 kg - płatki owsianebłyskawiczne

 

Chmiele:

2g Amarillo - granulat 2021 (8% ak.) - 60'

 

Drożdże:
Lallemand Farmhouse - paczka

Fermentis BR8 - paczka

Blend PG bakterii kwasu mlekowego

 

Dodatki:
CaCL2 - 5g

Kwas mlekowy - 7 ml

Sok z winogron - 10l

Zacieranie:
64°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #227- warzone 06.09.2023
Flanders Red Ale


Warka: 21l
Goryczka: 3 IBU
Ekstrakt: 14,5 Blg

Słody:

5 kg - wiedeński Weyermann

0,75 kg - płatki kukurydziane 

0,45 kg - Special B Castle Malting
 

Zacieranie:

67°C - 60 minut

78°C - 10 minut

Chmiele:

5g - Spalt Select - granulat 2020 (3,1% ak.) - 60'


Drożdże:

Kultura obecna po warce #172 z drożdżami K-97 Fermentis

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #228 - warzone 26.09.2023

Session IPA

Warka: 21l
Goryczka: 60 IBU
Ekstrakt: 12,5 Blg

Słody:

5 kg - pilzneński premium Weyermann

0,5 kg - płatki owsiane

 

Chmiele:

30g Warrior - granulat 2022 (14,2% ak.) - 60'

50g Chinook - granulat 2022 (13% ak.) - whirlpool w 77°C 20'

100g Mosaic - granulat 2022 (11% ak.) - 3 dni na zimno

50g Citra - granulat 2022 (12,3% ak.) - 3 dni na zimno

50g Chinook - granulat 2022 (13% ak.) -3 dni na zimno

 

Drożdże:
US-05 - paczka

 

Dodatki:
CaCl2- 5g
Whirlfloc-T - 10'

Kwas mlekowy - 7 ml

Zacieranie:
64°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #229 - warzone 05.10.2023
Hefeweizen/Witbier


Warka: 21l
Goryczka: 15 IBU
Ekstrakt: 12 Blg

Słody:

2,5 kg - pilzneński VM

2 kg - pszeniczny Steinbach

0,5 kg - pszeniczny Crisp

 

Zacieranie:

44°C - 20 minut

64°C - 45 minut 
72°C - 15 minut 
78°C - 10 minut

Chmiele:

15g - Iunga 2022 - 12,5% ak. - 60'

 

Dodatki:

CaCl2 - 5g
Kwas mlekowy - 7 ml


Drożdże:

FM20 - 8 litrów

FM41 - 13 litrów

 

Dodatki:

Weizen:
pulpa mango - 1275 g

wiśnie mrożone - 450g

Witbier:
6g - kolendra 

zest z jednej pomarańczy

5g mięta nana

5g werbena cytrynowa

5g trawa cytrynowa

 

Dodatek na zimno

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Warka #230 - warzone 29.10.2023

American Stout

Warka: 21l
Goryczka: 40 IBU
Ekstrakt: 12,3 Blg

Słody:

3,5 kg - best ale Crisp

0,6 kg - żytni Weyermann

0,6 kg - CaraMunich II Weyermann

0,6 kg - Chocolate Simpsons

 

Chmiele:

25g Iunga - granulat 2021 (11,5% ak.) - 60'

50g Centennial - granulat 2022 (10,1% ak.) - whirlpool w 77°C 20'

150g Centennial - granulat 2022 (10,1% ak.)  - 3 dni na zimno

 

Drożdże:
Lallemand Windsor - paczka

Lallemand ESB - paczka

 

Dodatki:
CaCl2- 5g
Whirlfloc-T - 10'

Kwas mlekowy - 7 ml

Zacieranie:
64°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #231 - warzone 16.11.2023

Munich Dunkel

Warka: 21l
Goryczka: 25 IBU
Ekstrakt: 12 Blg

Słody:

4,7 kg - monachijski Weyermann

0,5 kg - CaraMunich II Weyermann

0,2 kg - melonoidynowy Weyermann

0,2 kg - Carafa II Special Weyermann

 

Chmiele:

15g Iunga - granulat 2021 (11,5% ak.) - 60'

25g Tettnager - granulat 2022 (2,5% ak.) - 60'

25g Tettnager - granulat 2022 (2,5% ak.) - 0'

 

Drożdże:
Fermentis W-34/70 - 2 paczki

 

Dodatki:
CaCl2- 5g
Whirlfloc-T - 10'

Kwas mlekowy - 7 ml

Zacieranie:
64°C - 45 minut

72°C - 15 minut
78°C - 10 minut + dodanie Carafy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #232 - warzone 28.11.2023

Brown Ale

Warka: 21l
Goryczka: 25 IBU
Ekstrakt: 12,5 Blg

Słody:

1,5 kg - best ale Crisp

1 kg - Maris Otter Fawcett

1 kg - pilzneński zero Viking Malt

0,4 kg - Brown Fawcett

0,3 kg - Abbey Weyermann

0,3 kg - płatki owsiane

0,3 kg - monachijski jasny Weyermann

0,2 kg - Crystal Dark Simpsons

0,2 kg - CaraMunich II Weyermann

0,15 kg - Crystal T50 Simpsons

0,075 kg - Imperial Simpsons

 

Chmiele:

15g Iunga - granulat 2021 (11,5% ak.) - 60'

20g Bramling Cross - granulat 2022 (4,3% ak.) - 60'

 

Drożdże:
WLP007 Dry English Ale - jedna paczka

 

