ATP Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2017 (edytowane) Warka #35Bo mi Denali nigdy - West Coast IPA SH DenaliWarka: 21lGoryczka: 55 IBUEkstrakt: 14 BlgSłody: 5 kg - pilzneński Castle Malting0,5 kg - pszeniczny Heidelberg Bestmalz0,4 kg - płatki owsiane0,1 kg - cukierZacieranie: 64°C - 60 minut78°C - 10 minutChmiele: 20g - Denali - 60'40g - Denali - 20'40g - Denali - 0'40g - Denali - whirlpool w 72°C przez 20 minut60g - Denali - na zimnoDodatki:Whirlfloc-T - 1 tabletka - 10' Kwas mlekowy - 5 ml do zacieraniaGips - 5g do zacieraniaDrożdże: US-05 - gęstwa po #34 - ok. 150 mlBardzo wysoka wydajność, jak w poprzedniej warce, ok. 85%. Wszystko poszło gładko i sprawnie. Do wiadra powędrowały 24 litry brzeczki o ekstrakcie 14,6 Brix co daje ~14 Blg.26.08 - poszedł chmiel na zimno28.08 - rozlew ze 135g cukru; wyszło 43x0,5l; odfermentowało do 2,7 Blg co daje 6.2% alkoholu. Edytowane 28 Sierpnia 2017 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 27 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2017 (edytowane) Warka #36Peated Foreign Extra StoutWarka: 21lGoryczka: 54 IBUEkstrakt: 17 BlgSłody: 3 kg - Pale Ale Malteurop 1,5 kg - Pale Ale Viking Malt 1 kg - wędzony torfem Viking Malt 0,63 kg - wędzony torfem 30-45 ppm Castle Malting 0,5 kg - Honig Viking Malt 0,21 kg - Carafa II 0,21 kg - Carafa Special III 0,2 kg - Brown Fawcett 0,17 kg - Carafa Special II 0,1 kg - wiedeński Viking MaltZacieranie: 67°C - 60 minut 78°C - 10 minutChmiele: 50g - Iunga - 60'Dodatki: Whirlfloc-T - 1 tabletka - 10' Kwas mlekowy - 5 ml do zacierania CaCl2 - 5g do zacierania NaCl - 5g do zacieraniaDrożdże: US-05 - gęstwa po #35 - 175 ml Warka trochę na posprzatanie resztek słodów, jednak wyszło że mam mniej palonych niż myślałem ze mam. W planach nadrobienie braku słodów karmelowych gotowaniem wydłużonym do 120 minut. Elegancko filtracja, ciut niższa wydajność, w okolicach 76%. Ostatecznie do fermentora poszło 22l brzeczki o ekstrakcie 17 Plato 29.09.2017 - zabutelkowano ze 100g cukru; wyszło 20,5l; odfermentowało do 5 Blg co daje 7% ABV; część butelek dostała aromatu waniliowego w ilościach po 1, 3 i 5 kropel. Ostatecznie wyszło 15x0,5l aromatyzowanego wanilią (po 5 butelek) i 26x0,5l bazowego FESa Edytowane 3 Listopada 2017 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 29 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2017 (edytowane) Warka #37American Rye SaisonWarka: 21lGoryczka: 40 IBUEkstrakt: 13.6 BlgSłody: 2 kg - Pale Ale Malteurop 2 kg - Pilzneński Lager Malteurop 2 kg - płatki żytnie błyskawiczneZacieranie: 65°C - 60 minut 78°C - 10 minutChmiele: 5g - Iunga - 60' 10g - Simcoe - 60' 10g - Simcoe - 20' 20g - Chinook - 20' 25g - Cascade PL - 0' 10g - Chinook - 0' 10g - Simcoe - 0' 15g - Chinook - whirlpool w 72°C - 20' 20g - Cascade PL - whirlpool w 72°C - 20' 25g - Chinoook - na zimno 15g - Simcoe - na zimno 25g - Equinox - na zimnoDodatki: Whirlfloc-T - 1 tabletka - 10' Kwas mlekowy - 5 ml do zacierania CaSO4 - 5g do zacierania NaCl - 5g do zacierania Kandyzowana skórka pomarańczy - 25g - 0' Curacao - 10g - 0' Świeża skórka pomarańczy - 2 pomarańcze - 0'Drożdże: Danstar Belle Saison - uwodniona saszetka Zaskakująco lekka filtracja, 45 minut i po sprawie. Nieco wyższa wydajność niż założona, ok 78%. Do fermentora poszła spora ilość chmielin niestety, większość chmieli była końcówkami i zamiast granulatu był po prostu pył. 27.10.2017 - Poszedł chmiel na zimno. Odfermentowanie do 5.8 Brix co daje 0.5 Blg końcowego. 