Janusz Mocarski Opublikowano 8 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2016 Mam nietypowy problem. Odkąd warzę, to nigdy nie miałem problemu z pianą. Zawsze była gęsta, zbita itd. Przy ostatnim piwie (IPA) piana jest różna w różnych butelkach. W jednej butelce jest pięknie, w drugiej muszę wymusić i wychodzi grubopęcherzykowa. Tam gdzie piana jest słaba to i wysycenie jest kiepskie, choć surowiec do refermentacji wymieszałem możliwie dobrze. Co może być przyczyną tej sytuacji? Może wstawić je do ciepłego żeby nagazowały się lepiej? Piwo w butelce od 8 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 8 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2016 Najprostsza odpowiedź, to jednak, że surowiec do refermentacji nie został dokładnie wymieszany. Trochę jednak dziwne, że po 8 dniach masz już sporą pianę w niektórych butelkach, ja raczej swoje otwieram po min 3 tyg (no dobra otwieram często wcześniej ale nie liczę na normalną pianę). Moja rada, daj piwu trochę czasu, poczekaj, zajmij się kolejną warką i otwórz kolejną butelkę dopiero za 2 tyg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 9 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2016 a kapslownica ok? butelki nie poszczerbione w miejscu kapslowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 9 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2016 A cóż to jest 8 dni? to jest nic. Trzeba ćwiczyć cierpliwość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi