kosaczek Opublikowano 8 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2016 Cześć, Być może uznacie mnie za ignoranta ale potrzebuję wsparcia w dopasowaniu stylu do oczekiwań. Otóż obiecałem pewnej bardzo ważnej dla mnie osobie warkę skrojona pod jej gusta. Oczekiwania są następujące: piwo dość słodkie w smaku (dodatki owocowe odpadają), wyczuwalna delikatna paloność z ewentualnymi nutami karmelu. Osobiście rozważałem trzy style: - blond - chocolate milk stout - brown ale Dodam jeszcze, że piwo powinno być gotowe na majówkę. Sugestie powiązane z przykładowymi recepturami mile widziane. Z góry dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 8 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2016 4,00 Pale ale 0,4 Caramunich III 0,4 Carared 0,1 Carafa I 25g Challenger 60' S-04 [x] delikatna paloność [x] nuty karmelu [x] słodkie w smaku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosaczek Opublikowano 8 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2016 4,00 Pale ale 0,4 Caramunich III 0,4 Carared 0,1 Carafa I 25g Challenger 60' S-04 [x] delikatna paloność [x] nuty karmelu [x] słodkie w smaku Wszystko pięknie tylko może podrzuć więcej info... bo to co podałeś to tylko część... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 8 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2016 Najbardziej nasuwa się brown ale, żadna kobieta nie oprze się mocno słodowemu i bardzo aromatycznemu brown ale'owi Moim zdaniem uwarzenie takiego właśnie bardzo słodowego brown ale jest dosyć trudne, osobiście próbowałem ze słodami monachijskimi i wiedeńskim, niestety nie dają tak silnej podbudowy słodowej, niewielkie mam doświadczenia ze słodem pale ale, ostatnia warka na tego typie słodzie z best malz wyszła bardzo obiecująco, mocno słodowa i treściwa, więc myślę, że możesz spróbować w tym kierunku + spory udział jasnych karmeli np.: Strzegom 30 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 8 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2016 4,00 Pale ale 0,4 Caramunich III 0,4 Carared 0,1 Carafa I 25g Challenger 60' S-04 [x] delikatna paloność [x] nuty karmelu [x] słodkie w smaku Wszystko pięknie tylko może podrzuć więcej info... bo to co podałeś to tylko część... No do tego jeszcze woda i w zasadzie jest piwo. Jak chcesz słodsze to zatrzyj na słodko 69C. Jak masz warunki to przefermentuj w temp. otoczenia ~16C. Co więcej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosaczek Opublikowano 8 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2016 4,00 Pale ale 0,4 Caramunich III 0,4 Carared 0,1 Carafa I 25g Challenger 60' S-04 [x] delikatna paloność [x] nuty karmelu [x] słodkie w smaku Wszystko pięknie tylko może podrzuć więcej info... bo to co podałeś to tylko część... No do tego jeszcze woda i w zasadzie jest piwo. Jak chcesz słodsze to zatrzyj na słodko 69C. Jak masz warunki to przefermentuj w temp. otoczenia ~16C. Co więcej? Chodziło mi głównie o zacieranie, nie podałeś stylu więc ciężko mi było jakoś dopasować... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi