Skocz do zawartości

Browar domowy "Młodzieńcza Werwa"


Rekomendowane odpowiedzi

Siema

 

Warze w domu dokładnie od grudnia 2014 kiedy to w prezencie dostałem zestaw z browamatora. Zarejestrowałem się w końcu na forum bo sądzę ze skłoni mnie to do prowadzenia zapisów z warzenia, segregowania informacji , i ogólnie bardziej świadomej produkcji.Aktualnie mam na koncie takie cuda.

 

1. Dry stout 12blg (ekstrakt słodowy + chmielenie)

2. Pale Ale 12,5blg (Ekstrakt slodowy+ chmielenie)

3. NZ Pale Ale 11blg

4. SMaSH Pale ale/Nelson Sauvin IPA 15blg

5. Wędzony Lager 14blg

6. Hefe Weizen 12blg

7. American Wheat 12,5blg

8. Hefe Weizen 12,5blg

9. American Lager 11blg

10. Żytni Saisson/ Bezstylowiec 13blg

11. Graff 10blg (burzliwa)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W poprzedni czwartek tj. 18.01.2016r. Uwarzyłem na szybko mix Cydru i Piwa. Trunek ten ma byc typowym orzeżwiaczem, głownie dla mojej narzeczonej która nie lubi za bardzo piwa. Początkowo dwa dni wcześniej robiłem Piwo kwaśne z 50% zasypem słodu zakwaszającego jednak nie szło tego gówna za cholere przefiltrować, męczyłem się 8 godzin i wyjebałem w kanał.

 

11. Piwo z Sokiem

 

Warka 19 litrów

Ekstrakt: 10blg

Alkohol: ?

 

Zasyp:

 

2kg słodu pilzneńskiego Obolon

7 litrów soku jabłkowego

1 litr soku z czarnej porzeczki

1 litr soku z rabarbaru

6g chmielu Magnum

20g chmielu Enigma

Drozdze s-04

 

Ześrutowany słód wsypałem do 15litrów wody i zacierałem 45 minut w temperaturze 69-67. Podgrzałem do 74, dodałem 6g chmielu Magnum i rozpocząłem wysładzanie. Otrzymałem 13 litrów brzeczki.

 

Gotowanie 80 minut

5g Enigmy na 10'

15g Enigmy na 0'

 

Zlałem 10 litrów nachmielonej brzeczki o blg 10,5

9 litrów soków zagotowalem i dolałem do brzeczki.

 

Schłodziłem do 15 stopni i rozsypałem drozdze s-04 na powierzchni brzeczki.

 

Wszystko wystartowało po kilku godzinach i fermentuje w 18 stopiach

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.