ATP Opublikowano 31 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2015 (edytowane) Chyba pora uporządkować zapiski. Jakoś to wszystko w listopadzie 2015 się zaczęło . To nie tylko piwowarski pamiętniczek (bo są w nim dziury), ale też pewnego rodzaju baza receptur. Piwa, które wygrywały w konkursach, bądź osiągały inne sukcesy będą w tym, tj. pierwszym poście sukcesywnie odnotowywane. Infekcje i granaty również Sezon 2015 Warka #1 American Stout Warka #2 Session IPA SH Pekko Sezon 2016 Warka #3 Australian Weizen Warka #4 Coffee Stout Warka #5 American Wheat Warka #6 Dry Stout Warka #7 Whisky Stout Warka #8 Polskie Ale Warka #9 Peated RIS - I miejsce w konkursie na piwo Jepiwki Warka #10 Rice Australian IPA Warka #11 Multigrain Saison Warka #12 Session IPA SH Eureka Warka #13 Belgian Oatmeal IPA Warka #14 Coffee Oatmeal Milk Rye Stout Warka #15 Rauchweizen Warka #16 Scottish Export 80/- Warka #17 Wee Heavy - I miejsce w VII Mikołajkowym KPD - 12.2017 Warka #18 Bezstylowiec Sezon 2017 Warka #19 Oatmeal Milk Black IPA Warka #20 Fruit Wheat Ale Warka #21 Easy Saison Warka #22 Session IPA SH Loral Warka #23 Saison Warka #24 Gose Warka #25 Polish Wheat Warka #26 Oatmeal IPA Warka #27 Gose Warka #28 Imperial Saison Warka #29 Black Ale Warka #30 Coffee Oatmeal Milk Rye Stout Warka #31 Witbier Warka #32 Hoppy Witbier Warka #33 Imperial Oak&Orange Coffee New Zealand Dark Grodziskie Warka #34 (Sour) APA Warka #35 West Coast IPA SH Denali Warka #36 Peated FES - V miejsce w VII Mikołajkowym KPD - 12.2017 Warka #37 American Rye Saison Warka #38 Hefeweizen Warka #39 Weizenbock Warka #40 Chocolate Stout Warka #41 Imperial Saison Warka #42 Sour Saison Warka #43 (Tea) German Pale Ale SH Hallertau Blanc Warka #44 Russian Imperial Stout Warka #45 Dry Stout Warka #46 Pacific IPA Warka #47 Brown Porter Sezon 2018 Warka #48 Bison Grass Polish Double IPA Warka #49 Wheat IPA SH Citra Warka #50 Gose Warka #51 American Wheat Warka #52 Coffee/Mint Stout Warka #53 Hoppy Saison Warka #54 Belgian Golden Strong Ale Warka #55 Wheat Wine - I miejsce w Szczecińskim KPD 03.2019 Warka #56 Russian Imperial Stout Warka #57 Brett Ale Warka #58 West Coast IPA - kooperacja z Browarem Goryczka Warka #59 Session Vermont IPA - kooperacja z Browarem Goryczka Warka #60 Berliner Weisse Warka #61 Kveik Hoptart Warka #62 Witbier Warka #63 Hefeweizen - kooperacja z Browarem Goryczka - II miejsce na Poznańskim KPD Warka #64 (Brett) English Barley Wine Warka #65 New Zealand IPA - kooperacja z Piwnym Jutuberem Krisem Warka #66 White IPA - infekcja Warka #67 100% Rye RIS Warka #68 Red IPA - kooperacja z Browarem Goryczka - IV miejsce w konkursie Brokreacji na wariację nt. The Butcher / infekcja Warka #69 Brett IPA - infekcja Sezon 2019 Warka #70 - Brett Wheat Ale Warka #71 - Brut IPA - kooperacja z Browarem Goryczka Warka #72 - Oatmeal Stout - kooperacja z Browarem Goryczka Warka #73 - Wheat IPA SH Sabro Warka #74 - Oatmeal Milk Foreign Extra Stout Warka #75 - Petite Warka #76 - American Stout Warka #77 - Brett Belgian Dark Strong Ale Warka #78 - Belgian Dark Ale - infekcja Warka #79 - Kveik / Brett IPA Warka #80 - Coffee Oatmeal Pale Ale - kooperacja z Browarem