Arielos Opublikowano 16 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2016 Witam wszystkich Robię pierwszy raz starter drożdżowy, na mieszadle magnetycznym. Zrobiłem po prostu litrową miniwarkę na pale ale, a potem w kolbie gotowałem 20 minut i szybko schłodziłem, po czym zadałem drożdże które godzinę leżały w temp. pokojowej. Po godzinie zaczęła robić się lekka obrączka piany. Dzisiaj piany jest już sporo, zrobiła się taka obrączka 0,5cm grubości. Za to zapach - czuć siarkowodór. Czy jest to normalne? Drożdże to FM26. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HoppyFlowers Opublikowano 16 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2016 Tak, drożdże belgijskie szczególnie często produkują podczas fermentacji siarkowodór. Z czasem zniknie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 16 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2016 Startery zwykle śmierdzą nieciekawie - nie przejmowałbym się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arielos Opublikowano 16 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2016 Ok, dzięki za pomoc Piana już opadła, a siarkowodór zastąpiły estry, więc wszystko ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się