pawel_cwks Opublikowano 10 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2016 (edytowane) Wraz z nastaniem nowego roku i zrobieniu 15 piw w 2015, postanowiłem zacząć prowadzić elektroniczne notatki. Główny cel to większy porządek i systematyczność w prowadzeniu zapisków z warzenia. Poprzednie piwa jakie z różnym skutkiem udało mi się zrobić to: 1. Polskie Pale Ale 2. Smoked Coffee Stout 3. AIPA 4. AIPA II 5. American Wheat 6. Saison 7a. Lemon Grass American Wheat 7b. Hibiscus American Wheat 8. Whisky Irish Red 9. Stout – Brewkit Gozdawa 10. Double Chocolate Oatmeal Stout 11. Quadruple 12. Cinnamon Milk Stout 13. Belgian White IPA (15l – FM25 / 15l – S-33) 14. Rye IPA 15. French Saison Edytowane 23 Listopada 2016 przez pawel_cwks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel_cwks Opublikowano 14 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2016 W pierwszym poście w napisałem, że ma być to Rye Saison. Po zastanowieniu i spojrzeniu jeszcze raz na skład, doszedłem do wniosku, że wyjdzie z tego piwo bezstylowe. Filtrowanie i wysładzanie okazało się bardzo uciążliwe i czasochłonne. Użyłem znacznie więcej chmielu niż początkowo planowałem, bo nie spodziewam się żadnych rewelacji po tym piwie. Brzeczka po całonocnym chłodzeniu na balkonie okazała się bardzo mętna, a na dnie zebrała się kulkulitrowa ilość osadu. Z 20 litrów ostatecznie do fermentora powędrowało 16l. 10.01.2016 - WARKA 15 Resztkowiec 14°Blg – 16l Skład: Słód Pale Ale - 2,5 kg Słód ABBEY - 0,25 kg Słód Carabelge - 0,25 kg Płatki żytnie - 0,8 kg Płatki owsiane - 0,4 kg Zacieranie: 15l wody do zacierania 69°C - 80 min 76°C - mashout Wysładzanie: 15l wody około 76-78°C do uzyskania 23l brzeczki Gotowanie:60 min Chmielenie: 60 min – 30g Marynka (PL)(szyszka) 2015 9% A-A 60 min – 10g Simcoe (US) 2014 12% A-A 0 min – 55g Simcoe (US) 2014 12% A-A Dodatki do gotowania: 20 min - 500g Cukier 15 min - 10g Mech Irlandzki 15 min - 20g Skórka Curacao Drożdże: Danstar Belle Saison Fermentacja burzliwa: od 11.01.2016 w 23-24°C (temperatura otoczenia) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel_cwks Opublikowano 1 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2016 WARKA 15: - 23.01.2016 przelana na cichą i przeniesiona w chłodniejsze miejsce żeby piwo się wyklarowało - 01.02.2016 rozlana do butelek z dodatkiem 66g cukru białego Po wyglądzie schłodzonej brzeczki nie spodziewałem się, że piwo wyjdzie aż tak klarowne, co niezmiernie mnie cieszy. W poprzednim piwie na drożdżach Mangrove Jack's French Saison dodałem do piwa 90g cukru i niestety moim zdaniem jest przegazowane. Dlatego tym razem celuję w dolną granicę dla stylu Belgian Ale według kalkulatora na stronie www.brewersfriend.com. Kolejne piwa na jakie mam już kupione surowce to Rye Stout, Brown IPA i RIS. Dwa pierwsze chcę zgłosić do Warszawskiego Konkursu Piw Domowych jeśli będą zadowalające w smaku. Problemem może się okazać to, że będę je warzyć dopiero w okolicy połowy lutego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel_cwks Opublikowano 7 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2016 (edytowane) 07.02.2016 - WARKA 16 RIS 24°Brix / 23,1°BLG – 10l (zestaw na 25l American Stout z TwójBrowar) Skład: Słód Pale Ale – 3,4 kg Słód Monachijski - 1,25 kg Słód Coffee 500 - 0,65 kg Słód Karmelowy – 0,35 kg Słód Chocolate - 0,35 kg Jęczmień Palony - 0,65 kg Zacieranie: 20l wody do zacierania 68-69°C - 80 min 76°C - mashout Filtracja: Odebrane 13 litrów