Goryczka Warka #81 - Golden Ale Warka #82 - Sour Passionfruit Wild Ale Warka #83 - American Abbey Single Warka #84 - Table Brett / Wild Sour Brett Ale Warka #85 - Dubbel Warka #86 - Grodziskie - II miejsce we Flisackim KPD Warka #87 - Dry Smoked Stout Warka #88 - Double NEIPA Warka #89 - Christmas Ale Warka #90 - American Pale Ale Warka #91 - Milk Stout - kopia The Waiter - drugie miejsce w konkursie Brokreacji "Uwarz Sobie" Sezon 2020 Warka #92 - Brett Grodziskie Warka #93 - Pastry Imperial Stout Warka #94 - American Weizen Warka #95 - Hefeweizen Warka #96 - Nowofalowy Pils Warka #97 - Schwarzbier Warka #98 - Vermont IPA Warka #99 - Experimental West Coast IPA Warka #100 - Weizenbock Warka #101 - Porter Bałtycki - V miejsce w XIV Pomorskim KPD Warka #102 - Nowofalowy Pils / Session IPA Warka #103 - Quarantine IPA Warka #104 - New England Pale Ale Warka #105 - Gulo IPA - I miejsce w Warmińskim Konkursie Piw Domowych 2020 w kategorii "piwo kreatywne" Warka #106 - Nowofalowy Pils Warka #107 - Pils Warka #108 - Juicy Sour Warka #109 - Brett Saison Warka #110 - Porter Bałtycki - achtung granaten! Warka #111 - Turbo Mango Berliner Weisse Warka #112 - Porter Bałtycki - infekcja Warka #113 - Kveik IPA Warka #114 - Oatmeal Stout Warka #115 - Braggot Warka #116 - Fruit Saison Warka #117 - Polish Wheat / Apple Pie Ale - IV miejsce na X Warszawskim KPD (Polska pszenica single hop) / I miejsce na X Warszawskim KPD (wariacja nt. ale) Warka #118 - Bitter Warka #119 - Bitter Warka #120 - Dry Stout Warka #121 - Belgian Blond Ale Warka #122 - Sour DIPA Warka #123 - Russian Imperial Stout Warka #124 - Christmas Milk Stout- infekcja Warka #125 - Juicy Sour Warka #126 - Rauchdoppelbock Warka #127 - White IPA Warka #128 - Doppelbock - 8. miejsce w VIII Łódzkim Konkursie Piw Domowych Sezon 2021 Warka #129 - Sour Ale Warka #130 - Russian Imperial Stout Warka #131 - Milk Stout Warka #132 - Saison Warka #133 - Session IPA Warka #134 - Flanders Red Ale Warka #135 - West Coast IPA Warka #136 - Black IPA - I miejsce w VIII Łódzkim Konkursie Piw Domowych Warka #137 - Imperialny Wędzony Porter Bałtycki Warka #138 - Kompot Ale Warka #139 - Brown Porter Warka #140 - Czech Lite Pale Lager Warka #141 - Sour DIPA Warka #142 - Lichtenhainer Warka #143 - Best Bitter - zakażenie Warka #144 - Porter Bałtycki Warka #145 - Grodziski Extra Stout Warka #146 - Grodziskie - II miejsce w Grodziskim KPD (06.2021) Warka #147 - Brett Saison Warka #148 - Hoppy Saison Warka #149 - German Pils Warka #150 - Farmhouse IPA Warka #151 - American IPA Warka #152 - Berliner Weisse Warka #153 - Belgian Blond Warka #154 - New England IPA Warka #155 - Polotmave Warka #156 - American Stout - II miejsce w VII Flisackim KPD Warka #157 - Tripel Warka #158 - Quadrupel Warka #159 - Wild Forest Fruit Sour Ale Warka #160 - 100% Peated Barleywine Warka #161 - German Pils Warka #162 - Extra Special Bitter Warka #163 - Polish IPA - I miejsce na XI Krakowskim Konkursie Piw Domowych Warka #164 - Saison Warka #165 - Black IPA Warka #166 - Grodziskie Warka #167 - Wee Heavy - VI miejsce na VII Śląskim Konkursie Piw Domowych Warka #168 - Doppelbock Sezon 2022: Warka #169 - All Mosaic Rice IPA Warka #170 - Brown Porter Warka #171 - American Pale Ale Warka #172 - Flanders Red Ale Warka #173 - Foreign Extra Stout Warka #174 - Bitter Warka #175 - Belgian Blond Warka #176 - Black IPA Warka #177 - English IPA Warka #178 - Belgian Pale Ale Warka #179 - Fruit Wheat / Fruit Gose - II miejsce na VII Beergoskim Konkursie Piw Domowych Warka #180 - Brett Saison Warka #181 - Oatmeal Stout Warka #182 - Hoppy Tripel Warka #183 - Grodziskie Warka #184 - Brett Saison Warka #185 - Midwest Pale Ale Warka #186 - Midwest IPA Warka #187 - Table Brett Warka #188 - Polish IPA Warka #189 - Cydr wytrawny Warka #190 - Imperial Stout Warka #191 - Hoppy Blond Warka #192 - Pseudopils Warka #193 - Belgian IPA Warka #194 - Fake Baltic Porter Warka #195 - Polish/Belgian IPA Warka #196 - Hoppy Saison Warka #197 - Dry Stout Warka #198 - Saison Warka #199 - American Barleywine Warka #200 - Brett Saison Warka #201 - Wild Wild Ale Warka #202 - Polish White IPA Warka #203 - Polish Hoppy Sour Ale Warka #204 - Belgian Blond - infekcja Warka #205 - Mild Warka #206 - Imperial Stout Sezon 2023: Warka #207 - Belgian Blond Warka #208 - Hoppy Tripel Warka #209 - Hoppy Blond Warka #210 - Polish Hazy IPA Warka #211 - Belgian Ale Warka #212 - Belgian Wild Ale Warka #213 - New Wave Gose Warka #214 - Belgian Blond Warka #215 - New England DIPA Warka #216 - Black IPA Warka #217 - Munich Helles Warka #218 - Imperialny Wędzony Porter Bałtycki Warka #219 - Hefeweizen Warka #220 - Hoppy Blond Warka #221 - Double Black IPA Warka #222 - White IPA Warka #223 - Italian Pils Warka #224 - Mad Grodzisz Warka #225 - Cold IPA Warka #226 - Wild Grape Ale Warka #227 - Flanders Red Ale Warka #228 - Session IPA Warka #229 - Hefeweizen/Witbier Warka #230 - American Stout Warka #231 - Munich Dunkel Warka #232 - Brown Ale Warka #233 - Best Bitter Warka #234 - Cold IPA Warka #235 - Rye IPA Sezon 2024: Warka #236 - Porter Bałtycki Warka #237 - New Wave Gose Warka #238 - Brett IPA Warka #239 - Hazy IPA Warka #240 - Hoppy Pils Warka #241 - India Export Porter Warka #242 - Peach Sour Ale Warka #243 - Rose Witbier Warka #244 - New Wave Gose Warka #245 - Piwo Lambiczne Warka #246 - Hazy IPA Warka #247 - Grodziskie Warka #248 - American Pale Ale Edytowane 21 Maja przez ATP 3arny 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 31 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2015 (edytowane) Warka #1Jad Teściowej - American (chyba) Imperial StoutWarka: 20l (w założeniu) - wyszło 17lGoryczka: 65 IBU (zakładane) - matematycznie wyszło... 96Ekstrakt: 16 Blg (zakładany) - wyszło 18,3 blgSłody:5.5 kg Pale Ale325g jęczmień palony220g karmelowy 150 EBC125g czekoladowyChmiele:30g Simcoe, 60 min 15g Simcoe, 25 min35g Simcoe, 5 minDrożdże: S-04Zacieranie: 66°C 60 minPierwsze piwo. Po 5 tygodniach fermentacji odfermentowało na 4 blg i trafiło do butelek. W smaku bardzo fajne. Mocna paloność i kawowość, w aromacie jeszcze wyraźnie czuć chmiel. Moim zdaniem jak na pierwsze piwo się baaaaaardzo udało. Refermentacja - na wszelki wypadek 2g glukozy na butelkę 0,5l. Warka #2Ponury Żniwiarz - Session IPA Single Hop PekkoWarka: 20lGoryczka: 40 IBUEkstrakt: 10 BlgSłody:3,37 kg Pale Ale280g karmelowy 