30.10.2017 - Zabutelkowane ze 140g cukru, wyszło 41x0,5l Edytowane 3 Listopada 2017 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 9 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2017 (edytowane) Warka #38HefeweizenWarka: 21lGoryczka: 10 IBUEkstrakt: 11 BlgSłody: 2 kg - Pilzneński Lager Malteurop 1,5 kg - Pszeniczny Heidelberg Bestmalz 1 kg - Pszeniczny jasny BestmalzZacieranie: 44°C - 20 minut - sama pszenica Podgrzanie zacieru do 66°C i dodanie słodu pilzneńskiego 64°C - 45 minut 72°C - 15 minut 78°C - 10 minutChmiele: 12g - Marynka - 60' 10g - Centennial - na zimno do połowy warki 25g - Equinox - na zimno do połowy warkiDodatki: Whirlfloc -T - 10' CaCl2 - 5g NaCl - 2g Kwas mlekowy - 5mlDrożdże: FM41 - starter 800 ml Trochę przytkała się w pewnym momencie filtracja, ale poszło mega sprawnie. Wydajność 84-85%. Ekstrakt przed dodaniem startera 11,5 Blg, ze starterem planowane 11 Blg. Zadane 800 ml startera. Gigantyczny osad wytrącił się po dodaniu whirlfloca. Do tego zacier strasznie szybko tracił temperaturę. 27.10.2017 - odfermentował do 2.8 Blg co daje 4.4% alkoholu; 12l piwa dostało chmiel na zimno - 10g Centenniala i 25g Equinoxa; połowę zabutelkowałem z 80g cukru, wyszło 23x0,5l 30.10.2017 - zabutelkowana druga połowa z 80g cukru, wyszło 19x0,5l i 3x0,66l Edytowane 3 Listopada 2017 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 29 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2017 (edytowane) Warka #39WeizenbockWarka: 21lGoryczka: 24 IBUEkstrakt: 17,7 BlgSłody: 5 kg - Pszeniczny Ciemny Weyermann 1,3 kg - Pilzneński Lager Malteurop 0,5 kg - Monachijski II Weyermann 0,25 kg - Melanoidynowy Weyermann 0,25 kg - Carahell Weyermann 0,1 kg - Pszeniczny Czekoladowy WeyermannZacieranie: 44°C - 20 minut - sama pszenica Podgrzanie zacieru do 66°C i dodanie słodów jęczmiennych 64°C - 40 minut - jednocześnie zrobienie dekoktu ok. 4,5l który gotował się 15 minut Zawrócenie dekoktu, temperatura się ustabilizowała na 67°C 72°C - 10 minut - dodanie łuski ryżowej Dodanie pszenicznego czekoladowego 78°C - 10 minutChmiele: 25g - Iunga 60'Dodatki: Whirlfloc -T - 10' CaCl2 - 5g NaCl - 2g Kwas mlekowy - 5ml Łuska ryżowa - 100gDrożdże: FM41 - gęstwa po #38 Strasznie przytkała się filtracja, do tego pierwsze podejście do dekokcji, poszło nieźle, oprócz tego że część dekoktu znalazła się na kuchence. Nieco niższa wydajność, ok. 73%. Wyszło 22l nastawu o ekstrakcie 18,4 Brix co daje 17,7 Blg 11.12.2017 - zabutelkowane ze 100g cukru. Wyszło 38x0,5l. Zeszło do 4.5 Blg co daje 7.3% alk. Edytowane 3 Stycznia 2018 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 30 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2017 (edytowane) Warka #40Chocolate StoutWarka: 21lGoryczka: 30 IBUEkstrakt: 14 BlgSłody: 2 kg - Pale Ale Malteurop 1 kg - Monachijski Litovel 1 kg - Owsiany Castle Malting 0,65 kg - laktoza 0,35 kg - Brown Fawcett 0,3 kg - Pale Chocolate Fawcett 0,3 kg - Pszeniczny Czekoladowy Weyermann 0,2 kg - Carafa II Special Weyermann 0,15 kg - Monachijski II Weyermann 0,1 kg - Amber FawcettZacieranie: 69°C - 60 minut 78°C - 10 minutChmiele: 30g - Iunga 60'Dodatki: Whirlfloc -T - 10' CaCl2 - 5g NaCl - 2g Kwas mlekowy - 5ml Łuska kakaowca - 100g Wanilia - 2 laski