Skocz do zawartości

Browar Hoppy Pony


ATP

Rekomendowane odpowiedzi

Warka #59
Session Vermont IPA


Warka: 21l
Goryczka: 21 IBU
Ekstrakt: 10 Blg

Słody:

3 kg - pale ale Weyermann
0,7 kg - płatki pszenne
0,7 kg - płatki owsiane
 

Chmiele:

70g Simcoe - granulat 2017 - 5'
30g Citra - granulat 2017 - whirlpool
30g Simcoe - granulat 2017 - whirlpool
50g Simcoe - granulat 2017 - na zimno
70g Citra - granulat 2017 - na zimno
 

Drożdże:

S-33 - jedna paczka

 

Dodatki:

Kwas mlekowy - 5 ml do zacierania i 3 ml do wysładzania
CaCl2 - 5g do zacierania
CaSO4 - 2g do zacierania
Whirlfloc-T (1/4 tabletki) - 10'

Zacieranie:
67°C - 60 minut
78°C - 10 minut

25 litrów 10 Blg w wiadrze.. Niewielkie straty, ale brzeczka bardzo mętna, jak błoto.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #60
Berliner Weisse


Warka: 45l
Goryczka: 7 IBU
Ekstrakt: 8,2 Blg

Słody:

5 kg - pszeniczny jasny Bestmalz
2 kg - pilzneński Bestmalz
 

Chmiele:

50g Iunga - granulat 2017 - 5'
 

Drożdże:

US-05 - dwie paczki

 

Dodatki:

Kwas mlekowy - 15 ml do zacierania i 7 ml do wysładzania
CaSO4 - 8g do zacierania i wysładzania
Mech irlandzki - 10'

Do jednego wiadra - 1800g czarnych porzeczek
Do drugiego wiadra - 900g wiśni i 900g czerwonych porzeczek

Zacieranie:
64°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Z racji garnka, który nie ma opcji zmieścić w sobie tak dużej warki zamierzam doprowadzić do otrzymania dwa razy mniejszej warki o dwa razy większej gęstości, a następnie rozcieńczyć wodą.

Wydajność ok. 70%; ostatecznie wyszły 42 litry brzeczki o ekstrakcie 8,2 Blg

31.10.2018 - rozlew
Wersja A - dodatek czerwonej porzeczki i wiśni w proporcjach 1:1, 86g owocu na litr piwa - 10.5l, rozlew z 72g cukru i 5 ml kwasu mlekowego 80% na litr.
Wersja B - dodatek czarnej porzeczki, 86g owocu na litr piwa - 10.5l, rozlew z 72g cukru i 5 ml kwasu mlekowego 80% na litr.
Wersja C - blend wersji A i B w proporcjach ok. 1:1 - 16l -  rozlew ze 100g cukru i 5 ml kwasu mlekowego 80% na litr
Wersja D - blend wersji A i B w proporcjach ok. 1:1 - 5l - zlany do gąsiora, zadany łyżką gęstwy Amalgamation Brett Blend.

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Mając dostęp do brettów i wolny balon, wziąłem się za "naprawianie" przegazowanych piw, których nie wylałem dotychczas.

Do balona trafiło 15 litrów brown portera z warki #47 oraz 5,5 litra RISa z płatkami macerowanymi w bourbonie z warki #44 wraz z 1,8 kg czarnej porzeczki, mocno opiekanymi płatkami amerykańskiego dębu macerowanymi w bourbonie i rumie oraz ok. 150 ml świeżej gęstwy dzikusów z Amalgamation Blend.

Efekty pewnie będą za jakiś dłuższy czas, jednak im dłuższa nazwa tym większy kraft, zatem wyjść powinien:

Brett Russian Imperial Stout & Brown Porter Blend with Black Currants Bourbon & Rum Wood Aged, czyli w skrócie BRISBPBBCBRWA :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #61
Kveik Tart Ale SH Zythos


Warka: 21l
Goryczka: 30 IBU
Ekstrakt: 11,3 Blg

Słody:

4 kg - pilzneński Heidelberg Bestmalz
0,4 kg - płatki owsiane
 

Chmiele:
100g Zythos - granulat 2017 - whirlpool
100g Zythos - granulat 2017 - na zimno
 

Drożdże:

FM53 - starter 1,5l

 

Dodatki:

Kwas mlekowy - 5 ml do zacierania i 3 ml do wysładzania
CaCl2 - 5g do zacierania
Kwas mlekowy - 12g - do zacierania
Whirlfloc-T  - 10'

Zacieranie:
64°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Wraz ze starterem niecałe 23l brzeczki 11,3 Blg we wiadrze.