brzeczki Gotowanie:60 min Chmielenie: 60 min – 55g Marynka (PL)(szyszka) 2015 9% A-A Drożdże: S-04 Fermentacja burzliwa: od 07.02.2016 Zastanawiam się jeszcze nad dodatkami na cichą, ale mam na to jeszcze trochę czasu. Edytowane 7 Lutego 2016 przez pawel_cwks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel_cwks Opublikowano 7 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2016 07.02.2016 - WARKA 17 Stout 11°Brix / 10,6°BLG – 14l (z wysłodzin z RIS) Wysładzanie po odebraniu brzeczki przedniej na RIS: 17l wody około 76-78°C do uzyskania 16l brzeczki Gotowanie:60 min Chmielenie: 60 min – 25g Marynka (PL)(szyszka) 2015 9% A-A Drożdże: US-05 Fermentacja burzliwa: od 07.02.2016 Rozważam dodanie na zimno amerykańskich odmian chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel_cwks Opublikowano 12 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2016 (edytowane) 11.02.2016 - WARKA 18 Brown IPA 15°Brix / 14,4°BLG – 23l Skład: Słód Pilzneński – 5 kg Słód Crystal II 200 – 0,5 kg Słód Brown - 0,5 kg Jęczmień Palony - 0,08 kg Zacieranie: 18l wody do zacierania 67-65°C - 60 min 76°C - mashout Wysładzanie: 18l wody około 74-78°C do uzyskania 29l brzeczki Gotowanie:60 min Chmielenie: 60 min – 20g Warrior (USA) 2015 14% A-A 30 min – 20g Warrior (USA) 2015 14% A-A 15 min – 10g Warrior (USA) 2015 14% A-A 15 min – 5g Amarillo (USA) 2015 8,8% A-A 15 min – 5g Cascade (USA) 2015 6,8% A-A 5 min – 10g Amarillo (USA) 2015 8,8% A-A 5 min – 10g Cascade (USA) 2015 6,8% A-A 1 min – 10g Amarillo (USA) 2015 8,8% A-A 1 min – 10g Cascade (USA) 2015 6,8% A-A Drożdże: US-05 Fermentacja burzliwa: od 12.02.2016 Do chmielenia na zimno zostało mi 25g Amarillo, 75g Cascade i 50g Warrior. Edytowane 10 Marca 2016 przez pawel_cwks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel_cwks Opublikowano 12 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2016 (edytowane) 11.02.2016 - WARKA 19 Rye Stout 16°Brix / 15,4°BLG – 25l Skład: Słód Pale Ale – 5 kg Słód Crystal Rye – 0,5 kg Słód Żytni Jasny - 0,5 kg Jęczmień Palony - 0,42 kg Słód Czekoladowy 1200 – 0,25 kg Zacieranie: 18l wody do zacierania 67-64°C - 70 min 76°C - mashout Wysładzanie: 18l wody około 74-78°C do uzyskania 28l brzeczki Gotowanie:60 min Chmielenie: 60 min – 35g Marynka w szyszce (PL) 2015 9% A-A Drożdże: S-04 Fermentacja burzliwa: od 12.02.2016 Poziom goryczki może okazać się zbyt niski przez to, że ilość chmielu wyliczona była na mniejszą ilość piwa i zapomniałem skorygować obliczenia. Edytowane 12 Lutego 2016 przez pawel_cwks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel_cwks Opublikowano 9 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2016 (edytowane) WARKA 17 Stout: - 21.02.2016 rozlana do butelek WARKA 18 Brown IPA : - 27.02.2016 przelana na cichą, dodatek chmieli 25g Amarillo, 75g Cascade na 4 ostatnie dni i dodatek 4g żelatyny na ostatnią dobę - 05.03.2016 rozlana do butelek WARKA 19 Rye Stout: - 27.02.2016 przelana na cichą - 12.03.2016 rozlana do butelek Edytowane 2 Kwietnia 2016 przez pawel_cwks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel_cwks Opublikowano 9 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2016 (edytowane) 09.03.2016 - WARKA 20 Imperial IPA 19°Brix / 18,3°BLG Skład: Słód Pale Ale – 5 kg Słód Pilzneński – 1 kg Słód Carared – 0,5 kg Słód Carapils - 0,5 kg Cukier biały - ok. 400 g Zacieranie: 23l wody Gips piwowarski - 10 g 66-64°C - 60 min 78°C - mashout Wysładzanie: 15l wody około 74-78°C Gotowanie:60 