Tensarek Opublikowano 18 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2016 Witam, dziś zacząłem przygodę z browarnictwem, jednak z przyczyn technicznych musiałem przerwać już przy początku. Generalnie sugerowałem się tym filmikiem: . W minucie 5:33 widać jak drożdże są uwadniane, robiłem podobnie, jednak chwilę później musiałem zakończyć warzenie. I tu się pojawia pytanie: czy uwodnione drożdże przechowywane w temperaturze ok. 7-10 st. Celsjusza będę mógł użyć jutro do warzenia piwa, czy lepiej zaopatrzyć się w nowe? Jeśli tak to jakie (pszeniczniak)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plo Koon Opublikowano 18 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2016 Niestety. Uwodnione drożdże powinieneś dodać do napowietrzonej brzeczki po ok 30 minutach, po tym czasie zaczynają obumierać i efekty w gotowym piwie mogą być kiepskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hardmir Opublikowano 18 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2016 Myślę, że jeśli chcesz uratować te drożdże to możesz zrobić coś na podobieństwo startera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karp Opublikowano 19 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 (edytowane) Przetrzymywałem uwodnione drożdże po kilka godzin (max chyba ok. 12h) i zawsze dawały radę wszystko zjeść. Same piwa też były w porządku. Edytowane 19 Lutego 2016 przez Karp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się