6.12.2018r. - Wg brewersfriend zeszło do 2,51 Blg, co daje 4,76% alk. (hehe Korwin). Dodano chmiel na zimno.

9.12.2018r. - zabutelkowane ze 125g cukru. Wyszło 40x0,5l 1x0,66l. Zakwaszone przy rozlewie 45 ml kwasu mlekowego 80%.

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #62
Witbier

Warka: 21l
Goryczka: 12 IBU
Ekstrakt: 11 Blg

Słody:

2,5 kg - pilzneński Heidelberg Bestmalz
2 kg - pszenica niesłodowana
0.4 kg - płatki owsiane błyskawiczne

Zacieranie:

64°C - 75 minut
78°C - 10 minut

Chmiele:

10g Iunga - 60'

Dodatki:

Liofilizowana skórka pomarańczy - 40g

Kolendra - 12g - 5'
CaSO4 - 4g
Łuska ryżowa - 250g

Drożdże:

Wyeast 3469 Forbidden Fruit - starter 1l

Filtracja błyskawiczna, ale nieco niższa wydajność niż zakładana. Brak środka klarującego dał ładne błotko; ostatecznie 23l brzeczki 11 Blg w fermentorze.

6.12.2018 - przelane na cichą, podzielone na dwa wiadra. Jedno będzie bez dodatków, drugie chmielone na zimno 30g Equanota + macerat z kaffiru. mięty nana i trawy cytrynowej. Odfermentowało do 3 Blg, co daje 4,3% alk.

9.12.2018 - zabutelkowane. Wersji z ziołami wyszło 19x0,5l 1x0,66l. Zabutelkowana z 70g cukru. Wersji czystej wyszło 23x0,5l 1x0,66l. Zabutelkowano z 80g cukru.

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

6 godzin temu, Fenris napisał:

kurde dużo strasznie ja to max 30g sypie na 12l warki 

Polecam ten styl życia, filtracja witka pstryk i po sprawie w 45 minut, a to i tak długo, bo musiałem czekać aż mi się woda zagrzeje :)

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Muszę chyba trochę zaktualizować, bo są braki :)

Warka #63
Hefeweizen


Warka: 21l
Goryczka: 10 IBU
Ekstrakt: 11 Blg

Słody:

2,5 kg - pszeniczny jasny Weyermann
2 kg - pilzneński Weyermann

Zacieranie:
44°C - 20 minut - sama pszenica
Podgrzanie zacieru do 66°C i dodanie słodu pilzneńskiego

64°C - 45 minut
72°C - 15 minut
78°C - 10 minut

Chmiele:

10g - Iunga - 60'
30g - Citra - na zimno do połowy warki

Dodatki:
CaCl2 - 5g
NaCl - 2g
Kwas mlekowy - 5ml
Drożdże:

FM41 - starter 1200 ml

Szczegółowe notatki u kolegi z którym warzyłem to piwo. Wyszło raczej dobre, skoro zgarnęło drugie miejsce na Poznańskim KPD :)

 

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #64
(Brett) English Barley Wine

Warka: 15l
Goryczka: 47 IBU
Ekstrakt: 24,8 Blg

Słody:

6 kg - Maris Otter Fawcett
1 kg - Monachijski I Weyermann
0,75 kg - Crystal Fawcett
0,25 kg - Dark Crystal Fawcett

Zacieranie:
67°C - 90 minut
78°C - 10 minut

Chmiele:

70g - Challenger; granulat 2017 - 60'
30g - Challenger - 0'

Dodatki:
Whirlfloc -T - pół tabletki - 10'
CaCl2 - 5g
NaCl - 2g
Kwas mlekowy - 5ml
Drożdże:

Wyeast 1469 West Yorkshire Ale - 2l przemytej i baaaaaaardzo rzadkiej gęstwy

Bardzo mocno wysłodziłem to piwo, po filtracji było 25l 17 Blg. Gotowane przez 4 godziny. Wygotowałem je nieco mocniej, żeby skompensować rozrzedzenie gęstwą. Część piwa zadam dzikusami, docelowo na Warszawski KPD w przyszłym roku.

