fluxing Opublikowano 7 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2016 Po prawie roku niezbyt intensywnej działalności przyszedł czas się ujawnić. Geneza nazwy? Popularne w internetach słowo, nie wiem nawet czy prawdziwe, ale brzmiało fajnie i tak zostało. Wersja spolszczona, bez znaczka phi Link do profilu browaru na Untappd: https://untappd.com/w/browar-domowy-olfrygt/219067 Uprzedzając komentarze: tak, oceniam własne piwo na untappd i średnio mnie obchodzi czy to moralne, czy nie i co o tym myślicie #1 Cydr 11 Blg – styczeń 2015 Niesmaczne, mocno drożdżowe, kwaśne. Chodziło raczej o zaznajomienie się z całym procesem niż o gotowy produkt. #2 Oatmeal IPA – kwiecień 2015 Blg: 14,5 → 3 ABV: 6% IBU: 40 Zasyp: pale ale (95%), platki owsiane (5%). Chmiele: Sorachi Ace (gotowanie i na zimno), Cascade (tylko na zimno). Drozdze: S-04. #3 Cydr jablkowo-ananasowy 12 Blg – kwiecień 2015 Sklad: sok jablkowy (80%), sok ananasowy (20%). Chmielenie na zimno: Summit (50g na 15l). Przy okazji zabrałem się za robienie etykiet w paincie, które są mega wieśniackie, ale co tam, to craft. Nie mam ich teraz przy sobie, może wrzucę później. Swoją drogą po tym eksperymencie szkoda mi już czasu i cierpliwości do tego wszystkiego. Na przyszłość tylko prosta tabelka. #4 Imperial Rye Red Ale – maj 2015 Blg: 18 IBU: 90 Zasyp: pilznenski (75%), zytni (12,5%), karmelowy 40-60 (12,5%). Chmiele: Iunga (goryczka), Amarillo (późne gotowanie i na zimno), Centennial (na zimno). Drozdze: US-05. To w zasadzie tyle. Jedno jeszcze dojrzewa w butelkach, jutro natomiast najprawdopodobniej warzę dry stouta. Podziękowania należą się w szczególności dla browaru MKMK za udostępnianie garnka i chłodnicy oraz nieocenioną pomoc surowcowo-merytoryczną Pozdrawiam i cześć, w końcu to mój pierwszy post Mateusz. mkam, mtk i cml 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 7 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2016 +1 za nazwę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluxing Opublikowano 7 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2016 Wrzucam etykiety, jednak udało mi się je znaleźć w czeluściach dysku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 7 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2016 No cześć Mati Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mtk Opublikowano 7 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2016 Cześć Mati, to chyba nie zostaje mi nic jak założyć własny wątek dla browaru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluxing Opublikowano 12 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 #5 Iunga z Barbadosu Data warzenia: 23.11.2015. Styl: podpiwek?/bieda-brown porter? Zakładana objętość: 10l Zakładane Blg: 5 Gotowanie: 15' - Strzegom słód palony nieśrutowany 192g 10' - cukier dark muscovado 468g 5' - Iunga (11% alfa) 20g -> 11 IBU Drożdże: Gozdawa OGA9 28.11.2015 Przelane do drugiego fermentora, dodane 45g cukru w 850 ml wody i 4 łyżki gęstwy z pierwszego fermentora. 13.12.2015 Butelkowanie. Odfermentowało do 0 Blg, co daje 2,6% ABV. Refermentacja - 45g sacharozy w 850 ml wody. Na cichej prawdopodobnie złapało jakiegoś tlenowca, który ujawnił się dopiero po ok 3 dniach w butelkach w postaci filmu, mimo to brak jakichkolwiek oznak zakażenia w smaku i zapachu, jest jedynie mocno drożdżowe, trudno powiedzieć czy to zakażenie czy specyfika drożdży z Gozdawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluxing Opublikowano 3 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2016 Niestety po dłuższym czasie zakażenie w podpiwku rozwinęło się w stronę apteki, wszystko co mi zostało poszło w kanał. W międzyczasie powstało nowe piwo: #6 Piętaszek Data warzenia: 08.01.2016. Styl: Dry Stout Zakładana objętość: 22l Zakładane Blg: 10 Zasyp: 3 kg - Optima wiedeński 500 g - płatki owsiane błyskawiczne 200 g - Optima karmelowy ciemny 350 - 450 163 g - Optima jęczmień prażony 150 g - Optima pszenica prażona Zacieranie (no sparge): 70 st C - 60' 78 st C - 10' Gotowanie (60 min): 