Janusz Mocarski Opublikowano 8 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2016 Mam nietypowy problem. Odkąd warzę, to nigdy nie miałem problemu z pianą. Zawsze była gęsta, zbita itd. Przy ostatnim piwie (IPA) piana jest różna w różnych butelkach. W jednej butelce jest pięknie, w drugiej muszę wymusić i wychodzi grubopęcherzykowa. Tam gdzie piana jest słaba to i wysycenie jest kiepskie, choć surowiec do refermentacji wymieszałem możliwie dobrze. Co może być przyczyną tej sytuacji? Może wstawić je do ciepłego żeby nagazowały się lepiej? Piwo w butelce od 8 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 8 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2016 Najprostsza odpowiedź, to jednak, że surowiec do refermentacji nie został dokładnie wymieszany. Trochę jednak dziwne, że po 8 dniach masz już sporą pianę w niektórych butelkach, ja raczej swoje otwieram po min 3 tyg (no dobra otwieram często wcześniej ale nie liczę na normalną pianę). Moja rada, daj piwu trochę czasu, poczekaj, zajmij się kolejną warką i otwórz kolejną butelkę dopiero za 2 tyg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 9 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2016 a kapslownica ok? butelki nie poszczerbione w miejscu kapslowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 9 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2016 A cóż to jest 8 dni? to jest nic. Trzeba ćwiczyć cierpliwość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się