6.12.2018 - pomiar, ślimaczą się okrutnie te drożdże. Zeszły do 10,6 Blg i nadal bulgocze.
 

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #65
New Zealand IPA

Warka: 20l
Goryczka: 55 IBU
Ekstrakt: 14 Blg

Słody:

5 kg - pilzneński Soufflet

Zacieranie:
64°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Chmiele:

35g Waimea - granulat 2018 - 60'
65g Waimea - whirlpool 20' w 72°C
100g Wai-Iti - granulat 2018 - na zimno

Drożdże:

US-05 uwodniona saszetka

Jakaś turbowydajność na tym słodzie była. Planowaliśmy 11,5 Blg, wyszło 14. Warzone u kolegi.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #66
White IPA

Warka: 21l
Goryczka: 55 IBU
Ekstrakt: 14,5 Blg

Słody:

3,5 kg - pilzneński Heidelberg Bestmalz
2,5 kg - pszenica niesłodowana
0.8 kg - płatki owsiane błyskawiczne

Zacieranie:

64°C - 75 minut
78°C - 10 minut

Chmiele:

40g Warrior - granulat 2017. - 60'
20g Azacca - granulat 2017 - 0'
20g Equanot - granulat 2017 - 0'
20g Zythos - granulat  2017 - 0'
30g Azacca - granulat 2017 - whirlpool 20' w 72°C
30g Equanot - granulat 2017 - whirlpool 20' w 72°C
30g Zythos - granulat  2017 - whirlpool 20' w 72°C
50g Azacca - granulat 2017 - na zimno; 3 dni
50g Equanot - granulat 2017 - na zimno; 3 dni
50g Zythos - granulat  2017 - na zimno; 3 dni

Dodatki:

Liofilizowana skórka pomarańczy - 60g

Kolendra - 13g - 5'
CaCl2 - 6g
Kwas mlekowy - 10 ml
NaCl - 2g
Łuska ryżowa - 250g

Drożdże:
Wyeast 3463 Forbidden Fruit - gęstwa po #62

Niska wydajność - 65%. Chyba pora zmienić oplot. Do wiadra trafiło 20l brzeczki 14,5 Blg.

Wyszedł chlorofenol w butlach. Kibel.

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #67
100% Rye Russian Imperial Stout

Warka: 10l
Goryczka: 60 IBU
Ekstrakt: 22 Blg

Słody:

5 kg - żytni Viking Malt
1 kg - Crystal Rye Fawcett
0,8 kg - płatki żytnie błyskawiczne
0,5 kg - Chocolate Rye
0,25 kg - prażone żyto Viking Malt

Zacieranie:
64°C - 90 minut
78°C - 10 minut

Chmiele:

30g - Warrior - granulat 2017 - 60'

Dodatki:
Whirlfloc -T - pół tabletki - 10'
CaCl2 - 5g
NaCl - 3g
Kwas mlekowy - 10 ml
Łuska ryżowa - 1,5 kg
Drożdże:

FM53 Kveik - gęstwa po #61

Wziąłem się za niemożliwe. Wiele osób mówiło, że nie da się zrobić. Jak coś to... da się. Zacier podzieliłem na pół do wysładzania. Łuska podzielona na 3 porcje - jedna do zacieru, dwie kolejno na dno filtratora do zakrycia oplotu. Osiągnąłem 17,5 brzeczki o ekstrakcie 14 Blg w 2,5h. Gotowanie 3,5 godziny, wygotowane do 22 Blg. Przypaliła mi się grzałka zanurzeniowa, domycie sprzętu to jakaś masakra, wszystko się lepi. Siatka nylonowa do oddzielania chmielin i osadu zatkała się na samym początku. Oczka były na tyle małe, że nie chciały puścić tak lepkiego płynu. Konsystencja kisielu. Naprawdę. Do wiadra poszło 10,5l brzeczki.

25.12.2018 - pomiar - 8,2 Blg, co  daje 8,6% alk.