60' - Iunga (11% alfa) - 15 g -> 19,8 IBU 5' - Iunga (11% alfa) - 25 g -> 6,6 IBU Suma: 26,4 IBU Drożdże: US-05 31.01.2016 Zabutelkowane. Odfermentowało do 5 Blg, co daje 2,6% ABV. Niestety po kilku dniach w butelkach ponownie ujawnił się jakiś tlenowiec. Fermentowałem w tym samym wiadrze co podpiwek. Widocznie mimo odkażania to cholerstwo przetrwało w czeluściach wiadra. Następne piwo fermentuję w innym wiadrze, dodatkowo pójdzie NaOH na cały sprzęt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bklauzinski Opublikowano 18 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2016 Gratulacje z okazji warzenia i tak dalej, nazwa też zacna, szkoda tylko że ja swój browar tak nazwałem i uruchomiłem jakiś rok temu https://www.facebook.com/olfrygtbrowar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 19 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2016 Mateusz, wtopa. Pakuj gary i zwijaj biznes. szejk 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluxing Opublikowano 19 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2016 Gratulacje z okazji warzenia i tak dalej, nazwa też zacna, szkoda tylko że ja swój browar tak nazwałem i uruchomiłem jakiś rok temu https://www.facebook.com/olfrygtbrowar No to ja podobnie, styczeń 2015 Ty masz browar Ølfrygt, a ja Olfrygt. Ty nawiązujesz do wikingów, moje logo (brawa dla Sebka) do klimatów postapo, ja nie widzę problemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluxing Opublikowano 3 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2016 #7 FES Piwo kolaboracyjne, warzone z Vamim (Libertarian Homebrewery). Data warzenia: 19.05.2016. Styl: FES. Zakładane Blg: 18. Zakładana objętość: 20l. Zasyp: 5 kg - Optima pilzneński 700 g - Optima karmelowy ciemny 600-750 EBC 400 g - płatki owsiane błyskawiczne 400 g - Optima jęczmień prażony 300 g - cukier demerara 100 g - cukier biały Zacieranie: 65-70 st C (głównie 68 st) - 60' 78 st C - 10' Wysładzanie: 11,5l wody 78 st C Gotowanie: 70' - nic 60' - Iunga (11% alfa) - 36 g -> 59,4 IBU 5' - cukry Drożdże: 2 paczki S-04 rozsypane na pianę. Wyszło 19l brzeczki 19,8 Blg. Nie rozcieńczałem. 21.06.2016 Przelane na cichą do dwóch wiader. Wrzucone dodatki. #7a Totochtin 10l piwa na cichej. Wrzucone następujące dodatki (moczone wcześniej razem w słoiku, w rumie Galeon Black): - wanilia 8 g (3 laski), pocięta na małe kawałki - kora cynamonu 3 g, rozmiażdżona w moździeżu - ziarna kakaowca 50g, rozmiażdżone w moździeżu, uprażone na patelni aż do orzechowego smaku - suszone papryczki habanero, 3 sztuki, rozmiażdżone w moździeżu, dodane bez ziarenek. #7b Coconut Insertion 6,5l piwa na cichej. Dodane niecałe 200 g wiórków kokosowych, uprażonych wcześniej na patelni, odciśniętych z tłuszczu i moczonych w mieszance brandy (większość) i rumu (trochę, resztka z dodatków do Totochtina). 29.06.2016. Oba piwa zabutelkowane. Totochtin - 35 g cukru (1,7 vol) w 300 ml wody. Coconut Insertion - 18 g cukru (1,5 vol) w 200 ml wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluxing Opublikowano 28 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2018 Mocno olałem ten temat, ale przy odrobinie chęci i czasu powrzucam zaległe warki. Póki co staroć, którego pozostała jeszcze u mnie jedna butelka. #8 All Hop(e) Is Gone Piwo kolaboracyjne, warzone w Browarze MKMK z moim skromnym współudziałem. Data warzenia: 08.05.2016. Styl: Whisky FES. Zasyp: 2 kg - Château whisky 1236 g - Soufflet pilzneński 1 kg - Optima wiedeński 814 g - Optima żytni 410 g - Optima palony 400 g - płatki owsiane 152 g - Optima karmelowy 40-60 151 g - Strzegom jęczmień prażony 151 g - Strzegom kamelowy czerwony 48 g - Optima pszenica prażona Zacieranie: 65 -> 62,5 st C - 40' 71,8 -> 68 st C - 30' Podgrzanie do 78 st C i filtracja. Gotowanie: 90' - Iunga (11% alfa) - 60 g -> 99,7 IBU 15' - mech Drożdże: Danstar Nottingham. Uzyskano 19l brzeczki 15,7 Blg. 01.06.2016. Odfermentowało do 3,5 Blg. Zabutelkowane z użyciem 58 g cukru (1,7 vol). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się