Ekstrakt czekoladowy - 15 ml Ekstrakt waniliowy - 15 mlDrożdże: Danstar Nottingham - uwodniona saszetka Piwo docelowo uwarzone dla mojej dziewczyny, która bardzo lubi takie słodkie, czekoladowe piwa. Jednocześnie eksperyment, który ma na celu porównać naturalne dodatki z naturalnymi ekstraktami. Do tego rozruszanie drożdży przed pójściem do planowanego RISa. Pogrzana wydajność, brewness wskazuje okolice 97%. Do gotowania poszło 30l brzeczki 13 Blg, w trakcie gotowania wykipiało, laktoza przypaliła się na grzałce, dramat. Ostatecznie wyszło 23l 15 Blg, rozcieńczone do 24,5l 14 Blg. 2.12.2017 - rozlane na dwa wiadra, do połowy trafiło 100g tłuczonego ziarna kakaowca macerowanego w bourbonie i 2 laski macerowane również w bourbonie. Druga połowa bez dodatków 11.12.2017 - drugie pół dostało ok. 15 ml ekstraktu czekoladowego i ok. 15 ml ekstraktu waniliowego. Zabutelkowane z 57g cukru. Zeszło do 4 Blg co daje 5,7% alk. Wyszło 22x0,5l i jedna niedolewka, ok. 0,3l. Edytowane 12 Grudnia 2017 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 3 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2017 (edytowane) Warka #41Imperial SaisonWarka: 15lGoryczka: 45 IBUEkstrakt: 22 BlgSłody: 5,7 kg pilzneński Castle Malting 1 kg Colorado Honig Vikingmalt 0,4 kg pszeniczny Malteurop 0,3 kg Abbey Castle Malting 0,25 kg Carapils Weyermann 0,15 kg Monachijski II Weyermann Chmiele: 40g - Iunga - 60' Drożdże: Danstar Belle Saison - gęstwa po #37 Dodatki: CaCl2 - 5g NaCl - 3g Kwas mlekowy - 5 ml Mech Irlandzki - 5g - 10' Zacieranie: 67°C - 60 minut 78°C - 10 minut Gotowanie 120 minut. Docelowo powtórka #28, jednak posiadane słody zmusiły mnie do lekkiej korekty receptury. Docelowo mniejsza warka. Niestety przy wysładzaniu coś poszło nie tak i ostatecznie otrzymałem 22 Blg zamiast planowanych 24, jednak w #28 był dodany ekstrakt słodowy. Do tego ciut więcej chmielu. Chłodzenie w wannie przez noc, bo skończyłem o 4 nad ranem. Osady nie opadły, więc do kotła poszła całość - 17l brzeczki wraz z osadami. Edytowane 3 Listopada 2017 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 3 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2017 (edytowane) Warka #42Sour SaisonWarka: 10lEkstrakt: 10 Blg Wysłodziny z #41Słody: 5,7 kg pilzneński Castle Malting 1 kg Colorado Honig Vikingmalt 0,4 kg pszeniczny Malteurop 0,3 kg Abbey Castle Malting 0,25 kg Carapils Weyermann 0,15 kg Monachijski II Weyermann Chmiele: 10g - Iunga - 60' Drożdże: Danstar Belle Saison - gęstwa po #37 Dodatki: CaCl2 - 5g NaCl - 3g Kwas mlekowy - 5 ml Mech Irlandzki - 5g - 10' Zacieranie: 67°C - 60 minut 78°C - 10 minut Wyszło 12l brzeczki 10 Blg, zlane razem z osadami, jednak chłodzenie bez chłodnicy w tej kwestii jest strasznie upierdliwe, bo cały ten szajs nie opada na dno. 04.11.2017 - dodane 1,5 kg mieszanki mrożonych owoców, w proporcjach 30% czerwona porzeczka, 25% czarna porzeczka, 45% "w zmiennych proporcjach" jagody, maliny, jeżyny Edytowane 4 Listopada 2017 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 4 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2017 (edytowane) Warka #43(Tea) German SH Hallertau Blanc Pale AleWarka: 21lGoryczka: 31 IBUEkstrakt: 12.5 BlgSłody: 4 kg pilzneński Malteurop 1 kg pszeniczny Malteurop 0,2 kg Abbey Weyermann 0,25 kg Carapils Weyermann Chmiele: 50g - Hallertau Blanc - 20' 30g - Hallertau Blanc - 0' 