150 EBCChmiele:10g Pekko - 60'15g Pekko - 20'30g Pekko - 2'45g Pekko - na zimno - 3 dni przed rozlewemDrożdże: S-04Zacieranie: 66°C 60 minPiwo aktualnie fermentuje. Jedyny pomiar dał wynik 3,5 blg. Edytowane 2 Maja 2017 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drapichrust Opublikowano 31 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2015 Według mnie, jad teściowej powinien mieć IBU zbliżone do Double IPA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 1 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2016 (edytowane) Według mnie, jad teściowej powinien mieć IBU zbliżone do Double IPA Celowałem w podobieństwo do The Lumberjack Brokreacji, który miał 70 IBU, nie wyszło... za dużo chmielu+odparowanie. Edytowane 1 Stycznia 2016 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 7 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2016 4.01.2016 #2 trafiło do butelek.Zabrałem ze sobą kilka flaszek na stancję. Dziś ciekawość zwyciężyła. Odkapslowałem dziś jedną butelkę. I co do wrażeń chmielowych. W smaku wyraźnie czuć cytrynę i miętę, gdzieś w tle jest szałwia. Posmak jaki zostaje jest wybitnie cytrynowy. W aromacie natomiast mięta i szałwia zostają zepchnięte na dalszy plan, a ich miejsce zajmuje trawa cytrynowa i w znacznie mniejszych ilościach czuć zapach świeżo ściętej trawy. Ogólnie z samego efektu jestem zadowolony, bo jest lekkie i orzeźwiające, jednak fajnie byłoby, gdyby jakiś bardziej doświadczony piwowar pobawił się z tym chmielem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 7 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2016 (edytowane) Warka #3Hans na Antypodach - Australian WeizenWarka: 23lGoryczka: 20 IBUEkstrakt: 13,2 BlgSłody:2 kg Pale Ale2,5 kg PszenicznyChmiele:25g Galaxy - 20'30g Galaxy - 0'Dodatki:85 g skórki czerwonej pomarańczy - 2' Drożdże: Mauribrew Weiss Y1433Zacieranie:45°C - 30 min64°C - 30 min72°C - 40 min Edytowane 7 Lutego 2016 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 10 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 Warka #4Stout OdolanowskiWarka: 24lGoryczka: 19 IBUEkstrakt: 13,5 BlgSłody:4 kg pale ale Strzegom0,5 kg pszeniczny Strzegom0,45 kg karmelowy 30 Strzegom0,25 kg czekoladowy Castle Malting0,125 kg jęczmień palony Castke MaltingChmiele:15g Magnum - 60'30g Fuggles - 10'Dodatki:130g espresso Woseba - 1' Drożdże: US-05Zacieranie:67°C - 70 minut Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 20 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2016 (edytowane) Warka #3 w butelkach, z 5g glukozy/butelka. Wyszło 38x0,5l 4x0,33l i 1x0,5l z częścią osadów z fermentora. Zeszło elegancko do ~3 blg.W czterech z ostatnich pięciu butelkach warki nr 2 wylazła infekcja. Jeśli ktoś to czyta i chce to pobrać w depozycie na Krowoderskiej w Krakowie, niech lepiej sobie daruje... Edytowane 20 Lutego 2016 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 13 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2016 (edytowane) Warka nr 4 w butelkach, wyszło 37x0,5l i 13x0,33l. Aktualnie zaciera się warka nr 5 składająca się z resztek, którym wychodzi data przydatności.W ramach eksperymentu nastawiłem 3l soku 100% z