pawel_cwks Opublikowano 1 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 (edytowane) 01.11.2016 - WARKA 30 Belgian Pale Ale 13°BRIX Słody: Słód Pilzneński – 3 kg Słód Monachijski – 1 kg Słód Abbey – 0,5 kg Zacieranie: 15l wody 69-64°C - 60 min 78°C - mashout Wysładzanie: 16l wody około 70-75°C Gotowanie:60 min Chmielenie: 60 min – 30g Hallertau Tradition - granulat (PL) 2015 6,1(4,5?)% A-A 20 min – 20g Chinook - granulat (US) 2015 12,8% A-A hop stand – 30g Chinook - granulat (US) 2015 12,8% A-A Drożdże: FM27 Artefakty trapistów - starter 1l Fermentacja burzliwa: od 02.11.2016 Rozlew: 21.11.2016 - 23l + 110g cukru (2.0 vol. wg Brewersfriend) Edytowane 21 Listopada 2016 przez pawel_cwks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel_cwks Opublikowano 23 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2016 Na Jelonkach spod ręki młodszego brata wyszły w tym roku też: 1. American Wheat z liśćmi kaffiru, trawą cytrynową (i chyba czymś jeszcze) 2. Tropical Pale Ale (z melonem i ananasem) 3. Dyniowe z przyprawami 4. Chai Latte Stout Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel_cwks Opublikowano 25 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 (edytowane) 25.11.2016 - WARKA 31 Sage Ale 14°BRIX Słody: Pilzneński – 4 kg Brown – 0,25 kg Żytni – 0,25 kg Czekoladowy 1200 – 0,1 kg Zacieranie: 16,5l wody + 14g szałwii suszonej 69-66°C - 60 min 78°C - mashout Wysładzanie: 13l wody około 70-80°C Gotowanie:60 min Chmielenie: 60 min – 15g Sybilla - granulat (PL) 2016 7% A-A Dodatki: 40g korzenia lukrecji - 15 min gotowania 20g szałwii suszonej - po wyłączeniu palnika Drożdże: FM27 Artefakty trapistów - gęstwa 150ml Fermentacja burzliwa: od 25.11.2016 Rozlew: 13.12.2016 - 19l +100g cukru (2.0 vol. wg Brewersfriend) Mam nadzieję, że nie przesadziłem z ilością szałwii (szczególnie dodając ją do zacierania) i korzenia lukrecji Edytowane 13 Grudnia 2016 przez pawel_cwks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel_cwks Opublikowano 16 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2016 (edytowane) 16.12.2016 - WARKA 32 Brown IPA II 14,5°BRIX Słody: Pilzneński – 4 kg Brown – 0,5 kg Pszeniczny – 0,5 kg Crystal II – 0,25 kg Czekoladowy 1200 – 0,1 kg Zacieranie: 17l wody 69-64°C - 75 min 78°C - mashout Wysładzanie: 15l wody około 72-80°C Gotowanie:60 min Chmielenie: 60 min – 10g Mosaic - granulat (US) 2015 12% A-A 60 min – 5g Simcoe - granulat (US) 2015 13% A-A 60 min – 5g Cascade - granulat (US) 2015 8% A-A 30 min – 5g Mosaic - granulat (US) 2015 12% A-A 30 min – 5g Simcoe - granulat (US) 2015 13% A-A 30 min – 5g Cascade - granulat (US) 2015 8% A-A 15 min – 5g Mosaic - granulat (US) 2015 12% A-A 15 min – 5g Simcoe - granulat (US) 2015 13% A-A 15 min – 5g Cascade - granulat (US) 2015 8% A-A 0 min – 15g Mosaic - granulat (US) 2015 12% A-A 0 min – 15g Simcoe - granulat (US) 2015 13% A-A 0 min – 15g Cascade - granulat (US) 2015 8% A-A cicha – 10g Mosaic - granulat (US) 2015 12% A-A cicha – 20g Simcoe - granulat (US) 2015 13% A-A cicha – 20g Cascade - granulat (US) 2015 8% A-A Drożdże: FM13 Irlandzkie ciemności - starter ok. 1,2 litra Fermentacja burzliwa: od 16.12.2016 Fermentacja cicha: od 