Dodatki:
CaSO4- 5g
Whirlfloc-T - 10'

Kwas mlekowy - 7 ml

Zacieranie:
55°C - 10'

65°C - 10'

66°C - 10'

68°C - 10'

72°C - 20'

78°C - 5'

 

Warka #233 - warzone 10.12.2023

Best Bitter


Warka: 21l
Goryczka: 35 IBU
Ekstrakt: 11 Blg

Słody:

4 kg - Maris Otter Fawcett

0,5 kg - Crystal T50 Simpsons

 

Chmiele:

10g Iunga - granulat 2021 (11,5% ak.) - 60'

40g Bramling Cross - granulat 2022 (4,3% ak.) - 60'

40g Bramling Cross - granulat 2022 (4,3% ak.) - 0'

 

Drożdże:
WLP007 Dry English Ale - gęstwa po #232

 

Dodatki:
CaSO4- 5g
Whirlfloc-T - 10'

Kwas mlekowy - 7 ml

Zacieranie:
67°C - 60'

78°C - 10'

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #234 - warzone 14.12.2023

Cold IPA

Warka: 21l
Goryczka: 60 IBU
Ekstrakt: 15,6 Blg

Słody:

5 kg - pilzneński premium Weyermann

1,5 kg - płatki ryżowe błyskawiczne

0,25 kg - płatki kukurydziane

 

Chmiele:

30g Warrior - granulat 2022 (14,2% ak.) - 60'

50g Nelson Sauvin - granulat 2022 (11% ak.) - whirlpool w 77°C 20'

50g Mosaic - granulat 2022 (10% ak.) - whirlpool w 77°C 20'

100g Mosaic - granulat 2022 (10% ak.) - 3 dni na zimno

150g Nelson Sauvin - granulat 2022 (11% ak.) - 3 dni na zimno

100g Moutere - granulat 2022 (14,3% ak.) -3 dni na zimno

 

Drożdże:

W-34/70 - gęstwa po #231
 

Dodatki:
CaSO4 - 5g
Whirlfloc-T - 10'

Kwas mlekowy - 7 ml

Zacieranie:
62°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #235 - warzone 28.12.2023

Rye IPA

Warka: 21l
Goryczka: 75 IBU
Ekstrakt: 15,6 Blg

Słody:

5 kg - pilzneński premium Weyermann

2 kg - żytni Weyermann

0,15 kg - Crystal T50 Simpsons

 

Chmiele:

40g Warrior - granulat 2022 (14,2% ak.) - 60'

50g Centennial - granulat 2022 (10,1% ak.) - whirlpool w 77°C 20'

50g Chinook - granulat 2022 (13% ak.) - whirlpool w 77°C 20'

50g Chinook - granulat 2022 (13% ak.) - 3 dni na zimno

50g Ekuanot - granulat 2022 (14% ak.) - 3 dni na zimno

100g Simcoe - granulat 2022 (13,2% ak.) -3 dni na zimno

100g Motueka - granulat 2022 (7% ak.) - 3 dni na zimno

 

Drożdże:

WLP007 - gęstwa po #233
 

Dodatki:
CaCl2- 5g
Whirlfloc-T - 10'

Kwas mlekowy - 7 ml

Zacieranie:
50°C - 30 minut

64°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #236 - warzone 07.01.2024

Porter Bałtycki

Warka: 21l
Goryczka: 45 IBU
Ekstrakt: 19 Blg

Słody:

5 kg - monachijski Barke Weyermann

1,2 kg - wiedeński Bestmalz

0,8 kg - monachijski jasny Weyermann

0,5 kg - Caraaroma Weyermann

0,5 kg - CaraMunich II Weyermann

0,3 kg - maltodekstryna

0,1 kg - Chocolate Simpsons

0,1 kg - Carafa II Special Weyermann

 

 

Chmiele:

58g Iunga - granulat 2021 (11,5% ak.) - 60'

 

Drożdże:
W34/70 - gęstwa

 

Dodatki:
CaCl2- 5g
Whirlfloc-T - 10'

Kwas mlekowy - 7 ml

Zacieranie:
64°C - 60'

72°C - 10'

78°C - 10'

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #237 - warzone 04.02.2024
New Wave Gose


Warka: 21l
Goryczka: 14 IBU
Ekstrakt: 12,5 Blg

Słody:

3 kg - German Pilsen Crisp

1 kg - płatki owsiane
0,5 kg - płatki pszenne

0,5 kg - Cara Clair Castle Malting
0,2 kg - laktoza

 

Chmiele:

10g - Magnum - granulat 2022 (13,5% ak.) - 60'

 

Drożdże:
WLP066 London Fog - saszetka

MSE Lactobacillus Blend

 

Dodatki:
CaCl2 - 5g
Whirlfloc-T - 10'

Kwas mlekowy - 40 ml

NaCl - 45g 

5 litrów - sok wiśniowy

0,25 l - sok limonkowy


Zacieranie:
67°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #238 - warzone 11.02.2024
Brett IPA


Warka: 30l
Goryczka: 35 IBU
Ekstrakt: 13 Blg

Słody:

5 kg - pilzneński zero Viking Malt

1 kg - płatki owsiane

 

Chmiele:

150g - Loral - granulat 2021 (11,8% ak.) - whirlpool 20' w 80°C

 

Drożdże:
BR-8 - dwie saszetki

 

Dodatki:
CaSO4 - 5g


Zacieranie:
67°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.