ATP Opublikowano 31 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2019 Warka #77 (Brett) Belgian Dark Strong AleWarka: 11lGoryczka: 28 IBUEkstrakt: 23 BlgSłody: 4 kg - pilzneński Soufflet 1 kg - monachijski I Soufflet 0,5 kg - Biscuit Castle Malting 0,25 kg - CaraMunich II Weyermann 0,35 kg - ciemny, kruszony cukier kandyzowanyZacieranie: 66°C -> 63°C - 60 minut 78°C - 10 minutChmiele: 25g - Marynka - granulat 2018 - 60' Dodatki: CaSO4 - 5g NaCl - 2g Kwas mlekowy - 5ml Whirlfloc - T - 10'Drożdże: FM27 Artefakty Trapistów - gęstwa po #75 - jedno wiadro Amalgamation Brett Super Blend I - gęstwa po #72 - drugie wiadro Mega niska wydajność - zacierałem standardowo, 3:1. Wyszło po wysładzaniu 14 Blg. Bardzo mocno gotowane przez 90 minut. Wygotowałem do 23 Blg z planowanych 24. Po 5 litrów brzeczki poszło na wiadro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 31 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2019 (edytowane) Warka #78 Dark PetiteWarka: 9lGoryczka: 21 IBUEkstrakt: 10,5 BlgSłody: wysłodziny po #77 Zacieranie: takie jak w #77Chmiele: 10g - Marynka - granulat 2018 - 60' 15g - Marynka - granulat 2018 - 0' Dodatki: takie jak w #77Drożdże: FM27 Artefakty Trapistów -gęstwa po #75 Infekcja - biofilm i ostry aceton w połączeniu z aldehydem Edytowane 21 Kwietnia 2019 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2019 (edytowane) Warka #79 (Brett) Kveik IPAWarka: 21lGoryczka: 40 IBUEkstrakt: 13,5 BlgSłody: 4,5 kg - pilzneński Soufflet 0,4 kg - płatki owsiane 0,25 kg - Biscuit Castle Malting 0,2 kg - pszeniczny monachijski Castle Malting Zacieranie: 64°C -> 62°C - 60 minut 78°C - 10 minutChmiele: 23g - Zeus - granulat 2018 - 60' 25g - Citra - granulat 2018 - whirlpool 20' w 77°C 25g - Mosaic - granulat 2018 - whirlpool 20' w 77°C 75g - Citra - granulat 2018 - na zimno 3 dni 75g - Mosaic - granulat 2018 - na zimno 3 dni Dodatki: CaCl2 - 5g NaCl - 2g Kwas mlekowy - 5ml Whirlfloc - T - 10'Drożdże: Hornindal Kveik - gęstwa otrzymana od kolegi, ok. 50 ml - jedno wiadro Amalgamation Brett Super Blend I - gęstwa po #72 - drugie wiadro Mega niska wydajność - planowałem 14 Blg, wyszło mniej, a to i tak przez bardzo intensywne gotowanie. Po oddzieleniu od osadów było 19l brzeczki. 20.04.2019r. - wersja z kveikami dostała po 37g Citry i Mosaica, odfermentowało do 3 Blg. Edytowane 21 Kwietnia 2019 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 13 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2019 Warka #80 - warzenie 27.05.2019 Coffee Oatmeal Pale AleWarka: 21lGoryczka: 30 IBUEkstrakt: 15 BlgSłody: 3,5 kg - pilzneński Soufflet 1,2 kg - płatki owsiane 1 kg - słód owsiany Fawcett 0,35 kg - Biscuit Castle Malting 0,25 kg - Cara Clair Castle Malting Zacieranie: 66°C -> 63°C - 60 minut 78°C - 10 minutChmiele: 25g - Magnum 2018 - 60' Dodatki: CaCl2 - 5g NaCl - 2g Kwas mlekowy - 5ml Whirlfloc - T - pół tabletki - 10'Drożdże: WLP 066 - starter 1,6l Dodatki: Kawa Kenia AA - cold brew z 70g kawy - do jednego wiadra - 11.06 Kawa Tanzania Tanga AA - cold brew z 70g kawy - do drugiego wiadra - 11.06 Rozlew - gazowanie na 2.0 - wyszło odpowiednio 22x0,5l i 19x0,5l - odfermentowało do 4 blg co daje 6% alk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 13 