ATP Opublikowano 10 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2018 Warka #59 Session Vermont IPAWarka: 21lGoryczka: 21 IBUEkstrakt: 10 BlgSłody: 3 kg - pale ale Weyermann 0,7 kg - płatki pszenne 0,7 kg - płatki owsiane Chmiele: 70g Simcoe - granulat 2017 - 5' 30g Citra - granulat 2017 - whirlpool 30g Simcoe - granulat 2017 - whirlpool 50g Simcoe - granulat 2017 - na zimno 70g Citra - granulat 2017 - na zimno Drożdże: S-33 - jedna paczka Dodatki: Kwas mlekowy - 5 ml do zacierania i 3 ml do wysładzania CaCl2 - 5g do zacierania CaSO4 - 2g do zacierania Whirlfloc-T (1/4 tabletki) - 10'Zacieranie: 67°C - 60 minut 78°C - 10 minut 25 litrów 10 Blg w wiadrze.. Niewielkie straty, ale brzeczka bardzo mętna, jak błoto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 17 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2018 (edytowane) Warka #60 Berliner WeisseWarka: 45lGoryczka: 7 IBUEkstrakt: 8,2 BlgSłody: 5 kg - pszeniczny jasny Bestmalz 2 kg - pilzneński Bestmalz Chmiele: 50g Iunga - granulat 2017 - 5' Drożdże: US-05 - dwie paczki Dodatki: Kwas mlekowy - 15 ml do zacierania i 7 ml do wysładzania CaSO4 - 8g do zacierania i wysładzania Mech irlandzki - 10' Do jednego wiadra - 1800g czarnych porzeczek Do drugiego wiadra - 900g wiśni i 900g czerwonych porzeczekZacieranie: 64°C - 60 minut 78°C - 10 minut Z racji garnka, który nie ma opcji zmieścić w sobie tak dużej warki zamierzam doprowadzić do otrzymania dwa razy mniejszej warki o dwa razy większej gęstości, a następnie rozcieńczyć wodą. Wydajność ok. 70%; ostatecznie wyszły 42 litry brzeczki o ekstrakcie 8,2 Blg 31.10.2018 - rozlew Wersja A - dodatek czerwonej porzeczki i wiśni w proporcjach 1:1, 86g owocu na litr piwa - 10.5l, rozlew z 72g cukru i 5 ml kwasu mlekowego 80% na litr. Wersja B - dodatek czarnej porzeczki, 86g owocu na litr piwa - 10.5l, rozlew z 72g cukru i 5 ml kwasu mlekowego 80% na litr. Wersja C - blend wersji A i B w proporcjach ok. 1:1 - 16l - rozlew ze 100g cukru i 5 ml kwasu mlekowego 80% na litr Wersja D - blend wersji A i B w proporcjach ok. 1:1 - 5l - zlany do gąsiora, zadany łyżką gęstwy Amalgamation Brett Blend. Edytowane 1 Listopada 2018 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 1 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2018 Mając dostęp do brettów i wolny balon, wziąłem się za "naprawianie" przegazowanych piw, których nie wylałem dotychczas. Do balona trafiło 15 litrów brown portera z warki #47 oraz 5,5 litra RISa z płatkami macerowanymi w bourbonie z warki #44 wraz z 1,8 kg czarnej porzeczki, mocno opiekanymi płatkami amerykańskiego dębu macerowanymi w bourbonie i rumie oraz ok. 150 ml świeżej gęstwy dzikusów z Amalgamation Blend. Efekty pewnie będą za jakiś dłuższy czas, jednak im dłuższa nazwa tym większy kraft, zatem wyjść powinien: Brett Russian Imperial Stout & Brown Porter Blend with Black Currants Bourbon & Rum Wood Aged, czyli w skrócie BRISBPBBCBRWA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 1 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2018 (edytowane) Warka #61 Kveik Tart Ale SH ZythosWarka: 21lGoryczka: 30 IBUEkstrakt: 11,3 BlgSłody: 4 kg - pilzneński Heidelberg Bestmalz 0,4 kg - płatki owsiane Chmiele: 100g Zythos - granulat 2017 - whirlpool 100g Zythos - granulat 2017 - na zimno Drożdże: FM53 - starter 1,5l Dodatki: Kwas mlekowy - 5 ml do zacierania i 3 ml do wysładzania CaCl2 - 5g do zacierania Kwas mlekowy - 12g - do zacierania Whirlfloc-T - 10'Zacieranie: 64°C - 60 minut 78°C - 10 minut Wraz ze starterem niecałe 23l brzeczki 11,3 Blg we wiadrze. 