Biedronki, zadałem gęstwą po weizenie i nachmieliłem Galaxy na zimno. Efekt jest całkiem ciekawy Edytowane 13 Marca 2016 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 24 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2016 Warka #5Inwentura - (Coffee) American WheatWarka: 12lGoryczka: 35 IBUEkstrakt: 10,5 BlgSłody:1 kg pale ale Strzegom1,5 kg pszeniczny Strzegom0,05 kg karmelowy 30 StrzegomChmiele:7g Magnum - 60'15g Simcoe - 20'15g Galaxy - 0'30g Galaxy - na zimnoDodatki:10g espresso Woseba - 1' Drożdże: US-05 - gęstwa po #4Zacieranie:70°C - 70 minut78°C - 5 minutWarzone 12.03.2016 z surowców, którym wychodziła wkrótce data ważności. Gęstwy nie bardzo miałem jak przemyć, więc została zadana z kawowym osadem i stąd też dodatek kawy. Dziś, czyli 24.03.2016 przelane na cichą zostało 15l. Dodany chmiel na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 23 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2016 (edytowane) Warka #5 wyszła zaskakująco dobrze, mimo bardzo mocnej goryczki. Dość pełne, ale lekkie i owocowe piwo na upały. Kawy nie czuć ani trochę Warka #6Ostrowiness - Dry StoutWarka: 21lGoryczka: 25 IBUEkstrakt: 11,4 BlgSłody:3,5 kg pale ale Strzegom1 kg płatki jęczmienne błyskawiczne0,5 kg palony jęczmień WeyermannChmiele:15g Magnum - 60'20g Fuggles - 0' Drożdże: S-04Zacieranie:64°C - 60 minut78°C - 5 minut Edytowane 23 Kwietnia 2016 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 7 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2016 (edytowane) Warka #7Łzy Geofizyka - Whisky StoutWarka: 21lGoryczka: 37 IBUEkstrakt: 13,7 BlgSłody:3 kg pale ale Strzegom1 kg pszeniczny Malteurop0,125 czekoladowy Castle Malting1 kg słód wędzony torfem 45 ppm Castle Malting0,5 kg palony jęczmień WeyermannChmiele:30g Magnum - 60'30g Fuggles - 0' Drożdże: S-04 gęstwa z #6Zacieranie:72°C - 60 minut78°C - 5 minut#6 trafiło w butelki, wyszło 15x 0,33l i 32x0,5l zabutelkowane ze 115g glukozy. Edytowane 8 Maja 2016 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 28 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2016 Pracowity długi weekend był. Warka #7 trafiła do butelek. Wyszło 44x0,5l + 0,5l wypite od razu do obiadu. Warka #8Perła Przechmielowa - Polskie AleWarka: 21lGoryczka: 31 IBUEkstrakt: 12 BlgSłody:3,5 kg pale ale Strzegom1 kg pszeniczny MalteuropChmiele:15g Magnum - 60'50g Lubelski - 10'50g Lubelski - 0' Drożdże: US-05Zacieranie:69°C - 60 minut78°C - 5 minut Warka #9Stout Tupolewa - RISWarka: 15lGoryczka: 60 IBUEkstrakt: 21 BlgSłody:2 kg pale ale Strzegom1 kg żytni Strzegom2 kg monachijski I Strzegom0,5 kg czekoladowy Castle Malting2 kg słód wędzony torfem 45 ppm Castle Malting0,5 kg palony jęczmień Castle Malting0,5k Biscuit Castle MaltingWydajność... katastrofa, ok. 45% Zamiast oczekiwanych 21l 21,5 Blg, do fermentora trafiło 15,5l 21 Blg, co wyliczyłem z odparowania po gotowaniu, bo po drodze stłukł się spławik. Na start było nieco ponad 22l brzeczki o ekstrakcie 17 BlgChmiele:30g Magnum - 60'35g Simcoe - 20'50g Fuggles - 0' Drożdże: S-04 gęstwa z #7Zacieranie:68°C - 90 minut78°C - 5 minut Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 1 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2016 