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2019 Warka #81 - warzone 30.05.2019 Golden AleWarka: 21lGoryczka: 21 IBUEkstrakt: 10,5 BlgSłody: 3 kg - pilzneński Soufflet 0,4 kg - płatki owsiane 0,3 kg - słód monachijski I Soufflet 0,2 kg - płatki żytnie Zacieranie: 67°C -> 64°C - 60 minut 78°C - 10 minutChmiele: 10g - Zeus - granulat 2018 - 60' 50g - Marynka - granulat 2018 - 0' Dodatki: CaCl2 - 5g NaCl - 2g Kwas mlekowy - 5ml Whirlfloc - T - 10'Drożdże: S-33 - saszetka Ot, kontrolna warka, bo chyba znów mam jakieś dzikusy w sprzecie. Dość niska wydajność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 13 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2019 (edytowane) Warka #82 - warzone 31.05.2019 Sour Wild Passionfruit AleWarka: 21lGoryczka: 15 IBUEkstrakt: 12,5 BlgSłody: 3 kg - pilzneński Soufflet 1 kg - pszeniczny Soufflet 0,8 kg - płatki owsiane Zacieranie: 67°C -> 64°C - 60 minut 78°C - 10 minutChmiele: 15g - Zeus - granulat 2018 - 60' Dodatki: CaCl2 - 5g NaCl - 2g Kwas mlekowy - 5ml - do zacierania Kwas mlekowy - 40 ml - do fermentacji Whirlfloc - T - 10' Pulpa z marakui - 2 kg - od poczatku fermentacjiDrożdże: Amalgamation Brett Blend I - gęstwa 11,5 Blg po gotowaniu, pulpa podbiła o 1 Blg. Ok. 23 litry w balonie. 20.07 - poszło w butle przy FG 0,5 Blg. Zabutelkowano z 120g cukru. Wyszło 22l gotowego piwa. W aromacie zjedzone przez dzikusy, marakuja pojawia się dopiero w smaku. Niemniej piwo jest niesamowicie owocowe i bardzo przyjemnie kwaśne. Edytowane 4 Sierpnia 2019 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2019 (edytowane) Warka #83 - warzone 20.07.2019 American Abbey SingleWarka: 21lGoryczka: 28 IBUEkstrakt: 12 BlgSłody: 2,5 kg - pilzneński Viking Malt 1,5 kg - pilzneński Soufflet 1 kg - pszeniczny Soufflet 0,3 kg - Abbey Castle Malting Zacieranie: 67°C -> 64°C - 60 minut 78°C - 10 minutChmiele: 15g - Zeus - granulat 2018 - 60' 25g - Ahtanum - granulat 2018 - whirlpool w 77°C - 20' 25g - Azacca - granulat 2018 - whirlpool w 77°C - 20' 75g - Ahtanum - 3 dni na zimno 75g - Azacca - 3 dni na zimno Dodatki: NaCl - 5g Kwas mlekowy - 5ml - do zacierania Whirlfloc - T - 10' Drożdże: FM26 Belgijskie Pagórki - starter ok. 1,4l 12 Blg, 22l nastawione. Zabutelkowane ze 120g cukru. FG: 2,3 Blg. Edytowane 13 Sierpnia 2019 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2019 (edytowane) Warka #84 - warzone 20.07.2019 Table BrettWarka: 21lGoryczka: 19 IBUEkstrakt: 8,2 BlgSłody: 2,5 kg - pilzneński Viking Malt 1 kg - pszeniczny Soufflet 1 kg - płatki owsiane Zacieranie: 64°C - 60 minut 78°C - 10 minutChmiele: 10g - Zeus - granulat 2018 - 60' 50g - Cashmere - granulat 2018 - whirlpool w 77°C - 20' 50g - Citra - granulat 2018 - 3 dni na zimno 50g - Centennial - granulat 2018 - 3 dni na zimno 50g - Sabro - granulat 2018 - 3 dni na zimno Dodatki: NaCl - 5g Kwas mlekowy - 5ml - do zacierania Whirlfloc - T - 10' Drożdże: Amalgamation Brett Blend - gęstwa 8,2 Blg, ok. 20l nastawione Rozlane do dwóch wiader, odfermentowane do 0 blg. Pierwsze, ok. 10l - 50g Citra, 50g Centennial Drugie, ok. 8l - 50g Sabro Przed gotowaniem odebrałem 6l brzeczki i z niej powstało:Warka #84.1 - warzone 20.07.2019 Wild Sour Brett AleWarka: 21lGoryczka: 1 IBUEkstrakt: 11,5 Blg Brzeczka dostała dwie granulki Zeusa Zaszczepiono: Melange Sour Blend Dregi z Oude Gueze z browaru De Troch Brett Saison II Edytowane 11 Września 2019 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2019 (edytowane) Warka #85 DubbelWarka: 21lGoryczka: 25 IBUEkstrakt: 16 BlgSłody: 4 kg - pilzneński Viking Malt 1,5 kg - monachijski Soufflet 0,5 kg - Abbey Castle Malting 0,25 kg - Special W Weyermann 0,25 kg - CaraMunich III Weyermann 0,25 kg - ciemny cukier kandyzowany 0,25 kg - cukier Zacieranie: 67°C -> 64°C - 60 minut 78°C - 10 minutChmiele: 35g - Hallertauer Mittelfruh - granulat 2018 - 60' Dodatki: NaCl - 3g Kwas mlekowy - 5ml - do zacierania Drożdże: FM26 Belgijskie Pagórki - gęstwa 150 ml 16 Blg, 24l nastawione. Rozlane do butelek, wyszło 44x0,5l, zabutelkowane ze 145g cukru, przy FG 4 Plato, co daje 6,5% alk. Edytowane 11 Września 2019 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2019 (edytowane) Warka #86 GrodziskieWarka: 21lGoryczka: 20 IBUEkstrakt: 7,9 BlgSłody: 3,2 kg - pszeniczny wędzony dębem - Viking Malt Zacieranie: 64°C - 60 minut 78°C - 10 minutChmiele: 5g - Zeus - granulat 2018 - 60' 15g - Hallertauer Mittelfruh - granulat 2018 - 60' Dodatki: NaCl - 2g CaSO4 - 5g Kwas mlekowy - 5ml - do zacierania Whirlfloc - T - 10' Drożdże: US-05 - saszetka 7,9 Blg, 22l nastawione. Zabutelkowano przy FG 2 Blg, co daje 3,1% alk. Wyszło 42x0,5l i 2x0,4l. Część warki zabutelkowano z ekstraktem z Carafy III Special (110g). Całość gazowana na 2.8 v/v, 176g cukru. Edytowane 11 Września 2019 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 3 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2019 (edytowane) Warka #87 Dry Smoked StoutWarka: 21lGoryczka: 33 IBUEkstrakt: 11 BlgSłody: 2,5 kg - Maris Otter 1,5 kg - pszeniczny wędzony dębem - Viking Malt 0,5 kg - Carafa II Zacieranie: 64°C - 60 minut 78°C - 10 minutChmiele: 5g - Zeus - granulat 2018 - 60' 35g - EKG - granulat 2018 - 60' Dodatki: NaCl - 2g CaSO4 - 5g Kwas mlekowy - 5ml - do zacierania Whirlfloc - T - 10' Drożdże: FM 10 - starter 1,3l Nastawione 22l 11,2 Blg. Edytowane 3 Września 2019 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 17 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2019 Warka #88 - warzone 12.09.2019 Double New England IPAWarka: 21lGoryczka: 35 IBUEkstrakt: 17,5 BlgSłody: 2,5 kg - Pale Ale 2 kg - pilzneński 1,5 kg - płatki owsiane 1,2 kg - pszeniczny 0,6 kg - Maris Otter Zacieranie: 67°C - 60 minut 78°C - 10 minutChmiele: 25g - Zeus - granulat 2018 - 60' 50g - Centennial - granulat 2018 - whirlpool w 72°C - 20' 25g - Equanot - granulat 2018 - whirlpool w 72°C - 20' 25g - Ahtanum - granulat 2018 - whirlpool w 72°C - 20' 100g - Sabro - granulat 2018 - na zimno - 3 dni 100g - Azacca - granulat 2018 - na zimno - 3 dni 100g - Citra - granulat 2018 - na zimno - 3 dni Dodatki: NaCl - 5g Kwas mlekowy - 5ml - do zacierania Whirlfloc - T - 10' - ćwierć tabletki Drożdże: FM 10 - gęstwa po 87 Nastawione 22l 17,5Blg. Ostatecznie wyszło 16l, odfermentowane do 5 Blg, co daje ostatecznie 7,3% alko z 17,5 Blg. Zabutelkowane 15.10.2019 - gazowane na 2.0 - braki w notatkach ile cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 17 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2019 Warka #89 - warzone 13.09.2019 Christmas AleWarka: 21lGoryczka: 38 