02.01.2016 + 50g chmielu Rozlew: 09.01.2017 - 20l +105g cukru (2.0 vol. wg Brewersfriend) Edytowane 9 Stycznia 2017 przez pawel_cwks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel_cwks Opublikowano 12 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2017 (edytowane) 12.01.2017 - WARKA 33 Oatmeal Sweet Stout 15°BRIX Słody: Pale Ale – 3 kg Brown – 0,5 kg Pszeniczny – 0,5 kg Czekoladowy 1200 – 0,4 kg Jęczmień Palony – 0,1 kg Płatki owsiane błyskawiczne – 0,6 kg Zacieranie: 17l wody 67-62°C - 60 min 78°C - mashout Wysładzanie: 15l wody około 70-80°C Gotowanie:60 min Chmielenie: 60 min – 50g Sybilla - granulat (PL) 2016 7% A-A Dodatki: 500g laktoza - 15 min gotowania Drożdże: FM13 Irlandzkie ciemności - gęstwa 150ml Fermentacja burzliwa: od 12.01.2017 Fermentacja cicha: od 27.01.2017 + 15g tonki (~13,5l) Rozlew: 01.02.2017 - razem 22l: 13,5l + 60g cukru i 8,5l + 20g cukru (~2.0 vol. wg Brewersfriend) Edytowane 2 Lutego 2017 przez pawel_cwks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel_cwks Opublikowano 27 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2017 Dodatkiem do części warki 33 będzie 15g bobu tonka, który maceruje się w niedużej ilości bourbonu Jim Beam Double Oak. Ciekawy jestem efektu końcowego, bo same fasolki mają bardzo przyjemny zapach marcepanu i wanilii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel_cwks Opublikowano 10 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2017 (edytowane) 10.02.2017 - WARKA 34 Dubbel 16,5°BRIX - piwo na eliminacje Warszawskich Bitew Piwnych Słody: Pilzneński – 4 kg Monachijski – 0,5 kg Abbey – 0,25 kg Special B – 0,25 kg Zacieranie: 18l wody 67-62°C - 60 min 78°C - mashout Wysładzanie: 12l wody około 70-80°C Gotowanie:30 min Chmielenie: 30 min – 20g Magnum - granulat (PL) 2016 13% A-A Dodatki: 500g cukier kandyzowany kruszony - 15 min gotowania 100g rodzynki - 15 min gotowania 4g mech irlandzki - 15 min gotowania Drożdże: FM27 Artefakty Trapistów - 1,6l starter Fermentacja burzliwa: od 10.02.2017 Fermentacja cicha: od 25.02.2017 Rozlew: 10.03.2017 - 20l +105g cukru (2.1 vol. wg Brewersfriend) Edytowane 10 Marca 2017 przez pawel_cwks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel_cwks Opublikowano 10 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2017 Leżące i czekające od dawna na swoją kolej S-33, zadam do 10 litrów cienkusza z niewielkim dodatkiem cukru kandyzowanego (5 Brix). Nie liczę na oszałamiający efekt, najwyżej będę miał do popijania napój słodowy zamiast wody. Może wrzucę jakiś dodatek po fermentacji żeby nadać bardziej wyraźny smak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel_cwks Opublikowano 13 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2017 Artefakty Trapistów uciekały ze startera i postanowiły też wyjść z wiadra. Pierwszy mój taki przypadek, mimo że drożdże były o 2 tygodnie przeterminowane. Temperatura fermentacji utrzymywana w przedziale 19-20°C, mierzona termometrem przyklejonym do ścianki fermentora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel_cwks Opublikowano 25 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2017 (edytowane) 25.02.2017 - WARKA 35 Orkiszowy Witbier 