Jezier Opublikowano 7 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2020 (edytowane) 26.06.2020#69 Heheweizen - Hefeweizen33L | 12°Blg | IBU 19 | 4,9% | 2,4v. | Rozlew: 20.07.20 Zasyp: pszeniczny - 5 kg (71%) monachijski - 2kg (29%) Chmiele: Perle (DE 2019, 7,1% aa) Hallertau Blanc (DE 2019, 7,4% aa) Drożdże: Fermentum Mobile FM 41 Gwoździe i Banany Zacieranie w 24L wody: 60' - 68->63°C wygrzew do 78°C Wysłodzono 40L. Gotowanie: 60' - Perle 15g 60' - Hallertau Blanc 10g 15' - Hallertau Blanc 25g Po gotowaniu do fermentora trafiło ponad 30 litrów brzeczki schłodzonej do 18 stopni oraz drożdże prosto z fiolki. Komentarze: Fermentacja ruszyła szalenie burzliwie. Piwo zeszło do 3°Blg i 20.07 trafiło do butelek razem z glukozą sypaną z miarki. Wyszło 65x0,5 Edytowane 25 Lipca 2020 przez Jezier Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jezier Opublikowano 18 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2020 18.07.2020#70 No Grain No Gain - wielozbożowe3XL | 11,5°Blg | IBU 26 | x,x% | x,xv. | Rozlew: xx.08.20 Zasyp: pszeniczny (Bestmalz) - 3,7 kg (49%) żytni (Strzegom) - 2,3 kg (31%) monachijski (Bestmalz) - 1 kg (13%) pszeniczny Crystal (Fawcett) - 0,5 kg (7%) Chmiele: Perle (DE 2019, 7,1% aa) Hallertau Blanc (DE 2019, 7,4% aa) Drożdże: Fermentum Mobile FM 41 Gwoździe i Banany (gęstwa po #69 Heheweizen) Zacieranie w 22L wody: 60' - 68->65°C wygrzew do 78°C Wysłodzono 38L. Gotowanie: 60' - Perle 30g 60' - Perle 20g 15' - Hallertau Blanc 20g Po gotowaniu zostało ok. 30L brzeczki (brak skali na fermentorze), po czym została schłodzona do 20 stopni. Zlałem ją do fermentora, z którego chwilę wcześniej przelałem Heheweizena, więc brzeczka trafiła prosto na drożdże po #69. Wiadro poszło do piwnicy, do temperatury ok. 17 stopni. Komentarze: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jezier Opublikowano 25 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2020 (edytowane) 25.07.2020#71 Rajwach - American Rye Wine14L | 23°Blg | IBU 76 | x,x% | x,xv. | Rozlew: xx.09.20 Zasyp: żytni (Strzegom) - 5 kg (56%) pale ale (Strzegom) - 2 kg (22%) monachijski (Bestmalz) - 2 kg (22%) Chmiele: Galena (USA 2018, 14,1% aa) Columbus (USA 2019, 12,5% aa) Glacier (USA 2019, 5% aa) Drożdże: Fermentum Mobile FM 52 Amerykański Sen (gęstwa po #67 Walter Wheat) Zacieranie w 30L wody: 75' - 70->62°C wygrzew do 78°C Wysłodzono 25,5L. Gotowanie (135'): 75' - Galena 25g 75' - Columbus 25g 15' - Galena 10g 15' - Columbus 10g 15' - Glacier 50g Po gotowaniu zostało ok. 16L gęstej, mętnej brzeczki, którą schłodziłem do ok. 25°C - z uwagi na pogodę chłodzenie trwało już za długo, więc brzeczkę zlałem do fermentora (ok. 14L) i wyniosłem do piwnicy, gdzie panuje stabilne 17°C, aby tam się dochłodziła. Niedługo zadam do niej gęstwę. Komentarze: Zacieranie i filtracja o dziwo poszły gładko, tylko odparowało mi trochę więcej brzeczki niż zapowiadało Brewness. Jak to przy cięższych piwach, tak i teraz zacierałem w garze, w którym zwykle jedynie gotuję brzeczkę. Wydaje mi się, że to sensowne limity jego pojemności - 10 kg słodu zacierane w 30L wody, tak żeby dało się to jeszcze mieszać bez przypalenia i zostawić jakiś sensowny bufor, aby nic się nie wylewało przy gwałtowniejszym ruchu. Edytowane 4 Sierpnia 2020 przez Jezier Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jezier Opublikowano 25 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2020 25.07.2020#72 Fryer - American Rye Light (piwo z wysłodków po #71 Rajwach)18L | 7°Blg | IBU 24 | x,x% | x,xv. | Rozlew: xx.08.20 Zasyp: patrz: #71 Rajwach Chmiele: Citra (USA 2019, 10% aa) Amarillo (USA 2019, 8,5% aa) Drożdże: Fermentum Mobile FM 54 Gorączka kalifornijska Dodatki: zest z pomarańczy Wysłodzono 26,5L. Gotowanie: 60' - Citra 5g 10' - Amarillo 20g 10' - Citra 20g 5' - zest pomarańczowy 133g Po gotowaniu i schłodzeniu zlałem do fermentora ok. 18L brzeczki, która trafiła do piwnicy w 17°C, aby dokończyć chłodzenie. Później trafią do niej drożdże prosto z fiolki. Komentarze: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jezier Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2020 04.08.2020#73 Negromanta - Russian Imperial Stout22,5L | 25°Blg | IBU 79 | x,x% | x,xv. | Rozlew: xx.xx.2x Zasyp: pale ale (Strzegom) - 5 kg (56%) monachijski typ II (Strzegom) - 2,25 kg (25%) Special B (Castle Malting) - 0,5 kg (6%) Carafa typ III (Weyermann) - 0,5 kg (6%) Extra Black 1400 EBC (Bestmalz) - 0,5 kg (6%) Carared (Weyermann) - 0,25 kg (3%) Chmiele: Bramling Cross (UK 2019, 6,1% aa) Fuggles (UK 2019, 4,5% aa) Galena (USA 2018, 14,1% aa) Columbus (USA 2019, 12,5% aa) Drożdże: Fermentum Mobile FM13 Irlandzkie Ciemności (gęstwa po #68 Coffin Grinder) Dodatki: cukier dark muscovado laktoza Zacieranie w 30L wody: 70' - 70->63°C wygrzew do 78°C Wysłodzono 28L. Gotowanie: 60' - Bramling Cross 70g 60' - Fuggles 50g 60' - Galena 15g 60' - Columbus 15g 15' - Bramling Cross 30g 15' - Fuggles 30g 15' - dark muscovado 1 kg 15' - laktoza 0,5 kg Po gotowaniu zostało ok. 16L gęstej, mętnej brzeczki, którą schłodziłem do ok. 25°C - z uwagi na pogodę chłodzenie trwało już za długo, więc brzeczkę zlałem do fermentora (ok. 14L) i wyniosłem do piwnicy, gdzie panuje stabilne 17°C, aby tam się dochłodziła. Niedługo zadam do niej gęstwę. Komentarze: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się