IBUEkstrakt: 18,5 BlgSłody: 2,5 kg - Pale Ale 2 kg - monachijski jasny 0,75 kg - Biscuit 0,75 kg - Special B 0,25 kg - CaraMunich III 0,5 kg - ciemny cukier kandyzowany 0,5 kg - cukier Muscovado Zacieranie: 67°C - 60 minut 78°C - 10 minutChmiele: 25g - Zeus - granulat 2018 - 60' Dodatki: NaCl - 5g Kwas mlekowy - 5ml - do zacierania Whirlfloc - T - 10' - ćwierć tabletki Skórka z czterech gorzkich pomarańczy - 0' 3 ziarna kardamonu - 0' 5 goździków - 0' 2 kawałki kory cynamonu - 0' Drożdże: FM 26 - gęstwa po #85 Wyszło 23l 18,5 Blg. Zabutelkowane 15.10.2019 - wyszło 22l, gazowane na 2.3. Odfermentowało do 5 Blg. Co daje 18,5 Blg i 8% alk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 19 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2019 (edytowane) Warka #90 American Pale AleWarka: 21lGoryczka: 35 IBUEkstrakt: 11,8 BlgSłody: 3,5 kg - Pale Ale 1,25 kg - pszeniczny 0,25 kg - Abbey 0,25 kg - Cara Clair Zacieranie: 68°C -> 64°C - 60 minut 78°C - 10 minutChmiele: 20g - Zeus - granulat 2018 - 60' 50g - Chinook - granulat 2018 - whirlpool w 76°C - 20' 50g - Chinook - granulat 2018 - na zimno - 3 dni 50g - Centennial - granulat 2018 - na zimno - 3 dni 50g - Citra - granulat 2018 - na zimno - 3 dni Dodatki: NaCl - 2g CaCl2 - 5g Kwas mlekowy - 5ml - do zacierania Whirlfloc - T - 10' Drożdże: WLP008 East Coast Ale - starter 1,2l Łącznie ze starterem wyszło 22,5l 11,8 Blg 18.01.2020 - rozlane do butelek. Wyszło 38x0,5l - FG 4 Blg, co daje 4,4% alk. Zabutelkowano ze 105g cukru. Edytowane 20 Stycznia 2020 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 1 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2020 (edytowane) Warka #91 - warzenie 31.12.2019 Milk Stout - kopia The WaiterWarka: 21lGoryczka: 35 IBUEkstrakt: 16 BlgSłody: 2,5 kg - pale ale Maris Otter 1,4 kg - monachijski ciemny Weyermann 1,25 kg - pale ale 0,35 kg - Chocolate Crisp 0,25 kg - Chocolate Wheat Weyermann 0,15 kg - Carafa III Special Zacieranie: 68°C -> 66°C - 60 minut 78°C - 10 minutChmiele: 30g - Iunga - granulat 2018 - 60' Dodatki: CaCl2 - 5g NaCl - 2g Kwas mlekowy - 5ml Whirlfloc - T - pół tabletki - 10'Drożdże: US-05 - dwie paczki sucharów Dodatki: Wyszło 22l 16 Blg. Piwo podzielone na dwa fermentory, do których trafią różne dodatki Wiadro 1 - podczas gotowania odebrano kilka litrów i rozpuszczono w niej puszkę masy makowej Bakalland Wiadro 2 - 19.01.2020 - dodano 25 ml ekstraktu waniliowego i cold brew z 60g kawy aromatyzowanej orzechowo-waniliowej, 30g Yellow Bourbon, 20g Peru Chanchamayo Edytowane 20 Stycznia 2020 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 10 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2020 Warka #92 - warzone 02.01.2020 Brett GrodziskieWarka: 21lGoryczka: 20 IBUEkstrakt: 7 BlgSłody: 3,1 kg - pszeniczny wędzony dębem - Viking Malt Zacieranie: 67°C - 60 minut 78°C - 10 minutChmiele: 15g - Iunga - 60' Dodatki: NaCl - 2g CaSO4 - 5g Kwas mlekowy - 5ml - do zacierania Whirlfloc - T - 10' Drożdże: Amalgamation Brett Blend I - gęstwa 7 Blg, 22l nastawione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 20 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2020 (edytowane) Warka #93 Pastry Imperial StoutWarka: 29lGoryczka: 48 IBUEkstrakt: 26,2 BlgSłody: 6,5 kg - pale ale Soufflet 2,2 