Skocz do zawartości

Browar Hoppy Pony


ATP

Rekomendowane odpowiedzi

Warka #77
(Brett) Belgian Dark Strong Ale


Warka: 11l
Goryczka: 28 IBU
Ekstrakt: 23 Blg

Słody:

4 kg - pilzneński Soufflet
1 kg - monachijski I Soufflet

0,5 kg - Biscuit Castle Malting

0,25 kg - CaraMunich II Weyermann

0,35 kg - ciemny, kruszony cukier kandyzowany

Zacieranie:
66°C -> 63°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Chmiele:

25g - Marynka - granulat 2018 - 60'

 

Dodatki:
CaSO4 - 5g
NaCl - 2g
Kwas mlekowy - 5ml
Whirlfloc - T - 10'

Drożdże:

FM27 Artefakty Trapistów - gęstwa po #75 - jedno wiadro

Amalgamation Brett Super Blend I - gęstwa po #72 - drugie wiadro

 

Mega niska wydajność - zacierałem standardowo, 3:1. Wyszło po wysładzaniu 14 Blg. Bardzo mocno gotowane przez 90 minut. Wygotowałem do 23 Blg z planowanych 24. Po 5 litrów brzeczki poszło na wiadro.

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #78
Dark Petite


Warka: 9l
Goryczka: 21 IBU
Ekstrakt: 10,5 Blg

Słody:

wysłodziny po #77


Zacieranie:
takie jak w #77

Chmiele:

10g - Marynka - granulat 2018 - 60'

15g - Marynka - granulat 2018 - 0'

Dodatki:
takie jak w #77

Drożdże:

FM27 Artefakty Trapistów -gęstwa po #75

 

 

Infekcja - biofilm i ostry aceton w połączeniu z aldehydem

 

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #79
(Brett) Kveik IPA


Warka: 21l
Goryczka: 40 IBU
Ekstrakt: 13,5 Blg

Słody:

4,5 kg - pilzneński Soufflet

0,4 kg - płatki owsiane
0,25 kg - Biscuit Castle Malting

0,2 kg - pszeniczny monachijski Castle Malting


Zacieranie:
64°C -> 62°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Chmiele:

23g - Zeus - granulat 2018 - 60'

25g - Citra - granulat 2018 - whirlpool 20' w 77°C

25g - Mosaic - granulat 2018 - whirlpool 20' w 77°C

75g - Citra - granulat 2018 - na zimno 3 dni

75g - Mosaic - granulat 2018 - na zimno 3 dni

 

Dodatki:
CaCl2 - 5g
NaCl - 2g
Kwas mlekowy - 5ml
Whirlfloc - T - 10'

Drożdże:

Hornindal Kveik - gęstwa otrzymana od kolegi, ok. 50 ml - jedno wiadro

Amalgamation Brett Super Blend I - gęstwa po #72 - drugie wiadro

 

Mega niska wydajność - planowałem 14 Blg, wyszło mniej, a to i tak przez bardzo intensywne gotowanie. Po oddzieleniu od osadów było 19l brzeczki.

 

20.04.2019r. - wersja z kveikami dostała po 37g Citry i Mosaica, odfermentowało do 3 Blg.

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #80 - warzenie 27.05.2019
Coffee Oatmeal Pale Ale


Warka: 21l
Goryczka: 30 IBU
Ekstrakt: 15 Blg

Słody:

3,5 kg - pilzneński Soufflet

1,2 kg - płatki owsiane

1 kg - słód owsiany Fawcett
0,35 kg - Biscuit Castle Malting

0,25 kg - Cara Clair Castle Malting


Zacieranie:
66°C -> 63°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Chmiele:

25g - Magnum 2018 - 60'

 

Dodatki:
CaCl2 - 5g
NaCl - 2g
Kwas mlekowy - 5ml
Whirlfloc - T - pół tabletki - 10'

Drożdże:

WLP 066 - starter 1,6l

 

Dodatki:

Kawa Kenia AA - cold brew z 70g kawy - do jednego wiadra - 11.06

Kawa Tanzania Tanga AA - cold brew z 70g kawy - do drugiego wiadra - 11.06

 

Rozlew - gazowanie na 2.0 - wyszło odpowiednio 22x0,5l i 19x0,5l - odfermentowało do 4 blg co daje 6% alk.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #81 - warzone 30.05.2019
Golden Ale