50g - Hallertau Blanc - 20' w 72°C 70g - Hallertau Blanc - 3-4 dni na zimno Drożdże: FM54 Gorączka Kalifornijska - starter 1l Dodatki: CaSO4 - 4g NaCl - 2g Kwas mlekowy - 5 ml Whirlfloc - tabletka - 10' Zacieranie: 64°C - 60 minut 78°C - 10 minut 4.11.2017 - tylko pośrutowane słody i zapisanie sobie tutaj receptury, jutro od rana będę leciał z piwem. Jeśli piwo spełni swoje oczekiwania, tj. będzie chmielowe w profilu zbliżenie do Mosaika lub Nelsona, to dostanie trochę kawy i pójdzie na Kuźnię 2018. Bazuję na zasypie z warki #34, która wyszła bardzo, bardzo fajnie, do tego nowe drożdże, które ponoć znacznie lepiej flokulują od US-05. Ekstra 0,5 kg pilsa w celu skontrowania rozcieńczenia brzeczki starterem. 5.11.2017 - eksperymentalnie 20l na 5.45 kg słodów, co daje jakieś 3,75 l/kg. Elegancka filtracja, mniej wody do wysładzania, co za tym idzie, szybsze jej podgrzanie. Całość pracy zamknęła się w 6.5h. W wiadrze 25l 12.7 Blg, drożdże w starterze fajnie opadły, więc zadałem tylko gęstwę z dna z najbardziej mętnym elementem startera. Ostatecznie 25,4l 12.5 Blg. 11.12.2017 - mała zmiana planów, połowa warki dostanie cold brew z senchy. 12.12.2017 - zabutelkowane ze 140g cukru, wyszło 22x0,5l wersji czystej i 21x0,5l wersji z senchą. Zeszło do 2,8 Blg co daje 5,3% alk. Edytowane 12 Grudnia 2017 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 4 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2017 (edytowane) Rekordowy tydzień, 27,6 kg słodu, 200g chmielu i kilo laktozy pochłonęły piwa przez ostatnie 7 dni Edytowane 4 Listopada 2017 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 9 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2017 (edytowane) Warka #44RISWarka: 13lGoryczka: ~58 IBUEkstrakt: 27 Blg Warka będzie podwójna, zacieranie na dwa gary, wysładzanie na dwie kadzie, jednak gotowanie już w jednym garze. Docelowo idzie tylko brzeczka przednia, w planach 120-180 minut gotowania, ekstrakt? Ile wyjdzie tyle będzie.Słody: 4 kg pilzneński Malteurop 0,7 kg monachijski I Litovel 0,6 kg monachijski II Weyermann 0,5 kg owsiany Castle Malting 0,5 kg Brown Fawcett 0,25 kg czekoladowy żytni Weyermann 0,2 kg Biscuit Castle Malting 0,2 kg czekoladowy pszeniczny Weyermann 0,2 kg Carafa III Special Weyermann 0,15 kg Carafa II Weyermann Chmiele: 50g Iunga - granulat 2016 - 60' 50g Iunga - szyszka 2017 - 60' Drożdże: Danstar Nottingham - gęstwa po #40 Dodatki: CaSO4 - 4g NaCl - 2g Kwas mlekowy - 5 ml Whirlfloc - tabletka - 10' Cukier Muscovado - 0,5 kg Zacieranie: 68°C - 60 minut 78°C - 10 minut Wygotowane do 27 Blg, wyszło ostatecznie 22l. Zadane 250 ml gęstwy Danstar Nottingham. Długo zeszło, prawie 12h, wliczając 1,5h ręcznego śrutowania 17.01.2018 - zlane na cichą na dwa wiadra - jedno 10l z mocno opiekanymi płatkami dębu amerykańskiego macerowanych w bourbonie Jim Beam, drugie 9,5l planowym dodatkiem jest tonka. Odfermentowało do 9,2 Blg, co daje 11,7% alk. Edytowane 17 Stycznia 2018 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 10 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2017 (edytowane) Warka #45Stout - z wysłodzin po #44Warka: 18lGoryczka: ~40 IBUEkstrakt: 11 Blg Wysłodki z podwójnej warki #44. Receptura poniżej.Słody: 4 kg pilzneński Malteurop 0,7 kg monachijski I Litovel 0,6 kg monachijski II Weyermann 0,5 kg owsiany Castle Malting 0,5 kg Brown Fawcett 0,25 kg czekoladowy żytni Weyermann 0,2 kg Biscuit Castle Malting 0,2 kg czekoladowy pszeniczny Weyermann 0,2 kg Carafa III Special Weyermann 0,15 kg Carafa II Weyermann Chmiele: 30g Iunga - szyszka 2017 - 60' Drożdże: S-04 - uwodniona saszetka. Dodatki: CaSO4 - 4g NaCl - 2g Kwas mlekowy - 5 ml Whirlfloc - tabletka - 10' Zacieranie: 68°C - 60 minut 78°C - 10 minut Wyszło 18l brzeczki 11Blg. 27.12.2018 - zabutekowane z 80g cukru. 