6.12.2018r. - Wg brewersfriend zeszło do 2,51 Blg, co daje 4,76% alk. (hehe Korwin). Dodano chmiel na zimno. 9.12.2018r. - zabutelkowane ze 125g cukru. Wyszło 40x0,5l 1x0,66l. Zakwaszone przy rozlewie 45 ml kwasu mlekowego 80%. Edytowane 17 Grudnia 2018 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 2 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2018 (edytowane) Warka #62WitbierWarka: 21lGoryczka: 12 IBUEkstrakt: 11 BlgSłody: 2,5 kg - pilzneński Heidelberg Bestmalz 2 kg - pszenica niesłodowana 0.4 kg - płatki owsiane błyskawiczneZacieranie: 64°C - 75 minut 78°C - 10 minutChmiele: 10g Iunga - 60'Dodatki: Liofilizowana skórka pomarańczy - 40g Kolendra - 12g - 5' CaSO4 - 4g Łuska ryżowa - 250gDrożdże: Wyeast 3469 Forbidden Fruit - starter 1l Filtracja błyskawiczna, ale nieco niższa wydajność niż zakładana. Brak środka klarującego dał ładne błotko; ostatecznie 23l brzeczki 11 Blg w fermentorze. 6.12.2018 - przelane na cichą, podzielone na dwa wiadra. Jedno będzie bez dodatków, drugie chmielone na zimno 30g Equanota + macerat z kaffiru. mięty nana i trawy cytrynowej. Odfermentowało do 3 Blg, co daje 4,3% alk. 9.12.2018 - zabutelkowane. Wersji z ziołami wyszło 19x0,5l 1x0,66l. Zabutelkowana z 70g cukru. Wersji czystej wyszło 23x0,5l 1x0,66l. Zabutelkowano z 80g cukru. Edytowane 17 Grudnia 2018 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 2 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2018 5 godzin temu, ATP napisał: Łuska ryżowa - 250g kurde dużo strasznie ja to max 30g sypie na 12l warki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 2 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2018 (edytowane) 6 godzin temu, Fenris napisał: kurde dużo strasznie ja to max 30g sypie na 12l warki Polecam ten styl życia, filtracja witka pstryk i po sprawie w 45 minut, a to i tak długo, bo musiałem czekać aż mi się woda zagrzeje Edytowane 2 Listopada 2018 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 3 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2018 hmm no przypuszczam że pomaga ale myślę że 60g zrobiło by tą samą robotę. Ale kto wie trzeba by sprawdzić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 25 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2018 (edytowane) Muszę chyba trochę zaktualizować, bo są braki Warka #63 HefeweizenWarka: 21lGoryczka: 10 IBUEkstrakt: 11 BlgSłody: 2,5 kg - pszeniczny jasny Weyermann 2 kg - pilzneński WeyermannZacieranie: 44°C - 20 minut - sama pszenica Podgrzanie zacieru do 66°C i dodanie słodu pilzneńskiego 64°C - 45 minut 72°C - 15 minut 78°C - 10 minutChmiele: 10g - Iunga - 60' 30g - Citra - na zimno do połowy warkiDodatki: CaCl2 - 5g NaCl - 2g Kwas mlekowy - 5mlDrożdże: FM41 - starter 1200 ml Szczegółowe notatki u kolegi z którym warzyłem to piwo. Wyszło raczej dobre, skoro zgarnęło drugie miejsce na Poznańskim KPD Edytowane 25 Listopada 2018 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 25 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2018 (edytowane) Warka #64(Brett) English Barley WineWarka: 15lGoryczka: 47 IBUEkstrakt: 24,8 BlgSłody: 6 kg - Maris Otter Fawcett 1 kg - Monachijski I Weyermann 0,75 kg - Crystal Fawcett 0,25 kg - Dark Crystal FawcettZacieranie: 67°C - 90 minut 78°C - 10 