cyoorka Opublikowano 14 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2013 (edytowane) Witam w sezonie 2013/2014. Na początek taka testowa warka, żeby sprawdzić czy umiem jeszcze warzyć Zrezygnowałem z mieszadła, wysładzania ciągłego. Zastosowałem Wasze rady odnośnie chłodzenia i udało się zejść do 30 minut. Super. Warka: 29 Nazwa: Ścięta Brzoza Data warzenia: 14/9/2013 Wybicie: 20,0 l Ekstrakt pocz.: 11,0 °Blg Wydajność: 71% Barwa: 5,2 SRM Goryczka: 27,1 IBU Zasyp: 3,25 kg Ilość Nazwa Barwa % 3,10 kg słód Pale Ale Strzegom 6 95,4% 0,15 kg słód karmelowy 30 Strzegom 40,0 EBC 4,6% Zacieranie: 12 litrów wody 55,0 ° C 20 minut 53,0 ° C 60 minut 66,0 ° C wygrzew 76,0 ° C Gotowanie: Ilość Nazwa AA Czas 15 g Aurora (Super Styrian) 9,5 %AA 60' 35 g Saaz granulat 4,3 %AA 10' 1 łyżeczka mech irlandzki 15' Ilość brzeczki: 19,0 l Drożdże: Safale US-05 Temp. zad.: 18,0 ° C Wynik FFT: 1,0 °Blg Fermentacja: 15 dni, 16-18 st. C Ekstrakt końc.: 1,3 °Blg Alkohol: 5,0% Data rozlewu: 29/9/2013 Refermentacja: 115 g cukru, 1 litr wody Wysycenie: 2,3 Butelki: 38 Edytowane 30 Września 2013 przez cyoorka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyoorka Opublikowano 11 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2013 (edytowane) Warka: 30 Nazwa: Gorzkie Żale Data warzenia: 11.10.2013 Wybicie: 21,0 l Ekstrakt pocz.: 13,0 °Blg Wydajność: 72% Barwa: 10,6 SRM Goryczka: 49,8 IBU Zasyp: 4,00 kg Ilość Nazwa Barwa % 2,80 kg słód Pale Ale Strzegom 6 EBC 70,0% 0,80 kg płatki żytnie błyskawiczne 8 EBC 20,0% 0,33 kg słód karmelowy 150 Strzegom 140 8,3% 0,07 kg słód karmelowy 30 Strzegom 40 1,8% Zacieranie: 16 litrów wody 55,0 °C + 5 g gipsu, 3 ml kwasu mlekowego 80% 20 minut 53,0 °C 60 minut 67,0 °C wygrzew 78,0 °C Wysładzanie: 16 l wody + 3 ml kwasu mlekowego 80% Gotowanie: Ilość Nazwa AA Czas 20 g Aurora (Super Styrian) 9,5 %AA 60' 15 g Galaxy 15,1 %AA 15' 15 g Galaxy 15,1 %AA 10' 15 g Galaxy 15,1 %AA 5' 15 g Galaxy 15,1 %AA po schłodzeniu do 80 °C 1 łyżeczka mech irlandzki 15' Ilość brzeczki: 20,0 l Drożdże: US-05 Temp. zad.: 18,0 °C Planowane chmielenie na zimno: 40 g Galaxy, 5 dni przed rozlewem Edytowane 12 Października 2013 przez cyoorka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyoorka Opublikowano 5 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2013 Fermentacja: 22 dni, 16-19 st.C Ekstrakt końc.: 2,4 °Blg Alkohol: 5,5% Data rozlewu: 2/11/2013 Refermentacja: 120 g cukru, 1 litr wody Wysycenie: 2,5 Butelki: 37 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyoorka Opublikowano 8 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2013 Warka: 31 Nazwa: Matka Karmiąca Data warzenia: 8/11/2013 Wybicie: 22,5 l Ekstrakt pocz.: 14,5 °Blg Wydajność: 75% Barwa: 47,6 SRM Goryczka: 30,2 IBU Zasyp: 4,10 kg Ilość Nazwa Barwa % 2,00 kg słód Pale Ale Strzegom 6 EBC 49% 1,00 kg słód monachijski Ireks 20 EBC 24% 0,35 kg słód karmelowy 150 Strzegom 140 EBC 9% 0,35 kg jęczmień prażony 1000 EBC 9% 0,20 kg płatki owsiane 2 EBC 5% 0,20 kg słód czekoladowy 1300 EBC 5% Zacieranie: 16 litrów wody 55,0 °C 10 minut 53,0 °C 60 minut 69,0 °C wygrzew 78,0 °C Wysładzanie: 16 l wody + 3 ml kwasu mlekowego 80% Gotowanie: Ilość Nazwa AA Czas 50 g Spalt Spalter 4,6%AA 60' 500 g laktoza 15' 1 łyżeczka mech irlandzki 15' Ilość brzeczki: 21,0 l Drożdże: Danstar Windsor Temp. zad.: 18,0 °C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyoorka Opublikowano 1 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2013 Fermentacja: 23 dni, 18 °C Ekstrakt końc.: 7,0 °Blg Alkohol: 3,9% Data rozlewu: 1/12/2013 Refermentacja: 100 g cukru, 1 litr wody Wysycenie: 2,1 Butelki: 40 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyoorka Opublikowano 3 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 Warka: 32 Nazwa: Czerwony Pająk Data warzenia: 3/02/2014 Wybicie: 20,0 l Ekstrakt pocz.: 12,0 °Blg Wydajność: 70% Barwa: 15,8 SRM Goryczka: 33,2 IBU Zasyp: 3,60 kg Ilość Nazwa Barwa % 2,65 kg słód Pale Ale Strzegom 6 EBC 74% 0,50 kg słód pszeniczny Strzegom 3 EBC 14% 0,40 kg słód karmelowy 150 Strzegom 140 EBC 11% 0,05 kg pszenica prażona 1000 EBC 1% Zacieranie: 15 litrów wody 55,0 ° C + 2ml kwasu mlekowego 5 minut 53,0 ° C 60 minut 67,0 ° C wygrzew 78,0 ° C Wysładzanie: do ok. 25 litrów w kotle, woda z dodatkiem 3ml kwasu mlekowego Gotowanie: Ilość Nazwa AA Czas 50 g Golding 2013 gran. 4,3 %AA 60' 1 łyżeczka mech irlandzki 15' Ilość brzeczki: 19,0 l Drożdże: Safale S-04 Temp. zad.: 18,0 ° C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyoorka Opublikowano 24 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 Fermentacja: 21 dni, 16-18 st.C Ekstrakt końc.: 2,5 °Blg Alkohol: 4,9% Data rozlewu: 24/02/2014 Refermentacja: 80 g cukru + 1 l wody Wysycenie: 1,9 Butelki: 37 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bazyl Opublikowano 25 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 (edytowane) Ostatnia warka miała miejsce w środę. Oto jak do tego doszło: 2 kg pilzneński 2 kg monachijski 0,3 kg barwiący 50 g Lubelski Zacierałem w lodówce turystycznej 60 minut w temperaturze 68-65 st. Jak zacierasz w lodówce turystycznej? Jak ją podgrzewasz? Możesz się podzielić praktyką? Też mam taką lodówkę Edytowane 25 Lutego 2014 przez Bazyl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyoorka Opublikowano 26 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2014 Ale odgrzebałeś skamielinę sprzed 4 lat. Z tego co pamiętam to wlałem wodę kilka stopni cieplejszą, wsypałem słód, wymieszałem, temperatura się ustaliła, zamknąłem i owinąłem kocem. Co 15 minut otwierałem i mieszałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się