min Mech irlandzki - 5 g na 15 min Chmielenie: 45 min – 35g Warrior (USA) 2015 14% A-A 15 min – 110g mieszanki chmieli: Chinook, Mosaic, Cascade, Centennial (USA) 2015 ~10% A-A Drożdże: US-05 Fermentacja burzliwa: od 10.03.2016 Edytowane 10 Marca 2016 przez pawel_cwks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel_cwks Opublikowano 10 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2016 (edytowane) Jeśli mój wątek przeglądają doświadczeni piwowarzy, to chętnie wysłucham uwag odnośnie moich receptur.RISa z 16tej warki zatarłem w zbyt wysokiej temperaturze. Mimo różnych zabiegów, po miesiącu spędzonym z drożdżami, piwo zeszło jedynie do 11 BLG (spadek o 0,5 stopnia przez ostatnie 3 tygodnie). WARKA 16 RIS: - 11.03.2016 przelana do butelek Edytowane 14 Marca 2016 przez pawel_cwks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel_cwks Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 (edytowane) 25.03.2016 - WARKA 21 Cytrusowa AIPA 14°BLG Słody: Słód Pale Ale – 4 kg Słód Monachijski – 1 kg Słód Pszeniczny – 1 kg Słód Caramunich - 0,5 kg Zacieranie: 23l wody Gips piwowarski – ok. 5 g 66-65°C - 60 min 78°C - mashout Wysładzanie: 15l wody około 74-78°C Gotowanie:60 min Skórka curacao 25g na 15 min Skórka słodkiej pomarańczy 25g na 15 min Trawa cytrynowa ok. 25g na 15 min Chmielenie: 60 min – 25g Warrior (USA) 2015 14% A-A 60 min – 15g Citra (USA) 2014 ? A-A 15 min – 35g Citra (USA) 2014 ? A-A 0 min – 100g Citra (USA) 2014 ? A-A Drożdże: US-05 (19l) / Mangrove Jack's M10 (9l) Fermentacja burzliwa: od 26.03.2016 – 28 litrów brzeczki Piwo powstało z surowców, które mój kolega kupił prawie rok temu. Na szczęście słody były dobrze zapakowane, a chmiel i drożdże cały ten czas spędziły w lodówce. Przy okazji tego warki sprawdziłem filtrację chmielin przez wężyk z oplotu i jestem bardzo zadowolony z efektu. Planuję zastosować tę metodę przy kolejnych piwach. Edytowane 10 Kwietnia 2016 przez pawel_cwks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel_cwks Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 WARKA 20 IIPA: - 31.03.2016 przelana na cichą - 02.04.2016 dodanie chmielu na zimno: 30g Cascade, 30g Centennial, 30g Mosaic, 50g Chinook Wyposażenie browaru wzbogaciło się o komorę fermentacyjną ze styropianu, która dodatkowo została obudowana płytą OSB. Przed następnym warzeniem muszę jeszcze dokupić termometr z sondą i nie będę musiał więcej przemierzać Warszawy z brzeczką w bagażniku (wcześniej warzyłem u siebie na Ursynowie, a fermentowałem w piwnicy u rodziców na Jelonkach). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel_cwks Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2016 (edytowane) WARKA 18 Brown IPA zajęła II miejsce w V Warszawskim Konkursie Piw Domowych Edytowane 25 Kwietnia 2016 przez pawel_cwks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Gratki ! Piękny wynik !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel_cwks Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Gratki ! Piękny wynik !!! Dzięki Jest motywacja do dalszej pracy i udziału w kolejnych konkursach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel_cwks Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2016 (edytowane) 08.04.2016 - WARKA 22 Chinook Amber Ale 13°BLG Słody: Słód Pilzneński – 5 kg Słód Monachijski II – 1 kg Słód Karmelowy 300 - 0,5 kg Zacieranie: 25l wody 66-62°C - 60 min 78°C - mashout Wysładzanie: 15l wody około 74-78°C Gotowanie:60 min Chmielenie: 60 min – 15g Chinook (USA) 2015 12.8% A-A 5 min – 85g Chinook (USA) 2015 12.8% A-A Drożdże: Mangrove Jack's M10 (20l) / S-04 (10l) Fermentacja burzliwa: od 09.04.2016 – 30 litrów brzeczki Edytowane 10 Kwietnia 2016 przez pawel_cwks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel_cwks Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2016 (edytowane) 22.04.2016 - WARKA 23 Summer Ale 12°BLG Słody: Słód Pilzneński – 3 kg Słód Pszeniczny – 1 kg Słód Zakwaszający - 0,2 kg Słód Melanoidynowy - 0,2 kg Zacieranie: 17l wody 66-62°C - 60 min 78°C - mashout Wysładzanie: 15l wody około 74-78°C Gotowanie:60 min na 15 min - 20g świeżej skórki z pomarańczy + 4g mchu irlandzkiego Chmielenie: 15 min – 50g Citra (USA) 2015 12.7% A-A Drożdże: 1l starter drożdżowy FM25 Amerykański Sen Fermentacja burzliwa: od 22.04.2016 – 21 litrów brzeczki Po raz pierwszy przy tej warce użyłem sprzętu, w który ostatnio się wyposażyłem. W ruch poszło mieszadło magnetyczne, chłodnica z rurki karbowanej i styropianowa komora fermentacyjna. Liczę na to, że dzięki inwestycjom zauważę poprawę jakości mojego piwa. Edytowane 18 Maja 2016 przez pawel_cwks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel_cwks Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2016 (edytowane) WARKA 20 IIPA: - 12.04.2016 zabutelkowana WARKA 21 Cytrusowa AIPA - 20.04.2016 zabutelkowana WARKA 22 Chinook Amber Ale - 21.04.2016 przelana na cichą - 04.05.2016 zabutelkowana WARKA 23 Summer Ale: - 18.05.2016 przelana na cichą z dodatkiem 50g chmielu Chinook - 24.05.2016 zabutelkowana Edytowane 30 Maja 2016 przez pawel_cwks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel_cwks Opublikowano 30 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2016 (edytowane) 28.05.2016 - WARKA 24 Mozajkowe Gose 11°BLG Słody: Słód Pszeniczny – 2 kg Słód Pilzneński – 1 kg Słód Zakwaszający - 1 kg Płatki owsiane - 0,4 kg Zacieranie: 15l wody 66-62°C - 60 min 78°C - mashout Wysładzanie: 15l wody około 74-78°C Gotowanie:60 min Chmielenie: 15 min – 25g Mosaic (USA) 2015 11.8% A-A hop stand (70C - 15 min) – 25g Mosaic (USA) 2015 11.8% A-A Dodatki: 10 min - sól morska niejodowana 24g 10 min - mech irlandzki 4g 10 min - kolendra indyjska 20g Drożdże: Gęstwa drożdżowa FM25 Amerykański Sen (po Summer Ale) Fermentacja burzliwa: od 29.05.2016 – 21 litrów brzeczki -13.06.2016 zabutelkowane z dodatkiem około 30ml kwasu mlekowego Edytowane 20 Czerwca 2016 przez pawel_cwks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel_cwks Opublikowano 20 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2016 (edytowane) 20.06.2016 - WARKA 25 Polskie Ale 12,5°BLG Słody: Słód Pilzneński Strzegom – 5 kg (miał być Pale Ale, ale pomyliłem worki) Zacieranie: 20l wody 69-65°C - 60 min 78°C - mashout Wysładzanie: 15l wody około 74-78°C Gotowanie:60 min Chmielenie: 60 min – 30g Marynka - szyszka (PL) 2015 9% A-A 15 min – 40g Lubelski - granulat (PL) 2015 2,9% A-A Dodatki: 15 min - mech irlandzki 4g Drożdże: Mangrove Jack's M44 US West Coast Fermentacja burzliwa: od 21.06.2016 – 23 litry brzeczki Fermentacja cicha: od 04.07.2016 - 22 litry (1l wylany z drożdzami i osadem) + 60g chmielu Lubelskiego (6 dni) Rozlew: 19.07.2016 Edytowane 20 Lipca 2016 przez pawel_cwks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel_cwks Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2016 (edytowane) 05.08.2016 - WARKA 26 FES / Peated Stout 14,5°BLG Słody: Słód Pale Ale – 4 kg Słód Monachijski – 0,5 kg Słód