Warka: 21l
Goryczka: 21 IBU
Ekstrakt: 10,5 Blg

Słody:

3 kg - pilzneński Soufflet

0,4 kg - płatki owsiane

0,3 kg - słód monachijski I Soufflet

0,2 kg - płatki żytnie

 

Zacieranie:
67°C -> 64°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Chmiele:

10g - Zeus - granulat 2018 - 60'

50g - Marynka - granulat 2018 - 0'

 

Dodatki:
CaCl2 - 5g
NaCl - 2g
Kwas mlekowy - 5ml
Whirlfloc - T - 10'

Drożdże:

S-33 - saszetka

 

Ot, kontrolna warka, bo chyba znów mam jakieś dzikusy w sprzecie. Dość niska wydajność.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #82 - warzone 31.05.2019
Sour Wild Passionfruit Ale


Warka: 21l
Goryczka: 15 IBU
Ekstrakt: 12,5 Blg

Słody:

3 kg - pilzneński Soufflet

1 kg - pszeniczny Soufflet

0,8 kg - płatki owsiane

 

Zacieranie:
67°C -> 64°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Chmiele:

15g - Zeus - granulat 2018 - 60'

 

Dodatki:
CaCl2 - 5g
NaCl - 2g
Kwas mlekowy - 5ml - do zacierania

Kwas mlekowy - 40 ml - do fermentacji
Whirlfloc - T - 10'

Pulpa z marakui - 2 kg - od poczatku fermentacji

Drożdże:

Amalgamation Brett Blend I - gęstwa

 

11,5 Blg po gotowaniu, pulpa podbiła o 1 Blg. Ok. 23 litry w balonie.

 

20.07 - poszło w butle przy FG 0,5 Blg. Zabutelkowano z 120g cukru. Wyszło 22l gotowego piwa.

W aromacie zjedzone przez dzikusy, marakuja pojawia się dopiero w smaku. Niemniej piwo jest niesamowicie owocowe i bardzo przyjemnie kwaśne.

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #83 - warzone 20.07.2019
American Abbey Single


Warka: 21l
Goryczka: 28 IBU
Ekstrakt: 12 Blg

Słody:

2,5 kg - pilzneński Viking Malt

1,5 kg - pilzneński Soufflet

1 kg - pszeniczny Soufflet

0,3 kg - Abbey Castle Malting

 

Zacieranie:
67°C -> 64°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Chmiele:

15g - Zeus - granulat 2018 - 60'

25g - Ahtanum - granulat 2018 - whirlpool w 77°C - 20'

25g - Azacca - granulat 2018 - whirlpool w 77°C - 20'

75g - Ahtanum - 3 dni na zimno

75g - Azacca - 3 dni na zimno

Dodatki:
NaCl - 5g
Kwas mlekowy - 5ml - do zacierania

Whirlfloc - T - 10'


Drożdże:

FM26 Belgijskie Pagórki - starter ok. 1,4l

12 Blg, 22l nastawione. Zabutelkowane ze 120g cukru. FG: 2,3 Blg.

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #84 - warzone 20.07.2019
Table Brett


Warka: 21l
Goryczka: 19 IBU
Ekstrakt: 8,2 Blg

Słody:

2,5 kg - pilzneński Viking Malt

1 kg - pszeniczny Soufflet

1 kg - płatki owsiane

 

Zacieranie:
64°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Chmiele:

10g - Zeus - granulat 2018 - 60'

50g - Cashmere - granulat 2018 - whirlpool w 77°C - 20'

50g - Citra - granulat 2018 - 3 dni na zimno

50g - Centennial - granulat 2018 - 3 dni na zimno

50g - Sabro - granulat 2018 - 3 dni na zimno

Dodatki:
NaCl - 5g
Kwas mlekowy - 5ml - do zacierania

Whirlfloc - T - 10'


Drożdże:

Amalgamation Brett Blend - gęstwa

8,2 Blg, ok. 20l nastawione

 

Rozlane do dwóch wiader, odfermentowane do 0 blg.