kg - płatki owsiane 1,4 kg - monachijski Soufflet 1 kg - Vienna Malt Castle Malting 1 kg - Chocolate Fawcett 0,75 kg - Brown Fawcett 0,35 kg - Biscuit Fawcett 0,31 kg - Chocolate Wheat Weyermann 0,25 kg - Carafa III Special Weyermann 0,25 kg - Special B Weyermann 0,25 kg - Arome Castle Malting 0,15 kg - Carafa II 0,85 kg -laktoza Zacieranie: 68°C -> 64°C - 70 minut 78°C - 10 minutChmiele: 50g - Magnum - granulat 2018 - 60' 15g - East Kent Goldings - granulat 2018 - 60' Dodatki: CaCl2 - 10g NaCl - 5g Kwas mlekowy - 10 ml Whirlfloc - T - 10'Drożdże: WLP008 - gęstwa po #91 Wyszło w dwóch warkach łącznie 29l 26,2 Blg. Na cichą piwo dostało 60 kropel ekstraktu waniliowego, 90 kropel aromatu migdałowego i 180 kropel aromatu orzecha laskowego. 04.03.2020r. - zabutelkowano ze 115g cukru. Nagazowanie 2.0. Odfermentowało do 12 Blg. Edytowane 5 Marca 2020 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 4 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2020 Warka #94 - warzone 24.01.2020 American WeizenWarka: 21lGoryczka: 12 IBUEkstrakt: 11,2 BlgSłody: 2,6 kg - pszeniczny 2 kg - pilzneński 0,1 kg - monachijski I Zacieranie: 44°C - 20 minut 64°C - 40 minut 72°C - 20 minut 78°C - 10 minutChmiele: 25g - Sybilla - 60' 100g - Azacca - 3 dni na zimno 100g - Galaxy - 3 dni na zimno Dodatki: NaCl - 2g CaSO4 - 5g Kwas mlekowy - 5ml - do zacierania Drożdże: Wyeast 3068 Weihenstephaner Weizen - starter 1,2l 11,2 Blg, 22l nastawione. 03.02.2020 - rozlane na dwa wiadra, dodano chmiel na zimno, 100g Azacci do jednego wiadra, 100g Galaxy do drugiego. Odfermentowanie do 2,5 Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 4 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2020 (edytowane) Warka #95 HefeweizenWarka: 21lGoryczka: 12 IBUEkstrakt: 11 BlgSłody: 2,5 kg - pszeniczny 2 kg - pilzneński Zacieranie: Zacieranie dwuwarową dekokcją Horch-Kurz 44°C - 20 minut 64°C - 60 minut - po 20 minutach odebrane 6l dekoktu, doprowadzony do 72°C na 15 minut, następnie zagotowany i gotowany 10 minut 72°C - 20 minut - odebrana druga porcja 6l dekoktu, doprowadzony do 100°C i gotowany 15 minut 78°C - 10 minutChmiele: 25g - Sybilla - 60' Dodatki: NaCl - 2g CaSO4 - 5g Kwas mlekowy - 5ml - do zacierania Drożdże: Wyeast 3068 Weihenstephaner Weizen - gęstwa po #94 20.02.2020r. - pomiar, FG 2,5 Blg Edytowane 20 Lutego 2020 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 8 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2020 (edytowane) Warka #96 - warzone 5.02.2020 Nowofalowy PilsWarka: 12lGoryczka: 35 IBUEkstrakt: 11 BlgSłody: 2,5 kg - pilzneński 0,1 kg - monachijski 0,1 kg - Cara Clair Zacieranie: 64°C - 40 minut 72°C - 20 minut 78°C - 10 minutChmiele: 15g - Iunga - 60' 5g - Iunga - 0' 20g - Marynka - 0' 25g - Citra - 3 dni na zimno 50g - Galaxy - 3 dni na zimno Dodatki: NaCl - 2g Kwas mlekowy - 2 ml - do zacierania Drożdże: W-34/70 - jedna saszetka 20.02.20r. - pomiar, FG 3,5 Blg Edytowane 20 Lutego 2020 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 8 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2020 (edytowane) Warka #97 - warzone 5.02.2020 SchwarzbierWarka: 12lGoryczka: 28 IBUEkstrakt: 11 BlgSłody: 2 kg - pilzneński 0,35 kg - monachijski 0,15 kg - Cara Clair 0,15 kg - Carafa III Special Zacieranie: 