Warka nr 8 w butelkach. Wyszło 6x0,33l i 35x0,5l + litr wypity w trakcie butelkowania. Sumarycznie 20,5l. Zabutelkowane ze 140g glukozy. Obawiam się tylko że niedokładnie wymieszałem syrop.Warka nr 9 zlana na cichą. Dodano wanilię macerowaną w rumie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 11 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2016 Gdzieś chcę to zapisać, ale ostatnia butelka z warki #4 została wypita. Nisko wysycone, lekkie, orzeźwiające. W aromacie kawa dominuje jednoznacznie. W smaku przeplata się z dużą dozą czekolady i przyjemną karmelowością. Podrasowany dry stout, jednak świetny na 38 stopni upału. No i czuć wyraźnie że została użyta tania kawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 13 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2016 (edytowane) Warka #10Ryżowy Kangur - Rice Australian IPAWarka: 21lGoryczka: 72 IBUEkstrakt: 15,5 BlgSłody:4 kg pale ale Strzegom1 kg pszeniczny Malteurop1 kg płatki ryżoweChmiele:30g Vic Secret- 20'25g Enigma - 20'25g Galaxy - 20'25g Galaxy - 0' 25g Enigma - 0'20g Vic Secret - 0'Po 50g Enigmy, Galaxy i Vic Secret na zimno Drożdże: US-05 - 2 paczkiZacieranie:68°C -> 65°C - 60 minut78°C - 5 minutNastawiono ~28 litrów brzeczki o ekstrakcie 15 Blg. Wydajność niezła, ok. 75%.Do fermentora poszło 24l brzeczki o ekstrakcie 15,6 Blg Edytowane 27 Lipca 2016 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 15 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2016 RIS poszedł w butelki 40x0,33l i 2x0,15l zabutelkowane z 55 gramami glukozy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 23 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2016 (edytowane) Warka #11Ostrowskie Żniwa - Multigrain SaisonWarka: 21lGoryczka: 27 IBUEkstrakt: 12 BlgSłody:2 kg pale ale Strzegom1 kg pszeniczny Malteurop0,4 kg płatki żytnie błyskawiczne0,4 kg płatki jęczmienne błyskawiczne 0,4 kg płatki orkiszowe błyskawiczne 0,4 kg płatki gryczane błyskawiczne 0,4 kg płatki owsiane błyskawiczne Chmiele: 15g Magnum - 60'25g Barbe Rogue - 20' 25g Barbe Rogue - 0' Drożdże: Mangrove Jack's M27 Belgian AleZacieranie:70°C - 90 minut78°C - 5 minutDramatyczna filtracja, szło trzy godziny. Do tego jeszcze pełno osadów. Na dnie zaraz po zadaniu drożdży osiadła warstwa na ~1,5 cm. Edytowane 23 Lipca 2016 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 27 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2016 (edytowane) Warka #10 poszła na cichą. Bardzo głębokie odfermentowanie, zeszła do 1,9 Blg, co daje 7,07% alkoholu. Aromat powalał intensywnością słodkich owoców, żywicy i cytrusów. Nawet jakaś poziomka się pojawiła. Na zimno poleci jeszcze po 50g Galaxy, Vic Secret i Enigmy. Tymczasem... tuż przed przylotem papieża. Warka #12 Habemus pAPAm - Eureka Single Hop Session IPAWarka: 21lGoryczka: 40 IBUEkstrakt: 12 BlgSłody:4 kg pale ale Strzegom1 kg pszeniczny MalteuropChmiele:35g Eureka - 20'45g Eureka - 0' Drożdże: US-05Zacieranie:68°C -> 65°C - 60 minut76°C - 5 minutWysłodzone do 12,2 Blg 26,5l. Leciało dalej, ale już cienkusz mający mniej niż 4 Blg.Po gotowaniu 13 Blg. Rozcieńczono do 12 Blg. Do fermentora trafiło 24l 12 Blg, zadanie uwodnionymi