Czekoladowy – 0,35 kg Słód Ruby – 0,25 kg Jęczmień Palony – 0,3 kg Zacieranie: 16,5l wody 68-65°C - 60 min 78°C - mashout Wysładzanie: 15l wody około 74-80°C Gotowanie:45 min Chmielenie: 45 min – 50g Sybilla - granulat (PL) 2015 8% A-A Drożdże: Mangrove Jack's M42 New World Strong Ale Fermentacja burzliwa: od 05.08.2016 Fermentacja cicha: od 18.08.2016 Rozlew: 30.08.2016 - z dodatkiem 115g cukru, wyszło 15x0,5l + 15x0,33l = 20l Niestety któryś ze słodów nie był tym, za jaki się podawał na etykiecie. Przelewając dziś na cichą okazało się, że do zasypu wkradł się słód wędzony torfem (mimo, że takiego nie zamawiałem). Już w trakcie zacierania czułem podejrzany zapach, ale nie był on tak intensywny jak teraz. Na szczęście jestem fanem torfu, a FES uwarzę innym razem. Edytowane 31 Sierpnia 2016 przez pawel_cwks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel_cwks Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2016 (edytowane) 19.08.2016 - WARKA 27 American Stout 15°BLG Słody: Słód Pale Ale – 4 kg Słód Monachijski – 0,5 kg Słód Pszeniczny – 0,25 kg Jęczmień Palony – 0,4 kg Zacieranie: 17,5l wody 68-65°C - 60 min 78°C - mashout Wysładzanie: 15l wody około 74-80°C Gotowanie:60 min Chmielenie: 10 min – 50g Sorachi Ace - granulat (USA) 2015 12% A-A 10 min – 50g Citra - szyszka (USA) 2015 12,7% A-A 10 min – 50g Mosaic - szyszka (USA) 2015 11,8% A-A Drożdże: US-05 Fermentacja burzliwa: od 20.08.2016 Fermentacja cicha: 07.09.2016 +50g Sorachi Ace (od 12.09) Rozlew: 16.09.2016 - wyszło 17,3l Edytowane 18 Września 2016 przez pawel_cwks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel_cwks Opublikowano 8 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2016 (edytowane) 08.09.2016 - WARKA 28 Weizenbock 16°BLG Słody: Słód Pszeniczny Ciemny – 3 kg Słód Pilzneński – 1 kg Słód Monachijski II – 1 kg Słód Pszeniczny Jasny – 0,75 kg Słód Caramunich III - 0,25 kg Zacieranie: 17l wody 45°C - 15 min (tylko pszeniczny) 65-63°C - 30 min (wsypana reszta słodów) 74-72°C - 30 min 78°C - mashout Wysładzanie: 12l wody około 76-80°C Gotowanie:60 min Chmielenie: 60 min – 30g Sybilla - granulat (PL) 2015 8% A-A 5 min – 30g Sybilla - granulat (PL) 2015 8% A-A Drożdże: FM40 Pszeniczny Łan - 1l starter Fermentacja burzliwa: od 09.09.2016 Rozlew: 25.09.2016 - wyszło 18l Edytowane 25 Września 2016 przez pawel_cwks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel_cwks Opublikowano 1 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2016 (edytowane) 01.10.2016 - WARKA 29 Weizen 12°BLG Słody: Słód Pszeniczny – 2 kg Słód Pilzneński – 2 kg Słód Carapils – 0,25 kg Zacieranie: 16l wody 45°C - 15 min 55°C - 15 min 63-61°C - 30 min 73-71°C - 30 min 78°C - mashout Wysładzanie: 13l wody około 73-80°C Gotowanie:45 min Chmielenie: 30 min – 17g Hallertau Tradition - granulat (PL) 2015 6,1% A-A Drożdże: FM40 Pszeniczny Łan - gęstwa po Weizenbocku Fermentacja burzliwa: od 01.10.2016 Rozlew: 17.10.2016 - 22 litry + 190g cukru (FG - 3,3 BLG) Edytowane 17 Października 2016 przez pawel_cwks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel_cwks Opublikowano 30 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2016 (edytowane) Quad z 11 warki zajął 6 miejsce na IV WKPD, główna wada: utlenienie. Niedługo powtórka tym razem na FM27 Artefakty trapistów, ale wcześniej Belgian Pale Ale dla rozruszanie drożdży i sprawdzenie słodu Abbey. Edytowane 21 Listopada 2016 przez pawel_cwks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się