64°C - 40 minut 72°C - 20 minut 78°C - 10 minutChmiele: 15g - Marynka - 60' 15g - Marynka - 0' Dodatki: NaCl - 2g Kwas mlekowy - 2 ml - do zacierania Drożdże: W-34/70 - jedna saszetka 20.02.2020r. - pomiar, FG 3,9 Blg. Edytowane 20 Lutego 2020 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 14 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2020 (edytowane) Warka #98 - warzone 12.02.2020 Vermont IPAWarka: 21lGoryczka: 11 IBUEkstrakt: 15 BlgSłody: 4,2 kg - pilzneński Soufflet 1,2 kg - płatki owsiane 1 kg - pszeniczny 0,5 kg - pszenica niesłodowana Zacieranie: 67°C - 60 minut 78°C - 10 minutChmiele: 50g - Galaxy 2019 - hopstand 20' 100g - Enigma 2019 - 3 dni na zimno 100g - Citra 2019 - 3 dni na zimno 50g - Galaxy 2019 - 3 dni na zimno Dodatki: NaCl - 2g CaCl2 - 4g Drożdże: OYL-052 DIPA Ale - starter 1,5l 20.02.2020r. - pomiar FG 3 Blg Edytowane 20 Lutego 2020 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 14 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2020 (edytowane) Warka #99 - warzone 13.02.2020 Experimental West Coast IPAWarka: 21lGoryczka: 70 IBUEkstrakt: 15 BlgSłody: 5 kg - pilzneński 6-row Castle Malting 0,8 kg - pilzneński Soufflet 0,5 kg - pszeniczny 0,25 kg - cukier Zacieranie: 64°C - 60 minut 72°C - 10 minut 78°C - 10 minutChmiele: 50g - Marynka 2019 - 60' 20g - Nelson Sauvin 2019 - 60' 50g - Kohatu 2019 - hopstand 20' 30g - Nelson Sauvin 2019 - hopstand 20' 50g - Nelson Sauvin 2019 - 3 dni na zimno 50g - Rakau 2019 - 3 dni na zimno 50g - Enigma - 3 dni na zimno Dodatki: NaCl - 2g CaCl2 - 4g Drożdże: OYL-501 Gulo Ale - starter 1,6l 20.02.2020r. - pomiar FG 1,4 Blg Edytowane 20 Lutego 2020 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 4 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2020 (edytowane) Warka #100 - warzone 21.02.2020 WeizenbockWarka: 21lGoryczka: 25 IBUEkstrakt: 16 BlgSłody: 5 kg - pszeniczny ciemny Weyermann 1 kg - monachijski II Weyermann 0,5 kg - pszeniczny jasny 0,3 kg - melanoidynowy Weyermann 0,25 kg - Special B Weyermann 0,25 kg - CaraHell Weyermann 0,25 kg - CaraMunich III Weyermann 0,1 kg - czekoladowy pszeniczny Fawcett Zacieranie: 44°C - 20 minut 64°C - 60 minut 72°C - 10 minut 78°C - 10 minut i wrzut chocolate wheataChmiele: 25g - Iunga - 60' Dodatki: NaCl - 2g CaCl2 - 4g Drożdże: Wyeast 3068 Weihenstephaner Weissbier - gęstwa po #95 Edytowane 17 Stycznia 2021 przez ATP diask 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 8 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2020 (edytowane) Warka #101 - warzone 07.03.2020 Porter BałtyckiWarka: 12lGoryczka: 35 IBUEkstrakt: 22 BlgSłody: 3 kg - wiedeński Castle Malting 1,8 kg - monachijski II Bestmalz 0,25 kg - CaraMunich III Weyerman 0,2 kg - melanoidynowy Weyermann 0,2 kg - monachijski Bestmalz 0,15 kg - Special B Weyermann 0,07 kg - czekoladowy pszeniczny Fawcett Zacieranie: 67°C - 60 minut 78°C - 10 minut i wrzut chocolate wheataChmiele: 25g - Iunga - 60' Dodatki: NaCl - 2g CaCl2 - 4g Drożdże: W-34/70 - gęstwa po #96 i #97 ok. 300 ml Zabutelkowany z 55g cukru. Odfermentowanie do 6,7 Blg, co daje 8,5% alkoholu. 10,5 litra w butelkach. Kilka butelek dostało aromat migdałowy i waniliowy. Edytowane 1 Maja 2020 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się