Pierwsze, ok. 10l - 50g Citra, 50g Centennial

Drugie, ok. 8l - 50g Sabro

 

Przed gotowaniem odebrałem 6l brzeczki i z niej powstało:
Warka #84.1 - warzone 20.07.2019
Wild Sour Brett Ale

Warka: 21l
Goryczka: 1 IBU
Ekstrakt: 11,5 Blg

 

Brzeczka dostała dwie granulki Zeusa

 

Zaszczepiono:
Melange Sour Blend

Dregi z Oude Gueze z browaru De Troch

Brett Saison II

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #85
Dubbel


Warka: 21l
Goryczka: 25 IBU
Ekstrakt: 16 Blg

Słody:

4 kg - pilzneński Viking Malt

1,5 kg - monachijski Soufflet

0,5 kg - Abbey Castle Malting

0,25 kg - Special W Weyermann

0,25 kg - CaraMunich III Weyermann

0,25 kg - ciemny cukier kandyzowany

0,25 kg - cukier

 

Zacieranie:
67°C -> 64°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Chmiele:

35g - Hallertauer Mittelfruh - granulat 2018 - 60'

 

Dodatki:
NaCl - 3g
Kwas mlekowy - 5ml - do zacierania


Drożdże:

FM26 Belgijskie Pagórki - gęstwa 150 ml

16 Blg, 24l nastawione.

 

Rozlane do butelek, wyszło 44x0,5l, zabutelkowane ze 145g cukru, przy FG 4 Plato, co daje 6,5% alk.

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #86
Grodziskie


Warka: 21l
Goryczka: 20 IBU
Ekstrakt: 7,9 Blg

Słody:

3,2 kg - pszeniczny wędzony dębem - Viking Malt

 

Zacieranie:
64°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Chmiele:

5g - Zeus - granulat 2018 - 60'

15g - Hallertauer Mittelfruh - granulat 2018 - 60'

 

Dodatki:
NaCl - 2g

CaSO4 - 5g
Kwas mlekowy - 5ml - do zacierania

Whirlfloc - T - 10'


Drożdże:

US-05 - saszetka

7,9 Blg, 22l nastawione.

 

Zabutelkowano przy FG 2 Blg, co daje 3,1% alk. Wyszło 42x0,5l i 2x0,4l. Część warki zabutelkowano z ekstraktem z Carafy III Special (110g). Całość gazowana na 2.8 v/v, 176g cukru.

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #87
Dry Smoked Stout


Warka: 21l
Goryczka: 33 IBU
Ekstrakt: 11 Blg

Słody:

2,5 kg - Maris Otter

1,5 kg - pszeniczny wędzony dębem - Viking Malt

0,5 kg - Carafa II

 

Zacieranie:
64°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Chmiele:

5g - Zeus - granulat 2018 - 60'

35g - EKG - granulat 2018 - 60'

 

Dodatki:
NaCl - 2g

CaSO4 - 5g
Kwas mlekowy - 5ml - do zacierania

Whirlfloc - T - 10'


Drożdże:

FM 10 - starter 1,3l
Nastawione 22l 11,2 Blg.
Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Warka #88 - warzone 12.09.2019
Double New England IPA


Warka: 21l
Goryczka: 35 IBU
Ekstrakt: 17,5 Blg

Słody:

2,5 kg - Pale Ale

2 kg - pilzneński

1,5 kg - płatki owsiane

1,2 kg - pszeniczny

0,6 kg - Maris Otter

 

Zacieranie:
67°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Chmiele:

25g - Zeus - granulat 2018 - 60'

50g - Centennial - granulat 2018 - whirlpool w 72°C - 20'

25g - Equanot - granulat 2018 - whirlpool w 72°C - 20'

25g - Ahtanum - granulat 2018 - whirlpool w 72°C - 20'

100g - Sabro - granulat 2018 - na zimno - 3 dni

100g - Azacca - granulat 2018 - na zimno - 3 dni

100g - Citra - granulat 2018 - na zimno - 3 dni

 

Dodatki:
NaCl - 5g

Kwas mlekowy - 5ml - do zacierania

Whirlfloc - T - 10' - ćwierć tabletki


Drożdże:

FM 10 - gęstwa po 87
Nastawione 22l 17,5Blg.
Ostatecznie wyszło 16l, odfermentowane do 5 Blg, co daje ostatecznie 7,3% alko z 17,5 Blg. Zabutelkowane 15.10.2019 - gazowane na 2.0 - braki w notatkach ile cukru.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #89 - warzone 13.09.2019
Christmas Ale