12,5°BLG Słody: Pilzneński – 5 kg Orkiszowy – 5 kg Zacieranie: 25l wody 68-63°C - 60 min 74°C - 20 min 78°C - mashout Wysładzanie: ~20l wody około 70-80°C Gotowanie:40 min Chmielenie: 10 min – 100g Cascade PL - granulat (PL) 2016 5,5% A-A Dodatki: 20g kolendra indyjska - 10 min gotowania 40g skórka słodkiej pomarańczy - 10 min gotowania Drożdże: FM27 Artefakty Trapistów - gęstwa po #34 Fermentacja burzliwa: od 25.02.2017 Rozlew: 19.03.2017 - 44,5l Edytowane 23 Marca 2017 przez pawel_cwks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel_cwks Opublikowano 8 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2017 (edytowane) 08.03.2017 - WARKA 36 CCED AIPA 15,5°BLG / ~60 IBU Słody: Maris Otter – 5 kg Biscuit – 0,2 kg Zacieranie: 17l wody 68-64°C - 60 min 78°C - mashout Wysładzanie: ~15l wody około 70-80°C Gotowanie:60 min Chmielenie: 60 min – 10g El Dorado - granulat (USA) 2016 12,4% A-A 30 min – 15g El Dorado - granulat (USA) 2016 12,4% A-A 15 min – 25g Chinook - szyszka (USA) 2016 13,9% A-A 15 min – 25g Centennial - szyszka (USA) 2016 10,9% A-A hop stand – 25g El Dorado - granulat (USA) 2016 12,4% A-A hop stand – 25g Chinook - szyszka (USA) 2016 13,9% A-A hop stand – 25g Centennial - szyszka (USA) 2016 10,9% A-A Dodatki: 5g gips piwowarski (zacieranie) 5g mech irlandzki (gotowanie 15') Drożdże: FM52 Amerykański Sen - starter 1,2l Fermentacja burzliwa: od 08.03.2017 Fermentacja cicha: od 26.03.2017 + 50g Willamette, 50g Cascade (2016), 100g Simcoe (2015) Rozlew: 02.04.2017 - 19l + 100g cukru Edytowane 3 Kwietnia 2017 przez pawel_cwks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel_cwks Opublikowano 10 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2017 (edytowane) Opinie piwowarów odwiedzających warszawski depozyt na Stalowej na temat moich piw. W#11 Quadruppel Kolor:brunatny nieprzejrzysty Piana: niski pierścień, prawie nie występuje Aromat: morele, guma balonowa Smak:kompot z suszu, delikatnie wędzona śliwka Wysycenie: niskie Podsumowanie: Bardzo fajne piwo, super aromat, smak jest złożony. Ciekawią mnie drożdże i temperatura fermentacji. Utrzymanie w ryzach piwa o takim balingu zasługuje na uznanie. W#12 Cynamonowy Milk Stout Kolor- Czarny, nieprzejrzysty Aromat- delikatny cynamon Smak- gładkie, cynamon Piana- drobna, szybko opadająca Wysycenie- niskie Ogólnie- super balans cynamonu, udane piwo W#14 Żytnia IPA Aromat białe owoce Smak żyto, gładkie Wyrzucenie średnie Piana ładny lacing, drobny pierścień Kolor brunatne nieprzejrzyste Ogólnie przyjemne, mało chmielu w aromacie jak na ipa ale bardzo fajnie się pije. W#16 RIS Ris który piłem dosyć niedawno, miał piękną beżową pianę, był dosyć słodki, dominowała raczej czekolada niż kawa. Nie powalił mnie niestety na kolana, nie wyróżnił się niczym szczególnym, na tle wielu innych risów, które piłem. Trochę zaskoczył mnie fakt, że większe wrażenie wywarło na mnie twoje gose W#23 Summer Ale Kolor złoty. Piana drobna, szybko opadająca. Aromat delikatny, cytrusy i dojrzałe owoce, przyjemny. W smaku minimalnie kwaskowate i trochę zbyt wodniste (nawet jak na Summer Ale). Piwo mocno nagazowane (dla mnie zbyt mocno, ciężko się pije). Nie wiem czy to