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

12 godzin temu, ATP napisał:

Przypaliła mi się grzałka zanurzeniowa

 

Wrzuć do roztworu z OXI i zagotuj. Jeśli to nie pomoże to możesz spróbować gotowania z NaOH, mi odratowało grzałkę po przypaleniu zacierem :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #68
Red IPA

Warka: 21l
Goryczka: 66 IBU
Ekstrakt: 16 Blg

Słody:

7 kg - pale ale Viking Malt
0,15 kg - Carafa III Special Weyermann

Zacieranie:

64°C - 60 minut
78°C - 10 minut + dodanie słodów palonych

Chmiele:

50g Warrior - granulat 2017. - 60'
50g Centennial - granulat 2017 - whirlpool 20' w 72°C
25g Mosaic - granulat 2017 - whirlpool 20' w 72°C
25g Simcoe - granulat  2017 - whirlpool 20' w 72°C
50g Mosaic - granulat 2017 - na zimno; 3 dni
75g Centennial - granulat 2017 - na zimno; 3 dni
25g Simcoe - granulat  2017 - na zimno; 3 dni

Dodatki:

Mrożona czarna porzeczka - 1200g - do jednego wiadra (FM53)

CaCl2 - 6g
Kwas mlekowy - 10 ml
CaSO4 - 2g
Zest (???) - do drugiego wiadra

Drożdże:
Wyeast 3463 Forbidden Fruit - gęstwa po #62 do jednego wiadra
FM 53 Kveik - gęstwa po #61 do drugiego wiadra

W przypływie wolnych wiaderek i gęstwy zostało podzielone na pół.

Wersja na Wyeastach poszła w chlorofenol - kibel.
Na kveikach fajnie. Żywiczna multiwitamina i oczywiście sporo porzeczek z nutą kwaśności od nich pochodzącą. Czwarte miejsce w konkursie Brokreacji.

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #69
Brett IPA

Warka: 21l
Goryczka: 43 IBU
Ekstrakt: 15,4 Blg

Słody:

5 kg - pilzneński Soufflet
2 kg - płatki owsiane

Zacieranie:

64°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Chmiele:

30g Warrior - granulat 2017. - 60'
50g Kohatu - granulat 2018 - whirlpool 20' w 72°C
50g Wai-Iti - granulat 2018 - whirlpool 20' w 72°C
50g Kohatu - granulat 2018 - na zimno; 3 dni
50g Wai-Iti - granulat  2018 - na zimno; 3 dni

Dodatki:

CaSO4 - 6g
Kwas mlekowy - 10 ml
NaCl - 2g

Drożdże:
TYB Amalgamation Blend - gęstwa po #57

21l brzeczki 15,4 Blg poszło do wiadra.

Bretty nie ruszyły; zadałem gęstwę po #66, dodając później drugą porcję brettów i porzeczki.

Infekcja - chlorofenol + pleśń wyszła na porzeczkach. Kibel.

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #70
Brett Wheat Ale


Warka: 21l
Goryczka: 23 IBU
Ekstrakt: 12,3 Blg

Słody:

2,5 kg - pszeniczny jasny Viking Malt
2 kg - pilzneński Soufflet

Zacieranie:
67°C -> 62°C - 75 minut
78°C - 10 minut

Chmiele:

40g - Iunga - granulat 2017 - 15'

Dodatki:
CaCl2 - 5g
NaCl - 2g
Kwas mlekowy - 5ml
Mech irlandzki - łyżeczka - 10'
Łuska ryżowa - 100 ml
Drożdże:

A - US-05 - saszetka - 12l z warki
B - TYB Amalgamation I - 9 l z warki

Chmielenie na zimno:

A - 50g Kohatu, 50g Wai-Iti - granulat 2018 - 3 dni
B - 50g Cashmere, 25g Simcoe - granulat 2018 - 3 dni


Kolejna próba z fałszywym dnem - tym razem z wykorzystaniem porządnym podbicia - wydajność 76%. Mimo wszystko dno nie uszczelnia się z wiadrem i trzeba używać oplotu, który z kolei zatyka się mazią, przedostającą się pod sito, co przedłuża filtrację. Wyszło 21l 12,3 Blg (12,8 Bx)

 

21.02.2019 - wersja A zabutelkowana - wyszło 10,5 l, przy FG = 2,8 Blg, co daje 5,2% alk. Zabutelkowano z 57g cukru.