minutChmiele: 70g - Challenger; granulat 2017 - 60' 30g - Challenger - 0'Dodatki: Whirlfloc -T - pół tabletki - 10' CaCl2 - 5g NaCl - 2g Kwas mlekowy - 5mlDrożdże: Wyeast 1469 West Yorkshire Ale - 2l przemytej i baaaaaaardzo rzadkiej gęstwy Bardzo mocno wysłodziłem to piwo, po filtracji było 25l 17 Blg. Gotowane przez 4 godziny. Wygotowałem je nieco mocniej, żeby skompensować rozrzedzenie gęstwą. Część piwa zadam dzikusami, docelowo na Warszawski KPD w przyszłym roku. 6.12.2018 - pomiar, ślimaczą się okrutnie te drożdże. Zeszły do 10,6 Blg i nadal bulgocze. Edytowane 8 Grudnia 2018 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 29 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2018 Warka #65New Zealand IPAWarka: 20lGoryczka: 55 IBUEkstrakt: 14 BlgSłody: 5 kg - pilzneński SouffletZacieranie: 64°C - 60 minut 78°C - 10 minutChmiele: 35g Waimea - granulat 2018 - 60' 65g Waimea - whirlpool 20' w 72°C 100g Wai-Iti - granulat 2018 - na zimnoDrożdże: US-05 uwodniona saszetka Jakaś turbowydajność na tym słodzie była. Planowaliśmy 11,5 Blg, wyszło 14. Warzone u kolegi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 6 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2018 (edytowane) Warka #66White IPAWarka: 21lGoryczka: 55 IBUEkstrakt: 14,5 BlgSłody: 3,5 kg - pilzneński Heidelberg Bestmalz 2,5 kg - pszenica niesłodowana 0.8 kg - płatki owsiane błyskawiczneZacieranie: 64°C - 75 minut 78°C - 10 minutChmiele: 40g Warrior - granulat 2017. - 60' 20g Azacca - granulat 2017 - 0' 20g Equanot - granulat 2017 - 0' 20g Zythos - granulat 2017 - 0' 30g Azacca - granulat 2017 - whirlpool 20' w 72°C 30g Equanot - granulat 2017 - whirlpool 20' w 72°C 30g Zythos - granulat 2017 - whirlpool 20' w 72°C 50g Azacca - granulat 2017 - na zimno; 3 dni 50g Equanot - granulat 2017 - na zimno; 3 dni 50g Zythos - granulat 2017 - na zimno; 3 dniDodatki: Liofilizowana skórka pomarańczy - 60g Kolendra - 13g - 5' CaCl2 - 6g Kwas mlekowy - 10 ml NaCl - 2g Łuska ryżowa - 250gDrożdże: Wyeast 3463 Forbidden Fruit - gęstwa po #62 Niska wydajność - 65%. Chyba pora zmienić oplot. Do wiadra trafiło 20l brzeczki 14,5 Blg. Wyszedł chlorofenol w butlach. Kibel. Edytowane 7 Lutego 2019 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 8 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2018 (edytowane) Warka #67100% Rye Russian Imperial StoutWarka: 10lGoryczka: 60 IBUEkstrakt: 22 BlgSłody: 5 kg - żytni Viking Malt 1 kg - Crystal Rye Fawcett 0,8 kg - płatki żytnie błyskawiczne 0,5 kg - Chocolate Rye 0,25 kg - prażone żyto Viking MaltZacieranie: 64°C - 90 minut 78°C - 10 minutChmiele: 30g - Warrior - granulat 2017 - 60'Dodatki: Whirlfloc -T - pół tabletki - 10' CaCl2 - 5g NaCl - 3g Kwas mlekowy - 10 ml Łuska ryżowa - 1,5 kgDrożdże: FM53 Kveik - gęstwa po #61 Wziąłem się za niemożliwe. Wiele osób mówiło, że nie da się zrobić. Jak coś to... da się. Zacier podzieliłem na pół do wysładzania. Łuska podzielona na 3 porcje - jedna do zacieru, dwie kolejno na dno filtratora do zakrycia oplotu. Osiągnąłem 17,5 brzeczki o ekstrakcie 14 Blg w 2,5h. Gotowanie 3,5 godziny, wygotowane do 22 Blg. Przypaliła mi się grzałka zanurzeniowa, domycie sprzętu to jakaś masakra, wszystko się lepi. Siatka nylonowa do oddzielania chmielin i osadu zatkała się na samym początku. Oczka były na tyle małe, że nie chciały puścić tak lepkiego płynu. Konsystencja kisielu. Naprawdę. Do wiadra poszło 10,5l brzeczki. 25.12.2018 - pomiar - 8,2 Blg, co daje 8,6% alk. Edytowane 25 Grudnia 2018 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciejeq Opublikowano 9 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2018 12 godzin temu, ATP napisał: Przypaliła mi się grzałka zanurzeniowa Wrzuć do roztworu z OXI i zagotuj. Jeśli to nie pomoże to możesz spróbować gotowania z NaOH, mi odratowało grzałkę po przypaleniu zacierem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 17 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2018 (edytowane) Warka #68Red IPAWarka: 21lGoryczka: 66 IBUEkstrakt: 16 BlgSłody: 7 kg - pale ale Viking Malt 0,15 kg - Carafa III Special WeyermannZacieranie: 64°C - 60 minut 78°C - 10 minut + dodanie słodów palonychChmiele: 50g Warrior - granulat 2017. - 60' 50g Centennial - granulat 2017 - whirlpool 20' w 72°C 25g Mosaic - granulat 2017 - whirlpool 20' w 72°C 25g Simcoe - granulat 2017 - whirlpool 20' w 72°C 50g Mosaic - granulat 2017 - na zimno; 3 dni 75g Centennial - granulat 2017 - na zimno; 3 dni 25g Simcoe - granulat 2017 - na zimno; 3 dniDodatki: Mrożona czarna porzeczka - 1200g - do jednego wiadra (FM53) CaCl2 - 6g Kwas mlekowy - 10 ml CaSO4 - 2g Zest (???) - do drugiego wiadraDrożdże: Wyeast 3463 Forbidden Fruit - gęstwa po #62 do jednego wiadra FM 53 Kveik - gęstwa po #61 do drugiego wiadra W przypływie wolnych wiaderek i gęstwy zostało podzielone na pół. Wersja na Wyeastach poszła w chlorofenol - kibel. Na kveikach fajnie. Żywiczna multiwitamina i oczywiście sporo porzeczek z nutą kwaśności od nich pochodzącą. Czwarte miejsce w konkursie Brokreacji. Edytowane 7 Lutego 2019 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 27 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2018 (edytowane) Warka #69Brett IPAWarka: 21lGoryczka: 43 IBUEkstrakt: 15,4 BlgSłody: 5 kg - pilzneński Soufflet 2 kg - płatki owsianeZacieranie: 64°C - 60 minut 78°C - 10 minutChmiele: 30g Warrior - granulat 2017. - 60' 50g Kohatu - granulat 2018 - whirlpool 20' w 72°C 50g Wai-Iti - granulat 2018 - whirlpool 20' w 72°C 50g Kohatu - granulat 2018 - na zimno; 3 dni 50g Wai-Iti - granulat 2018 - na zimno; 3 dniDodatki: CaSO4 - 6g Kwas mlekowy - 10 ml NaCl - 2gDrożdże: TYB Amalgamation Blend - gęstwa po #57 21l brzeczki 15,4 Blg poszło do wiadra. Bretty nie ruszyły; zadałem gęstwę po #66, dodając później drugą porcję brettów i porzeczki. Infekcja - chlorofenol + pleśń wyszła na porzeczkach. Kibel. Edytowane 7 Lutego 2019 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 7 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2019 (edytowane) Warka #70 Brett Wheat AleWarka: 21lGoryczka: 23 IBUEkstrakt: 12,3 BlgSłody: 2,5 kg - pszeniczny jasny Viking Malt 2 kg - pilzneński SouffletZacieranie: 67°C -> 62°C - 75 minut 78°C - 10 minutChmiele: 40g - Iunga - granulat 2017 - 15'Dodatki: CaCl2 - 5g NaCl - 2g Kwas mlekowy - 5ml Mech irlandzki - łyżeczka - 10' Łuska ryżowa - 100 mlDrożdże: A - US-05 - saszetka - 12l z warki B - TYB Amalgamation I - 9 l z warkiChmielenie na zimno: A - 50g Kohatu, 50g Wai-Iti - granulat 2018 - 3 dni B - 50g Cashmere, 25g Simcoe - granulat 2018 - 3 dni Kolejna próba z fałszywym dnem - tym razem z wykorzystaniem porządnym podbicia - wydajność 76%. Mimo wszystko dno nie uszczelnia się z wiadrem i trzeba używać oplotu, który z kolei zatyka się mazią, przedostającą się pod sito, co przedłuża filtrację. Wyszło 21l 12,3 Blg (12,8 Bx) 21.02.2019 - wersja A zabutelkowana - wyszło 10,5 l, przy FG = 2,8 Blg, co daje 5,2% alk. Zabutelkowano z 57g cukru. 