odczucie wodnistości nie wynika właśnie z nagazowania. Piwo ładnie wygląda, przyjemny aromat, o połowę mniej gazu i było by summer (znaczy super . Rzeczywiście się przegazowało. W#24 Gose Było jednym z niewielu piw w tym stylu, które piłem. Aromat zdominowała kolendra, w smaku czuć sól, choć jak dodałbym jej więcej. Średnia piana, szybko znikła. Jedno z tych piw, które sam chętnie uwarzę, biorąc pod uwagę naprawdę ciekawe połączenie soli i piwa. W#27 American Stout Wygląd: Brunatne, piana beżowa, niewysoka ale długo utrzymująca się. Aromat: Kawa, kokos (piękny zapach Sorachi Ace ) i cytrusy Smak: Paloność na pierwszym planie- gorzka czekolada z kawą. Plus kokos Trochę owoców. Goryczka solidna od paloności ale to przeca stout Wodniste nie jest. Wysycenie średnie. Ogólnie: Bardzo mi smakował ten stout. Zwłaszcza kokos pięknie "zagrał" z aromatami/smakami od czarnych słodów/jęczmienia. Chcę więcej takich stoutów W#28 Weizenbock Wygląd: Przejrzysty bursztyn. Piana drobna, kremowa, szybko zredukowana do obwódki. Aromat: Słody w postaci skórki od chleba i pszenicznej bułki na pierwszym planie. Na drugim typowo weissbier-owe aromaty czyli goździk i banan. Smak: Podobnie jak w aromacie jest słodko, słodowo, owocowo-banan i fenolowo-goździk. Plus odrobina...kwiatów! (Skąd? :O) Piwo pełne, degustacyjne. Wysycenie średnio-wysokie. Alkohol dobrze ukryty choć daje o sobie znać -lekko uderza pod kopułą Podsumowując jest to udany miks koźlaka i pszenicy. Może i latem byłoby to piwo przyciężkie ale zimową porą jest idealne do posączenia, na rozgrzewkę. Smakowało Dziękuję! I pozdrawiam W#29 Weizen Kolor słomkowy. Z butelki aromat drożdżowy, przyprawowy. Piana drobno-średnio pęcherzykowa, szybko znika. Po nalaniu do szklanki aromaty drożdżowe z bardzo delikatnym bananem i goździkami. W smaku słodkie, słodowe, brak goryczki. Wysycenie niskie do średniego. Piło się przyjemnie, mogło by być więcej bananów i goździków. W#30 BPA Trochę przez przypadek wziąłem to piwo, bo tak jak wcześniej pisałem nie jestem fanem belgijskich smaków, ale nie rozkminiłem do momentu otworzenia co to jest BPA . Piwo mocno nagazowane trzeba było nalewać na raty. W aromacie grają chmiele z belgijskimi aromatami. W smaku fajny balans między belgią (która nie była zbyt intensywna) a chmielami. Tak jak normalnie nie przepadam za piwami belgijskimi to to mi smakowało. W#32 Brown IPA Piwo praktycznie czarne, u spodu kieliszka delikatne refleksy. Piana beżowa, obfita, szybko znika ale ładnie zdobi szkło. W aromacie karmel, gorzka czekolada i troszkę kawy, po ograniu wyszło troszeczkę cytrusowych aromatów. Wysycenie niskie. Goryczka niska do średniej. W smaku minimalnie kwaśne, niewielka paloność i gorzka czekolada. Chyba zamiast Brown IPA wyszedł Ci Stout Nalałem bez osadu, piwo mi smakowało, dobra robota Mam inne odczucia co do tego piwa. Moim zdaniem stoutu nie przypomina. Biorąc pod uwagę zasyp ciężko dostać z niego stout. Za mało chmielu użyłem, nie wziąłem pod uwagę rocznika. W#33 Tonka Stout Aromat: Po otwarciu czuć uderzenie słodkiego, bardzo czekoladowego zapachu. Bardzo wyczuwalny jest też kokos. Super zapach! Zachęcający do spożycia. Kawowości nie wyczuwam. Być