sucharami. Edytowane 2 Maja 2017 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 22 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2016 (edytowane) Warka #10 w butelkach. Wyszło 33x0,5l 11x0,33l i 1x0,4l - zabutelkowane ze 150g glukozy. Poprzednio gdzieś musiałem machnąć się w pomiarze. Pomiar przed rozlewem wskazał 2,8 Blg końcowe, co daje 6,6% alk.Warka #11 poszła w butle. Wyszło 40x 0,5l. Zabutelkowane ze 145g glukozy. Mega głębokie odfermentowanie, z 12 zeszło do 0,7 Blg.Warka #12 poszła na cichą i dostała chmiel na zimno, Eureka! 70g. Odfermentowanie do 2.2 Blg. Chmiel na zimno na dwa dni, powrót do pracy jednak to wymusił. Edytowane 22 Sierpnia 2016 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2016 (edytowane) Warka #13 Wybitny Akwarelista - Belgian Oatmeal IPAWarka: 21lGoryczka: 60 IBUEkstrakt: 16 BlgSłody:5 kg wiedeński Strzegom0,5 kg owsiany Castle Malting0,4 kg płatki owsiane błyskawiczne0,3 kg Carahell Weyermann0,15 kg cukierChmiele:25g Pacific Gem 60'5g Simcoe - 20'25g Mosaic - 20'10g Citra - 20'10g Citra - 0'10g Simcoe - 0'15g Mosaic - 0' Drożdże: M27, gęstwa z warki #11Zacieranie:66°C -> 63°C - 60 minut78°C - 5 minutChyba przy tym warzeniu wszystko poszło nie tak. Kawałek gumy i robal w słodzie. Chociaż tyle, że Strzegom odpowiedział i zapowiedział przysłanie nowego worka słodu. Zapomniałem puścić stoper na okres 20' - 0', palnik wyłączyłem w interwale czasowym 15-25 minut, więc nie najgorzej. Pierwszy test chłodnicy... niestandardowy kran, chłodziłem godzinę. Ostatecznie do fermentora powędrowało 22,5l brzeczki o ekstrakcie ~16 Blg Edytowane 2 Maja 2017 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2016 (edytowane) Warka #14 Terminatek - Oatmeal Rye Coffee Milk StoutWarka: 21lGoryczka: 32 IBUEkstrakt: 16 BlgSłody:4 kg pale ale Malteurop0,5 kg owsiany Fawcett0,5 kg żytni Weyermann0,4 kg płatki owsiane błyskawiczne0,2 kg Carahell Weyermann0,3 kg Carafa II Weyermann0,1 kg Coffee Light Castle Malting0,3 kg Karmelowy 150 Strzegom0,25 kg laktozaChmiele:25g Pacific Gem 60' Drożdże: US-05, gęstwa z warki #12Zacieranie:66°C -> 63°C - 60 minut76°C - 5 minutDodatki: Kawa Tanganika Tanga - 150g - dodawana na cichąWszystko poszło zaskakująco łatwo. Do fermentora poszło 23,5l brzeczki o ekstrakcie 16 Blg.W międzyczasie #12 poszło w butelki. 45x0,5l i 155g glukozy. Edytowane 2 Maja 2017 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 25 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2016 (edytowane) 22.09#13 na cichą dostało 25g Citry i 30g Mosaica#14 dostało kawę Tanzania Tanga (znana choćby z Krakowskiego Śniadania) 150g, całe ziarna Edytowane 31 Października 2016 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 28 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2016 (edytowane) #14 w butelkach FG: 3,7* Blg co daje 6,6% alk. Wyszło 41x0,5l i 1x0,33l + 0,7l zlewek. Zabutelkowano z 85g cukru Edytowane 28 Września 2016 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 28 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2016 #13 w butelkach, zabutelkowane ze 130g cukru. Wyszło 40x0,5l. Odfermentowało do 2 Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się