Warka: 21l
Goryczka: 38 IBU
Ekstrakt: 18,5 Blg

Słody:

2,5 kg - Pale Ale

2 kg - monachijski jasny

0,75 kg - Biscuit

0,75 kg - Special B

0,25 kg - CaraMunich III
0,5 kg - ciemny cukier kandyzowany
0,5 kg - cukier Muscovado

 

Zacieranie:
67°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Chmiele:

25g - Zeus - granulat 2018 - 60'

 

Dodatki:
NaCl - 5g

Kwas mlekowy - 5ml - do zacierania

Whirlfloc - T - 10' - ćwierć tabletki
Skórka z czterech gorzkich pomarańczy - 0'
3 ziarna kardamonu - 0'
5 goździków - 0'
2 kawałki kory cynamonu - 0'


Drożdże:

FM 26 - gęstwa po #85

Wyszło 23l 18,5 Blg. Zabutelkowane 15.10.2019 - wyszło 22l, gazowane na 2.3. Odfermentowało do 5 Blg. Co daje 18,5 Blg i 8% alk.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #90
American Pale Ale


Warka: 21l
Goryczka: 35 IBU
Ekstrakt: 11,8 Blg

Słody:

3,5 kg - Pale Ale

1,25 kg - pszeniczny

0,25 kg - Abbey

0,25 kg - Cara Clair

 

Zacieranie:
68°C -> 64°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Chmiele:

20g - Zeus - granulat 2018 - 60'

50g - Chinook - granulat 2018 - whirlpool w 76°C - 20'

50g - Chinook - granulat 2018 - na zimno - 3 dni

50g - Centennial - granulat 2018 - na zimno - 3 dni

50g - Citra - granulat 2018 - na zimno - 3 dni

 

Dodatki:
NaCl - 2g

CaCl2 - 5g

Kwas mlekowy - 5ml - do zacierania

Whirlfloc - T - 10'


Drożdże:

WLP008 East Coast Ale - starter 1,2l
 

Łącznie ze starterem wyszło 22,5l 11,8 Blg

 

18.01.2020 - rozlane do butelek. Wyszło 38x0,5l - FG 4 Blg, co daje 4,4% alk. Zabutelkowano ze 105g cukru.

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #91 - warzenie 31.12.2019
Milk Stout - kopia The Waiter


Warka: 21l
Goryczka: 35 IBU
Ekstrakt: 16 Blg

Słody:

2,5 kg - pale ale Maris Otter

1,4 kg - monachijski ciemny Weyermann

1,25 kg - pale ale

0,35 kg - Chocolate Crisp

0,25 kg - Chocolate Wheat Weyermann

0,15 kg - Carafa III Special


Zacieranie:
68°C -> 66°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Chmiele:

30g - Iunga - granulat 2018 - 60'

 

Dodatki:
CaCl2 - 5g
NaCl - 2g
Kwas mlekowy - 5ml
Whirlfloc - T - pół tabletki - 10'

Drożdże:

US-05 - dwie paczki sucharów

 

Dodatki:

Wyszło 22l 16 Blg. Piwo podzielone na dwa fermentory, do których trafią różne dodatki

 

Wiadro 1 - podczas gotowania odebrano kilka litrów i rozpuszczono w niej puszkę masy makowej Bakalland

Wiadro 2 - 19.01.2020 - dodano 25 ml ekstraktu waniliowego i cold brew z 60g kawy aromatyzowanej orzechowo-waniliowej, 30g Yellow Bourbon, 20g Peru Chanchamayo

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #92 - warzone 02.01.2020
Brett Grodziskie


Warka: 21l
Goryczka: 20 IBU
Ekstrakt: 7 Blg

Słody:

3,1 kg - pszeniczny wędzony dębem - Viking Malt

 

Zacieranie:
67°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Chmiele:

15g - Iunga - 60'

 

Dodatki:
NaCl - 2g

CaSO4 - 5g
Kwas mlekowy - 5ml - do zacierania

Whirlfloc - T - 10'


Drożdże:

Amalgamation Brett Blend I - gęstwa

7 Blg, 22l nastawione.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #93
Pastry Imperial Stout


Warka: 29l
Goryczka: 48 IBU
Ekstrakt: 26,2 Blg

Słody:

6,5 kg - pale ale Soufflet

2,2 kg - płatki owsiane

1,4 kg - monachijski Soufflet

1 kg - Vienna Malt Castle Malting

1 kg - Chocolate Fawcett

0,75 kg - Brown Fawcett

0,35 kg - Biscuit Fawcett

0,31 kg - Chocolate Wheat Weyermann

0,25 kg - Carafa III Special Weyermann

0,25 kg - Special B Weyermann

0,25 kg - Arome Castle Malting

0,15 kg - Carafa II

 

0,85 kg -laktoza


Zacieranie:
68°C -> 64°C - 70 minut
78°C - 10 minut

Chmiele:

50g - Magnum - granulat 2018 - 60'

15g - East Kent Goldings - granulat 2018 - 60'

 

Dodatki:
CaCl2 - 10g
NaCl - 5g
Kwas mlekowy - 10 ml
Whirlfloc - T -  10'

Drożdże:

WLP008 - gęstwa po #91

 

Wyszło w dwóch warkach łącznie 29l 26,2 Blg.

 

Na cichą piwo dostało 60 kropel ekstraktu waniliowego, 90 kropel aromatu migdałowego i 180 kropel aromatu orzecha laskowego.

04.03.2020r. - zabutelkowano ze 115g cukru. Nagazowanie 2.0. Odfermentowało do 12 Blg.

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #94 - warzone 24.01.2020
American Weizen


Warka: 21l
Goryczka: 12 IBU
Ekstrakt: 11,2 Blg

Słody:

2,6 kg - pszeniczny

2 kg - pilzneński

0,1 kg - monachijski I

 

Zacieranie:

44°C - 20 minut

64°C - 40 minut
72°C - 20 minut
78°C - 10 minut

Chmiele:

25g - Sybilla - 60'

100g - Azacca - 3 dni na zimno
100g - Galaxy - 3 dni na zimno

 

Dodatki:
NaCl - 2g

CaSO4 - 5g
Kwas mlekowy - 5ml - do zacierania


Drożdże:

Wyeast 3068 Weihenstephaner Weizen - starter 1,2l

11,2 Blg, 22l nastawione.

03.02.2020 - rozlane na dwa wiadra, dodano chmiel na zimno, 100g Azacci do jednego wiadra, 100g Galaxy do drugiego. Odfermentowanie do 2,5 Blg.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #95
Hefeweizen


Warka: 21l
Goryczka: 12 IBU
Ekstrakt: 11 Blg

Słody:

2,5 kg - pszeniczny

2 kg - pilzneński

 

Zacieranie:

Zacieranie dwuwarową dekokcją Horch-Kurz

44°C - 20 minut

64°C - 60 minut - po 20 minutach odebrane 6l dekoktu, doprowadzony do 72°C na 15 minut, następnie zagotowany i gotowany 10 minut
72°C - 20 minut - odebrana druga porcja 6l dekoktu, doprowadzony do 100°C i gotowany 15 minut
78°C - 10 minut

Chmiele:

25g - Sybilla - 60'

 

Dodatki:
NaCl - 2g

CaSO4 - 5g
Kwas mlekowy - 5ml - do zacierania


Drożdże:

Wyeast 3068 Weihenstephaner Weizen - gęstwa po #94

 

20.02.2020r. - pomiar, FG 2,5 Blg


 

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #96 - warzone 5.02.2020
Nowofalowy Pils


Warka: 12l
Goryczka: 35 IBU
Ekstrakt: 11 Blg

Słody:

2,5 kg - pilzneński

0,1 kg - monachijski

0,1 kg - Cara Clair

 

Zacieranie:

64°C - 40 minut
72°C - 20 minut
78°C - 10 minut

Chmiele:

15g - Iunga - 60'

5g - Iunga - 0'

20g - Marynka - 0'

25g - Citra - 3 dni na zimno
50g - Galaxy - 3 dni na zimno

 

Dodatki:
NaCl - 2g

Kwas mlekowy - 2 ml - do zacierania


Drożdże:

W-34/70 - jedna saszetka

 

20.02.20r. - pomiar, FG 3,5 Blg

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #97 - warzone 5.02.2020
Schwarzbier


Warka: 12l
Goryczka: 28 IBU
Ekstrakt: 11 Blg

Słody:

2 kg - pilzneński

0,35 kg - monachijski

0,15 kg - Cara Clair

0,15 kg - Carafa III Special

 

Zacieranie:

64°C - 40 minut
72°C - 20 minut
78°C - 10 minut

Chmiele:

15g - Marynka - 60'

15g - Marynka - 0'

 

Dodatki:
NaCl - 2g

Kwas mlekowy - 2 ml - do zacierania


Drożdże:

W-34/70 - jedna saszetka

 

20.02.2020r. - pomiar, FG 3,9 Blg.