może taki aromat daje tonka - nie mam pojęcia co to jest Wygląd: Piwo ciemne, nieprzejrzyste. Przy dnie szkła można zauważyć brązowy kolor, przejrzyste. Starałem się lać klarowne. Piana drobno i średnio pęcherzykowa. Znika dosyć szybko i utrzymuje się obwódka, w miejscach stykania ze szkłem. Smak: Słodki, czekoladowy, bardzo czekoladowy. Skleja usta. Nie czuć kwasowości. Nagazowanie jest jak najbardziej na miejscu. Kokos jest, obok czekolady, na pierwszym miejscu. Alkoholu nie wyczuwam, a to bardzo dobrze Świetne piwo, bardzo pijalne. Idealne dla Pań, deserowe. Na pewno zapamiętam je za to uderzenie aromatu czekoladowo-kokosowego. Mistrzostwo! Edytowane 10 Marca 2017 przez pawel_cwks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2017 (edytowane) Drożdże: FM27 Artefakty Trapistów - 1,6l starter Cześć. Jak wrażenia sensoryczne po FM 27? Planuje serię belgów na dniach i zastanawiam się nad drożdżami... Edit: Oprócz dobrego balansu, piwo poszło bardziej w przyprawy, czy owoce, czy może jeszcze coś innego? Edytowane 3 Kwietnia 2017 przez Pindin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel_cwks Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Jak wrażenia sensoryczne po FM 27? Jeszcze nie próbowałem co wyszło z dubbla. Jeśli chcesz możemy się umówić na wymianę albo zostawię w depozycie na Stalowej, a zamierzam go odwiedzić w tym tygodniu. Będzie jeszcze szansa, żeby porównać z innymi piwami podczas bitwy pod koniec kwietnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel_cwks Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2017 (edytowane) 09.04.2017 - WARKA 37 Sweet & Sour Hoppy Ale 12°Brix Chcę uzyskać piwo z niską goryczką o wyraźnym aromacie amerykańskich chmieli, lekko kwaśne (słód zakwaszający i kwas mlekowy) i jednocześnie nieprzesadnie słodkie (laktoza). Brzeczka schłodzona na balkonie żeby przedłużyć kontakt z chmielem i wyciągnąć z niego jak najwięcej aromatu. Słody: Pilzneński – 3 kg Zakwaszający – 0,5 kg Honig – 0,25 kg Płatki owsiane – 0,6 kg Zacieranie: 15l wody 69-65°C - 80 min 78°C - mashout Wysładzanie: ~13l wody około 70-80°C Gotowanie:30 min Chmielenie: flameout – 100g Cascade - granulat (USA) 2015 ? A-A flameout – 100g Mosaic - granulat (USA) 2015 ? A-A Drożdże: FM52 Amerykański Sen - gęstwa po #36 Dodatki: Kwas mlekowy Laktoza (Oba dodatki planuję na dzień rozlewu) Fermentacja burzliwa: od 10.04.2017 Rozlew: 3ci tydzień maja + laktoza i koncentrat z limonki Edytowane 16 Czerwca 2017 przez pawel_cwks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel_cwks Opublikowano 16 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2017 15.06.2017 - WARKA 38 Stout 12°Brix Zbyt długa przerwa w warzeniu... Słody: Pale ale – 3 kg Monachijski II – 0,5 kg Wędzony torfem – 0,5 kg Jęczmień palony – 0,25 kg Barwiący – 0,2 kg Płatki pszenne – 0,6 kg Zacieranie: 15l wody 66-62°C - 60 min 78°C - mashout Wysładzanie: ~15l wody około 70-80°C Gotowanie:30 min Chmielenie: 60 – 30g Willamette - granulat (USA) 2016 7,8 A-A flameout – 20g Willamette - granulat (USA) 2016 7,8 A-A Drożdże: US-05 Fermentacja burzliwa: od 15.06.2017 Rozlew: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się