Skocz do zawartości

Browar Domowy PoJezierze


Rekomendowane odpowiedzi

26.06.2020
#69 Heheweizen - Hefeweizen
33L | 12°Blg | IBU 19  | 4,9% | 2,4v. | Rozlew: 20.07.20

 

large.47416687_069.Heheweizen.JPG.3a119470c882eca7337cb982c3cb39e7.JPG

Zasyp:

  • pszeniczny - 5 kg (71%)
  • monachijski - 2kg (29%)

 

Chmiele:

  • Perle (DE 2019, 7,1% aa)
  • Hallertau Blanc (DE 2019, 7,4% aa)

 

Drożdże:

  • Fermentum Mobile FM 41 Gwoździe i Banany

 

Zacieranie w 24L wody:

  • 60' - 68->63°C
  • wygrzew do 78°C

 

Wysłodzono 40L.

 

Gotowanie:

  • 60' - Perle 15g
  • 60' - Hallertau Blanc 10g
  • 15' - Hallertau Blanc 25g

 

Po gotowaniu do fermentora trafiło ponad 30 litrów brzeczki schłodzonej do 18 stopni oraz drożdże prosto z fiolki.

 

Komentarze:

  • Fermentacja ruszyła szalenie burzliwie.
  • Piwo zeszło do 3°Blg i 20.07 trafiło do butelek razem z glukozą sypaną z miarki. Wyszło 65x0,5
Edytowane przez Jezier
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

18.07.2020
#70 No Grain No Gain - wielozbożowe
3XL | 11,5°Blg | IBU 26  | x,x% | x,xv. | Rozlew: xx.08.20

 

Zasyp:

  • pszeniczny (Bestmalz) - 3,7 kg (49%)
  • żytni (Strzegom) - 2,3 kg (31%)
  • monachijski (Bestmalz) - 1 kg (13%)
  • pszeniczny Crystal (Fawcett) - 0,5 kg (7%)

 

Chmiele:

  • Perle (DE 2019, 7,1% aa)
  • Hallertau Blanc (DE 2019, 7,4% aa)

 

Drożdże:

  • Fermentum Mobile FM 41 Gwoździe i Banany (gęstwa po #69 Heheweizen)

 

Zacieranie w 22L wody:

  • 60' - 68->65°C
  • wygrzew do 78°C

 

Wysłodzono 38L.

 

Gotowanie:

  • 60' - Perle 30g
  • 60' - Perle 20g
  • 15' - Hallertau Blanc 20g

Po gotowaniu zostało ok. 30L brzeczki (brak skali na fermentorze), po czym została schłodzona do 20 stopni. Zlałem ją do fermentora, z którego chwilę wcześniej przelałem Heheweizena, więc brzeczka trafiła prosto na drożdże po #69. Wiadro poszło do piwnicy, do temperatury ok. 17 stopni.

 

Komentarze:

  •  
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

25.07.2020
#71 Rajwach - American Rye Wine
14L | 23°Blg | IBU 76  | x,x% | x,xv. | Rozlew: xx.09.20

 

Zasyp:

  • żytni (Strzegom) - 5 kg (56%)
  • pale ale (Strzegom) - 2 kg (22%)
  • monachijski (Bestmalz) - 2 kg (22%)

 

Chmiele:

  • Galena (USA 2018, 14,1% aa)
  • Columbus (USA 2019, 12,5% aa)
  • Glacier (USA 2019, 5% aa)

 

Drożdże:

 

Zacieranie w 30L wody:

  • 75' - 70->62°C
  • wygrzew do 78°C

 

Wysłodzono 25,5L.

 

Gotowanie (135'):

  • 75' - Galena 25g
  • 75' - Columbus 25g
  • 15' - Galena 10g
  • 15' - Columbus 10g
  • 15' - Glacier 50g

Po gotowaniu zostało ok. 16L gęstej, mętnej brzeczki, którą schłodziłem do ok. 25°C - z uwagi na pogodę chłodzenie trwało już za długo, więc brzeczkę zlałem do fermentora (ok. 14L) i wyniosłem do piwnicy, gdzie panuje stabilne 17°C, aby tam się dochłodziła. Niedługo zadam do niej gęstwę.

 

Komentarze:

  • Zacieranie i filtracja o dziwo poszły gładko, tylko odparowało mi trochę więcej brzeczki niż zapowiadało Brewness. Jak to przy cięższych piwach, tak i teraz zacierałem w garze, w którym zwykle jedynie gotuję brzeczkę. Wydaje mi się, że to sensowne limity jego pojemności - 10 kg słodu zacierane w 30L wody, tak żeby dało się to jeszcze mieszać bez przypalenia i zostawić jakiś sensowny bufor, aby nic się nie wylewało przy gwałtowniejszym ruchu.
Edytowane przez Jezier
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

25.07.2020
#72 Fryer - American Rye Light (piwo z wysłodków po #71 Rajwach)
18L | 7°Blg | IBU 24  | x,x% | x,xv. | Rozlew: xx.08.20

 

Zasyp:

Chmiele:

  • Citra (USA 2019, 10% aa)
  • Amarillo (USA 2019, 8,5% aa)

Drożdże:

  • Fermentum Mobile FM 54 Gorączka kalifornijska

Dodatki:

  • zest z pomarańczy

Wysłodzono 26,5L.

 

Gotowanie:

  • 60' - Citra 5g
  • 10' - Amarillo 20g
  • 10' - Citra 20g
  • 5' - zest pomarańczowy 133g

Po gotowaniu i schłodzeniu zlałem do fermentora ok. 18L brzeczki, która trafiła do piwnicy w 17°C, aby dokończyć chłodzenie. Później trafią do niej drożdże prosto z fiolki.

 

Komentarze:

  •  
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

04.08.2020
#73 Negromanta - Russian Imperial Stout
22,5L | 25°Blg | IBU 79  | x,x% | x,xv. | Rozlew: xx.xx.2x

 

Zasyp:

  • pale ale (Strzegom) - 5 kg (56%)
  • monachijski typ II (Strzegom) - 2,25 kg (25%)
  • Special B (Castle Malting) - 0,5 kg (6%)
  • Carafa typ III (Weyermann) - 0,5 kg (6%)
  • Extra Black 1400 EBC (Bestmalz) - 0,5 kg (6%)
  • Carared (Weyermann) - 0,25 kg (3%)

 

Chmiele:

  • Bramling Cross (UK 2019, 6,1% aa)
  • Fuggles (UK 2019, 4,5% aa)
  • Galena (USA 2018, 14,1% aa)
  • Columbus (USA 2019, 12,5% aa)

 

Drożdże:

 

Dodatki:

  • cukier dark muscovado
  • laktoza

 

Zacieranie w 30L wody:

  • 70' - 70->63°C
  • wygrzew do 78°C

 

Wysłodzono 28L.

 

Gotowanie:

  • 60' - Bramling Cross 70g
  • 60' - Fuggles 50g
  • 60' - Galena 15g
  • 60' - Columbus 15g
  • 15' - Bramling Cross 30g
  • 15' - Fuggles 30g
  • 15' - dark muscovado 1 kg
  • 15' - laktoza 0,5 kg

Po gotowaniu zostało ok. 16L gęstej, mętnej brzeczki, którą schłodziłem do ok. 25°C - z uwagi na pogodę chłodzenie trwało już za długo, więc brzeczkę zlałem do fermentora (ok. 14L) i wyniosłem do piwnicy, gdzie panuje stabilne 17°C, aby tam się dochłodziła. Niedługo zadam do niej gęstwę.

 

Komentarze:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.