01.04.2019 - wersja B zabutelkowana - wyszło 8l przy FG=1,8 Blg, co daje 5,6% alk. Zabutelkowano z 60g cukru. Edytowane 2 Kwietnia 2019 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 11 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2019 Warka #71 Brut IPAWarka: 11lGoryczka: 10 IBUEkstrakt: 13 BlgSłody: 2 kg - pilzneński extra pale Weyermann 1 kg - płatki ryżowe błyskawiczne 0,35 kg - słód owsiany FawcettZacieranie: 62°C - 60 minut + 2,5 ml glukoamylazy 78°C - 10 minutChmiele: 12g - Simcoe - granulat 2017 - 10' 14g - Galaxy - granulat 2018 - whirlpool 20' w 72°C 14g - Nelson Sauvin - granulat 2018 - whirlpool 20' w 72°C 42g - Galaxy - granulat 2018 - 3 dni na zimno 42g - Nelson Sauvin - granulat 2018 - 3 dni na zimno Dodatki: CaCl2 - 5g NaCl - 2g Kwas mlekowy - 5ml Whirlfloc - T - 10' Łuska gryczana - 100gDrożdże: WLP090 SDS - starter 1l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 11 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2019 (edytowane) Warka #72 Oatmeal StoutWarka: 11lGoryczka: 28 IBUEkstrakt: 13,2 BlgSłody: 1,75 kg - Maris Otter Fawcett 0,5 kg - słód owsiany Fawcett 0,25 kg - monachijski II Steinbach 0,1 kg - Crystal 40l Fawcett 0,1 kg - Carafa III Special Weyermann 0,1 kg - Chocolate Rye Weyermann 0,1 kg - Chocolate Wheat WeyermannZacieranie: 67°C - 60 minut 78°C - 10 minutChmiele: 15g - Iunga - granulat 2017 - 60' Dodatki: CaCl2 - 5g NaCl - 2g Kwas mlekowy - 5ml Whirlfloc - T - 10' Łuska gryczana - 100gDrożdże: WLP090 SDS - starter 1l Edytowane 13 Lutego 2019 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 13 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2019 (edytowane) Warka #73 Wheat IPA SH SabroWarka: 21lGoryczka: 49 IBUEkstrakt: 16 BlgSłody: 3 kg - pilzneński Soufflet 2,5 kg - pszeniczny jasny Viking Malt 0,8 kg - płatki owsiane błyskawiczneZacieranie: 67°C -> 64°C - 60 minut 78°C - 10 minutChmiele: 30g - Sabro - granulat 2018 - 60' 20g - Sabro - granulat 2018 - 0' 50g - Sabro - granulat 2018 - hopstand 20' w 77°C 150g - Sabro - granulat 2018 - 3 dni na zimnoDodatki: CaCl2 - 5g NaCl - 2g Kwas mlekowy - 10ml Mech irlandzki - łyżeczka - 10' Łuska ryżowa - 200gDrożdże: US-05 - dwie saszetki Kolejna próba z fałszywym dnem - tym razem z wykorzystaniem porządnym podbicia - wydajność 78%. Do wiadra poszło 21l brzeczki 16,6 Brix = 16 Blg. Przedostało się górą worka niestety trochę osadów z gara. 28.02 - rozlano do dwóch wiader po 10l - do jednego poszło 50g Sabro, do drugiego 100g 3.03 - poszło w butelki - gazowanie celowane w 2,3 v/v. Wyszło odpowiednio 29 i 27 butelek 0,33l. Zabutelkowane z 55g cukru na wiadro. Odfermentowanie do 4 Blg, co daje 6,5% alk. Edytowane 13 Marca 2019 przez ATP piotrekrk 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 21 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2019 (edytowane) Warka #74 Oatmeal Milk FESWarka: 21lGoryczka: 45 IBUEkstrakt: 19 BlgSłody: 4 kg - Maris Otter Crisp 1 kg - Monachijski II Viking Malt 1 kg - Owsiany Steinbach 0,9 kg - płatki owsiane błyskawiczne 0,75 kg - laktoza 0,25 kg - Crystal 40 Fawcett 0,25 kg - prażone żyto Viking Malt 0,2 kg - Brown Crisp 0,2 kg - Carafa II Weyermann 0,2 kg - Chocolate Wheat WeyermannZacieranie: 67°C - 60 minut 78°C - 10 minutChmiele: 50g - Iunga - granulat 