01.04.2019 - wersja B zabutelkowana - wyszło 8l przy FG=1,8 Blg, co daje 5,6% alk. Zabutelkowano z 60g cukru.

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #71
Brut IPA


Warka: 11l
Goryczka: 10 IBU
Ekstrakt: 13 Blg

Słody:

2 kg - pilzneński extra pale Weyermann
1 kg - płatki ryżowe błyskawiczne

0,35 kg - słód owsiany Fawcett

Zacieranie:
62°C - 60 minut + 2,5 ml glukoamylazy
78°C - 10 minut

Chmiele:

12g - Simcoe - granulat 2017 - 10'

14g - Galaxy - granulat 2018 - whirlpool 20' w 72°C

14g - Nelson Sauvin - granulat 2018 - whirlpool 20' w 72°C

42g - Galaxy - granulat 2018 - 3 dni na zimno

42g - Nelson Sauvin - granulat 2018 - 3 dni na zimno

Dodatki:
CaCl2 - 5g
NaCl - 2g
Kwas mlekowy - 5ml
Whirlfloc - T - 10'
Łuska gryczana - 100g
Drożdże:

WLP090 SDS - starter 1l


 

 
  •  
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #72
Oatmeal Stout


Warka: 11l
Goryczka: 28 IBU
Ekstrakt: 13,2 Blg

Słody:

1,75 kg - Maris Otter Fawcett
0,5 kg - słód owsiany Fawcett

0,25 kg - monachijski II  Steinbach

0,1 kg - Crystal 40l Fawcett

0,1 kg - Carafa III Special Weyermann

0,1 kg - Chocolate Rye Weyermann

0,1 kg - Chocolate Wheat Weyermann

Zacieranie:
67°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Chmiele:

15g - Iunga - granulat 2017 - 60'

 

Dodatki:
CaCl2 - 5g
NaCl - 2g
Kwas mlekowy - 5ml
Whirlfloc - T - 10'
Łuska gryczana - 100g
Drożdże:

WLP090 SDS - starter 1l

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #73
Wheat IPA SH Sabro


Warka: 21l
Goryczka: 49 IBU
Ekstrakt: 16 Blg

Słody:

3 kg - pilzneński Soufflet

2,5 kg - pszeniczny jasny Viking Malt

0,8 kg - płatki owsiane błyskawiczne

Zacieranie:
67°C -> 64°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Chmiele:

30g - Sabro - granulat 2018 - 60'

20g - Sabro - granulat 2018 - 0'

50g - Sabro - granulat 2018 - hopstand 20' w 77°C

150g - Sabro - granulat 2018 - 3 dni na zimno

Dodatki:
CaCl2 - 5g
NaCl - 2g
Kwas mlekowy - 10ml
Mech irlandzki - łyżeczka - 10'
Łuska ryżowa - 200g

Drożdże:

US-05 - dwie saszetki

Kolejna próba z fałszywym dnem - tym razem z wykorzystaniem porządnym podbicia - wydajność 78%. Do wiadra poszło 21l brzeczki 16,6 Brix = 16 Blg. Przedostało się górą worka niestety trochę osadów z gara.

 

28.02 - rozlano do dwóch wiader po 10l - do jednego poszło 50g Sabro, do drugiego 100g

3.03 - poszło w butelki - gazowanie celowane w 2,3 v/v. Wyszło odpowiednio 29 i 27 butelek 0,33l. Zabutelkowane z 55g cukru na wiadro. Odfermentowanie do 4 Blg, co daje 6,5% alk.