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #98 - warzone 12.02.2020
Vermont IPA


Warka: 21l
Goryczka: 11 IBU
Ekstrakt: 15 Blg

Słody:

4,2 kg - pilzneński Soufflet

1,2 kg - płatki owsiane

1 kg - pszeniczny

0,5 kg - pszenica niesłodowana

 

Zacieranie:

67°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Chmiele:

50g - Galaxy 2019 - hopstand 20'
100g - Enigma 2019 - 3 dni na zimno

100g - Citra 2019 - 3 dni na zimno

50g - Galaxy 2019 - 3 dni na zimno

 

Dodatki:
NaCl - 2g

CaCl2 - 4g


Drożdże:

OYL-052 DIPA Ale - starter 1,5l

 

20.02.2020r. - pomiar FG 3 Blg

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #99 - warzone 13.02.2020
Experimental West Coast IPA


Warka: 21l
Goryczka: 70 IBU
Ekstrakt: 15 Blg

Słody:

5 kg - pilzneński 6-row Castle Malting

0,8 kg - pilzneński Soufflet

0,5 kg - pszeniczny

0,25 kg - cukier

 

Zacieranie:

64°C - 60 minut

72°C - 10 minut
78°C - 10 minut

Chmiele:

50g - Marynka 2019 - 60'

20g - Nelson Sauvin 2019 - 60'
50g - Kohatu 2019 - hopstand 20'

30g - Nelson Sauvin 2019 - hopstand 20'

50g - Nelson Sauvin 2019 - 3 dni na zimno

50g - Rakau 2019 - 3 dni na zimno

50g - Enigma - 3 dni na zimno

 

Dodatki:
NaCl - 2g

CaCl2 - 4g


Drożdże:

OYL-501 Gulo Ale - starter 1,6l

 

20.02.2020r. - pomiar FG 1,4 Blg

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #100 - warzone 21.02.2020
Weizenbock


Warka: 21l
Goryczka: 25 IBU
Ekstrakt: 16 Blg

Słody:

5 kg - pszeniczny ciemny Weyermann

1 kg - monachijski II Weyermann

0,5 kg - pszeniczny jasny

0,3 kg - melanoidynowy Weyermann

0,25 kg - Special B Weyermann

0,25 kg - CaraHell Weyermann

0,25 kg - CaraMunich III Weyermann

0,1 kg - czekoladowy pszeniczny Fawcett

 

Zacieranie:

44°C - 20 minut

64°C - 60 minut

72°C - 10 minut
78°C - 10 minut i wrzut chocolate wheata

Chmiele:

25g - Iunga - 60'

 

Dodatki:
NaCl - 2g

CaCl2 - 4g


Drożdże:

Wyeast 3068 Weihenstephaner Weissbier - gęstwa po #95
Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #101 - warzone 07.03.2020
Porter Bałtycki


Warka: 12l
Goryczka: 35 IBU
Ekstrakt: 22 Blg

Słody:

3 kg - wiedeński Castle Malting

1,8 kg - monachijski II Bestmalz

0,25 kg - CaraMunich III Weyerman

0,2 kg - melanoidynowy Weyermann

0,2 kg - monachijski Bestmalz

0,15 kg - Special B Weyermann

0,07 kg - czekoladowy pszeniczny Fawcett

 

Zacieranie:

67°C - 60 minut

78°C - 10 minut i wrzut chocolate wheata

Chmiele:

25g - Iunga - 60'

 

Dodatki:
NaCl - 2g

CaCl2 - 4g


Drożdże:

W-34/70 - gęstwa po #96 i #97 ok. 300 ml

Zabutelkowany z 55g cukru. Odfermentowanie do 6,7 Blg, co daje 8,5% alkoholu. 10,5 litra w butelkach. Kilka butelek dostało aromat migdałowy i waniliowy.

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.