Szalas85 Opublikowano 22 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2016 Witam, Mam następujący problem. Zlałem dzisiaj Imperialnego Portera Bałtyckiego na fermentację cichą, nie robiąc uprzednio pomiaru, ale wszystko wskazywało na to, że drożdże skończyły robotę ... otóż nie skończyły, albo po prostu padły. Zacieranie: 63-62 - 45 minut 72 - 45 minut Udział słodów palonych znikomy. Carafa Special I 0,3kg, Karmelowy 600 0,25kg. Fermentacja:Gęstwa FM31 - sporo około 400ml na 24 litry piwa. Zakres temperatur od 8-9 stopni na początku do 10-12 w ostatnich 10 dniach. Teraz najlepsze:Odczyt z refraktometru: Zeszło z 24,3 do 18,9 Odczyt balingometrem: Zeszło z 24,3 do 12 Odczyt organoleptyczny: Piwo nazwałbym półsłodkim, jest dość gęste, ale ma wytrawny finisz. Powiedziałbym że zeszło do 8 góra 10. Nie jest to zapewne 19%. No i teraz nie bardzo mam pomysł co zrobić.Mam gęstwę FM52, jutro góra za kilka dni mogę mieć gęstwe po sucharach w34/70.Jakieś porady? Może sposoby jak zweryfikować odczyt, bo trochę zgłupiałem. Dodam, że piwo na tym etapie smakuje wybornie, jest treściwe, mega czekoladowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 22 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2016 (edytowane) Refraktometr nie nadaje się do pomiarów płynów z alkoholem a więc nadaję się do brzeczki lub do piwa ale po przeliczeniu odpowiednim gdyż alkohol zmienia kąt załamania światła. http://onebeer.net/refractometer.shtml Ogolnie uważam że mocne piwo tego typu powinno dłuuugo stać na cichej. Mój porter był prawie miesiąc w lodówce a i tak koniec konców byl lekko przegazowany i musiałem ususzczć gaz przez lekkie rozszczelnianie kapsla. Edytowane 22 Stycznia 2016 przez MateuszO. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 22 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2016 Refraktometr po korekcie wyrzuca wynik 18,9. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 22 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2016 W sytuacjach spornych, większe zaufanie mam do spławika, zwłaszcza w ciemnych piwach, o ile spławik w wodzie wskazuje 0. Odfermentowanie w granicach 50% to jednak dość słabo i raczej jest to "niedokończona robota", zwłaszcza w kontekście deklarowanego stopnia odfermentowania. https://byo.com/stories/issue/item/3170-stuck-fermentations-techniques Może coś pomoże, ale jak piwo już oddzielone od drożdży to chyba próbowałbym dodać nowej gęstwy, w zależności od tego czy chcesz mieć porter czy nie, czekałbym na kolejne dolniaki lub rzucił amerykański sen w niskiej temp. choć na częściowo przefermentowanym piwie to też pewnie jakieś ryzyko, że nie podejmą zdrowej pracy. Ja jeśli miałbym pożywkę dla drożdży, to bym rozmieszał ją z odrobiną brzeczki, albo i zapasteryzowanego piwa, które stanęło i dodał drożdże.... takiej procedury próbowałem tylko w wypadku reaktywacji przesiarkowanych win i zazwyczaj działało, choć nikt nie powiedział, że w wypadku piwa też się sprawdzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 25 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2016 W sytuacjach spornych, większe zaufanie mam do spławika, zwłaszcza w ciemnych piwach, o ile spławik w wodzie wskazuje 0. Odfermentowanie w granicach 50% to jednak dość słabo i raczej jest to "niedokończona robota", zwłaszcza w kontekście deklarowanego stopnia odfermentowania. https://byo.com/stories/issue/item/3170-stuck-fermentations-techniques Może coś pomoże, ale jak piwo już oddzielone od drożdży to chyba próbowałbym dodać nowej gęstwy, w zależności od tego czy chcesz mieć porter czy nie, czekałbym na kolejne dolniaki lub rzucił amerykański sen w niskiej temp. choć na częściowo przefermentowanym piwie to też pewnie jakieś ryzyko, że nie podejmą zdrowej pracy. Ja jeśli miałbym pożywkę dla drożdży, to bym rozmieszał ją z odrobiną brzeczki, albo i zapasteryzowanego piwa, które stanęło i dodał drożdże.... takiej procedury próbowałem tylko w wypadku reaktywacji przesiarkowanych win i zazwyczaj działało, choć nikt nie powiedział, że w wypadku piwa też się sprawdzi Dzięki piękne Na razie wstawiłem to do 15 stopni, coś tam delikatnie bulka, więc może się coś dzieje. W weekend zrobie pomiar, jak drastycznie nie spadnie, to zadam świeże dolniaki z pożywką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 25 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2016 W sytuacjach spornych, większe zaufanie mam do spławika, zwłaszcza w ciemnych piwach, o ile spławik w wodzie wskazuje 0. Odfermentowanie w granicach 50% to jednak dość słabo i raczej jest to "niedokończona robota", zwłaszcza w kontekście deklarowanego stopnia odfermentowania. https://byo.com/stories/issue/item/3170-stuck-fermentations-techniques Może coś pomoże, ale jak piwo już oddzielone od drożdży to chyba próbowałbym dodać nowej gęstwy, w zależności od tego czy chcesz mieć porter czy nie, czekałbym na kolejne dolniaki lub rzucił amerykański sen w niskiej temp. choć na częściowo przefermentowanym piwie to też pewnie jakieś ryzyko, że nie podejmą zdrowej pracy. Ja jeśli miałbym pożywkę dla drożdży, to bym rozmieszał ją z odrobiną brzeczki, albo i zapasteryzowanego piwa, które stanęło i dodał drożdże.... takiej procedury próbowałem tylko w wypadku reaktywacji przesiarkowanych win i zazwyczaj działało, choć nikt nie powiedział, że w wypadku piwa też się sprawdzi Dzięki piękne Na razie wstawiłem to do 15 stopni, coś tam delikatnie bulka, więc może się coś dzieje. W weekend zrobie pomiar, jak drastycznie nie spadnie, to zadam świeże dolniaki z pożywką. U mnie sytuacja jest podobna: 25 Blg i zeszło mi w 3 tygodnie do 10 Blg a docelowo ma do 6,5. Niby wygląda jakby nie fermentowało, ale jak robiłem pomiary co kilka dni to jednak powoli coś tam do przodu szło więc po prostu możliwe, że przy większej ilości alkoholu fermentacja mocno zwalnia. J używam W-34/70, ale podobno to ten sam szczep co fermentum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się