Wilk400 Opublikowano 19 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2016 Witam wszystkich serdeczne ! Na imię mam Sławek i szósty krzyżyk na karku , pod sufitem w miarę normalnie ( to zdanie małżonki). Po dość długim i biernym okresie obserwacji tematu postanowiłem popełnić swoją pierwszą warkę . Temat zacierania ,wysładzania , filtracji i fermentacji mam wydaje mi się po troszeczku opanowany ponieważ z powodzeniem robię coś co może uchodzić za namiastkę trunków robionych na Islay . Generalnie jestem wielbicielem Laphroaig 10 a że lata lecą i zięciów lubiących dobry zimny browar przybywa postanowiłem spróbować zrobić piwo . Na początek coś w stylu Lecha ( to dla chłopaków ) i chodzi mi po głowie stare dobre piwo karmelkowe (dla żony i reszty dziewczyn) sprzedawane w bufecie na dworcu Warszawa- Wschodnia . Podejrzewam że w obu przypadkach podstawą będzie słód Pilzneński , no ale co dalej ? Przeglądałem dość uważnie receptury na forum ale nic co było by podobne jakoś nie znalazłem . No i jeszcze kwestia drożdży i samego sposobu prowadzenia fermentacji przy Karmelkowym , bo nie wiem jak utrzymać niski poziom alkoholu przy sporym cukrze - spróbować na czuja przerwać burzliwą po np. 48 godzinach ( przez wymrożenie ?) . Tylko jak to wpłynie na smak piwa i ew. jego dalsze przechowywanie bo prawdopodobnie parę butelek spróbowałby przechować dłużej . Ma ktoś jakieś pomysły ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 19 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2016 Wymrażanie drożdży nie zadziała, nie zabijesz ich, potem jak będą miały dobre warunki to się obudzą i narobią bałaganu. Jedynie zacieranie na słodko może pomóc. Na lenia w 67°C da dobre efekty, do tego sporo karmelowych jasnych słodów i będzie to co chcesz uzyskać. Dla kobiet to nie koniecznie karmelowe, Witbier to doskonały wybór, pszeniczniaki też, zwykłe Ale nie przechmielone też będzie smakować. Na początek zamiast tego Lecha zrób jakieś delikatne Ale, na lagery trzeba mieć odpowiednie warunki a i doświadczenie się przyda. Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Abstynent Opublikowano 19 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2016 Witaj Wilku, aby zrobić stosunkowo babskie piwko możesz zacierać na słodko, dodać jakieś chmiele, które wprowadza cytrusowe aromaty, unikać mocnego chmielenia na goryczkę. Niektórzy z powodzeniem do gotującej się brzeczki dodają owoce pasujące do stylu. Aby zatrzymać fermentację musiałbyś pasteryzować piwo i potem gazować z butli. Tak na marginesie, grywałeś może na pewnym polskim serwerze w Call of Duty 2? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilk400 Opublikowano 19 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2016 (edytowane) Dopiero zaczynam załapywać znaczenie zacierania na słodko w temp. 67-70 stopni , dla mnie to coś nowego go zacier na łyskacza musi być mocno wytrawny ,czyli zacierany tylko w 64 stopniach ,chodzi o maksymalnie wysoki alkohol bo przecież później po od fermentowaniu wszystko idzie na rurki . Soorki ale ostatnią gierką w jaką grałem było CIV 2 (1997 rok) Edytowane 19 Stycznia 2016 przez Wilk400 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Świercz Opublikowano 19 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2016 @Abstynent mój ojciec grał w Call of duty 2 na serwerze familka i mmiał nick wolf_poland ,wiek też podobny więc może o niego Ci chodzi;) przepraszam za oftopic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Abstynent Opublikowano 19 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2016 @Wilk400: jest tak jak mówisz. Jeszcze jeden pomysł jaki mi wpadł to dosłodzenie piwa słodzikiem, lub dodanie laktozy, która nie jest fermentowalna. @Kamil Świercz: haha, ale ten Internet mały . Pozdrów wolfa od Nepenalskiego . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Świercz Opublikowano 20 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 Pozdrowie;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się