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #74
Oatmeal Milk FES


Warka: 21l
Goryczka: 45 IBU
Ekstrakt: 19 Blg

Słody:

4 kg - Maris Otter Crisp

1 kg - Monachijski II Viking Malt

1 kg - Owsiany Steinbach

0,9 kg - płatki owsiane błyskawiczne

0,75 kg - laktoza

0,25 kg - Crystal 40 Fawcett

0,25 kg - prażone żyto Viking Malt

0,2 kg - Brown Crisp

0,2 kg - Carafa II Weyermann

0,2 kg - Chocolate Wheat Weyermann

Zacieranie:
67°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Chmiele:

50g - Iunga - granulat 2017 - 60'

750g - laktoza - 30'

 

Dodatki:
CaCl2 - 5g
NaCl - 2g
Kwas mlekowy - 10ml
Mech irlandzki - łyżeczka - 10'
Łuska ryżowa - 200g

Drożdże:

US-05 - gęstwa po #70

Za drobno ześrutowałem słód, oplot się zakleił przy filtracji przez fałszywe dno, ostatecznie filtrowałem przez oplot. Niższa wydajność niż zakładana, wyszło 19 zamiast 20 Blg. Do tego tak dużo osadów, że worek nie dał rady.

 

31.03.2019 - rozlano na dwa wiadra po 10l

 

Wersja A: kawa Honduras 50g + 400g wiórków kokosowych

Zlana 2.04.2019 w butelki z 40g cukru. Wyszło 9,5l.

Wersja B: kawa Honduras 50g + 150g płatków migdałowych + 5g tonki

Urósł na niej jakiś biofilm w ciągu półtorej doby. Póki co, niech leży

 

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #75
Petite


Warka: 21l
Goryczka: 21 IBU
Ekstrakt: 10 Blg

Słody:

3,25 kg - pilzneński Soufflet
0,5 kg - monachijski I Soufflet

0,25 kg - Biscuit Castle Malting

Zacieranie:
64°C - 45 minut

72°C - 15 minut
78°C - 10 minut

Chmiele:

30g - Hallertauer Mittelfrueh - 60'

20g - Hallertauer Mittelfrueh - 0'

Dodatki:
CaSO4 - 5g
NaCl - 2g
Kwas mlekowy - 5ml
Whirlfloc - T - 10'

Drożdże:

FM27 Artefakty Trapistów - starter 1,2l

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 21.03.2019 o 08:08, diego1601 napisał:

Hej, jak wyszła warka #73 na Sabro? Już pewnie jesteś po degustacji ;)

 

 


Ja jestem bardzo zadowolony. Dość nisko odfermentowało, goryczka jest krótka i niezalegająca (Sabro ma bardzo mało kohumulonu przy wysokiej ilości alfakwasów, więć świetnie się sprawdza na goryczkę). Aromat z moich domowych IPA jest zdecydowanie najlepszy. Melon, arbuz, kokos i lekka nuta mięty w tle. Dałem blogerom, którym też podeszło ;)

https://www.facebook.com/smakoszg/photos/a.1133573390005191/2627480347281147/?type=3&theater

 

https://www.facebook.com/jerry.brewery/photos/a.213508348856407/1054308758109691/?type=3&theater

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #76
American Stout


Warka: 21l
Goryczka: 60 IBU
Ekstrakt: 15,2 Blg

Słody:

2,5 kg pilzneński Soufflet
1,2 kg - monachijski I Soufflet

1 kg - Maris Otter Fawcett

0,8 kg - płatki owsiane

0,3 kg - pszeniczny czekoladowy Weyermann

0,2 kg - Brown Fawcett

0,2 kg - CaraRuby Castle Malting

0,2 kg - CaraMunich III Weyermann

0,2 kg - Carafa II Weyermann

0,2 kg - Carafa III Special Weyermann

Zacieranie:
67°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Chmiele:

40g - Zeus - granulat 2018 - 60'

25g - Simcoe - granulat 2018 - 20' - hopstand w 77°C

25g - Centennial - granulat 2018 - 20' - hopstand w 77°C

50g - Chinook - granulat 2018 - 3 dni na zimno

50g - Simcoe - granulat 2018 - 3 dni na zimno

50g - Centennial - granulat 2018 - 3 dni na zimno

Dodatki:
CaCl2 - 5g
NaCl - 2g
Kwas mlekowy - 5ml
Whirlfloc - T - 10'

Drożdże:

US-05 - dwie paczki

 

Dość niska wydajność - mocnym gotowaniem przez 90 minut wygotowałem do mniej więcej planowanego Blg.

 

20.04.2019 - dodano chmiel na zimno. Odfermentowało do 4,8 Blg.

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.