2017 - 60' 750g - laktoza - 30' Dodatki: CaCl2 - 5g NaCl - 2g Kwas mlekowy - 10ml Mech irlandzki - łyżeczka - 10' Łuska ryżowa - 200gDrożdże: US-05 - gęstwa po #70 Za drobno ześrutowałem słód, oplot się zakleił przy filtracji przez fałszywe dno, ostatecznie filtrowałem przez oplot. Niższa wydajność niż zakładana, wyszło 19 zamiast 20 Blg. Do tego tak dużo osadów, że worek nie dał rady. 31.03.2019 - rozlano na dwa wiadra po 10l Wersja A: kawa Honduras 50g + 400g wiórków kokosowych Zlana 2.04.2019 w butelki z 40g cukru. Wyszło 9,5l. Wersja B: kawa Honduras 50g + 150g płatków migdałowych + 5g tonki Urósł na niej jakiś biofilm w ciągu półtorej doby. Póki co, niech leży Edytowane 2 Kwietnia 2019 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 21 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2019 Warka #75 PetiteWarka: 21lGoryczka: 21 IBUEkstrakt: 10 BlgSłody: 3,25 kg - pilzneński Soufflet 0,5 kg - monachijski I Soufflet 0,25 kg - Biscuit Castle MaltingZacieranie: 64°C - 45 minut 72°C - 15 minut 78°C - 10 minutChmiele: 30g - Hallertauer Mittelfrueh - 60' 20g - Hallertauer Mittelfrueh - 0' Dodatki: CaSO4 - 5g NaCl - 2g Kwas mlekowy - 5ml Whirlfloc - T - 10'Drożdże: FM27 Artefakty Trapistów - starter 1,2l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diego1601 Opublikowano 21 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2019 Hej, jak wyszła warka #73 na Sabro? Już pewnie jesteś po degustacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 27 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2019 W dniu 21.03.2019 o 08:08, diego1601 napisał: Hej, jak wyszła warka #73 na Sabro? Już pewnie jesteś po degustacji Ja jestem bardzo zadowolony. Dość nisko odfermentowało, goryczka jest krótka i niezalegająca (Sabro ma bardzo mało kohumulonu przy wysokiej ilości alfakwasów, więć świetnie się sprawdza na goryczkę). Aromat z moich domowych IPA jest zdecydowanie najlepszy. Melon, arbuz, kokos i lekka nuta mięty w tle. Dałem blogerom, którym też podeszło https://www.facebook.com/smakoszg/photos/a.1133573390005191/2627480347281147/?type=3&theater https://www.facebook.com/jerry.brewery/photos/a.213508348856407/1054308758109691/?type=3&theater buk0 i diego1601 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 31 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2019 (edytowane) Warka #76 American StoutWarka: 21lGoryczka: 60 IBUEkstrakt: 15,2 BlgSłody: 2,5 kg pilzneński Soufflet 1,2 kg - monachijski I Soufflet 1 kg - Maris Otter Fawcett 0,8 kg - płatki owsiane 0,3 kg - pszeniczny czekoladowy Weyermann 0,2 kg - Brown Fawcett 0,2 kg - CaraRuby Castle Malting 0,2 kg - CaraMunich III Weyermann 0,2 kg - Carafa II Weyermann 0,2 kg - Carafa III Special WeyermannZacieranie: 67°C - 60 minut 78°C - 10 minutChmiele: 40g - Zeus - granulat 2018 - 60' 25g - Simcoe - granulat 2018 - 20' - hopstand w 77°C 25g - Centennial - granulat 2018 - 20' - hopstand w 77°C 50g - Chinook - granulat 2018 - 3 dni na zimno 50g - Simcoe - granulat 2018 - 3 dni na zimno 50g - Centennial - granulat 2018 - 3 dni na zimno Dodatki: CaCl2 - 5g NaCl - 2g Kwas mlekowy - 5ml Whirlfloc - T - 10'Drożdże: US-05 - dwie paczki Dość niska wydajność - mocnym gotowaniem przez 90 minut wygotowałem do mniej więcej planowanego Blg. 20.04.2019 - dodano chmiel na zimno. Odfermentowało do 4,8 Blg. Edytowane 21 Kwietnia 2019 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się