3 Blg FG. Nieudane piwo, okrutnie się przegazowało. Edytowane 5 Lutego 2018 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 10 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2017 (edytowane) Warka #46Pacific IPAWarka: 21lGoryczka: ~70 IBUEkstrakt: 14 BlgSłody: 5 kg pilzneński Malteurop 1 kg pszeniczny Malteurop Chmiele: 10g Iunga - szyszka 2017 - 60' 30g Nelson Sauvin - granulat 2017 - 20' 20g Galaxy - granulat 2017 - 20' 25g Waimea - granulat 2017 - 20' 10g Nelson Sauvin - 0' 15g Galaxy - 0' 15g Waimea - 0' 25g Galaxy, Waimea, Nelson Sauvin - 20 minut whirlpool w 72°C 35g Galaxy, Waimea, Nelson Sauvin - na zimno Drożdże: FM54 - gęstwa po #43 Dodatki: CaSO4 - 4g NaCl - 2g Kwas mlekowy - 5 ml Whirlfloc - tabletka - 10' Zacieranie: 64°C - 60 minut 78°C - 10 minut Przy tym warzeniu poszło nie tak absolutnie wszystko. Pęknięty kranik, kuchnia przez to obryzgana brzeczką. W trakcie whirpoola, ktoś mi odkręcił wodę w łazience, więc zeszło do 50°C zanim się zorientowałem. W trakcie przelewania pończocha pękła i sporo syfu z gotowania dostało się do fermentora (ok. 2l). Dodatkowo rekordowe straty, razem do kibla poszło ok. 7l brzeczki z osadami, chmielinami i całym innym syfem. Jako bonus, źle wyliczyłem fermentory, więc poszło do nieprzezroczystego z kranikiem, który służy mi do filtracji. Mam nadzieję, że coś z tego piwa będzie. W wiadrze ok. 20l brzeczki 14 Blg. 12.12 - akcja awaryjna z rana, fermentor zaczął przeciekać. Momentalnie całość przelana została do innego wiadra. 12.01.18 - zlane na cichą 17.01.2018 - zabutelkowane z 85g cukru, wyszło 32x0,5l. Zeszło do 2.6 Blg co daje 6,3% alk. Edytowane 17 Stycznia 2018 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 28 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2017 (edytowane) Warka #47Brown PorterWarka: 21lGoryczka: 27 IBUEkstrakt: 12,9 BlgSłody: 2,5 kg pilzneński Malteurop 1 kg monachijski II Weyermann 0,6 kg Biscuit Castle Malting 0,5 kg monachijski I Litovel 0,5 kg Brown Fawcett 0,15 kg czekoladowy pszeniczny Weyermann 0,15 kg Pale Chocolate FawcettChmiele: 25g Iunga - szyszka 2017 - 60' Drożdże: S-04 - 130 ml gęstwy po #45 Dodatki: CaSO4 - 4g NaCl - 2g Kwas mlekowy - 5 ml Whirlfloc - tabletka - 10' Zacieranie: 67°C - 60 minut 78°C - 10 minut - na początku wrzut palonych słodów Strasznie nędzny przełom, praktycznie zerowe straty po gotowaniu. Wyszło 25,5l brzeczki 12,9 Blg. 5.02.2018 - zabutelkowane ze 118g cukru. Wyszło 46 x 0,5l. Ostatnie 14 butelek musiało dostać używane kapsle, bo po prostu ich brakło. Zeszło do 3.5 Blg, co daje 5.2% alk. Edytowane 5 Lutego 2018 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 19 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2018 (edytowane) Warka #48Bison Grass Double Polish IPAWarka: 21lGoryczka: 91IBUEkstrakt: 18.6 BlgSłody: 7 kg pilzneński Soufflet 1 kg monachijski Litovel Chmiele: 90g Iunga - szyszka 2017 - 60' 50g Chinook PL - granulat 2017 - 20' 50g Sybilla - granulat 2017 - 0' 50g Iunga, Sybilla, Chinook PL - 20 minut whirlpool w 72°C 100g Sybilla - na zimno 50g Chinook PL - na zimno 50g Cascade PL - granulat 2017 - na zimno Drożdże: FM54 - gęstwa po #46 Dodatki: CaSO4 - 4g NaCl - 4g Kwas mlekowy - 5 ml Whirlfloc - tabletka - 10' Zacieranie: 64°C - 90 minut 78°C - 10 minut Mega straty, 7l w kibel. Wyszło ciut mocniejsze niż planowane. Zadane 150 ml gęstwy. Do wiadra poszło 18l. Straszny cyrk przy przelewaniu, przez wężyk nie dało rady, a dekantacja wyszła wybitnie mało efektywna. Edytowane 5 Lutego 2018 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 7 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2018 Warka #49Wheat IPA SH CitraWarka: 21lGoryczka: 67 IBUEkstrakt: 14 BlgSłody: 3 kg pszeniczny Viking Malt 2.3 kg pale ale Viking Malt 0.6 kg pszeniczny Malteurop 0,1 kg monachijski Litovel Chmiele: 30g Citra - granulat 2017 - 60' 40g Citra - 20' 30g Citra - 0' 50g Citra - 20 minut whirlpool w 72°C 100g Citra - na zimno Drożdże: WLP090 San Diego Super - starter 1,5l Dodatki: CaSO4 - 3g NaCl - 4g Kwas mlekowy - 5 ml Whirlfloc - tabletka - 10' Zacieranie: 64°C - 60 minut 78°C - 10 minut Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 18 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2018 (edytowane) Warka #50Gozo Goose Gose - GoseWarka: 21lGoryczka: 10 IBUEkstrakt: 10.4 BlgSłody: 2 kg pszeniczny Viking Malt 1,5 kg pale ale Viking Malt 0,8 kg płatki owsiane błyskawiczne Chmiele: 10g - Iunga - 30' - szyszka 2017 Drożdże: S-33 - uwodniona saszetka Dodatki: Kolendra (roztarta w moździerzu) - 12g - 10' Sól morska z Gozo - 25g - 10' Whirlfloc - T - tabletka - 10' Kwas mlekowy 80% - 10 ml do zacierania NaCl - 3g do zacierania CaSO4 - 1,5g do zacierania Łuska ryżowa - dwie garście do zacierania Kwas mlekowy 80% - 4.4 ml/l - do rozlewu do refermentacji Zacieranie: 64°C - 60 minut 78°C - 10 minut Odfermentowało do 3.6 Blg FG - na cichą rozlane na dwa wiadra Wiadro #1 Na 3 dni dodano trawę żubrową macerowana w whisky - 1 źdźbło/l Wiadro #2 Na 3 dni dodano napary z ziół - 1.5g/l werbeny cytrynowej, 1g/l mięty nana oraz 1g/l suszonej trawy cytrynowej. Rozlew z nagazowaniem docelowo 2.65 v/v. Nie zapisałem ile litrów wyszło kazdej z wersji, w każdym razie łącznie do refermentacji poszło 150g cukru białego na 20l. Fałszywe dno z marxama - nie polecam. Filtracja utknęła po paru litrach. Dalej leciałem na oplocie. Wydajność poniżej średniej - 71%. Brzeczka mega mętna, do fermentacji 22l 10.4 Blg. Dlaczego Gozo Goose Gose? Kolendra oraz sól zostały kupione przeze mnie na Malcie Edytowane 7 Czerwca 2018 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 18 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2018 (edytowane) Warka #51American WheatWarka: 21lGoryczka: 27 IBUEkstrakt: 11.7 BlgSłody: 2,5 kg pszeniczny Viking Malt 2 kg pale ale Viking Malt 0,4 kg płatki owsiane błyskawiczne Chmiele: 15g Chinook PL - granulat 2017 - 60' 25g Chinook PL - 20' 15g Chinook PL - 0' 15g Cascade PL - granulat 2017 - 0' 15g Cascade PL - 20' whirlpool w 72°C 30g Citra - granulat 2017 - na zimno 20g Cascade PL - na zimno 45g Chinook PL - na zimno Drożdże: WLP090 - starter Dodatki: Whirlfloc - T - tabletka - 10' Kwas mlekowy - 10 ml do zacierania NaCl - 3g do zacierania CaSO4 - 3g do zacierania Zacieranie: 64°C - 60 minut 78°C - 10 minut Lajtowa filtracja na oplocie - ok. 27l brzeczki 11 Blg pójdzie do gotowania rano. Wyszło po gotowaniu 21l 12,1 Blg. Dodano 1200 ml startera WLP090, co rozcieńczyło do 11.7 Blg. Rozlew 40x0,5l - 130g cukru. 31.03 - poszło w kibel. Dwa tygodnie od rozlewu strzeliła pierwsza butelka. W smaku było ok. Jakimś cudem musiało ruszy w butelce. Edytowane 2 Kwietnia 2018 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 24 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2018 (edytowane) Warka #52StoutWarka: 21lGoryczka: 36 IBUEkstrakt: 13.7 BlgSłody: 4 kg pale ale Viking Malt 1 kg monachijski II Weyermann 0.4 kg płatki jęczmienne błyskawiczne 0.4 kg płatki owsiane błyskawiczne 0.35 kg Carafa Special III Weyermann 0.22 kg Carafa II Weyermann 0.075 kg Pale Chocolate Fawcett Chmiele: 33g Iunga - szyszka 2017 - 60' Drożdże: WLP090 - 125 ml gęstwy po #49 Dodatki: Whirlfloc - T - tabletka - 10' Kwas mlekowy - 5 ml do zacierania NaCl - 3g do zacierania CaCl2 - 3g do zacierania Zacieranie: 67°C - 60 minut 78°C - 10 minut Warka podzielona na pół. Do połowy 40g gwatemalskiej, mielonej kawy zaparzonej w aeropressie. Do drugiej połowy poszła mięta w ilości 1,5g/l. Rozlew z 115g cukru na 22l piwa. Mint Stout poszedł w kibel - okrutnie przegazowany. Wersję Coffee dotknęło to w mniejszym stopniu. Edytowane 2 Kwietnia 2018 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 24 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2018 (edytowane) Warka #53Hoppy SaisonWarka: 21lGoryczka: 43 IBUEkstrakt: 14 BlgSłody: 3 kg pilzneński Malteurop 1.7 kg pszeniczny Viking Malt 1 kg wiedeński Malteurop 0.25 kg CaraHell Weyermann Chmiele: 30g Iunga - granulat 2017 - 60' 25g Chinook PL - granulat 2017 - 20' 30g Sybilla - granulat 2017 - 0' 25g Sybilla - 20' whirlpool w 72°C 20g Citra - 20' whirlpool w 72°C 50g Citra - granulat 2017 - na zimno 20g Sybilla - na zimno 25g Chinook PL - na zimno Drożdże: FM21 - starter 1.3l Dodatki: Whirlfloc - T - tabletka - 10' Kwas mlekowy - 5 ml do zacierania CaSO4 - 3g do zacierania Zacieranie: 64°C - 60 minut 78°C - 10 minut Wyszło 21l 14.5 Blg. Dodany starter obniżył gęstość do 14 Blg. Zeszło do 2 Blg, co daje 6,5% alk. Rozlew z 135g cukru. Wyszło 40x0,5l. Edytowane 2 Kwietnia 2018 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 17 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2018 (edytowane) Warka #54 Belgian Golden Strong AleWarka: 21lGoryczka: 37 IBUEkstrakt: 19,2 BlgSłody: 7 kg pilzneński Soufflet 1 kg cukier biały Chmiele: 50g Iunga - granulat 2017 - 60' Drożdże: FM21 - gęstwa po #53 Dodatki: Whirlfloc - T - tabletka - 10' Kwas mlekowy - 5 ml do zacierania CaSO4 - 3g do zacierania Zacieranie: 64°C - 60 minut 78°C - 10 minut Wyszło 17l 19,2 Blg. W trzecim dniu fermentacji dolany zostanie syrop cukrowy zrobiony z kilograma cukru i czterech litrów wody (19 Blg) 02.05.2018 - Zabutelkowane ze 135g cukru, przy FG 2,3 Blg -> 9,2% alk. Wyszło 40x0,5l Edytowane 2 Maja 2018 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 17 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2018 (edytowane) Warka #55 Wheat WineWarka: 12lGoryczka: 100 IBUEkstrakt: 24,7 BlgSłody: 5.4 kg pszeniczny Viking Malt 3 kg pilzneński Soufflet Chmiele: 100g Iunga - granulat 2017 - 60' Drożdże: WLP090 - gęstwa po #51 Dodatki: Whirlfloc - T - pół tabletki - 10' Kwas mlekowy - 5 ml do zacierania CaCl2 - 3g do zacierania Łuska ryżowa - 350g Zacieranie: 67°C - 90 minut 78°C - 10 minut Tak się bałem filtracji, a poszła błyskawicznie. Wydajność słaba, ok. 65%. Gotowanie 120 minut - wyszło 13,5l 24,7 Blg. 05.04.2018 - pomiar; 8.2 Blg, co daje 9,1% alk.; 67% odfermentowania. 