rosomak Opublikowano 15 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2007 Tak się was zapytam. Macie wagi ?? Patrzyłem na allegro i sam jakieś z dokładnością do 0.5g i tak myślę czy jest sens kupować. Na razie robie wszystko na oko. Z mniejszymi warkami jest to problem bo saszetka drożdży liczone jest niby na 20 l więc trzeba dzielić. Przy piwie miodowym niby trzeba dać 2-3g więc już większy problem wyciągnąć z saszetki 11,5 gramowej;) Z chmielem to już totalna abstrakcja - liczyłem na garści Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gerdzio Opublikowano 15 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2007 Dobrą wagę elektroniczną można kupić w LIDLU . tanio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gerdzio Opublikowano 15 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2007 Ważą z dokładnością 1 gr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2007 Tak się was zapytam. Macie wagi ?? Patrzyłem na allegro i sam jakieś z dokładnością do 0.5g i tak myślę czy jest sens kupować. Na razie robie wszystko na oko. Z mniejszymi warkami jest to problem bo saszetka drożdży liczone jest niby na 20 l więc trzeba dzielić. Przy piwie miodowym niby trzeba dać 2-3g więc już większy problem wyciągnąć z saszetki 11,5 gramowej;) Z chmielem to już totalna abstrakcja - liczyłem na garści dlaczego chcesz ważyć drożdżę, daj całą saszetke , płynne też będziesz ważył ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 15 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2007 dlaczego chcesz ważyć drożdżę, daj całą saszetke , płynne też będziesz ważył ? Z pierwszą częścią sie zgadzam - nie ma sensu ważyć drożdży. Jak najbardziej waga przydaje się jednak przy chmielu, słodzie i glukozie do refermentacji. Co do drugiej części - to się nie zgadzam. Przy zrobieniu startera, można spokojnie jedną saszetką drożdży suchych obdzielić ze 4 warki piwa. Bez ryzyka infekcji, zmutowania drożdży itd. Płynnych nie używałem, (oprócz jednej gęstwy co ją dostałem - wyszedł kwasiżur). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosomak Opublikowano 15 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2007 Dobrą wagę elektroniczną można kupić w LIDLU . tanio Ile to jest tanio Tak dla wagi - serio pytam, bo nigdy się tym tematem nie interesowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosomak Opublikowano 15 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2007 dlaczego chcesz ważyć drożdżę, daj całą saszetke , płynne też będziesz ważył ? Ano dlatego że jak robie np. 10 l to szkoda saszetki z 20l Poza tym ja w przepisie na piwo miodowe było 2-3 g na 10 l to w tym wypadku MUSZE się tego trzymać bo inaczej drożdże przetrawią cały miód i będzie kicha. Co miałem ostatnio. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2007 dlaczego chcesz ważyć drożdżę' date=' daj całą saszetke , płynne też będziesz ważył ?[/quote']Ano dlatego że jak robie np. 10 l to szkoda saszetki z 20l Poza tym ja w przepisie na piwo miodowe było 2-3 g na 10 l to w tym wypadku MUSZE się tego trzymać bo inaczej drożdże przetrawią cały miód i będzie kicha. Co miałem ostatnio. można odsypać połowę bez ważenia co to za piwo miodowe że trzeba tak dokładnie dozować drożdże ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 15 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2007 Poza tym ja w przepisie na piwo miodowe było 2-3 g na 10 l to w tym wypadku MUSZE się tego trzymać bo inaczej drożdże przetrawią cały miód i będzie kicha. Co miałem ostatnio. Kolego rosomak przeczytaliście mojego posta w innym temacie na temat piwa z miodu. Nie ma znaczenia dla stopnia odfermentowania, czy dasz 2-3g drożdży czy 20g drożdży. Drożdże najpierw się mnożą (do tego potrzebują tlenu, dlatego właśnie napowietrzamy brzeczkę), a następnie zabierają się za cukry fermentowalne i zamieniają je w alkohol i CO2. Dlatego ważne jest ile masz cukrów niefermentowalnych w brzeczce, a nie ile wsypiesz drożdży. Teoretycznie w dobrych warunkach jesteś w stanie namnożyć z jednej komórki drożdży, tyle drożdży ile trzeba na warkę 100l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosomak Opublikowano 15 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2007 Poza tym ja w przepisie na piwo miodowe było 2-3 g na 10 l to w tym wypadku MUSZE się tego trzymać bo inaczej drożdże przetrawią cały miód i będzie kicha. Co miałem ostatnio. Kolego rosomak przeczytaliście mojego posta w innym temacie na temat piwa z miodu. Nie ma znaczenia dla stopnia odfermentowania' date=' czy dasz 2-3g drożdży czy 20g drożdży. Drożdże najpierw się mnożą (do tego potrzebują tlenu, dlatego właśnie napowietrzamy brzeczkę), a następnie zabierają się za cukry fermentowalne i zamieniają je w alkohol i CO2. Dlatego ważne jest ile masz cukrów niefermentowalnych w brzeczce, a nie ile wsypiesz drożdży. Teoretycznie w dobrych warunkach jesteś w stanie namnożyć z jednej komórki drożdży, tyle drożdży ile trzeba na warkę 100l.[/quote'] Też mi się tak wydawało. Ale nie o to chodzi liczba 2-3 gramów na to piwo w tym wypadku jest optymalna. Więc po co sypać więcej. A tak w ogóle to chodzi o wagę I jeśli przy drożdżach może być sprawa sporna bo pewnie im więcej drożdży tym szybsza fermentacja. O tyle przy chmielu i innych dodawanych extra składnikach - pewnie się przyda jeśli chcemy powtórzyć kiedyś udaną warkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2007 i liczba 2-3 gramów na to piwo w tym wypadku jest optymalna. Więc po co sypać więcej. wszystko zależy od tego jaki zrobisz starter , możesz wsypać 1 g lub nawet 1 komórkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się