02.05.2018 - 11l zabutelkowane z 55g cukru; odfermentowało do 6.3 Blg, co daje 10.5% alk. Edytowane 2 Maja 2018 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 17 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2018 (edytowane) Warka #56 Russian Imperial StoutWarka: 12lGoryczka: 45 IBUEkstrakt: 27 BlgSłody: 5 kg pale ale Soufflet 1 kg monachijski II Steinbach 0.8 kg płatki owsiane 0.58 kg Chocolate Wheat Weyermann 0.25 kg melanoidynowy Weyermann 0.23 kg Carafa III Special Weyermann 0.17 kg Brown Fawcett 0.075 kg Carafa II Special Weyermann 0.4 kg ekstrakt słodowy bursztynowy WES Chmiele: 50g Iunga - granulat 2017 - 60' Drożdże: WLP090 - gęstwa po #52 Dodatki: Whirlfloc - T - pół tabletki - 10' Kwas mlekowy - 5 ml do zacierania CaCl2 - 3g do zacierania Zacieranie: 67°C - 90 minut 78°C - 10 minut Chyba filtrator wyzionął ducha i nalałem zbyt dużo wody do wysładzania. Znalazłem na szczęście ekstrakt słodowy i dodałem 2l wygotowanych do 27 Blg wysłodek z wheat wine. Na piec poszło 24 Brix, a po dwóch godzinach do wiadra poszła brzeczka o ekstrakcie 28.2 Brix czyli około 27 Blg. 05.04.2018 - odfermentowanie do 10 Blg; 63% odfermentowania; 9,5% alk. 02.05.2018 - 3 litry poszło w butelki przy FG 9,5 Blg FG -> 10,3% alk. Zabutelkowane z 15g cukru i uwodnioną częścią paczki US-05; wyszło 1x0,66l i 7x0,33l. Pozostałe 9,5l zlane na 45g płatków macerowanych w białym Jim Beamie. 30.06.2018 - 9 litrów poszło w butle przy FG 9,5 Blg -> 10,3% alk. Zabutelkowane z 36g cukru. Edytowane 3 Sierpnia 2018 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 3 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2018 (edytowane) Warka #57 Brett AleWarka: 21lGoryczka: 24 IBUEkstrakt: 12 BlgSłody: 5 kg Colorado Pale Ale Viking Malt Chmiele: 15g Iunga - granulat 2017 - 60' Drożdże: The Yeast Bay Amalgamation Blend - starter 1l Dodatki: Kwas mlekowy - 5 ml do zacierania i 3 ml do wysładzania CaCl2 - 3g do zacierania Whirlfloc-T - 10'Zacieranie: 65°C - 60 minut 78°C - 10 minut Po wysładzaniu 26l 11 Blg, niestety litr na samym początku poszedł na podłogę, spadł wężyk z wiadra do wysładzania. Edytowane 10 Września 2018 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 10 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2018 Warka #58 West Coast IPAWarka: 21lGoryczka: 73 IBUEkstrakt: 15,7 BlgSłody: 5 kg pilzneński Weyermann 1 kg pszeniczny Weyermann 0,2 kg cukier Chmiele: 15g Magnat - granulat 2017 - 60' 25g Simcoe - granulat 2017 - 20' 25g Citra - granulat 2017 - 20'25g Centennial - granulat 2017 - 20' 20g Chinook - granulat 2017 - 0' 25g Citra - granulat 2017 - whirlpool25g Centennial - granulat 2017 - whirlpool 25g Chinook - granulat 2017 - whirlpool 35g Citra - granulat 2017 - na zimno 25g Cascade - granulat 2017 - na zimno 30g Centennial - granulat 2017 - na zimno Drożdże: US-05 - dwie paczki Dodatki: Kwas mlekowy - 5 ml do zacierania i 3 ml do wysładzania CaSO4 - 3g do zacierania Whirlfloc-T - 10'Zacieranie: 64°C - 60 minut 78°C - 10 minut Duże straty w białkach i chmielinach - 5,5l. Ostatecznie w wiadrze 17,5l 15,7 Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się